• Sonuç bulunamadı

Bu bölümden devlet tarafından belirlenen ve çalışan personele uygulanacak olan yasal kesintilerin ve yasal ödemelerin tutar ve oranları girilecektir. Yasal parametreler

programlarında yer alan kesinti ve ödemelere ait tutar veya oranlar, yasal olarak düzenlenmiş son halleri ile karşınıza gelecektir. Ancak olası kanun değişikliklerini göz önüne alarak, bu programları üzerinde değişiklik yapılabilecek bir halde sizlere sunuyoruz.

Gelir Vergisi Dilimleri

Bu bölümden, yıllık vergi dilim ve oranlarının girişleri yapılacaktır. Programa ilk girdiğinizde, o yıla ait vergi dilim ve oranları otomatik olarak ekrana gelecektir. Bu bilgilerde herhangi bir değişiklik olduğu takdirde, aşağıdaki açıklamalarımız doğrultusunda ilgili girişleri yapmanız gerekir.

Alt Sınır: Bu kolon vergi dilimlerinin başladığı sınırları gösteren kolondur. İmleç bu kolona girmez. Bu kolondaki değerler “üst sınır” kolonuna girilen rakamlara göre kendiliğinden ayarlanır.

Üst Sınır: Bu kolon vergi dilimlerinin üst sınırlarını gösterir. Bilgi girişi bu kolondan başlayarak yapılır. 1. kademenin alt sınırı her zaman "0" olacağından buraya ilk dilimin üst sınırı girilir. Bu girişle birlikte 2.kademenin alt sınırı, 1. kademenin üst limitinin 1 fazlası olacaktır.

Vergi Oranı: Bu kolon, ilgili satırdaki vergi dilimine uygulanacak vergi oranını gösterir.

Oran değiştiği takdirde, ilgili satırdaki vergi dilimine uygulanacak oranı bu alana girebilirsiniz.

Gelir Vergisi: Vergi dilimleri ve vergi oranı girildikten sonra, ilgili satırdaki vergi dilimine ait gelir vergisi tutarı programınız tarafından otomatik olarak hesaplanır. Vergi dilimine ait vergi tutarı, o dilimin alt ve üst sınırları arasındaki farkın vergi oranı ile çarpılıp, bir üst dilimdeki vergi tutarıyla toplanması sonucu elde edilir.

Gelir Vergisi: (Üst sınır - Alt sınır) x Vergi oranı + Bir önceki GV Tutarı

4. Dilimin Gelir Vergisi :

(47,500,000,000 – 19,000,000,001) x 0.3+ 4,085,000,000 =12,635,000,000)

Eğer bu tabloda herhangi bir değişiklik yaptıysanız, programdan çıkmadan değişikliklerinizi ALT+S tuşlarıyla kaydetmelisiniz. Kaydetmediğiniz bilgileri yeniden girmek zorunda kalacağınızı unutmayınız.

Sosyal Sigortalar Kurumu Matrah ve Oranları

PER9000 NT programınız sisteminize yüklenirken, içinde bulunduğunuz yıla ait SSK limit ve oranları da yüklenmiş olacaktır. Bu limit ve oranlarda değişiklik olursa, değişen değerleri bu

Fazla Mesai Saati Limiti:

Bu alan, çalışanların bir ayda yapabilecekleri fazla mesai üst sınırını gösterir.

16 Yaş Günlük Matrah Taban ve Tavanı: Bu alan 16 yaşından küçük

çalışanlar (çıraklar) için belirlenen günlük SSK tabanı (günlük asgari ücret) ve tavanını gösterir.

Normal Günlük Matrah Tabanı: Bu alan, 16 yaşından büyük normal sigortalılar için belirlenen günlük asgari ücreti gösterir.

Normal Günlük Matrah Tavanı: Bu alan, normal sigortalılar için belirlenen günlük sigorta tavanını gösterir.

Normal SSK Yüzdesi: Bu alan, normal sigortalıların SSK matrahları üzerinden ödeyecekleri SSK primi yüzdesini gösterir.

Emekli SSK Yüzdesi: Emeklilerin SSK matrahları üzerinden ödeyecekleri SSK primi yüzdesinin belirtildiği alandır.

