• Sonuç bulunamadı

Müşteri odaklı bankacılık anlayışına, genişletilmiş ürün ve kanal çeşitliliğini destekleyici yeni teknoloji platformu üzerinden sunulan yeni uygulamalara, süreçlerde verimli yönetime ve etkin süreç / risk yönetimine odaklı altyapı projelerini hayata geçirerek teknolojik gücümüzü artırıyoruz.

2014 Yılı Faaliyetleri

2014 Kurumsal/Ticari Bankacılık alanında ABank için bir büyüme yılı olmuştur.

ABank 2014 yılında Kurumsal/Ticari Bankacılık alanında piyasadaki ve ekonomideki gelişmeler paralelinde, müşterilerinin ihtiyaçlarıyla örtüşen ürün ve hizmetler sunmuştur. Banka, 2014 yılında daha da güçlenen Kurumsal/

Ticari Bankacılık satış kadrosuyla, ilişki bankacılığı yaklaşımını benimseyerek sürdürülebilir, yaygın ve verimli büyümeye odaklanmıştır.

ABank Kurumsal/Ticari Bankacılık müşterilerine 2014 yılında, 28 ildeki 73 şubesinde, alanında uzman 289 kişilik ticari bankacılık satış ekibiyle hizmet sunmuştur.

Banka’nın müşteri odaklı hizmet anlayışı çerçevesinde uygulamakta olduğu müşteri segmentasyonu yapılanmasında, hizmet kalitesinin etkinliğinin daha fazla artırılması amacıyla; Ticari ve KOBİ segmenti yıllık 1-150 milyon TL ciro aralığındaki müşterileri, kurumsal segment ise yıllık 150 milyon TL ve üzeri cirolu müşterilerileri kapsayacak şekilde tanımlanmıştır.

Büyüme stratejisinin odağında yeni müşteri kazanımı yer almıştır. Bu yaklaşımın bir sonucu olarak 2014 yılında ABank’ın aktif Kurumsal/Ticari

Bankacılık müşteri sayısında %31’lik artış gerçekleşmiş ve toplam kurumsal/ticari nakdi krediler bir önceki yıla göre %22 oranında artış göstererek 7,3 milyar TL’ye ulaşmış, toplam kredi portföyünün

%95’ini oluşturmuştur.

ABank’ın 2014 yıl sonu itibarıyla 5,7 milyar TL’ye ulaşan mevduat bakiyesi içindeki Kurumsal ve Ticari bankacılık mevduat payı ise %62 olarak gerçekleşmiş, bir önceki yıla göre %12 artış sağlanmıştır.

Çözüm odaklı bütünsel bir hizmet modeli

ABank müşterilerine bütünsel bir hizmet modeli sunmakta ve güncel ihtiyaçlara cevap verebilecek çağdaş ürün gamını sağlamaya özen göstermektedir.

Kurumsal ve ticari segmentte bütünsel hizmet yaklaşımıyla, müşterilerin değer zincirlerini oluşturan tüm seviyelerdeki firmalara kredi, mevduat, yatırım, dış ticaret ve nakit yönetimi ürün ve hizmetleri sunulmaktadır.

ABank, kurumsal ve ticari bankacılık müşterilerine, faaliyetlerinin her aşamasında etkin ve güncel çözümler geliştirmekte, çok boyutlu bir ürün gamı ve farklılaştırılmış bir hizmet bütünüyle ulaşmaktadır.

Dış ticaret bankası özelliğimizi pekiştiriyoruz.

2014 yılında ABank’ın Commercial Bank of Qatar (CBQ) ve CBQ’ın ortağı olduğu National Bank of Oman ve United Arab Bank ile olan işbirliği ile 4 grup bankası olarak oluşturulan sinerji sayesinde özellikle körfez ülkeleriyle 231 milyon ABD doları hacminde dış ticaret işlemine aracılık edilmiştir. Bunun yanında kurumsal finansman ve proje kredileri için de grup sinerjisinden yararlanılmış, reel sektöre ortak krediler sağlanmıştır.

Proje kredilerinde %295 oranında büyüme

ABank, yenilenebilir enerji sektörü başta olmak üzere turizm, inşaat, denizcilik, otomotiv, perakende, gıda ve giyim gibi özellikli sektörlerde müşterilerinin uzun vadeli finansman ihtiyacını karşılamaya yönelik butik finansman çözümleri sağlamanın yanında, enerji, otel, iş merkezi ve ofis inşaatları vb. alanlarda proje bazlı kredi desteği de

sağlamaktadır.

