• Sonuç bulunamadı

Sonuç olarak ölçme sorularının aşırı zorlayıcı olmadığını düşünmekle birlikte, yorumlama ve üst dü- dü-zey düşünmeyi ve disiplinler arası geçişi kullanmayı gerektiren sorulardan oluştuğunu düşünmekteyiz

Belgede KPSS 2010 (sayfa 111-120)

KPSS / Eğitim Bilimleri

1. Bir öğretim programına öğrenci seçmek için mü-lakat yapılacaktır. Bu mümü-lakata bir genel yetenek testinden 50 ve daha üstü standart T puanı alanlar başvurabilecektir. Yetenek testinden elde edilen pu-anlar normal dağılım göstermektedir.

Bu ön koşul işlemiyle ilgili olarak, I. Bağıl ölçüt kullanılmıştır.

II. Adayların % 50’si ön koşulu sağlamaktadır. III. Soruların en az yarısını doğru cevaplayanlar

ön-koşulu sağlamaktadır.

ifadelerinden hangileri doğrudur?

A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III

ÇÖZÜM

Soruda genel yetenek testinden 50 ve üzeri standart T puanı alanların sınava başvuru yapabileceği ve yetenek testinden elde edilen puanların normal dağılım gösterdiği belirtilmektedir. Dolayısıyla T puanı aritmetik ortalama-sı 50, standart sapmaortalama-sı 10 olarak kabul edilen puanlar olduğu için II. öncül doğrudur. Aynı zamanda puan da-ğılımının normal dağılım özelliği göstermesi durumunda kullanılabilecek değerlendirme türü ise bağıl değerlendir-medir. Bu nedenle I.öncül de doğrudur. I. ve II. Öncül şu sebeple de doğrudur. Eğer ölçüt standart puanlara(Z ve T puanı) ve normal dağılım eğrisine göre belirleniyorsa bağıl özellik gösterir. Fakat III. Öncül mutlak değerlendir-me olduğu için yanlıştır.

Cevap: B 2. Genel yetenek testinde matematiksel ilişkilerden

yararlanma gücünü ölçmeyi amaçlayan bir araştır-macı, ilk olarak 80 soruluk bir sınav hazırlamış ve ön deneme uygulaması yapmıştır. Ön deneme sonun-da iç tutarlık katsayısını 0,93 olarak hesaplamıştır. Sınavın cevaplanmasının çok uzun zaman aldığını gören araştırmacı, en düşük ayırt ediciliğe sahip 30 maddeyi sınavdan çıkarmıştır. Kalan 50 maddelik form için 0,85 olarak hesapladığı iç tutarlık katsa-yısını yeterli gören araştırmacı, testini bu şekliyle kullanmaya karar vermiştir.

Bu araştırmacı ön deneme uygulaması ve de-vamındaki işlemlerde sınavının hangi özelliğini artırmıştır? A) Güvenirliğini B) Kapsam geçerliğini C) Kullanışlılığını D) Objektifliğini E) Yapı geçerliğini

ÇÖZÜM

Araştırmacı ön deneme uygulaması sonucu en düşük ayırt ediciliğe sahip 30 maddeyi sınavdan çıkartarak navın kapsam geçerliğini düşürmüş fakat 30 soruyu sı-navdan çıkartarak sınavın cevaplama süresini düşürmüş ve böylelikle sınavın kullanışlılığını artırmıştır. Çünkü kul-lanışlılık bir sınavın hazırlanmasının, çoğaltılmasının, uy-gulanmasının, cevaplamasının, puanlamasının kolay ve ekonomik olması durumudur. Bu sebeple doğru cevap kullanışlılıktır.

Cevap: C 3. Anekdot kayıtlarının güvenirliğini ve geçerliğini

etkileyen aşağıdaki faktörlerden hangisi anek-dotu yazan kimsenin kişisel yanlılığıyla ilgili de-ğildir?

