• Sonuç bulunamadı

Yeni Türk Devleti’nde aşağıdakilerden hangi- hangi-siyle yaşanan sorunun, egemenlik anlayışından

Belgede KPSS 2010 (sayfa 35-38)

Atatürk Dönemi İç Olaylar ve Dış Politika ünitesinden ise toplamda 7 soru gelmiştir. Bu sorularda •

22. Yeni Türk Devleti’nde aşağıdakilerden hangi- hangi-siyle yaşanan sorunun, egemenlik anlayışından

kaynaklandığı savunulamaz?

A) Yabancı okullar B) Osmanlı borçları

C) Kabotaj hakkı D) Boğazlar

E) Kapitülasyonlar

ÇÖZÜM

Yabancı okullar, kabotaj hakkı, kapitülasyonlar ve Boğaz-lar Anlaşma Devletlerinin Türkiye üzerindeki ekonomik, politik, kültürel egemenliklerini devam ettirmeye yönelik sorunlardır, içişlerimize karışılmasına olanak tanımışlar-dır. Borçlar sorunu Lozan Antlaşması’yla Osmanlı’dan yeni ayrılan uluslar arasında eşit şekilde paylaştırılmıştır. Türkiye’nin istediği doğrultuda düzenleme yapıldığı için egemenlik ile ilgisi bulunmamaktadır. Türkiye Osmanlı Devleti’nin mirasçılarından biri olarak üzerine düşen bor-cu 1954 yılına kadar ödemiştir. Cevap: B 23. I. Türk Tarih Kurumu’nun kurulması II. Türk Dil Kurumu’nun açılması III. Şapka giyilmesi hakkında kanun çıkarılması Yukarıdaki gelişmelerden hangilerinin, Atatürk milliyetçiliğinin gelişmesinde ve hızlanmasında etkili olduğu savunulabilir?

A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III

ÇÖZÜM

Türk Tarih Kurumunun kurulması ve Türk Dil Kurumunun açılması Türk tarihi ve Türk dili ile ilgili çalışmalar olduğu için milliyetçiliğin gelişmesinde ve hızlanmasında etkili ol-muştur. Şapka inkılâbı ise topluma modern bir görünüm kazandırma açısından inkılâpçılık ilkesi ile ilgilidir. Cevap: D 24. Atatürk: “Şimdiye kadar izlenen eğitim ve öğre-tim yöntemlerinin ulusumuzun geri kalmasında en önemli etken olduğu kanısındayım. Onun için bir ulusal eğitim programından söz ederken eski dö-nemin boş inançlarından ve doğuştan getirdiğimiz niteliklerimizle hiçbir ilişkisi olmayan yabancı dü-şüncelerden, Doğu’dan ve Batı’dan gelebilen tüm etkilerden uzak, ulusal kimliğimiz ve tarihimizle uyu-şan bir kültürü kastediyorum.” demiştir.

Atatürk’ün bu sözleriyle aşağıdakilerden hangi-sine vurgu yaptığı savunulamaz?

A) Ulusal değerleri korumaya B) Eğitim ve öğretimde çağdaşlaşmaya C) Ulusal değerlere uygun eğitim modeli seçmeye D) Toplumsal yapımızın ihtiyaçlarını karşılamaya E) Geçmişteki eğitim sistemini devam ettirmeye

ÇÖZÜM

Atatürk’ün verilen açıklamasında daha önceki eğitimi eleştirerek toplumumuzu geri bıraktığı dile getirilmiştir. Buna göre, geçmişteki eğitim sisteminin devam ettiril-mesi düşünülemez.

Cevap: E 25. I. Seçmen yaşının 18’den 22’ye çıkarılması II. Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi III. Tek dereceli seçim sistemine geçilmesi

Yukarıdakilerden hangileri Atatürk döneminde yapılan değişiklikler arasındadır?

A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III

ÇÖZÜM

Seçmen yaşının 18’den 22’ye çıkarılması (1934) Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi (1934) Tek dereceli seçim sistemine geçilmesi (1946)

KPSS / Genel Yetenek - Genel Kültür 26. I. Nüfus mübadelesi II. Kardak kayalıkları

III. Kara sularının 6 milden 12 mile çıkarılması Türkiye ile Yunanistan arasında yukarıdaki ko-nulardan hangileriyle ilgili olarak yaşanan sorun Atatürk zamanındadır?

