• Sonuç bulunamadı

Yeni Nesil Gençlik ve Toplum Merkezi Cephe Kesit-2.

Resim 61-62: Rck. Yeni Nesil Gençlik ve Toplum Merkezi, Fotoğraf, Jakob Spriestersbach: 2014.

Binanın doğu tarafındaki üç katlı bir kış bahçesi, tüm kilit kullanımlar için önemli bir ayrılma alanı sağlayan üst düzey balkonlarla donatılmıştır. Çok amaçlı dış oyun alanı için termal ve fiziksel tampon görevi görmektedir. Yüzeyleri ana binada mümkün olduğunca daha geniş bir kullanım yelpazesini teşvik etmek için bitmemiş halde bırakılırken, kullanıcılar için mümkün olduğunca daha fazla kullanım alanı sağlanmaktadır. Bu son teknoloji binada tırmanma duvarı, eğitim mutfağı, kafe, çok amaçlı oyun alanları, kayıt stüdyoları, sağlık kliniği, dans ve performans alanları, eğitim, konferans salonları ve bir IT paketi bulunmaktadır.

3.4.3. Yeni Nesil Gençlik ve Toplum Merkezi Konsepti

RCKa Mimarlık binayı tasarlamak ve hangi olanaklara sahip olması gerektiğine karar vermek için yerel halkla yakın işbirliği yapmıştır. Onlarla temasları sonrasında binada; tırmanma duvarı, alt katta eğitim mutfağı ve kafe, orta katta bir vokal kabini, kayıt stüdyosu ve toplantı alanları, en üst katta ise bir sağlık merkezi tasarlamayı planlamıştır.

Resim 63-64-65: Rck. Yeni Nesil Gençlik ve Toplum Merkezi İç Mekanları, Fotoğraf,

Ioana Marinescu: 2014.

Kleiner, binayı tasarlarken gençlerin çalışmaları ve dinlenmeleri arasındaki kişisel gelişim diyalektiği için farklı bir tasarım konsepti planlamıştır. Tasarlanan bu konsept tüm binayı birbiriyle iletişim haline getirmektedir. Tasarlanan ses sistemi konsepti, sayesinde açık bir mikrofon seansı düzenleniyor ve gençlik kulübü platformlarının birbirlerine eş zamanlı performans sergilemelerine imkan sağlıyor. Bu etkinlik saatlerinde kelimenin tam anlamıyla binadaki tüm çalışmalar duruyor ve ardından program bittiğinde herkes kendi çalışma ortamlarına geri dönüyor. Böylelikle bina sosyal dinamik sağlayarak herkesi bir arada tutmak için olumlu bir yaklaşım sağlıyor. Sonuçta; oluşan dramatik merkez alan; karmaşık site seviyelerini çözmeye yardımcı oluyor ve konsept için canlı bir kalp oluşmasına imkan sağlarken; ziyaretçileri çeken, karşılayan bir etkinlik ortamı sunulmasına imkan sağlıyor.

3.4.4. Yeni Nesil Gençlik ve Toplum Merkezi İç Mekan Örnekleri

Merkez, gençlerle ve yerel topluluklarla yakın işbirliği içinde tasarlanmıştır. Grupların yaşayabilmesi ve kendi çalışmalarını yapmaları için açık ve iddiasız bir mimari platform oluşturulmuştur. Geniş, açık plan alanlarının oluşturulması ve düzenlenmesi sırasında bina boyunca sürekli bir yapısal ızgara, oda ve duvar açıklıkları tanımlanmaktadır.

İç mekanlar, sıcaklık oluşturmak ve uzun soluklu kullanım sağlayabilmek için yıkanmaya dayanıklı ince ve beyaz ahşap yapı panelleri ile kaplanmıştır. Kleiner, kereste zamanla aşınacak ve ilk partinizi yeni bir evde yapmak gibi önemli bir mülkiyet katmanı hissini binaya ekleyecektir demiştir. Bu sebeple, toplulukların binanın sahibi gibi hissetmelerini istediklerini ifade etmiştir.

Resim 66-67: Rck. Yeni Nesil Gençlik ve Toplum Merkezi İç Mekanları, Fotoğraf, Jakob Spriestersbach: 2014.

Alt katta büyük bir merkezi salon ve DJ güverteleri olarak yerleştirilebilmesi için daha geniş olan merdivenlerin altları da dahil olmak üzere binaya ayrılma alanları ve gayri resmi performans alanları eklenmiştir.

Katlar ve odalar arasında görünümler sağlanarak, gayrı resmi gözetimi mümkün kılan kapsayıcı bir atmosfer oluşturulmuştur. İç mekanda kullanılan camlar ile her üç katta da farklı alanlar oluşturulmuştur. Kleiner, gençlerin ilham aldığı, kendilerini güvende hissettikleri ve güvende hissedecekleri bir yer tasarlamak istedikleri için özenle çalıştıklarını belirtmiştir. Ve tasarlanan bu bina RIBA ödülü kazanmıştır. Gençleri, tüm bina seviyelerinde olumlu bir şekilde birleştiren geniş bir

orta iniş olarak okunabilen giriş alanı karşılamaktadır. Yaratıcı ve yenilikçi yollarla kendilerine uygun hale getirmeye teşvik etmek için tanımlanan esnek alanlar sağlanmıştır.

Resim 68-69: Rck. Yeni Nesil Gençlik ve Toplum Merkezi İç Mekan, Fotoğraf, Jakob Spriestersbach: 2014.