A) Olayın karışık ve anlaşılması zor bir ifadeyle ya-zılmış olması

B) Olayın yazımı sırasında gerçeğin bazı yönlerinin atlanması veya değiştirilmesi

C) Olay kahramanından söz ederken övücü ya da yerici sözcükler kullanılması

D) Olay sırasında önem verilen davranışların daha dikkatle gözlenip ayrıntılı olarak yazılması E) Sadece olumsuz davranışların gözlenip

kayde-dilmesi

ÇÖZÜM

Sorunun seçenekleri incelendiğinde “B-C-D-E” seçenek-lerinde geçen ve aşağıda altı çizili ifadelerde,

B) Olayın yazımı sırasında gerçeğin bazı yönlerinin at-lanması veya değiştirilmesi

C) Olay kahramanından söz ederken övücü ya da yerici sözcükler kullanılması

D) Olay sırasında önem verilen davranışların daha dik-katle gözlenip ayrıntılı olarak yazılması

E) Sadece olumsuz davranışların gözlenip kaydedilme-si

Anekdot kayıtlarının güvenirliğini ve geçerliğini etkileyen kişisel yanlılıklar görülmektedir. Fakat “A” seçeneğinde belirtilen “Olayın karışık ve anlaşılması zor bir ifadeyle yazılmış olması” kişisel yanlılık değildir.

KPSS / Eğitim Bilimleri 4. Osman Öğretmen’in elinde her bir konu için güçlük

ve ayırt edicilikleri belirlenmiş maddeler yer almak-tadır.

Osman Öğretmen uygulayacağı sınavda dört konu-dan beşer madde kullanmayı planlamaktadır ancak ikinci konuyla ilgili elinde yeterli ayırıcılıkta madde olmadığını görür. Bunun üzerine ikinci konuya iliş-kin sorular yerine, üçüncü konu kazanımlarını ölç-mek üzere yazılmış ve yüksek ayırt edicilik sağlayan maddeleri kullanır.

Osman Öğretmen’in bu kararı sınavın güvenirli-ğini ve geçerligüvenirli-ğini nasıl etkilemiştir?

A) Güvenirliği etkilememiş, geçerliği artırmıştır. B) Güvenirliği artırmış, geçerliği etkilememiştir. C) Güvenirliği artırmış, geçerliği azaltmıştır. D) Güvenirliği ve geçerliği azaltmıştır.

E) Güvenirliği azaltmış, geçerliği etkilememiştir.

ÇÖZÜM

Osman Öğretmen uygulayacağı sınavda dört konudan beşer madde kullanmayı planlamaktadır; ancak ikinci konuyla ilgili elinde yeterli ayırıcılıkta madde olmaması sonucu ikinci konuya ilişkin sorular yerine, üçüncü konu kazanımlarını ölçmek üzere yazılmış ve yüksek ayırt edi-cilik sağlayan maddeleri kullanmıştır. Bu durum sınavın güvenirliği artırmış, geçerliği azaltmıştır. Çünkü ikinci konu yerine üçüncü konunun ayırt ediciliği yüksek soru-larının kullanılması güvenirliği artırırken, üçüncü konunun soruları ikinci konunun davranışlarını ölçemeyeceği ve bireyde ölçülmek istenen özelliği ortaya çıkartamayacağı için ve üçüncü konunun soruları ikinci konu için amacına hizmet etmeyeceği için sınavın geçerliliği düşecektir.

Cevap: C 5. Bir öğretmen yıl sonunda, sözlü sınav puanlarını da

dikkate alarak öğrencileri değerlendirmektedir. Öğ-rencilerin sözlü sınav puanlarını ise her ders sonun-da sorduğu sorulara verilen cevaplara birer puan vererek elde etmektedir.

Bu öğretmenin, öğrencilere her ders sonundaki değerlendirmelerin toplamıyla sözlü sınav notu vermesinin en önemli nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Öğrencileri ders çalışmaya teşvik etmek B) Öğrenciler arasında rekabet yaratmak C) Sınavın kapsam geçerliğini artırmaya çalışmak D) Sınava ilişkin kaygı düzeyini azaltmak E) Bireyler arası farkları ortaya koymak

ÇÖZÜM

Sözlü sınavların kapsam geçerliği düşük olduğu için ve her sözlüde öğrenciye en fazla 3 tane soru sorulabildiği için öğretmen her dersin sonunda sorduğu sorulara veri-len cevaplara birer puan vererek öğrencilerini çok sayıda soru üzerinde sözlü sınav yapmıştır. Öğretmenin bir otu-rumda az sayıda soruyla değil de yıl boyunca sorduğu sorularla sözlü sınav yapması sınavın kapsam geçerliğini artıracaktır.

