• Sonuç bulunamadı

Üsküdar Belediyesi Gençlik Merkezi İstanbul

Çizim 41: HKFYG Çiftlik Yolu Gençlik Merkezi Planı.

4. TÜRKİYE’DEKİ BELLİ BAŞLI GENÇLİK MERKEZLERİ VE İÇ MEKAN ÖRNEKLERİ

4.1. Üsküdar Belediyesi Gençlik Merkezi İstanbul

Resim 103-104: Üsküdar Belediyesi Gençlik Merkezi, 2018.

Üsküdar Belediyesi bünyesinde, ilçe sınırları içerisinde eğitim gören çocukları ve gençleri kapsayan çalışmalara ev sahipliği yapan Gençlik Merkezi; Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı olarak açıldığı günden itibaren Üsküdar Gençlik ve Eğitim Merkezleri “ÜSGEM” çatısı altında eğitim ve gençlik çalışmaları yürütmektedir.

Çocukların ve gençlerin; eğitim, kültür, sanat, edebiyat ve spor alanlarındaki bilgilere, yeniliklere ve hedeflere daha kolay bir şekilde, huzurlu ve güvenli ortamlarda ulaşmaları, milli ve manevi değerlerine bağlı, ahlaklı, ailesine, topluma ve insanlığa faydalı, azimli ve cesur bireyler olarak yetişmelerini sağlamak amacıyla hizmet veren ÜSGEM çatısı altında faaliyetlerini sürdürmektedir (http://usgem.org/genclik-merkezi/ , 2019).

4.1.1. Üsküdar Belediyesi Gençlik Merkezi İç Mekan Örnekleri

Resim 105-106: Üsküdar Belediyesi Gençlik Merkezi Bilişim ve Teknoloji Atölyesi İç Mekanları, 2018.

Gençlik Merkezi, 17 Birim, 30 Şube, 7 Spor Merkezi, 385 Eğitmen, 159.017 aktif öğrenci, 1252 Etkinlik ile çalışmalarını bugüne değin sürdürmüştür. Bilişim atölyelerinde, photoshop, yazılım ve web tasarımı dersleri verilmektedir. Bu derslerin verildiği derslikler, duvar çalışmaları ve mobilya renkleri kullanımıyla gençlere pozitif bir mekan algısı oluşturmaktadır. Ayrıca kullanılan altyapı çalışmalarıyla gençlerin bilgi erişimlerini rahatlıkla sağlayarak çalışmalarını kolaylıkla yapabileceği çalışma ortamları oluşturulmuştur.

Resim 107-108-109: Üsküdar Belediyesi Gençlik Merkezi Eğitim Atölyesi İç Mekanları, 2018.

Eğitimi yalnızca okuldan ibaret görmeyen, hayatın her anının eğitim olduğunun farkında olan Gençlik Merkezi, 13-28 yaş arasındaki gençleri yol arkadaşları olarak kabul edip, faaliyette bulunduğu atölye çalışmalarında, 25’i aşkın alanda dersler yürütmektedir. Eğitimler neticesinde, bulunduğu alanda gerekli seviyeye gelen öğrencilerle sergilediği sanat eserleri ve sahne performanslarından oluşan kapanış programlarıyla, gençlerin vermiş olduğu emeklerinin karşılığını bir nebze de olsa görmelerini sağlayarak, onların keyfine ortak olmaktadır. Bu keyfe ortak olmadan önce, onların eğitim aldıkları mekanları ilham verecek nitelikte dizayn etmeye özen gösteren gençlik merkezi, yürüttüğü projeler kadar mekanlarının dizaynları ile de Üsküdar halkının beğenisini kazanmıştır. Her derslik farklı duvar renkleri ve tasarım duvar çalışmaları ile gençlerin cazibe merkezi olmaya devam etmektedir.

Tasarlanan derslikler kadar verdiği eğitimlerle de tercih sebebi olan Gençlik Merkezi’nin; farklı kulüp başlıkları altında takip ettiği eğitimler ise şöyledir:

-Dil Kulübü: Kursiyerlerin İngilizce, Arapça başta olmak üzere, yabancı bir dili unutmamak ve konuşabilmek ve daha iyi noktaya taşımak için projeler geliştirdikleri

kulüp çalışmasıdır. Let’s Speak, Discover The World, Bizim Üsküdar Projesi, Gerçeğin Penceresinden Üsküdar Projesi gibi projelere önderlik etmektedirler. -Fotoğraf Kulübü: Fotoğrafçılık eğitimi almış veya fotoğraf meraklısı üyelerin oluşturdukları fotoğraf çekimi, okuması ve bu kapsamda oluşturulan projeler çerçevesinde çalışan bir kulüptür. Ustaların İzinde Foto Eğitim, Fotoğrafın Dilinden Hayat Bize Ne Söylüyor gibi projeler gerçekleştirmektedirler.