Binanın içi geniş ve sakin olsa da, küçük gruplar, çok sayıda kullanıcı veya çok sayıda topluluk toplantısı tarafından kullanılmaya uygun hale getirilmiş olmasından dolayı, çalışan her grup bu binada kendini rahat hissetmektedir. Büyük ETFE çatı ışıkları ile aydınlatılan dramatik açık alanlar, binanın tüm seviyelerini görsel olarak bir araya getirerek yaşamın gelişmesi için hazır ve mecâzi bir tiyatro sağlayan sahne benzeri merdivenlerle bağlanmaktadır.

Resim 70-71: Rck. Yeni Nesil Gençlik ve Toplum Merkezi İç Mekan, Fotoğraf, Ioana

Haricen, kullanılan yapısal ahşap paneller ve çerçeveler ince beyaz bir strüktüre sahiptir. Kilit alanlarda, ılık gri cheboard deseninde, dokulu bir rustik meşe ağacından sağlam bir linolyum zemin oluşturulmuştur. Ahşap panelli karkas, ışıkların geçirgen olduğu büyük dramatik açıklıklarla duvarlardan ve tavandan delinmiştir. Bunlar aynı zamanda, binanın içinden ve dışından uzun manzaralar oluşturarak, kullanıcıyı bina içinde daha geniş bir alana yerleştirmektedir.

Dışarıdan, kullanıcı olmayanların erişemeyeceği yerlerde, bina hafif yarı saydam bir polikarbon yağmur perdesinde hafifçe dalgalı bir profille kaplanmıştır. Polikarbon, bina arkasındaki folyo yüzlü izolasyonu sağlarken, binanın dış ışık koşullarındaki değişikliklere olağanüstü bir şekilde yanıt vermesine olanak sağlamaktadır.

Binanın daha sağlam bir cilaya ihtiyaç duyduğu sokak seviyesinde, yukarıdaki profilli polikarbon kalıplarından dökülmüş ultra yüksek performanslı prefabrik beton paneller binaya asılmıştır. Işık kırılma ve yansıtıcı panellerin bu kombinasyonu, parlak net alüminyum profillerle çerçevelenmiş zarif perde benzeri yükselmeler oluşturmaktadır. İngiltere'de bu ölçekte ilk kez kullanılan Ductal betonu hem dayanıklıdır hem de estetiktir.

Tamamlanan bina, işbirlikçi ve topluluk merkezli bir tasarım yaklaşımının doğasında var olan olanakların ve fırsatların kanıtıdır. Tasarım süreci, başlangıcından itibaren, binayı hayata geçirecek gençlerin ve yerel halkın ihtiyaçlarını içermiş ve bunlara cevap vermiştir. Bu, RCKa Mimarlık’ın popüler, erişilebilir ve aynı zamanda çarpıcı bir şekilde çağdaş bir bina tasarlamasını sağlamıştır. İngiltere'de nadiren elde edilen cesur bir sadeliği ile çarpıcı binalar arasında yerini almıştır. (https://www.dezeen.com/2014/06/27/rcka-corrugated-polycarbonate-london-youth- centre-translucent-facade/ , 2019).

Resim 72-73: Rck. Yeni Nesil Gençlik ve Toplum Merkezi İç Mekan, Fotoğraf, Jakob Spriestersbach: 2014.

3.5. Fai Fah Gençlik Merkezi – Tayland

3.5.1. Fai Fah Gençlik Merkezi Konum ve Alanı

Fai Fah Gençlik Merkezi Tayland’ın Bangkok eyaletinde 569 m2 alanda bulunan iki iş yerinin dönüştürülmesiyle oluşan bir gençlik merkezidir. Tayland bankası TMB tarafından tasarlanması istenen Fai Fah Gençlik Merkezi, çocukları ve gençleri yaratıcı etkinliklerde yer almaya teşvik eden atölye çalışmalarının yapılması için uygun ortamların sunulması fikriyle projeyi üstlenmiştir.

Resim 74-75: Fai Fah Gençlik Merkezi, Fotoğraf, TMB: 2012.

“Işık enerjisi” anlamına gelen Fai-Fah, 2010 yılı Nisan ayında TMB Bankasınca başlatılan kurumsal bir sosyal sorumluluk (KSS) programının

sonucudur. Program, toplumda yoksul çocuklar ve gençler ile birlikte çalışarak, sanatın kendini geliştirme ve yaratıcı düşünme için bir araç olarak kullanılmasıyla, Tayland toplumunda değişim için bir katalizör görevi üstlenmektedir. Düşünülen gençlik merkezinin taslak çalışması çocukların hayal güçleri sayesince ortaya çıkarılmıştır.

3.5.2. Fai Fah Gençlik Merkezi Mimarisi

Fai Fah Gençlik Merkezinin mimarisi eski iki dükkanın yeniden işlevlendirilmesiyle tamamlanmıştır. Uzun ve dar dükkanlar, Güneydoğu Asya'da tipik bir bina tipolojisidir ve son zamanlarda farklı pek çok kullanım için bu dar dükkanlar yeniden işlevlendirilmeye başlamıştır.

Fai Fah Gençlik Merkezinin, cephe ekranı ve iç renkler gibi atölye çalışmaları sırasında oluşturulan fikirler, işbirlikçi sürecin olumlu doğasını ve projenin tüm kahramanları arasında konseptin sahipliğini vurgulayarak mimari tasarıma dahil edilmiştir.

Çizim 33: Fai Fah Gençlik Merkezi Zemin Kat Planı.

Binanın beş seviyesi, her biri kendi renk teması tarafından tanımlanan merkezi bir özellik merdiveniyle birbirine bağlanmaktadır.

Benzer Belgeler