• Sonuç bulunamadı

Kamu – Özel sektör işbirliği

B. KALKINMA PLANI- GENEL POLİTİKALAR

10. Kamu – Özel sektör işbirliği

294. Ülke kaynaklarının kullanımı açısından kamu ve özel sektör birbiri ile rakip değil, ortak olmalıdırlar. Bu nedenle ekonomi politikamız açısından kamu-özel sektör işbirliği önemli bir yaklaşımdır.

295. Bu çerçevede ortak yarara dönük yatırımların gerçekleştirilmesi anlamında kamu-özel sektör işbirliği uygulamaları hayata geçirilecek, devlet, bu işbirliğinde düzenleyici ve denetleyici bir fonksiyon ifa edecektir.

296. Bu işbirliği modelleri tasarlanacak ve kurumsal değişiklikler ile desteklenecektir.

297. Bu doğrultuda, uygulamada olan “Yap-İşlet-Devret”, “Yap-İşlet”, “İmtiyaz hakkı devirleri” gibi muhtelif kamu-özel sektör işbirliği modellerinin uygulamalarında ve sözleşmelerinde bulunan özel sektör firmaları arasındaki rekabet koşullarını bozucu, kamu maliyesine büyük yükler getiren uygulamalar acilen düzeltilecektir.

298. Ülke çapında kamu-özel sektör işbirliği sözleşmelerini tasarlama, denetleme ve kamuoyunu aydınlatma, bilinçlendirme işlevlerine sahip özerk yapıda bir birim oluşturulacaktır.

V.

ALTYAPI DÖNÜŞÜM VE DEĞİŞİM POLİTİKALARI

A.

Bilgi ve İletişim Politikaları

299. Türkiye Değişim Partisi bilim ve teknoloji politikalarını sürdürülebilir kalkınma ve yaşamın ön şartı olarak görmektedir.

300. Önümüzdeki yirmi yılı kapsayan Bilim ve Teknoloji Master planı hazırlanacak ve güncelliği korunacaktır.

301. Ar-ge, Yenilik ve Bilgi Toplumu Stratejisi hazırlanacaktır.

302. Endüstri 4.0 yaklaşımının milli sanayimiz genelinde uygulanır hale gelmesi desteklenecektir.

303. Toplum 5.0 yaklaşımının benimsenmesi kapsamında ilk öğretimden üniversiteye kadar yeni bir eğitim içeriği geliştirilecek, geleceğin toplumunun oluşmasına bugünden başlanacaktır.

304. Ar-ge, Yenilik ve Bilgi Toplumu Stratejisi kapsamında üniversite ve sanayi işbirliğinin daha güçlü bir şekilde desteklenmesi sağlanacak, halen sağlanan destekler artırılacaktır.

305. Yenilikçilik, kümelenme yaklaşımını ve girişimciliği merkeze alan bir yapıya kavuşturulacaktır.

306. Ar-ge, Yenilik ve Bilgi Toplumu Stratejisi çerçevesinde araştırma merkezleri, kuluçka merkezleri, teknoloji transfer ve yenilik merkezleri ve teknoloji geliştirme bölgelerinin sektör ve ürün bazlı odaklanmalarını sağlanacak ve destekler ve kaynak tahsisleri buna göre gerçekleştirilecektir. Kamu tedarik sistemi yeniliği, yerlileşmeyi, çevreye duyarlılığı, teknoloji transferini ve yenilikçi girişimciliği teşvik edecek şekilde iyileştirilecektir. Tüm kamu kurumlarında birbirleriyle uyumlu bilgi teknolojileri stratejileri hazırlanacaktır.

Kamu kurumlarının bilgi teknolojisi alımlarına yönelik olarak kamu ihale mevzuatı gözden geçirilecektir.

307. Kamu kurumlarının e-devlet projesi hazırlama ve yönetme kapasiteleri geliştirilecek, bilgi teknolojileri birimlerindeki insan kaynağı güçlendirilecektir.

308. e-Devlet hizmet sunumunda kullanıcı talep ve ihtiyaçlarının belirlenmesi ve karşılanmasında mobil uygulamalara ve e-katılıma önem verilecektir.

309. Her bir hane başına 10 gb. ücretsiz internet sağlanacaktır.

310. Üniversite öğrencilerinin internet kullanımı ücretsiz olacaktır.