Cevap: C 6. Bir öğretmen sınavında yer alan beş maddenin nite-liğini incelemek amacıyla öğrencilerin her bir mad-deden aldıkları puanlar ile testin tümünden aldıkları puanlar arasındaki korelasyon katsayısını hesapla-mıştır.

Bilenle bilmeyeni en iyi ayırt eden maddeyi bu şe-kilde görebileceğini iddia eden öğretmen aşağıdaki katsayıları elde etmiştir.

Maddeler Korelasyon katsayısı

1 0,2 2 -0,1 3 0,5 4 0,6 5 -0,7

Bu öğretmenin en iyi ayırt edici olduğunu iddia edeceği madde hangisidir?

A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

ÇÖZÜM

Korelasyon iki değişken arasındaki ilişki miktarı demektir. Korelasyon artıkça bir maddenin ayırtedicilik değeri de artar. Dolayısıyla en yüksek korelasyon değeri 0,6 ile 4 madde olmaktadır. Bu sebeple doğru cevap “D” seçe-neğidir.

Cevap: D 7. Öğrencilerin küresel ısınmanın getirdiği tehlikelerle

ilgili ödevlerini inceleyen bir öğretmenin, ölçme so-nuçlarına karışacak ölçmeciden kaynaklı hata mik-tarıyla ilgili endişeleri vardır.

Puanlamasına karışacak olan öznelliği azaltmak isteyen bu öğretmene aşağıdakilerden hangisini yapması önerilir?

A) Dereceli puanlama anahtarı (rubrik) kullanması B) Ödevin kapsamını genişletmesi

C) Ödev konularını seçmeli olarak tasarlaması D) Ödev teslim tarihini öğrencilerle birlikte

karar-laştırması

E) Öğrencilerin düzeyine uygun ödev konuları ver-mesi

KPSS / Eğitim Bilimleri

ÇÖZÜM

Öğrenci ödevlerini inceleyen öğretmenin ölçme sonuç-larına karışacak ölçmeciden kaynaklı hata miktarıyla il-gili endişeleri gözlenmektedir. Öğretmenin puanlamaya karışacak öznelliği azaltması amacıyla rubrik kullanması önerilir. Çünkü öğrencilerin küresel ısınmanın getirdiği tehlikelerle ilgili ödevleri performans ödevleridir. Perfor-mans ödevlerinin değerlendirilmesinde ise rubrikler kul-lanılır. Rubrik puanlama, daha önceden belirlenmiş ölçüt-ler takımına dayalı olarak öğrenciölçüt-lerin performanslarının değerlendirilmesi için geliştirilmiş puanlama yönergesidir. Çalışma öncesinde rubrik öğrencilere dağıtılır ve öğren-cilerin neye göre değerlendirileceklerini bilerek hazırlık-larını yapmaları sağlanır. Rubrik değerlendirmede sürece öğretmen, öğrenci ve velilerin aktif katılımı sağlanarak, öğrencinin hangi davranıştan dolayı kaç puan alacağı bilinmektedir. Bu durum ise puanlamaya karışacak öz-nelliği azaltmaktadır.

Cevap: A 8. İlköğretim 3. sınıf hayat bilgisi dersine ilişkin

bazı kazanımlar şunlardır:

I. Cumhuriyetimizi korumak, güçlendirmek ve ge-liştirmek için yapılması gerekenler hakkında fikir-ler üretir.

II. Geçmişten günümüze iletişim teknolojilerinde meydana gelen değişimi araştırır.

III. Çeşitli ortamlarda liderlerin gruplar ve toplumlar üzerindeki etkilerini araştırır.

Aşağıdakilerden hangisi bu kazanımlara ulaşıl-ma derecesini belirlemede kullanılabilecek en uygun yöntemdir?