Banka, deneyimlerine ve rasyonel analizlere dayalı finansman çözümleri yardımıyla reel sektöre sağladığı kaynaklarla, bulundukları sektörde lokomotif konumunda olan, ulusal ve/

veya uluslararası düzeyde ilişkileri bulunan kurumsal müşterilerinin projelerini desteklemiştir. 2014 yılında bu kapsamda kullandırılan proje kredileri bir önceki döneme göre %295 oranında büyümüştür.

Toplam kurumsal-ticari nakdi krediler bir önceki yıla göre %22 oranında artış göstererek 7,3 milyar TL’ye ulaşmıştır.

7,3 milyar TL

Yenilikçi teknolojiyle desteklenen nakit yönetimi çözümleri

ABank, sektörel bazda farklılık gösteren müşteri ihtiyaçlarının analiz edilerek, bu ihtiyaçlara özel çözümler geliştirilmesi yönündeki çalışmalarını 2014 yılında da sürdürmüştür. Özellikle nakit yönetimi alanında müşteri memnuniyetinin pekiştirilmesi için ürün ve hizmetlerin iyileştirilmesi yanında müşteri ihtiyaçlarına özel yeni ürünler ile teknolojik altyapının geliştirilmesine devam edilmiştir.

Ticari tahsilat sistemleri ve bu alanda sağlanan hizmetler 2014’te büyümeye devam etmiştir. 2014 yılında Doğrudan Borçlandırma Sistemi (DBS) kapsamında tahsis edilmiş toplam limit 270 milyon TL’yi aşmış, DBS kanalıyla aracılık edilen toplam tahsilat hacmi 4,8 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

Kredi tahsiste ana amaç yüksek kalitede ve düşük riskte kredi portföyü yapısının oluşturulmasıdır.

Riskin tabana yayılması ve sağlıklı kredi portföyü oluşturulması, aynı zamanda kredi süreçlerinin hızlı ve etkin işlemesi amacıyla kredi tahsis adımları yeniden yapılandırılmıştır.

Kredi tahsis; kurumsal, ticari, KOBİ ve bireysel-mikro olarak yapılandırılmıştır.

Kredi izleme ve portföy analitiği ekipleri güçlendirilmiştir.

Perakende Bankacılık’ta yeni ve daha etkin bir yapılanma

2014 Perakende Bankacılık açısından stratejinin yeniden yapılandırıldığı bir yıl olmuştur. 2013 yılında Perakende Bankacılık şemsiyesi altında yönetilen İşletme Bankacılığı, 2014 yılında Ticari Bankacılık çatısı altında yer almış;

Perakende Bankacılık bireysel ve cirosu 1 milyon TL’ye kadar olan mikro işletmelerden sorumlu olarak faaliyetlerine devam etmiştir.

2014 yılında, iş hacmi önemli ölçüde artırılmış ve sektörün üzerinde büyüme oranları yakalanmıştır. Perakende Bankacılık brüt gelirde %56 büyüme oranı ile sektöre göre önemli bir artış sağlamıştır.

Bireysel Bankacılık’ta en önemli rekabet üstünlüğümüz: Müşterilerimize ayrılan zamanın kalitesi ve genişliği ABank’ta Bireysel Bankacılık

müşterilerine ayrılan zamanın kalitesi ve genişliği, rekabette ayrıştığı en önemli özelliği olmuştur. Bireysel Bankacılık rakamlarındaki büyüme müşteri adedi tarafında ihtiyaç kredilerinden karşılanmıştır.

Bireysel Bankacılık’ta 2014 yılında;

• Aktif müşteri adedi yaklaşık %28 büyüme ile 40.952’ye ulaşmıştır.

• Bireysel krediler, sektör büyümesine paralel olarak, bir önceki yıla göre %10 büyümüştür.

• Vadeli mevduat sektör ortalamasının üzerinde %17,18 oranında genişlemiştir.

Yıl sonu vadeli mevduat rakamı 1.978 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.

• Toplam vadesiz mevduat %22,51’lik artışla 76,9 milyon TL’ye erişmiştir.

• KMH ise, mevcut müşterilere sağlanan limit kolaylıklarıyla %95 artış

sağlamıştır.

Ödeme Sistemleri’nde çözümlerimizi artırıyoruz.

ABank, mikro segment olarak değerlendirilebilecek tekel büfesi, market ve restoran gibi firmaların Efes Pazarlama A.Ş.’den yaptığı alımlarda kullanılmak üzere kurgulanmış ticari kredi kartı, “Efes Pazarlama Kart”ın satış faaliyetlerini 2014 yılında hızlandırmıştır.

2014 yıl sonu itibarıyla, yaklaşık 50 kişiye yaklaşan satış ekibinin sahadaki yoğun satış faaliyetleri sonucu Efes Kart sayısı 5.000’e ulaşmıştır.