311. Savunma, uzay ve havacılık sanayileri, nano teknoloji, gen teknolojisi, çevreyi dikkate alan ve enerji tasarrufu sağlayan teknolojiler, bilişim ve iletişim teknolojileri öncelikli sektörler olarak kabul edilecek ve bu sektörler için girişimciler özendirilecektir.

B.

LOJİSTİK VE ULAŞTIRMA

312. Türkiye Değişim Partisi, ulaşım sistemini bütün olarak ele alan, gelişmelere ayak uyduracak, esnek ve dinamik bir yapıya sahip Ulaştırma Ana Planı yapacak ve uygulayacaktır.

313. Ulaştırma sektörüne bütünlük kazandıracak, koordinasyonu sağlamaya olanak verecek ve alt sistemlerin eşit koşullarda rekabetini mümkün kılacak ortam oluşturulacaktır.

314.

315. Ülkemizin Avrasya bölgesinin lojistik merkezi olabilmesine yönelik bölgesel lojistik merkezlerinin kurulması teşvik edilecektir. Ulusal Lojistik Konseyi kurulacaktır.

316. Lojistik şirketlerinin ölçek ekonomilerine ulaşmaları desteklenecek, kamu- özel sektör işbirliği projeleri uygulanacaktır.

317. Modal taşımacılığın geliştirilmesi teşvik edilecektir.

318. Karayolu taşımacılığında kayıt dışılık önlenecek, mali ve mesleki yeterliliğe sahip verimli işletmelerin kurulması teşvik edilecektir.

319. Dış ticaret taşımalarının Türk bayraklı gemilerle yapılması yönünde filo geliştirilecektir.

320. Ülkemizin ihracat hedeflerinin gerçekleştirilmesi amacıyla tüm limanlarımızın kapasiteleri geliştirilecek ve konteyner taşımacılığına uygun hale getirilecektir.

321. Özel hava yolu şirketlerinin havacılık piyasasına girmeleri kolaylaştırılacak ve özendirilecektir.

322. Kentsel ulaşım ve trafik uygulaması yerel birimlerin yönetim ve sorumluluğunda olacaktır.

323. Kent içi ulaşımda toplu ulaşım payı arttırılacak, bisiklet kullanımı yaygınlaştırılacaktır.

324. Tüm ulaşım sistemlerinde temiz yakıt kullanımı özendirilecek, bu konuda araştırma geliştirme faaliyetlerine öncelik verilecektir, fayda maliyet analizleri çerçevesinde uygulamalar teşvik edilecektir.

325. Kent içi ulaşım politikaları yenilenecek, düşük karbon ulaşım sistemlerini destekleyen altyapı yatırımlarına öncelik verilecektir.

326. Kentsel ulaşım ve trafik uygulaması yerel birimlerin yönetim ve sorumluluğunda olacak ve yönetim karmaşası sonlandırılacaktır. Kent içi ulaşım planlamalarına sivil toplum kuruluşlarının katılımı sağlanacaktır. Kent içi ulaşımda toplu ulaşım ve alternatif ulaşım sistemleri özendirilecektir.

327. Nüfusu bir milyonu geçen kentlerde, kent içi raylı sistemlerin yatırımları yerel yönetim ile Merkezi Yönetimin ortak sorumluluğu olarak ele alınacaktır.

328. Demiryolu taşımacılığının toplam içindeki payı ilk 8 yıl içinde %25’e çıkarmayı hedefleyen strateji hazırlanacak ve uygulanacaktır.

329. Ülkemizin büyük sanayi, tarım ve tüketim merkezleri arasındaki büyük hacimli taşımalar için bu merkezleri bağlayan yeni demiryolu hatları, saptanacak öncelik sıralarına göre ilk 8 yılda gerçekleştirilecektir.

330. Demiryolunda örgütlenme yapısı çağdaş bir işletmeciliğin gerçekleştirilebilmesi amacıyla yeniden yapılandırılacaktır.

331. Ulaştırma Ana Planı İlkeleri ışığında gerçekçi, etkin ve dinamik bir “Türk Deniz Ulaştırması Politikası"

saptanacaktır.