Çırak SSK Yüzdesi: Bu alan, çırakların ödeyecekleri SSK primi yüzdesini gösterir.

Yabancı SSK Yüzdesi: Bu alan ise yabancıların ödeyecekleri SSK primi yüzdesini gösterir.

Damga Vergisi Oranı Binde : Damga vergisi oranıdır.

Vegi İadesi Damga Vergi Oranı Binde: Vergi iadesi damga vergisi oranıdır.

Analık Sigortası: Analık sigortası için ödenecek prim yüzdesini gösterir.

Hastalık Sigortası: Hastalık sigortası için ödenecek prim yüzdesini gösterir.

Hastalık Sigortası (Çırak): Çırak statüsündeki sigortalılar için hastalık sigortası ile ilgili prim yüzdesini belirtir.

Malulluk. Yaşlılık. Ölüm.: Bu alan ise malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası için ödenecek prim yüzdesini gösterir.

SGDP Oranı: Bu alan, sosyal güvenlik destekleme fonu için belirlenen kesinti oranını gösterir.

Bu oran sadece sigorta grubu “emekli” olan çalışanlar için geçerlidir. Personel sicil kartının

“ücretler” penceresinden sigorta grubu “emekli” seçilen çalışanlardan analık, hastalık, malullük,yaşlılık, ölüm kesintileri yapılmaz, sadece SGDP kesintisi yapılır.

SSK limit ve oranları ekranında yer alan bilgileri yukarıda açıklamaya çalıştık. Bu ekranda yer alan değerlerde herhangi bir değişiklik olduğu takdirde, ilgili alana gelip söz konusu değişikliği girdikten sonra girilen yeni bilgilerin geçerlilik kazanabilmesi için ALT+S tuşları ile kayıt yapmak gerekir.

TTF Parametreleri

Bu bölümden tasarruf teşvik parametreleri tanımlanacaktır. Programa ilk girdiğinizde karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir.

Tasarruf Teşvik: Bu alanda satır sonu butonunu tıkladığınızda karşınıza evet/hayır seçeneklerinden oluşan bir pencere

açılacaktır. Personelleriniz için tasarruf teşvik ödemesi yapıyor iseniz bu alandaki seçiminiz evet olarak belirlenmelidir.

Tasarruf Teşvik Personel Payı: Bu alanda yer alan rakam ilgili dönemde personel payı olarak devlet tarafından belirlenmiş olan rakamdır. Programınız bu rakamı otomatik olarak getirmektedir.

Tasarruf Teşvik İşveren Payı: Bu alanda yer alan rakam ise yine ilgili dönem için devlet tarafından belirlenmiş olan işveren payı yüzdesidir. Programınız bu rakamı da otomatik olarak getirmektedir.

Yukarıda sıralamış olduğumuz tasarruf teşvik personel ve işveren payları puantaj

hesaplamalarında kullanılacaktır. Bu ekrandaki oranlarda değişiklik olduğunda yaptığınız girişleri ALT+S tuşları ile kaydetmeyi unutmayınız.

İhbar Tazminatı

Bu bölümden, kanunlarla belirlenmiş ihbar tazminatı limitleri girilecektir. Aşağıda ihbar tazminatı limitlerine ait bir örnek yer almaktadır.

Çalışma Süre Baş. Ç.Süre Bit. İhbar Önelleri (ay) (ay) (gün)

0 6 10 6 12 15

Bu örnekte, 0-6 ay çalışmış olan elemanlar ayrılmadan en az 10 gün önce ayrılacaklarını bildirmek zorundadır. 6-12 ay çalışmış olanlarda ise bu süre 15 gündür. İşçi ihbar süresini beklemeden işten ayrıldığında, yukarıda belirtilen süreler kadar ki ücreti işverene ödemek durumundadır. Ya da işveren bu süreyi göz önüne almadan işçiyi işten çıkardığında, yine yukarıdaki süreler kadar ki ücreti işçiye ihbar tazminatı olarak ödemek durumundadır. İhbar tazminatı hesaplanırken işçinin işe giriş ve çıkış tarihleri arasında kaç ay olduğu dikkate alınır. Yasal olarak geçerli son değerler tabloda ön değer olarak yer alır.