A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III

ÇÖZÜM

Nüfus mübadelesi (1930) Kardak kayalıkları (1996) Kara sularının 6 milden 12 mile çıkarılması (Yunanistan ile olan sorun bugün hala devam etmektedir.) Cevap: A 27. Bulgaristan, Balkan ülkesi olmasına rağmen Balkan Antantı’na girmemiştir.

Bulgaristan’ın, Balkan Antantı’na girmemesin-de,

I. Romanya’dan Dabruca’yı almak istemesi, II. Ege Denizi’ne inmeyi amaçlaması,

III. Yeni bir savaşın Balkanlar’a sıçramasından endi-şe duyması

durumlarından hangilerinin etkili olduğu savu-nulabilir?

A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III

ÇÖZÜM

Balkan Antantı; İtalya ve Almanya’nın dünya barışını tehdit etmesi üzerine Türkiye, Yunanistan, Romanya ve Yugoslavya tarafından 9 Şubat 1934’te kurulmuştur. Bal-kanlarda yer almasına rağmen Bulgaristan; Romanya’dan Dabruca’yı almak istediğinden ve Ege Denizi’ne inmeyi amaçladığından Balkan Antantı’na katılmamıştır. Cevap: D 28. I. Köylüden ağır vergilerin kaldırılması II. Köylünün üretim becerilerinin artırılması III. Köylünün bilgi ve görüşünü artıracak önlemlerin alınması IV. Toprağı olmayan köylülere toprak verilmesi Köycülük siyasetinin yukarıdaki esaslarından hangilerinin, köylerde açılan köy enstitülerinin amaçları arasında olduğu savunulabilir?

A) I ve II B) II ve III C) III ve IV D) I, II ve III E) II, III ve IV

ÇÖZÜM

Köy Enstitüleri, köylerden ilkokul mezunu zeki çocukların alınıp bu okullarda yetiştirildikten sonra yeniden köylere giderek öğretmen olarak çalışmaları düşüncesiyle 1940 yılında kurulmuşlardı. Bu bağlamda köy enstitülerinin amaçları arasında köylünün üretim becerilerinin artırıl-ması ve köylülerin bilgi ve görüşünü arttıracak önlemlerin alınması gösterilebilir.

Cevap: B 29. Aşağıdakilerden hangisi Atatürk döneminde

ya-şanan dış olaylardan biri değildir? A) Türk-Amerikan ilişkilerinin gelişmesi B) Mısır’ın İngiliz yönetimine geçmiş olmasının kabul edilmesi C) Türkiye’nin Milletler Cemiyetine üye olması D) Boğazların Türk egemenliğine girmesi E) Türkiye’nin Kore Savaşı’na asker göndermesi

ÇÖZÜM

Kore Savaşı 1950-1953 yılları arasında Kuzey Kore ile Güney Kore arasında yapılmıştır. BM’nin Kore’ye asker gönderme çağrısına karşılık veren ilk ülke Türkiye olmuş ve Kore Savaşı’na 1950 yılında bir tugay yollamıştır. Bu durum Türkiye’nin 1952’de NATO’ya girişini kolaylaştır-mıştır.

Cevap: E 30. Türkiye’de demokrasinin yerleşmesi amacıyla, I. Atatürk ilkelerinin Anayasa’ya girmesi, II. Demokrat Partinin kurulması,

III. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının kurulması gelişmelerinden hangileri Atatürk döneminde sağlanmıştır?

A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III

ÇÖZÜM

Atatürk ilkelerinin Anayasa’ya girmesi (1937) Demokrat Partinin kurulması (1946) T.C.F.’nin kurulması (1924)

KPSS / Genel Yetenek - Genel Kültür

2010 KPSS

COĞRAFYA

KPSS / Genel Yetenek - Genel Kültür

2010 KPSS COĞRAFYA SORULARINA

Belgede KPSS 2010 (sayfa 35-38)