332. Denizciliğin ve uluslararası taşımacılığın gerektirdiği personel yetiştirecek üniversitelerde ve meslek liselerinde eğitim programları açılacaktır.

333. Rafineri ürünlerinin tüketim merkezlerine, boru hatları ile taşınmasının sağlanması için politikalar geliştirilecek ve iç boru hatları yaygınlaştırılacaktır.

334. Mevcut demiryollarının, özel sektör tarafından kullanımına belli bir bedel karşılığında izin verilecektir.

C.

ENERJİ ve DOĞAL KAYNAKLAR

335. Türkiye Değişim Partisi ülkenin enerji gereksinimini karşılamak üzere izlenecek politikalarda sürdürülebilir ekonomik kalkınma ve gereksinim ile çevresel etkinin öncelikle göz önünde tutulmasını savunur.

336. Enerjinin sosyal refah ve kalkınmanın ana unsuru olduğu göz önünde tutularak enerji yatırımlarına eğitim ve sağlıkla birlikte öncelik verilecektir.

337. Kamunun enerji arz güvenliği konusundaki düzenleyici ve denetleyici rolü güçlendirilecektir.

338. Yerli, doğal ve sürdürülebilir kaynaklara öncelik verilecek, toplam enerji tüketimimiz içinde güneş, rüzgâr, jeotermal, vb. alternatif kaynakların payının artması sağlanacaktır.

339. Nükleer enerji santrallerinin güvenli ve ucuza enerji üretebilmesine önlemler alınacak, santrallerin kurulacağı bölgelerdeki kalkınma projeleri desteklenecektir.

340. Nükleer enerji santralleri ile hidro elektrik santrallerinin kurulu olduğu bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın elektriği çok daha ucuza tüketmeleri sağlanacaktır.

341. Ülkemizde; petrol ve doğalgaz arama ve üretme faaliyetleri arttırılacaktır.

342. Krom ve mermer gibi madencilik ürünlerinin yurtiçinde işlenmesi ve oluşan katma değerin artırılması sağlanacaktır.

343. Küresel ölçekli ve rekabet gücü yüksek madencilik şirketleri oluşturulması desteklenecektir.

344. Elektrik tüketim bedellerinden TRT payı kaldırılacaktır.

345. Yönetimin yeniden yapılanmasından sonra, kurulması kararlaştırılan enerji tesislerinin (elektrik santrali, maden işletmesi, rafineri tesisi, v.b.) kendi bölgelerinde kurulması bu kurulun kararına bağlı olacak, ayrıca yatırımın toplumsal, sosyal ve ekonomik maliyeti konusunda yerel halkın onayı alınmış olacaktır.

346. Enerji politikalarında temel tercih sürekli göz önünde bulundurulmak şartıyla enerji sağlanmasında yerli, doğal ve sürdürülebilir kaynaklara öncelik verilecektir.

347. Az sayıda kaynağa bağımlılığı önlemek için, gerekli tüm güvenlik tedbirleri alınarak nükleer teknolojinin ilke olarak doğru olduğuna inanıyoruz. Gerek yatırım ve işletme maliyetlerinin yüksekliği, gerekse teknolojisinin büyük riskleri sınırlandırabilecek bir seviyede olmaması nedeniyle, bu konudaki yatırımlarda aceleci davranılmayacak, ekonomik ve teknolojik gelişmeler izlenecek, şu ana dek bu konuda alınmış kararlar yeniden değerlendirilecektir.

348. Türkiye Değişim Partisi güneş enerjisi ve jeotermal enerjinin verimli yollardan elde edilmeleri ve gerek ısıtma gerekse elektrik üretiminde kullanılmaları için dünyada sürdürülmekte olan araştırma çalışmalarına ülkemizde de yoğun şekilde başlanmasını, ilk 8 yılda toplam enerji tüketimimizin %30’unun güneş, jeotermal, rüzgar vb, alternatif kaynaklardan sağlanması hedef kabul etmektedir. Ayrıca organik çöplerin enerji üretiminde kullanılması da özendirilecektir.

349. Enerji üretim, kullanım araştırmalarına, enerji tasarrufu ve düşük enerjili cihaz teknolojilerinin araştırma geliştirmesine öncelik ve teşvik politikaları geliştirilecektir.