İhbar tazminatı limitleri girildikten sonra bu bilgilerin ALT+S tuşları ile kayıt edilmesi gerekmektedir. Programınız, bu bölümden girdiğiniz oranları baz alarak Raporlar/Puantaj Raporları/İhbar Tazminatı raporlarının dökümünü yapacaktır.

Vergi İndirimleri

Bu bölümde, yetkili kuruluşlarca yıl için belirlenen aylık vergi indirim tutar ve oranları yer almaktadır.

Programınız sisteminize yüklendiğinde, içinde bulunduğunuz yıla ait oran ve tutarlar da

yüklenmiş olacaktır. Vergi indirim oran ve

tutarlarında kanunen yapılan değişiklikleri bu bölümden programa girebilirsiniz.

Özel İndirim: İçinde bulunduğunuz yıl için belirlenmiş olan aylık özel indirim tutarıdır. Bu tutar olması gerekenden farklıysa (özel indirim tutarında devlet herhangi bir değişiklik yaptıysa), gerçek özel indirim tutarını bu alana giriniz. Özel indirim tutarını aylık olduğu gibi günlük olarak da girebilirsiniz. Girdiğiniz tutarın aylık mı, günlük mü olduğu biraz sonra açıklayacağımız “indirim uygulaması” başlıklı alanda ayrıca tanımlanacaktır. İndirim

uygulaması günlük olacak ise, bu durumda puantaj hesaplamalarında o personelin vergi matrahı kaç günlük ise o kadar gün sayısı ile çarpılır.

Özel indirim tutarı puantaj hesaplamaları sırasında personellerin gelir vergisi matrahından düşülür. Personelin bu indirime tabi olup olmadığı, Sicil Kartı/Yardım penceresi/Özel İndirim alanından var veya yok seçilerek belirlenmiş olmalıdır.

Göçmen İndirimi: Yıl içinde belirlenen göçmen indirimi tutarıdır. Bu tutar olması gerekenden farklıysa, gerçek göçmen indirimi tutarını bu alana giriniz. Göçmen indirimini de aylık veya günlük olarak girebilirsiniz. Girdiğiniz tutarın aylık mı, günlük mü olduğu biraz sonra açıklayacağımız “indirim uygulaması” başlıklı alanda ayrıca tanımlanacaktır. İndirim

uygulaması günlük olacaksa, bu durumda puantaj hesaplamalarında o personelin vergi matrahı kaç günlük ise o kadar gün sayısı ile çarpılır.

Göçmen indirimi tutarı puantaj hesaplamaları sırasında personellerin gelir vergisi matrahından düşülür. Personelin bu indirime tabi olup olmadığı Sicil Kartı/Kimlik penceresi/Göçmen Kodu alanından var veya yok seçilerek belirlenmiş olmalıdır.

1-2-3. Sakatlık Çarpanları: Kanunen belirlenen 1., 2. ve 3. derece sakatlık çarpanları bu alanlarda yer alır. Gerektiği takdirde bu oranlar değiştirilebilir.

Sakatlık indirimi tutarı puantaj hesaplamaları sırasında personellerin gelir vergisi matrahından düşülür. Personelin hangi sakatlık derecesine tabi olduğu Sicil Kartı/Kimlik penceresi/Sakatlık derecesi alanında belirtilmiş olmalıdır.

İndirim Uygulaması (A/G): Özel indirim ve göçmen indirimi alanlarında yer alan değerlerin aylık mı (A), günlük mü (G) olduğu bu alana girilmelidir.

Vergi indirimlerinde herhangi bir değişiklik yaptıysanız, yaptığınız değişiklikleri ALT+S tuşları ile kaydetmelisiniz.