A) Sözlü sunum B) Yazılı yoklama C) Çoktan seçmeli test D) Öz değerlendirme E) Performans görevi

ÇÖZÜM

I. Cumhuriyetimizi korumak, güçlendirmek ve ge-liştirmek için yapılması gerekenler hakkında fikir-ler üretir.

II. Geçmişten günümüze iletişim teknolojilerinde meydana gelen değişimi araştırır.

III. Çeşitli ortamlarda liderlerin gruplar ve toplumlar üzerindeki etkilerini araştırır.

Sorunun öncüllerinde belirtilen kazanımlara ulaşılma de-recesini belirlemede kullanılabilecek en uygun yöntem performans ödevleriyle elde edilebilir. Performans görevi öğrencilerin bilgi ve becerilerini ortaya koyarak

oluştur-duğu cevap ve ürünlerin değerlendirilmesidir. Perfor-mans görevi,

• Öğrencinin yeni bilgiyi yapılandırmasını gerektirir. • Süreç içine yayılmıştır, zamana bağlı değildir. • Öğrencinin günlük yaşamındaki problemleri nasıl

çö-zeceğini ve problem çözmek için sahip olduğu bilgi ve becerileri nasıl kullanacağını göstermesine ister. • Öğrencilerin becerilerini “gerçek yaşam” ortamında

değerlendirmeyi hedefler.

• Gözlenebilen bir performans veya somut bir ürünle sonuçlanır.

• Performans görevlerinde, tek bir cevap yoktur. Göre-vi tamamlamak için değişik yollar bulunmaktadır. Bu nedenle iyi tanımlanmış bir ölçütle değerlendirmeli-dir.

• Başarılı bir değerlendirme yapmak için her perfor-mans görevi bir dereceli puanlama anahtarı (rubric) ile eşleştirilmelidir.

• Performans değerlendirmek için en çok kullanılan araçlar: performans ödevleri, projeler, öğrenci ürün dosyaları, posterler vb. dir.

Cevap: E 9. Bilişsel davranışların ölçülmesinde, ölçmenin ge-çerliğini artırmak için aynı sürede uygulanan uzun cevaplı yazılı sınavlara göre, kısa cevaplı maddeler-den oluşan testler tercih edilir.

Bu durumun başlıca nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kısa cevaplı maddelerin kolayca cevaplanabil-mesi

B) Kısa cevaplı maddelere verilecek cevabın sınır-landırılmış olması

C) Kısa cevaplı maddelerin çoktan seçmeli test maddesi köküne benzemesi

D) Daha çok kısa cevaplı maddeyle kapsamın daha iyi örneklenebilmesi

E) Kısa cevaplı maddelerle her düzeydeki davra-nışların yoklanabilmesi

ÇÖZÜM

Bilişsel davranışların ölçülmesinde ölçmenin geçerliğini artırmak için aynı sürede uygulanan uzun cevaplı yazılı sınavlara göre, kısa cevaplı maddelerden oluşan testler tercih edilmesinin sebebi sınavın kapsam geçerliğini ar-tırmaktır. Çünkü uzun cevaplı yazılı sınavlarının cevapla-ması uzun zaman aldığı için soru sayısı az tutulmaktadır. Fakat kısa cevaplı sınavlarda soru sayısı çok tutularak sınavın kapsamını daha iyi örneklemesi sağlanmakta ve sınavın kapsam geçerliği artırılabilmektedir.

KPSS / Eğitim Bilimleri 10. Öğretim sürecinde öz değerlendirme ve akran

değerlendirmeye ağırlık veren bir öğretmenin bu uygulamasının öncelikli nedeni aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) Değerlendirme sürecinde sorumluluğu öğrenci-lere vererek iş yükünü hafifletmek istemesi B) Öğrencilerin kendi öğrenmelerinin

sorumluluk-larını üstlenmesini planlaması

C) Değerlendirme sonunda verilen kararların daha geçerli olmasına çalışması

D) Verdiği notların öğrenciler tarafından beğenil-memesinden rahatsızlık duyması

E) Değerlendirme sürecinin daha kısa sürede ta-mamlanması

ÇÖZÜM

Öğretim sürecinde öz değerlendirme ve akran değerlen-dirmeye ağırlık veren bir öğretmenin bu uygulamasının öncelikli nedeni “Öğrencilerin kendi öğrenmelerinin sorumluluklarını üstlenmesini planlaması”

sağlamak-tır. Öz değerlendirme öğrencilerin kendi katılımlarını, sü-reçlerini ve ürünlerini değerlendirmeleridir.