350. Ülkemizden geçmekte ve geçecek olan petrol ve doğal gaz boru hatlarının ve bunların yaratacağı ekonomik ve teknolojik fırsatlar üzerinden yeni iş, üretim ve teknolojik gelişme amaçlı yatırımlar ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerini özendirici politikalar geliştirilecektir. Türkiye Değişim Partisi bu fırsatların sürdürülebilir ekonomik kalkınma ve bölgesel kalkınma için kaldıraç görevi görebileceğine inanarak, bunun gereği politikaları hayata geçirecektir.

D.

ÇEVRE

351. Türkiye Değişim Partisi, etkin bir çevre korunmasının, sürdürülebilir kalkınmadan geleneksel mimari dokunun korunmasına kadar geniş bir yelpazeye hitap eden, komple ve birbirleriyle bağlantılı konulardan oluşmuş bir çevre politikasıyla ve çevrenin Türkiye’nin politikalarında merkezi bir ilgi noktası olmasıyla mümkün olacağına inanır. Türkiye Değişim Partisi, çevrenin korunmasının katılımcı demokrasinin gereği bireylerin ve yerel yönetimlerin, yerel aktörlerin ve sivil toplum kuruluşlarının çevre konusunda aktif ve etkin faaliyet göstermelerine bağlı olduğu inancındadır. Çevre yönetimi, AB standartlarına uygun şekilde yeniden yapılandırılacaktır.

352. Üretim ve hizmetlerde yenilenebilir enerji, eko-verimlilik, temiz üretim teknolojileri gibi çevre dostu uygulamalar desteklenecek, çevre dostu yeni ürünlerin geliştirilmesi ve markalaşması teşvik edilecektir.

353. Sürdürülebilir üretim ve tüketimi desteklemek üzere kamu alımlarında çevre dostu ürünlerin tercih edilmesi özendirilecektir.

354. Çevre politikalarında yaptırım ve denetim görevleri yerel yönetim ve çevreci sivil toplum örgütleri eliyle yürütülecektir.

355. Yerel çevre denetleme kurulları kurularak aktif çalışmaları sağlanacaktır. Gönüllü çevre müfettişliği kurularak denetimler yaygınlaştırılacaktır.

356. İklim değişikliği ile mücadele ve uyum çalışmaları ülke gerçekleri gözetilerek sürdürülecektir.

357. Sürdürülebilir şehirlerde atık ve emisyon azaltma, enerji, su ve kaynak verimliliği geri kazanım, gürültü ve görüntü kirliliğini önlenmesi, çevre dostu malzeme kullanımı gibi uygulamalarla çevre duyarlılığı ve yaşam kalitesi artırılacaktır.

358. Çölleşme ve erozyonun önlenmesine yönelik olarak ulusal strateji benimsenecek ve uygulamaya konulacaktır.

359. Ulusal havza sınıflama sistemi, su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımına imkân verecek şekilde geliştirilecektir.

360. Bütün bölgelerimizde, toprağına ve iklim koşullarına uygun yöresel ağaçlandırma yapılacaktır.

361. Çevre politikalarında yaptırım ve denetim görevleri yerel yönetim ve çevreci sivil toplum örgütleri eliyle yürütülecektir.

362. Doğal, kültürel ve tarihi varlıkların korunmasında gönüllü kuruluşlar, sendikalar, barolar, odalar, vakıflar, mesleki kuruluşlar ve yerel yönetimlerin üye olduğu “Yerel Çevre Denetleme Kurulları” kurularak aktif çalışmaları sağlanacaktır.

363. Yerel Çevre Denetleme Kurullarının, hazırlanan raporlarının ve değerlendirmelerin, yerel yönetimlerde çevre ile ilgili kararların ve gerekçelerinin şeffaflığı ve denetlenebilirliği sağlanacaktır.

364. Çevre zabıtası kurulacaktır.

365. Çevre eğitimi yaygınlaştırılacaktır.

366. Ormanlar, meralar, denizler, akarsular, dereler, av sahaları, bitkilerin korunması ve kullanılması özelleştirilerek

“sahiplendirme” yapılacaktır.

367. Tunceli Munzur, Fethiye Saklıkent gibi daha onlarcası olan, ph değeri yüksek ve boşa akan suların, borulama sistemi ile, en yakınlarından başlamak üzere, içme suyu ihtiyacını karşılayarak, gidebileceği en uzak yere kadar taşınacaktır.

