• Sonuç bulunamadı

Bu kolon zaman birimini gösterir ve saat anlamına gelen S harfiyle doldurulmuştur

Z.Tas.: Bu kolonda satır sonu butonunu tıkladığınızda var-yok seçeneklerinden oluşan küçük bir pencereyle karşılaşacaksınız. İlgili satırdaki mesai çeşidinden zorunlu tasarruf için kesinti yapılacaksa -var-, yapılmayacaksa -yok- seçimini yapmanız gerekir.

SSK: Bu kolonda da satır sonu butonunu tıkadığınızda var-yok seçeneklerinde oluşan bir pencere ile karşılaşacaksınız. İlgili satırdaki mesai çeşidinin SSK matrahına dahil edilip edilmeyeceği bu alandaki seçiminizle belirlenecektir.

GV: İlgili satırdaki mesai çeşidi gelir vergisi

matrahına dahil olacaksa, bu alanda satır sonu butonunu tıkladığınızda karşınıza gelecek pencereden -Var-, gelir vergisinden muafsa -Yok-

tanımlaması yapılmalıdır.

GV.den Muaf ve SSK.dan Muaf: Bu kolonlar, çarpanları girilen fazla mesailerin -varsa- gelir vergisi ve SSK matrahından muaf olan tutarlarını girmek için kullanılır.

Firmanızda uygulanan tüm mesai çeşitleri için yukarıda sıraladığımız tanımlamaları yaptıktan sonra, kazanç parametrelerini ALT+S tuşlarına beraber basarak kaydetmeniz gerekir.

Tahakkuk Parametreleri

Tahakkuk, kelime anlamı olarak hesaplama ile eş anlamlıdır. PER9000 NT‟de tahakkuk, ücret hesaplama olarak ifade edilebilir. PER9000 NT‟de bir çalışma ayı içerisinde birden fazla tahakkuk işlemi yapabilirsiniz. Parçalı tahakkuk olarak adlandırabileceğimiz bu

hesaplamalara örnek olarak, ay sonu itibariyle normal kazançların tahakkukunu, yine ay içinde personellere normal kazanç haricinde verilen diğer ödemelerin tahakkukunu gösterebiliriz. Örneğin Mayıs ayı ücretlendirmelerini yaptıktan sonra, yine bu ay içinde verilecek ikramiye için ikinci bir tahakkuk, yani ikinci bir hesaplama yapılabilir. İşte tahakkuk parametreleri olarak geçen bu bölümümüzde, kazanç tiplerine göre yapılan hesaplamaların hangi tahakkuka kaydedileceğini ve puantaj kartından bu tahakkukların

hangilerinin görüntüleneceğini tanımlayacağız. Programa girdiğinizde karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.

Bu ekrandan puantaj kartında da tablo halinde göreceğiniz kazanç tiplerine ilişkin tanımlar yer almaktadır. Bunlar; kazanç, ek kazanç, sosyal yardımlar ve özel kesintiler olarak sıralanmıştır. Bu tanımların yan tarafında 2 ayrı giriş alanı mevcuttur. Birinci alana, ilgili satırdaki kazanç tiplerine ait hesaplamaların hangi tahakkukta yer alacağı girilmelidir. İkinci giriş alanına ise, ilgili satırdaki kazanç tipinin hesaplamadan sonra kaçıncı tahakkukta görülebileceği girilmelidir.

Örneğin “kazanç tahk. no” satırının ilk giriş alanına 1, ikinci giriş alanına 2 rakamını girerseniz, normal kazanç hesaplamaları sadece 1. tahakkukta yapılabilir ve bu tahakkuka kaydedilir. Birinci tahakkuku yapıp kesinleştirdikten sonra, ikinci tahakkukta normal kazançlar için tahakkuk hesaplatamazsınız. Ancak 2.tahakkukta normal kazançları ekranda görebilirsiniz. Aynı şekilde “ek kazanç tahk. no” satırının ilk giriş alanına 2 rakamını girerseniz, bir ay içinde ek kazançlar sadece 2,

ikinci giriş alanına 3 girerseniz, 1. tahakkukta iken puantaj kartında ek kazanç tablosu görülemeyecektir. Ek kazanç bilgilerini ancak ikinci tahakkukta puantaj kartına girebilirsiniz.