Öğrencilerin Kendilerini Değerlendirme Avantajları • Öz değerlendirme, öğrencilerin kendi güçlü ve zayıf

yönlerini tanımalarına yardım eder.

• Öğrencilere değerlendirme sürecinin bir parçası ol-dukları duygusunu verir.

• Öğrencilerde motivasyonu artırır.

• Öğrencilerin kendi öğrenmeleri konusunda sorumlu-luk almaları yönünde cesaretlendirir.

• Kendilerine dışarıdan bakma yetisi geliştirir.

Akran değerlendirme, gruptaki öğrencilerin belli ölçütler çerçevesinde birbirlerini değerlendirme sürecidir. Akran Değerlendirme Avantajları

• Akran değerlendirme, öğrencilerin kendilerine olan güvenlerinin artmasını sağlar.

• Öğrenciler, arkadaşlarının çalışmalarındaki yeterlik düzeylerini değerlendirirken kendilerinin eleştirel dü-şünme becerileri de gelişir.

• Değerlendirmeye temel oluşturan beceri ve ölçütlerin saptanması konusunda öğrenciye bakış açısı sağlar.

Cevap: B

11. Bir ilköğretim öğretmeni öğrencilerinden yaptıkları ürünlerini, araştırma raporlarını, ünite testlerini ve etkinlik raporlarını bir dosyada toplamalarını ve sene sonunda kendisine teslim etmelerini istemiştir. Aşağıdakilerden hangisi öğretmenin bu uygula-masının gerekçelerinden biri olamaz?

A) Öğrencilerin kendi gelişimlerini takip etmelerini sağlamak

B) Velileri öğrencilerde meydana gelen değişim ve gelişimler açısından bilgilendirmek

C) En iyi dosyayı seçerek öğrenciler arasında reka-bet ortamı oluşturmak

D) Öğretim sürecini de değerlendirme sürecine katmak

E) Öğrencilerin farklı özelliklerini ortaya çıkarabil-mek

ÇÖZÜM

Bir ilköğretim öğretmeni öğrencilerinden yaptıkları ürün-lerini, araştırma raporlarını, ünite testlerini ve etkinlik ra-porlarını bir dosyada toplamalarını ve sene sonunda ken-disine teslim etmelerini istemesi portfolyodur.

Portfolyonun Amacı

• Öğrencinin gelişimini izleyebilmek

• Öğrencinin kendi gelişimini izlemesine fırsat vermek • Öğrencinin zaman içerisindeki öğrenimlerini

belgele-mek

• Öğrencinin gerçekte ne öğrendiğini ortaya koymak • Öğrencinin öz değerlendirme yapabilmesine olanak

sağlamak

• Velilerle iletişimi, katılım ve geri bildirim yoluyla kolay-laştırmak

• Bir sonraki yıllara öğrenci ile ilgili bilgi bırakmak • Öğrencide sorumluluk bilincini geliştirmek ve

araştır-ma yaparaştır-maya, kendi kendine öğrenmeye sevk etmek ve cesaretlendirmek

• Öğrencilerin gerçek yaşamla iç içe öğrenmelerini sağlamak.

• Öğrencilerin yaptıkları çalışmaları diğer öğrenci arka-daşları ile paylaşarak, gurur duyması, sunum beceri-sinin gelişmesi, sosyalleşmesi, dayanışma ve işbirli-ğinin gelişmesine olanak sağlamak.

• Biçimlendirici ve değer biçmeye yönelik değerlendir-meleri birleştirmek, böylece tümel bir değerlendirme yapmak.

• Öğrencinin hazırladığı gelişim dosyası yoluyla yete-neklerini ve ilgilerini keşfetmesini sağlamak.