Nema Oranları

PER9000 NT‟ye personellerin o yıl için alacakları nemaları hesaplayabilmek ve size bunu bir rapor şeklinde sunabilmesi için öncelikle her çalışma yılı ve ay için açıklanan nema

oranlarını girmeniz gerekmektedir. Bu program kanunen açıklanan nema oranlarının girişine olanak tanımaktadır. Nema oranları girildikten sonra Bildirgeler/TTF Dökümleri/TTF Nema Raporu alarak her bir personele ödenecek nemaları listeleyebilirsiniz. Ancak nema raporu almadan önce her bir personelin sicil kartından, ücret bilgileri penceresine ulaşılarak önceden ödenen tasarruf teşvik tutarlarının girilmiş olması gerekir.

İşsizlik Sigortası Parametreleri

Personellerden ve işverenlerden yapılan yasal kesintilerden biri olan "tasarruf teşvik kesintileri" 01.06.2000 tarihinden itibaren uygulamadan kaldırılmış olup aynı tarihten itibaren "işsizlik sigortası" kesintileri uygulanmaya başlanmıştır. Bundan dolayı yasal parametreler menüsünün bu bölümünden işsizlik sigortasına ait parametrelerin girişleri yapılacaktır. Programa girdiğinizde karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir. Bu ekranda, işsizlik sigortası personel payı ile işveren payına ait oranlar programınız tarafından girilmiş olacaktır. Bu oranlarda herhangi bir değişiklik söz konusu ise yeni oranlar girebilmeniz mümkündür.

İşsizlik Sigortası: Bu alanda satır sonu butonunu tıkladığınızda karşınıza evet/hayır seçeneklerinden oluşan bir pencere

açılacaktır. Personelleriniz için işsizlik sigortası ödemesi yapıyor iseniz bu alandaki seçiminiz evet olarak belirlenmelidir.

İşsizlik Sigortası Personel Payı: Bu alanda yer alan rakam ilgili dönemde personel payı olarak devlet tarafından belirlenmiş olan rakamdır. Programınız bu rakamı otomatik olarak getirmektedir.

Tasarruf Teşvik İşveren Payı: Bu alanda yer alan rakam ise yine ilgili dönem için devlet tarafından belirlenmiş olan işveren payı yüzdesidir. Programınız bu rakamı da otomatik olarak getirmektedir.

Yukarıda sıralamış olduğumuz işsizlik sigortası personel ve işveren payları puantaj hesaplamalarında kullanılacaktır. Bu ekrandaki oranlarda değişiklik olduğunda yaptığınız girişleri ALT+S tuşları ile kaydetmeyi unutmayınız.

Diğer Parametreler

Bu program yardımı ile, PER9000 NT programınızın bir takım hesaplamaları yapabilmesi için gerekli olan sabit bilgilerin girişleri yapılacaktır. İlgili programa girdiğinizde, karşınıza aşağıda bir örneğini gördüğünüz ekran gelecektir.

Şimdi, diğer parametrelerin neler olduğunu hep birlikte incelemeye başlayalım.

Asgari Ücret: İçinde bulunduğunuz çalışma döneminde geçerli olacak asgari ücret tutarının girileceği alandır.

Programınız bu tutarı ve firmanızda çalışan asgari ücretlilerin sayısını dikkate alarak, gerekli

hesaplamaları yapacak ve bunları muhtasar

beyannameye otomatik olarak getirecektir.

Vergiden Muaf Çocuk Adedi: Personellerine çocuk başına yardım veren firmalar, bu yardımlardan kaç çocuğa kadarının vergiden muaf sayılacağını bu alana girmelidirler. Aşağıdaki alanda çocuk yardımı muafiyet limiti belirtilmediyse, buraya girilen rakamın herhangi bir fonksiyonu olmaz.

Çocuk Yardımı Muaf. Limiti: Çocuk başına yardım ödeniyorsa, bu yardımın ne kadarının vergiden muaf olduğunun belirtildiği alandır. Örneğin firmanızda personele çocuk başına 200.000.- yardım yapılıyorsa ve bunun 100.000.- TL‟si vergiden muafsa, bu alana 100.000.- yazılacaktır.

Şubat’ta eksik çalışmada SSK gün = çalışılan gün : Bu alanda satır sonu butonunu

tıkladığınızda karşınıza evet-hayır seçeneklerinden oluşan bir pencere gelecektir. Bu aşamada sizden istenilen, şubat ayında SSK gün sayısının, o ayda çalışılan gün sayısına eşit olup olmadığını belirlemenizdir.