-Uluslararası Öğrenci Kulübü: Ülkemizde bulunan yabancı öğrenciler uluslararası sorunlara yönelik farkındalık oluşturmak ve çözüm önerileri üretmek üzere bir araya gelmektir.

-Değerler Eğitimi: Arapça, Tefsir, Kur’an-ı Kerim’i Anlama Atölyesi, Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Atölyesi gibi başlıklarla eğitimler takip edilmektedir.

-İyilik Kuşağı Kulübü: İyi Kalpler Projesi ile ekonomik durumu zayıf ailelere eğitim takviyesi, gezi, aile eğitim seminerleri ve değerler eğitimi alanlarında yardımda bulunulmaktadır.

-Müzik Kulübü: Üyelerin bir enstrüman veya ses kabiliyeti ile proje ve etkinlik üretmek üzere bir araya gelerek oluşturdukları kulüp çalışmasıdır.

-Güzel Sanatlar Kulübü: Üsküdar Gençlik Merkezi’nde veya dışardan resim, ebru, hat, tezhip, kaligrafi vb güzel sanat dallarında eğitim almış olan gençlerin bir araya gelerek; eğitim, sergi, sosyal sorumluluk, gezi vb. alanlarda projeler üretmek için bir araya geldikleri bir kulüp çalışmasıdır.

Resim 110-111: Üsküdar Belediyesi Gençlik Merkezi Müzik Atölyesi İç Mekanları, 2018.

Gençlik Merkezi; müzik atölyelerinde, Gitar, Ney, Keman, Bağlama ve Gençlik Korosu çalışmalarını takip etmektedirler. Çalışma atölyeleri verilen eğitimleri yansıtacak şekilde farklı duvar renkleri ve tasarım duvar çizimleri ile dizay edilmiştir. Ayrıca kullanılan mobilya renkleri ile uyumlu bir konsept çalışma tamamlanmaya çalışılmıştır.

Resim 112-113: Üsküdar Belediyesi Gençlik Merkezi Güzel Sanatlar Atölyesi İç Mekanları, 2018.

Güzel Sanatlar atölyelerinde; Ebru, Hat, Tezhip, El Sanatları, Çini Atölyesi, Kaligrafi, Karikatür, Resim, Fotoğrafçılık ve Tiyatro branşlarında eğitimler sürdürülmektedir.

Resim 114-115: Üsküdar Belediyesi Gençlik Merkezi Sedirli Salon İç Mekanları, 2018.

-İrfan Okulu: İrfan Okulu, gençleri zihni, iradi ve duygusal yönden yetiştirerek; kabiliyet ve kapasitesini son noktasına kadar kullanma becerisine sahip kılarak; milli kültürü öğretip hayatına ikame ederek planlı ve programlı bir şekilde, geleceğe yönelik olgunlaştırma ve geliştirme sürecine dair çalışmalar takip etmektedir. Bu bağlamda İrfan Okulu Projesiyle gençlerin entellektüel gelişimlerine katkıda bulunup; azimli ve cesur bireyler olarak yetişmelerini sağlamak amaçlanmaktadır. Bu bağlamda; Ümmet Coğrafyası, Kişisel Gelişim Dersleri, Eleştirel Düşünme, Sosyal ve Kültürel Etkinlikler, Doğu Batı Karşılaştırması, Peygamberler Tarihi, Sanat Dersleri gibi pek çok alanda ihtisas dersleri verilerek gençlerin temelden yetiştirilmesi hedeflenmiştir ( http://usgem.org/genclik-merkezi/, 2019).

Resim 116-117: Üsküdar Belediyesi Gençlik Merkezi İç Mekanları, 2018.

Gençlik Merkezi, mekânsal ve sosyal sistemin ayrılmaz bir parçası olarak çalışmalarına devam ederken, zaman-mekân içerisinde bina tasarımları, derslikler ile bütüncül bir bina konsepti oluşturmuştur. Her çalışma alanı kendi alanında değerlendirilip ele alınmış, farklı eylemlerin organize oluşuyla yer aldığı ilçede gençler için vazgeçilmez bir nirengi noktası olmayı başarmıştır. Spor için ayrılan en geniş çalışma alanı, duvarlarında grafiti çalışmalarıyla dinamik bir hal kazanmış olup çalışmalar için eğlenceli bir ortam oluşmasına zemin hazırlamıştır.

Benzer Belgeler