• Velileri öğrencilerde meydana gelen değişim ve geli-şimler açısından bilgilendirmek

• Öğretim sürecini de değerlendirme sürecine katmak • Öğrencilerin farklı özelliklerini ortaya çıkarabilmektir. Fakat portfolyo dosyalarının amaçları arasında ve günü-müz eğitim sistemin amaçları arasında “En iyi dosyayı seçerek öğrenciler arasında rekabet ortamı

KPSS / Eğitim Bilimleri

12. Bir testten elde edilen puanların standart sap-ması küçük bulunmuşsa bu testi alan bireyler hakkında aşağıdaki sonuçlardan hangisine ula-şılabilir?

A) Ölçülen özellik bakımından birbirlerine benze-mektedirler.

B) Bu tür testleri almaya alışmışlardır.

C) Testi, verilenden daha kısa sürede cevaplamış-lardır.

D) Testte yer alan sorular kendi düzeylerine uygun-dur.

E) Soruları cevaplarken gerçek performanslarını ortaya koymuşlardır.

ÇÖZÜM

Bir testten elde edilen puanların standart sapması küçük bulunmuşsa;

• Öğrenciler ölçülen özellik bakımından birbirine ben-zer.

• Öğrenci grubu homojenleşir. • Sorular öğrencilere kolay gelmiştir. • Soruları doğru cevaplama oranı yüksektir. • Öğrenciler yüksek puanlarda toplanmıştır.

Bu sebeple sorunun “A” seçeneğine ulaşılabilirken “B-C-D-E” seçeneklerine ulaşılamaz.

Cevap: A 13. VE 14. SORULARI AŞAĞIDAKİ PARÇAYA GÖRE CEVAPLAYINIZ.

Altı maddelik bir sınavdan alınan puanlara ait frekans tablosu aşağıda verilmiştir.

Puan Frekans 1 2 2 10 3 5 4 4 5 3 6 2

13. Bu sınav kaç öğrenciye uygulanmıştır?

A) 6 B) 10 C) 21 D) 26 E) 80

ÇÖZÜM

Soruda altı maddelik bir sınavdan alınan puanlara ait frekans tablosu verilmiştir. Bu tablodaki frekanslar top-lamı toplam kişi sayısını göstermektedir. Dolayısıyla 2+10+5+4+3+2=26 kişi sınava katılmıştır.

Cevap: D

14. Bu puan dağılımıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Tek modlu simetriktir. B) Tek modlu sağa çarpıktır. C) Modu yoktur.

D) Çift modlu simetriktir. E) Çift modlu sağa çarpıktır.

ÇÖZÜM

Puan Frekans 1 2 2 10 3 5 4 4 5 3 6 2

Yukarıdaki puan dağılımıyla ilgili olarak aşağıdaki frekans tablosu ve çizik grafik incelendiğinde

Puan dağılımının tek modlu sağa çarpık olduğu görül-mektedir.

Cevap: B 15. VE 17. SORULARI AŞAĞIDAKİ PARÇAYA GÖRE CEVAPLAYINIZ.

Aşağıdaki tabloda aynı kapsamı ölçmek üzere tasarlan-mış beş farklı test yer almaktadır. Bu testlerin her biri be-şer adet çoktan seçmeli maddeden oluşmaktadır. Tablo-da bu maddelerin güçlük indeksleri verilmiştir.

Testler

Madde güçlük indeksleri Madde

1 Madde2 Madde3 Madde4 Madde5

I. 0,4 0,5 0,6 0,5 0,6

II. 0,4 0,8 0,9 0,7 0,3

III. 0,3 0,4 0,5 0,2 0,9

IV. 0,8 0,7 0,6 0,5 0,9

V. 0,2 0,4 0,3 0,1 0,5

15. III. testte yer alan en zor madde hangisidir?

KPSS / Eğitim Bilimleri

ÇÖZÜM

Testler

Madde güçlük indeksleri Madde

1 Madde2 Madde3 Madde4 Madde5

I. 0,4 0,5 0,6 0,5 0,6

II. 0,4 0,8 0,9 0,7 0,3

III. 0,3 0,4 0,5 0,2 0,9

IV. 0,8 0,7 0,6 0,5 0,9

V. 0,2 0,4 0,3 0,1 0,5

Madde güçlük indeksi (0, +1) aralığında değişir. Madde güçlük indeksi artıkça yani +1’e yaklaştıkça madde ko-laylaşırken, küçüldükçe yani “0” a yaklaştıkça zorlaşır. Bu nedenle III. testin güçlük indekslerine bakıldığında en kü-çük güçlük indeksine sahip olan madde 0,2 güçlük indisi ile 4 maddedir. Bu nedenle 4 madde en zor maddedir.