Şubat ayında SSK tahakkuk günü, eksiksiz çalışmada 30 gün üzerinden hesaplanmaktadır.

Ancak eksik gün çalışmada (örneğin Şubat ayının 28 veya 29 çektiği yıllarda), çalışılan gün sayısı kadar tahakkuk günü dikkate alınması için bu alanı -evet- olarak seçmelisiniz. Bu

günlerde de tahakkuk gününün 30 olarak kabul edilmesi için -hayır- seçeneği tercih edilmelidir.

Aybaşında Girene K.F Yok: Bu alanda, ayın 1‟nde işe başlayanlardan konut fonu kesilip kesilmeyeceği belirlenecektir. Konut fonu kesintisi yapılmayacaksa, bu alanda satır sonu butonunu tıkladığınızda açılacak pencereden “evet” aksi halde “hayır” seçeneği seçilmelidir.

Tas. Teş. Personel Payı Vergi Matrahından Düşülsün: Tasarruf teşvik, devlet tarafından ücretlilere yaptırılan zorunlu bir tasarruftur. Bu durumda bazı çevreler, devletçe zorunlu kılınan bu tasarruf tutarının vergi matrahından düşülmesi gerektiğini, bazı çevreler ise tam aksini savunmaktadır. Bu alanda ise, bu iki görüşten firmanıza uygun olanını seçmeniz gerekecektir.

Eğer tasarruf teşvik payının vergi matrahından düşülmesi şeklinde bir uygulamanız varsa, bu alanda satır sonu butonunu tıkladığınızda karşınıza gelecek pencereden -Evet- seçeneğini, aksi halde -Hayır- seçeneğini seçmelisiniz.

Tas. Teş. Personel Payı Vergi İade Matrahına Eklensin: Tasarruf teşvik personel payının vergi iade matrahına eklenip eklenmeyeceği bu alanda satır sonu butonunu tıkladığınızda karşınıza gelecek pencereden belirtilecektir.

Vergiler Firma Toplamında Yuvarlansın: Bu alanda da satır sonu butonunu tıkladığınızda yine küçük bir pencere ile karşılaşacaksınız. Sizden istenilen, firma genelindeki kümülatif vergilere “yuvarlama” uygulanıp uygulanmayacağını belirlemenizdir. Eğer vergiler firma toplamında yuvarlanacak ise, karşınızdaki pencereden -Evet- seçeneğini, yuvarlama yapılmayacak ise -Hayır- seçeneğini seçmelisiniz.

SSK Günü 31 Gün Olabilir mi?: Çalışma ayı kaç çekerse çeksin SSK tarafından öngörülen çalışma gün sayısı 30‟dur. Bazı firmalar ücretlendirmelerini 31 çeken aylarda 31 gün üzerinden yapmak isteyebilirler. Ancak bordro üzerinde çalışma gün sayısının 30 olarak görünmesi de gerekmektedir. Bu parametre satır sonu butonunu tıkladığınızda karşınıza gelecek pencereden -evet- seçildiğinde, 31 gün çeken aylarda ücretlendirmeler ve kesintiler 31 gün üzerinden yapılır ancak çalışma gün sayısı yine 30 olarak gösterilir.

Kıdem Tazminatı Tavanı: İlgili dönem için belirlenen kıdem tazminatı tavanı bu alana girilmelidir. Personel için hesaplanan kıdem tazminatı buradaki değerden büyükse, buradaki değer kadar ödeme yapılır.

İşsizlik Sigortası Personel Payını Vergi Matrahından Düş: İşsizlik sigortası devlet tarafından zorunlu kılınan ve ücretli olarak çalışanlardan kesilen bir sigortadır. Kimi firmalar bu sigorta kesintisinin vergi matrahından düşülmesini, kimi firmalarda aksini isteyebilirler. Bu durumda sizin için işsizlik sigortasının matrahtan düşülmesi uygun ise bu alanda satır sonu butonunu tıklayıp karşınıza gelecek pencereden “evet” seçeneğini seçmelisiniz. Aksi bir durum söz konusu ise seçiminiz “hayır” olmalıdır.