Üçüncü tahakkukta ise bu bilgileri sadece ekrandan

Yukarıdaki tablomuzda “kazanç tahk. no” ve “ek kazanç no.” satırlarında 1 ve 2 rakamları görülmektedir. Bunun anlamı; puantaj kartında “kazançlar” ve “ek kazançlar” tablolarına ait bilgiler sadece 1. tahakkukta hesaplatılabilecektir. Birinci tahakkuk kesinleştirilip ikinci tahakkuk açıldığında bu bilgileri yine ekranda görebilirsiniz. Çünkü tablonun ikinci bilgi giriş alanında tahakkuk numarası 2 olarak yer almaktadır. Ancak ikinci tahakkukta sadece “sosyal yardımlar” ve “özel kesintilere”e ait puantaj bilgileri hesaplatılabilecektir. İkinci tahakkuk ta kesinleştirilip 3. tahakkuk açıldığında puantaj kartında sadece son iki kazanç satırı

izlenebilecektir. Aynı ay içerisinde 4 kez tahakkuk yapılacak, ancak 5. tahakkukta sadece kazançlar tablosu ekrandan görüntülenecektir. Yani 5. tahakkukta kazançlar tablosuna herhangi bir giriş yapılamayacaktır. Eğer 6. tahakkuk açılırsa, bu durumda kazançlar tablosu ekranda dahi yer almayacaktır.

Ek kazanç tahak. no satırında 3 ve 4 rakamları görülmektedir. Bu demektir ki, ek kazançlar için 3. tahakkuka kadar puantaj kartından giriş yapılacak, 4. tahakkukta bu tablo sadece

Örnek tablomuzda “sosyal yardımlar tahk. no” satırında sadece 2 rakamları görülmektedir.

Bunun anlamı; puantaj kartında “sosyal yardımlar” tablosu için aynı ay içerisinde sadece 2 kez tahakkuk yapılacak ve bu tablo 2. tahakkuka kadar ekrandan izlenecek demektir. 3.

tahakkuk açıldığında sosyal yardımlar tablosunu puantaj kartında göremeyeceksiniz. Ancak birinci satırdaki kazançlar tablosuna 4. tahakkuka kadar giriş yapılıp, 5. tahakkuka kadar ekrandan izlemek mümkündür. Tablonuzda yer alan özel kesintilere ilişkin yorumları size bırakıyoruz.

Tablonuzun “Mazeret izni rakamları ve hastalık izni rakamları” alanında sizden istenen, personellerinizin bu tip izinler alması durumunda bunların kazançlarına ve SSK ödemelerine dahil olup olmayacağını belirlemenizdir. Bunun için ilgili alanlarda satır sonu butonunu tıklayıp, karşınıza gelecek ekrandan “Kazanç ve SSK‟ya dahil et” seçeneğini seçmelisiniz. Eğer bu izinler, kazançlar dışında tutulacak ise yani kazançlarına herhangi bir etkisi olmayacak ise bu alandaki seçiminiz “kullanma” olarak belirlenmelidir.

Tablonuzda gördüğünüz bir diğer alan SSK Taban ve Tavan Hesabını Kazanç

Tahakkukundan Hesapla alanıdır. Bu alanda satır sonu butonunu tıkladığınızda karşınıza

“evet/hayır” seçeneklerinden oluşan bir pencere açılacaktır. Bu alanı “evet” olarak belirtirseniz; SKK taban ve tavan hesaplarında, kazanç tahakkuk no alanına girdiğiniz tahakkuk numaraları dikkate alınacaktır. Aksi halde yani bu alanı “hayır” olarak belirtirseniz imleciniz bir sonraki alan olan Taban ve Tavan Hesabı Yapılacak Tah. No alanına geçecek ve sizden, bu hesaplamalarda baz alınacak tahakkuk numarasını girmeniz istenecektir. Evet bu alanlarla ilgili seçiminizi açıklamalarımız doğrultusunda yaparak bir sonraki alana

geçebilirsiniz.

Ekranınızda gördüğünüz bir diğer parametre Kazanç ve Ek Kazanç Tutarlarını Kuruşlu Hesapla parametresidir. Bu alanda kazanç ve ek kazanç tutarlarının kuruşlu olarak hesaplanıp hesaplanmayacağı belirlenecektir. Eğer kazanç ve ek kazanç tutarlarınızın kuruşlu olarak hesaplanmasını istiyor iseniz bu parametreyi “evet” aksi halde hayır olarak seçmelisiniz.

Bu ekranda gördüğünüz SSK izin matrahı SSK tabanından düşük olamaz alanında da sizden istenen personellerinize tahakkuk yaparken verilen ücretli izin matrahının, SSK tabanından düşük olup olmayacağını “evet/hayır” seçeneklerini seçerek belirtmenizdir.

Bu ekranda yer alan en son parametre, Tahakkukta Net Maaşı Göster parametresidir. Bu alanda sizden istenen tahakkuk ekranında seçili olan personelin hesaplanan net maaşının ekranın alt bölümünde gösterilip gösterilmeyeceğini belirtmenizdir. Eğer personellerin net maaşlarının gösterilmesini istiyor iseniz bu alanda satır sonu butonunu tıklayıp açılacak pencereden “evet” seçeneğini seçmelisiniz.

Evet yukarıdaki açıklamalarımız doğrultusunda tahakkuk parametreleri girildikten sonra, yaptığınız girişleri ALT+S tuşlarıyla kaydetmeyi unutmayın.