Cevap: D

16. V. testte madde ayırt edicilik indeksi en yüksek olması beklenen madde hangisidir?

A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

ÇÖZÜM

Testler

Madde güçlük indeksleri Madde

1 Madde2 Madde3 Madde4 Madde5

I. 0,4 0,5 0,6 0,5 0,6

II. 0,4 0,8 0,9 0,7 0,3

III. 0,3 0,4 0,5 0,2 0,9

IV. 0,8 0,7 0,6 0,5 0,9

V. 0,2 0,4 0,3 0,1 0,5

Madde ayırt edicilik indeksi (-1, +1) aralığında değişir. Madde ayırt edicilik indeksi artıkça yani +1’e yaklaştık-ça madde ayırt ediciliği artarken, küçüldükçe yani “-1e yaklaştıkça maddenin ayırt ediciliği azalır. V. Testin ayırt edicilik değerlerine bakıldığında 0,5 güçlük düzeyi (orta güçlük) ile 5. madde olduğu görülmektedir. Ayrıca 0,5 orta güçlük düzeyi bir maddenin ayırt edicilik değerinin de yüksek olduğunu göstermektedir.

Cevap: E

17. Yukarıdaki testler içinde en kolay olanı hangisi-dir?

A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

ÇÖZÜM

Testler

Madde güçlük indeksleri Madde

1 Madde2 Madde3 Madde4 Madde5

I. 0,4 0,5 0,6 0,5 0,6

II. 0,4 0,8 0,9 0,7 0,3

III. 0,3 0,4 0,5 0,2 0,9

IV. 0,8 0,7 0,6 0,5 0,9

V. 0,2 0,4 0,3 0,1 0,5

Yukarıdaki testlerden en kolay olanı bulabilmek için her bir testin güçlük indeksini topladıktan sonra madde/ soru sayısına bölerek güçlük indeksleri toplamı en büyük maddenin en kolay madde olduğunu söyleriz.

P=

/

KPj Madde güçlük indeksleri Madde/Soru sayısı , , , , , , 0,52 , , , , , , 0,62 , , , , , , 0,46 , , , , , , 0,7 , , , , , , , P P P P P 5 0 4 0 5 0 6 0 5 0 6 5 2 6 5 0 4 0 8 0 9 0 7 0 3 5 3 1 5 0 3 0 4 0 5 0 2 0 9 5 2 3 5 0 8 0 7 0 6 0 5 0 9 5 3 5 5 0 2 0 4 0 3 0 1 0 5 5 1 5 0 3 1 4 5 2 3 = + + + + = = = + + + + = = = + + + + = = = + + + + = = = + + + + = =

Yukarıdaki işlemler incelendiğinde en büyük güçlük de-ğerinin 0,7 ile 4.test olduğu, bu nedenle 4. testin en kolay test olduğu söylenir.

KPSS / Eğitim Bilimleri

18. Bir yükseköğretim programında öğrencilerin genel notları ara sınavın % 40’ı ile genel sınavın % 60’ı toplanarak oluşturulmaktadır.

Bu yükseköğretim programında geçme notu 60 olduğuna göre, ara sınavdan 45 puan alan bir öğrencinin dersi geçmesi için genel sınavdan en az kaç puan alması gerekir?

A) 65 B) 70 C) 75 D) 80 E) 85

ÇÖZÜM

ı ı ç 45. . 60 60 1800 60 600 60 4200

Ara s nav Genel s nav Ge me notu x x x x x 10040 10060 100 1800 60 70 + = + = + = + = = =

Yukarıda yapılan çözümlemede de görüldüğü gibi ara sı-navdan( vize) 45 alan öğrencinin genel sınavdan (final) en az 70 puan alması gerekmektedir.

KPSS / Eğitim Bilimleri

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

KPSS / Eğitim Bilimleri

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

Belgede KPSS 2010 (sayfa 111-120)