E.

ORMAN

368. Atıl durumdaki orman vasfı taşımayan ve başka bir amaca tahsis edilmemiş hazine arazileri yerel yönetimlere ve özel orman işletmecilerine tahsis edilebilecektir.

369. Orman alanlarının artırılması için özel orman işletmeciliği özendirilecektir.

370. Orman işletmecisi özel sektör, bu amaçla kurulmuş ve başka hiçbir faaliyet gösteremeyecek olan “özel orman işletmeleri” ve “orman işletme kooperatifleri” ile sınırlandırılacaktır.

371. Orman alanlarının artırılması için, kurallı ve kontrollü bir şekilde özel orman işletmeciliği özendirilecektir.

372. Ormanlar, meralar ve orman vasfını yitirmiş araziler konusunda vatandaş ile devlet arasındaki davalar sonuçlandırılacaktır.

373. Tarım arazilerinin ve ormanların özel orman işletmelerine kiraya verilişi ile ilgili “gelir paylaşımı modeli geliştirilecektir.

374. Özel orman güvenlik sistemleri ve orman sigorta sistemi kurulacaktır.

F.

DOĞAL AFET VE RİSK YÖNETİMİ

375. Türkiye Değişim Partisi, Türkiye’nin yakın gelecekte, toprak erozyonundan, orman yangınlarından, tarımsal başarısızlıklardan, çöken ekosistemlere ve sağlık krizlerine varacak, insan gelişimini doğrudan etkileyecek şekilde, yağışlarında çok ciddi azalmalar ve ortalama sıcaklıkta önemli artışlar göreceği öngörüsüyle ve bu doğal riskler ile mücadele amacıyla “Doğal Afetler ve Riskler Bakanlığı” kuracaktır.

376. Doğal Afetler ve Riskler Bakanlığı kuraklıkla mücadele, deprem öncesi tedbirler ve felaketin yönetiminden de sorumlu olacaktır.

377. Çevrenin korunması, daha akıllı enerji çözümlerinin aranması ve iklim değişikliği konusuna odaklanılmasının, Türkiye’nin gelecekteki başarısı için kaçınılmaz olduğuna inanıyoruz. Türkiye’nin, ekonomik ve insani gelişimi ve güvenliği ilerletmek için, çevresel kaynaklarını hem koruyacak hem de kuvvetlendirecek geniş kapsamlı bir strateji geliştirilecektir.

378. Bu strateji, enerji, çevre ve iklim değişikliği zorluklarının büyüklüğü ve karmaşıklığı nedeniyle, ulusaldan yerel politikalara ve kamudan özel sektör yaklaşımlarına dek, toplumun tüm katmanlarını kapsayacaktır.

379. Sürdürülebilir bir çevre için; yaşama saygı duymak, yeryüzündeki yaşamın çeşitliliğini korumak, yenilenemeyen kaynakların tüketimini en aza indirmek, herkesin kendi yöresine sahip çıkmasına olanak tanımak, kalkınma ve çevreyi bütüncül politikalar çerçevesinde ele almak gereklidir.

380. Bilim ve tekniğin buluştuğu, altyapısı olmayan kentimiz kalmayacaktır.

381. Afet ve risk yönetimi kurallarına uyularak sanayi ve üretim merkezlerinin yurt içindeki dağılımı hızla gözden geçirilecektir.

382. Bütün bölgelerde yeni kentleşme merkezleri tespit edilerek, nüfusun dengeli dağılımı hedeflenecektir.

383. Yüksek afet riskli alanlar öncelikli olmak üzere afet risklerinin belirlenmesine yönelik mikro bölgeleme çalışmaları tamamlanacak ve imar planlaması süreçlerinde afet riskleri dikkate alınacaktır.

384. Bölgelerin sosyo-ekonomik ve fiziksel özelliklerine ve farklı afet türlerine göre değişen risk ve zarar azaltma çalışmaları tamamlanacaktır.