Tutarları Brüt Göster: Bu alanda satır sonu butonunu tıkladığınızda karşınıza “evet ve hayır”

seçeneklerinden oluşan küçük bir pencere açılacak. Bu alanda ki seçiminizi evet olarak belirlerseniz net olan tutarların brüt tutarları da gösterilecektir.

SSK Gün Kabulü: PER9000 NT programı saat bazında çalışma sistemi uygulandığında (tam gün olmalı parametresi aktif ise) 7.5 saati baz alır. Başka bir ifade ile, 7.5 saatten az çalışan kişiler (örneğin 7 saat) o gün çalışmamış kabul edilir. 7.5 saatten az çalışan kişiler için de o günün tam gün olarak kayıtlara geçirilmesi isteniyorsa, bu durumda satır sonu butonunu tıkladığınızda karşınıza gelecek pencereden “tam gün olmalı” parametresini kaldırmalı, başka bir ifade ile diğer parametreyi seçmelisiniz.

Diğer Sigorta Yüzdesi: Firmanızdaki personeller için SSK haricinde özel emeklilik sigortası ödeniyor ise, personellerin gelir vergisinden düşülecek sigorta oranı bu alana girilmelidir. Bu oran devlet tarafından % 10 olarak belirlenmiş olup, bu alana otomatik olarak gelecektir.

Bireysel Sigorta Yüzdesi: Firmanızdaki personellerin diğer sigorta haricinde başka bir özel sigortası var ise, örneğin sağlık sigortası gibi bu alana da ilgili sigorta için gelir vergisinden düşülecek oran girilmelidir. Bu oran devlet tarafından % 5 olarak belirlenmiş olup bu alana

Yıllık Asg. Ücr. (Bireysel ve diğ. Sig için): Bu alanda, devlet tarafından belirlenmiş olan asgari ücretin yıllık toplam tutarı yer alacaktır. Dolayısıyla personellerinizden kesilen diğer sigorta ve bireysel sigorta toplamlarının bu alandaki tutarı geçmemesi gerekmektedir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda ilgili kesintilerin yapılması engellenecektir.

Vizite Kağ/Sağlık bel. Ek. Kaz. Ve Sos. Yrd. Yazılsın: Bu alanda satır sonu butonunu

tıkladığınızda karşınıza evet/hayır seçeneklerinden oluşan bir pencere açılacaktır. Bu alan hayır olarak seçilirse, personellerin vizite kağıdı ve sağlık belgelerine sadece SSK matrahları

yazılacaktır. Aksi halde yani bu alanın evet olarak belirtilmesi durumunda ise, SSK matrahı haricinde ek kazanç ve sosyal yardım tutarları da ilgili belgelere yazılacaktır.

İhbar-Kıdem Tazm. Rap. Tüm Sosyal Yardımları Hesapla: Firmanızda personeller için ihbar ve kıdem tazminatı hesaplanırken tüm sosyal yardımların dikkate alınmasını istiyor iseniz bu parametreyi evet olarak seçmelisiniz. Böylece, firmanızda geçerli olan tüm sosyal yardımlar ihbar ve kıdem tazminatlarına dahil edilecektir. Aksi halde yani bu alanın “hayır” olarak seçilmesi durumunda, sadece yakacak, bayram, yıllık izin ve ikramiye gibi sosyal yardımlar dikkate alınacaktır.

Aylık Aynı Ödeme Tutarı: Bu alana girilecek tutar personellerin kıdem ve ihbar

tazminatlarının hesaplanmasında önemli olacaktır. Konuyu bir örnekle açıklamaya çalışalım.