2014 yılında bireysel müşteriler için sunulan kredi kartı hizmetlerine yenileri eklenmiştir. ABank, internette kredi kartıyla güvenli alışverişi sağlayan ABank Bonus Sanal Card’ı hayata geçirmiştir.

2014 yıl sonu itibarıyla bireysel kredi kartı sayısı 17.000’e, Business kart sayısı ise 4.700’e, bu kartların toplam riski ise

%90’lık artışla 66 milyon TL seviyesine ulaşmıştır.

2013 yılında üye işyeri hizmetlerini müşterilerine sunmaya başlayan ABank’ın 2014 yıl sonu itibarıyla sahadaki POS sayısı, 2013 yıl sonuna oranla %52’lik artışla, 3.500’e ulaşmıştır.

4 grup bankası olarak oluşturulan sinerji sayesinde özellikle körfez ülkeleriyle 231 milyon ABD doları hacminde dış ticaret işlemine aracılık edilmiştir.

2014 Yılı Faaliyetleri

Dijital kanallardan müşteri kazanımı ABank, 2014 yılının ilk çeyreğinde, günümüz bankacılık müşterisinin giderek daha çok tercih ettiği dijital kanallardan müşteri kazanımını sağlayacak altyapıyı hayata geçirmiştir.

2014 yılında iOS ve Android işletim sistemleri için, mobil uygulamalar da müşterilerin kullanımına sunulmuştur.

Çağrı Merkezi ile kesintisiz hizmet ABank Çağrı Merkezi ile müşterilere 7 gün 24 saat kesintisiz olarak hizmet verilmeye başlanmıştır.

Bankasürans ile müşterilere özel ürünler, avantajlı fiyatlar

2014 yılı içinde Perakende Bankacılık organizasyonu altında yapılanmasını tamamlayan Bankasürans Bölümü, bir yandan sigorta ürün yelpazesini genişletirken diğer yandan da etkin müşteri hizmetleri yönetimi ile müşteri memnuniyetini ve sigorta gelirlerini önemli ölçüde artırmıştır.

Uluslararası bankacılık alanındaki faaliyetleri ABank açısından stratejik öneme sahiptir.

ABank’ın uluslararası bankacılık alanındaki itibarı ve kredibilitesi özellikle emsal bankalar arasında ön plana çıkmaktadır. Commercial Bank of Qatar (CBQ) ve Anadolu Grubu gibi iki güçlü ve önemli kuruluşun iştiraki olması Banka’nın itibarını daha da güçlendirmektedir.

ABank yurt dışı fonlama tabanını çeşitlendirmekte, kaynak maliyeti ve vade yapısında iyileşme sağlamaktadır.

ABank’ın yurt dışı borçlanma stratejisi fonlama kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve vadelerin uzatılması temelinde oluşturulmuştur. 2014 yılında da sendikasyon kredileri, post finansman ve diğer dış ticaret finansman kredileri, milletlerüstü kuruluşlardan sağlanan özel amaçlı krediler ile fon kaynaklarını çeşitlendiren ABank’ın yurt dışı

finansman kaynaklarından mümkün olan en avantajlı şartlarla borçlanma

faaliyetleri yıl boyunca istikrarlı bir şekilde devam etmiştir. 2014 yıl sonunda uluslararası piyasalardan temin edilen finansman tutarı 1,1 milyar ABD dolarını aşmıştır.

ABank milletlerüstü finansal kuruluşlarla oldukça güçlü ilişkilere sahiptir.

Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası (BSTDB), Alman Kalkınma Bankası (DEG), Hollanda Kalkınma Bankası (FMO), Güney Doğu Avrupa için Avrupa Fonu (EFSE) ve Avrupa Yatırım Bankası (EIB)’den temin edilen krediler yoluyla ABank kalkınmaya ve sürdürülebilir büyümeye katkı sağlamaktadır. 2014 yıl sonu itibarıyla, milletlerüstü

kuruluşlardan sağlanan uzun vadeli fonlar toplam 210 milyon ABD doları tutarındadır.

Sendikasyon kredimiz hem tutar hem de fiyat açısından sektörümüz için bir başarı göstergesidir.

ABank’ın kredibilitesinin diğer bir göstergesi her yıl başarı ile yenilediği sendikasyon kredisidir. 2014 Haziran ayında gerçekleştirilen borçlanmada ABank, 21 bankanın katılımıyla 114 milyon Euro ve 189,5 milyon ABD doları tutarında, 2 dilimli ve 1 yıl vadeli kredi sağlamıştır. Banka’nın bir önceki yıl aynı dönemde aldığı sendikasyon kredisine göre %100 yenileme oranı ile sağlanan kredi, hem tutar hem de fiyat açısından Türk bankacılık sektörü için başarılı bir borçlanma olarak nitelendirilmiştir.