385. Tarım alanları imara açılmayacak, kentleşme kırsal ve verimsiz yörelere yapılacaktır.

386. Piyasa aksaklıkları, özellikle sürdürülebilir olmayan enerji tüketim ve üretimi, ülkemizin enerji, çevre ve iklim değişikliği sorunlarımızın kökünü teşkil etmektedir. Geliştirilecek politikalar, piyasayı tüketici ve üretici davranışlarını adil ve etkin şekilde yönetirken; kirlilik, fazla emisyonlar ve çevresel hasarın en aza indirilmesine çalışılacaktır.

387. Teknoloji teknoparklarında ve tarımsal teknoparklardan bu konularda bilgi ve teknoloji geliştirmek ve yaymak temel hedef olacaktır.

388. Yenilenebilir enerji pazarına girecek firmalar için özel vergi teşvikleri geliştirilecektir.

389. Daha sürdürülebilir bir su kullanımı ve altyapısı geliştirilecektir.

G.

KENTLEŞME

“Yeni konut alanlarının belirlenmesinde, tarım alanlarının korunması ana ilkemiz olacaktır.”

390. Kademeli olarak ilk dört yıl içinde tüm ülke yerleşim ve imar planı içine alınacaktır.

391. Bu amaçla ülkenin jeolojik yapısını ortaya koyan bir ana strateji planı hazırlanacaktır.

392. Kentsel alanlar ve tarım alanları ile ormanlar ve bunların gelişmelerini dikkate alan tüm ülke toprak kullanım ana planı yapılacaktır.

393. Kentsel alanlarda arazi planlaması, imar planları ve ulaşım planlaması beraberce ele alınacaktır.

394. Kadastro tamamlanacak, tapu kayıtlarıyla beraber tüm toprağın haritası ve kaydı, kentsel yerleşim alanları haritaları elektronik ortama taşınacaktır.

395. Bu planı uygulanması, denetlenmesi, her ne sebeple olursa olsun ve kimin tarafından yapılırsa yapılsın ihlalleri önleyecek, caydırıcı olacak hukuki düzenlemeler yapılacaktır.

396. Yerel yönetimlerin imar planı değişiklikleri şeffaflaştırılacak, siyasi ve hukuki denetim için tüm hukuki düzenlemeler tamamlanacaktır.

397. Planların yerelde denetlenmesi için yerel yönetimler ile beraber sivil toplum örgütlerin de görev alabileceği sistem kurulacaktır.

398. İmar ve iskân konusunda yerel yönetimlerin onayı dışında hiçbir kuruluşa özel yetki tanınmayacak, bu yöndeki uygulamalara son verilecektir

399. Yerleşim havzaları tanımlanacak, planlanacak ve yerleşim alanları değiştirilemez tanımlara bağlanacaktır.

400. Yeni kent planlamalarında, bölgesel ilişkilerin gerektirdiği ortaklaşa stratejik plan hazırlama gereken bölgeler tanımlanacak ve stratejik plan üst kurulları oluşturulacaktır.

401. Yeni yerleşim yerlerinin parselasyonu, altyapı çalışmaları ve vatandaşa satışını düzenleyen yeni bir yasa çıkarılacaktır.

402. Gecekondu olgusuna müdahalede Kentsel Dönüşüm projeleri uygulanacak, bu projelerin içerikleri insan ilişkileri ve kültürel değerleri dikkate alacak şekilde geliştirilecek, bu alanlarda oluşan rantın yine bu alanlarda yaşayanlara dönmesini sağlayacak politikalar üretilecektir.

403. Kente karşı işlenen suçlar yasası çıkarılacaktır.

404. Kültürel mirasın korunmasına yönelik yeni bir strateji ve politikalar hazırlanacak, bu stratejiye sivil toplum kuruluşlarının da katılımı sağlanacaktır.

405. Tarihi kentsel alanlarda, tüm planlamalar yenilenecek, insan-araç-ulaşımdan kaynaklanan emisyon ve benzeri her türlü olumsuz etkiye yol açan kullanım ve uygulamalar sınırlandırılacaktır.

406. Depreme karşı hazırlıklı olmak için, 10 yıl içinde depremden korkmayan bir ülke amacıyla, bütün riskli binalar, devletin önderliğinde yenilecektir.

407. Kentsel dönüşüm çalışmaları, kamunun yönlendirmesi ile hızlandırılacak ve kentsel dönüşüm kapsamında olan tüm vatandaşlarımıza uzun vadeli ve düşük faizli kredi imkânı sağlanacaktır.