Firmanızın belirli dönemlerde, personellerine sosyal yardımlar haricinde giyim, yiyecek yada vb yardımlarda bulunduğunu, bu yardımlarında ihbar ve kıdem tazminatlarının

hesaplanmasında dikkate alınmasını istediğini düşünelim. Bu durumda yapılması gereken ilgili yardım tutarının bu alana girilmesidir. Böylece bu tutar tüm personellerin borç ve devir

tanımlamaları kartlarına yansıyacak, dolayısıyla kıdem ve ihbar tazminatlarının üzerine eklenecektir. Eğer bu tutar, her personel için farklı olacaksa bu durumda yapmanız gereken, Personel/Sicil işlemleri/Personel borç ve devir tanımlamaları programından istediğiniz personel için Aylık Aynı Ödeme Tutarını girip, ilgili programda yer alan Ödeme Dikkate Alınsın parametresini “evet” olarak seçmelisiniz. Böylece bu alana girilen tutar, personellerin kıdem ve ihbar tazminatlarının üzerine eklenmesi sağlanmış olacaktır. Bunu “ihbar tazminatı” raporundan da görebilirsiniz.

Evet, diğer parametrelerin neler olduğunu ve yapılması gerekli girişleri yukarıda açıklamaya çalıştık. Siz de girişlerinizi bitirdi iseniz, bilgilerinizi ALT+S tuşları bilgisayarınızın sabit diskine kayıt etmeniz gerekir. ALT+S tuşları ile kayıt etmediğiniz bilgilerinizi tekrar girmek zorunda kalacağınızı lütfen unutmayınız.

Personel Kontenjan Durumu

Devlet tarafından belirlenen kanuna göre, belirli sayıda personel çalıştıran firmalar, normal personelleri haricinde firmalarında eski hükümlü, terörle mücadele ve sakat personel çalıştırmak durumundadırlar. Dolayısıyla bu personelleri, Sicil işlemleri/Personel Sicil kartları

programından tanıtılırken, personel kimlik bilgileri butonunda yer alan Kapsam alanında, sakat, terörle mücadele veya eski hükümlü olduklarının belirtilmesi gerekmektedir. Daha sonra da, firmaların her ay Sosyal Sigortalar Kurumuna vermek zorunda olduğu Personel Durum Çizelgesi ile de, ilgili kuruma

bildirilmelidirler. Personel programınızın bu bölümünden de, firmanızda ki personel sayısına göre çalıştırmak zorunda olduğunuz sakat, terörle mücadele ve eski hükümlü personel sayısı programa girilecektir. Bu programdan yapacağınız girişlerde Personel durum çizelgesine yansıyacak, böylece firmanızda çalışan sakat, eski hükümlü terörle mücadele personel sayısıyla, çalıştırmanız gereken personel sayısı karşılaştırılabilecektir. Evet bu kısa açıklamadan sonra programa girdiğinizde karşınıza gelecek ekranda yapmanız gereken girişlerin neler olduklarını açıklamaya çalışalım. Bu ekranın sol bölümünde erkek ve kadın başlıklarının alt alta sıralandığını, hemen sağ tarafta ise sakat, eski hükümlü ve terörle mücadele başlıklarının yer aldığını göreceksiniz. Bu aşamada yapmanız gereken, firmanızda çalıştırmak zorunda olduğunuz sakat, terörle mücadele ve eski hükümlü personellerinizin erkek ve kadın sayısını girmenizdir. Girişlerinizi tamamladıktan sonra ALT+S tuşlarına

bildirilmelidirler. Personel programınızın bu bölümünden de, firmanızda ki personel sayısına göre çalıştırmak zorunda olduğunuz sakat, terörle mücadele ve eski hükümlü personel sayısı programa girilecektir. Bu programdan yapacağınız girişlerde Personel durum çizelgesine yansıyacak, böylece firmanızda çalışan sakat, eski hükümlü terörle mücadele personel sayısıyla, çalıştırmanız gereken personel sayısı karşılaştırılabilecektir. Evet bu kısa açıklamadan sonra programa girdiğinizde karşınıza gelecek ekranda yapmanız gereken girişlerin neler olduklarını açıklamaya çalışalım. Bu ekranın sol bölümünde erkek ve kadın başlıklarının alt alta sıralandığını, hemen sağ tarafta ise sakat, eski hükümlü ve terörle mücadele başlıklarının yer aldığını göreceksiniz. Bu aşamada yapmanız gereken, firmanızda çalıştırmak zorunda olduğunuz sakat, terörle mücadele ve eski hükümlü personellerinizin erkek ve kadın sayısını girmenizdir. Girişlerinizi tamamladıktan sonra ALT+S tuşlarına