VI.

TOPLUMSAL DÖNÜŞÜM POLİTİKALARI

A.

EĞİTİM

408. Türkiye Değişim Partisine göre, ülkemizin sahip olduğu potansiyeli hayata geçirebilmesi, kurumsallaşmış, istikrarlı bir yapıya kavuşması hedefi açısından en önemli konu eğitim sisteminin yeniden yapılandırılmasıdır.

409. Eğitim reformumuzun temel unsurları;

 Belirli bir dönem eğitim anlayışı yerine ömür boyu sürecek eğitim,

 Öğretmeni esas olan eğitim yerine öğrencinin yeteneğine dönük, yönlendirmeli eğitim,

 Süreci esas olan eğitim yerine sonuç odaklı eğitim,

 Tepeden yönlendirilen eğitim yerine toplumun katılımını ve isteklerini esas alan eğitim,

 Teknolojiyi dışlayan eğitim yerine teknoloji ile iç içe eğitim olacaktır.

410. Türkiye Değişim Partisine göre, eğitim devletin temel görevi, her yurttaşın vazgeçilmez hakkı ve bu hakkın kullanılması devletin sorumluluğudur.

411. Türkiye Değişim Partisine göre, eğitimin amacı, toplumsal kalkınmayı ve özgür düşünceyi sağlamak, bilgi ve becerisi gelişmiş, barışçı, özgür, yaratıcı, birlikte çalışabilen, araştırıcı ve dinamik nesiller yetiştirmektir.

412. Eğitim reformunu en önemli üç öğesi “ömür boyu eğitim”, “yönlendirmeli eğitim” ve “sonuç odaklı eğitim”dir.

413. Türkiye Değişim Partisi, eğitimin yeniden yapılandırılmasının, sadece devlet eliyle gerçekleştirilebilecek bir süreç olmayıp, devletin öncülüğünde, ulusal ve yerel düzeyde sivil toplum kuruluşları, meslek birlikleri, medya ve velilerin hep beraber inanarak gayret etmeleri ile hayata geçirilebileceğine inanır.

414. Eğitimin ve öğretimin tek tip standart bir nitelikten çıkarılarak, özellikle ilköğretim sonrası sonuç almaya yönelmiş bir eğitim politikasının tespiti yapılacaktır. Bu amaçla, devletin öncülüğü ve koordinasyonunda, sivil toplum örgütleri, meslek odaları, yerel yöneticiler, Bölgesel Kalkınma Ajansları, işveren temsilcileri ve velilerin katılımı ile ülkenin eğitim politikalarının belirlenmesi sağlanacaktır.

415. Okul öncesi eğitimin yaygın ve eşit bir şekilde gerçekleştirilmesine sağlanarak ilköğretime çocuklarımızın eşit bir şekilde başlaması temin edilecektir,

416. Özel sektörün eğitim yatırımları teşvik edilecek, özellikle mesleki eğitim konusunda özel sektörün katkısı arttırılacaktır.

417. Eğitimin temel amacına uygun olarak öğretmen ihtiyacı nitelik ve nicelik olarak arttırılacaktır, öğretmen ihtiyacının giderilmesi amacıyla uygulamaya konulan geçici tedbirler kaldırılarak, mesleki standartlar belirlenecektir.

418. Tüm ders kitapları ve anlatımları insan haklarına saygılı, barışçı, toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı dile çevrilecektir.

419. Kalifiye eleman yetiştirme amacına dönük bir niteliğe sahip olan meslek eğitimi özendirilecek, içeriği ve niteliği gözden geçirilerek yenilenecektir.

420. Öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı üç yıl içinde, sıralama imtihanı biçimine çevrilecektir. Bu sınav sonuçları yüksek eğitim kurumlarınca yerleştirme ölçülerinden biri olarak kullanılır hale getirecek düzenlemeler getirilecektir.

421. Üniversitelerin, yerel yönetimler, sanayi-ticaret odaları ve Bölgesel Kalkınma Ajansları ile ortak projeler gerçekleştirmesi sağlanacaktır,

422. Üniversitelerin bulundukları yörelere sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda zenginlik katmaları teşvik

422. Üniversitelerin bulundukları yörelere sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda zenginlik katmaları teşvik

Benzer Belgeler