Banka tarihinin ilk uluslararası tahvil ihracı

Temmuz 2014’te ABank tarihinde bir ilk gerçekleştirilerek yeni bir başarıya imza atılmıştır. Banka uluslararası sermaye piyasalarından ilk borçlanmasını başarı ile tamamlayarak 250 milyon ABD doları tutarında, 5 yıl vadeli tahvil ihracı gerçekleştirmiştir. ABank’ın ilk tahvil ihracının dünyanın çeşitli ülkelerinden 6 kattan fazla talep görmesi orta ölçekli bir Türk bankası için önemli bir başarı olarak nitelendirilmiştir. Uzakdoğu’dan ABD’ye Batı Avrupa’dan Körfez ülkelerine kadar 160’den fazla yatırımcının ilgi gösterdiği işlem rekor seviyede düşük bir faiz oranı ile fiyatlandırılmıştır. Bononun maliyeti aynı vadede ihraç edilmiş Türkiye

Cumhuriyeti hazine bonolarının 50 baz puan altında gerçekleşmiştir.

ABank’a uluslararası sermaye piyasalarından ilk borçlanmasını başarı ile tamamlayarak 250 milyon ABD doları tutarında, 5 yıl vadeli tahvil ihracı gerçekleştirmiştir.

Dış ticarete desteğimizi artırıyoruz.

ABank dış ticaret alanında faaliyet gösteren müşterilerinin önemli destekçisi konumundadır. Banka 2014 yılında dış ticaret işlemlerindeki faaliyetlerini başarıyla sürdürmüş, bu alandaki muhabir banka sayısını ve ürün ağını geliştirmeye devam etmiştir.

ABank, dünya çapında 1.000’in üzerinde muhabir bankadan oluşan ağı ile müşterilerine uluslararası bankacılık alanında yüksek kalitede hizmet sunmaktadır. ABank, Türkiye’nin dış ticaretinde önemli bir paya sahip olan emtia ithalatında faaliyet gösteren müşterilerinin bu pazarlardaki destekçisi olmaya devam etmiş ve çözüm odaklı müşteri yaklaşımıyla birçok işleme imza atmıştır.

Müşterilerinin dış ticaret işlemlerine en uygun şartlarla çözümler sunan ABank’ın 2014 yılında aracılık ettiği dış ticaret işlem hacmi 1,6 milyar ABD doları seviyesindedir. Uluslararası Finansal Kurumlar, Banka’nın yenilenen ve dönüşüm sürecindeki stratejileri çerçevesinde Kurumsal Bankacılık alanında faaliyetlerinin hızlanması ile birlikte dış ticaret alanındaki penetrasyonunun artması, işlem çeşitliliği ve işlem hacimlerinin yükselmesi hedeflenmektedir.

CBQ İttifak Bankaları Grubu (CBQ Alliance Banking Group): Güçlü işbirliği, gelişen sinerji

Banka’nın 2013 yılında CBQ tarafından satın alınmasının ardından ABank CBQ İttifak Bankaları Grubu’nun önemli bir üyesi konumuna gelmiştir. İttifak Bankaları Grubu, CBQ, ABank, CBQ’nun Birleşik Arap Emirlikleri’nde yerleşik iştiraki United Arab Bank (CBQ Hissesi

%40) ve Umman’da yerleşik iştiraki National Bank of Oman (CBQ Hissesi

%35)’dan oluşmaktadır. Grup ittifak partnerleri olarak yakın işbirliği içinde çalışmakta, süreç iyileştirmeleri ve azami sinerjinin yaratılması için çaba

göstermektedir. Körfez İşbirliği Konseyi’ne üye ülkelerin birbirleri ile ve Türkiye arasındaki işlemlerinden pay almak ve söz konusu işlemler için koordineli olarak faaliyet göstermek ittifakın önemli hedefleri arasındadır.

Fonksiyonlar bazında uzmanlaşmayla etkin fon yönetimi

ABank deneyimli kadrosuyla, Türkiye finans piyasası ve hazine işlemlerinde öncü bir piyasa aktörüdür. Commercial Bank of Qatar Group’la ortaklığı sonrasında, Hazine Bölümü ek yatırım imkanları yaratarak ABank’ın sermaye kârlılığını artırmak için CBQ ile arasındaki sinerjiyi güçlendirmeyi amaçlamaktadır.

Bilgi Teknolojileri: ABank’ın teknolojik yüzü

ABank, Bilgi Teknolojileri faaliyetleri kapsamında, iş birimlerinin teknoloji gereksinimlerini karşılamak ve teknolojik yapılanmayı daha etkin kullanmak üzere, 2014 yılındaki teknolojik geliştirme ve yatırımlarına stratejileri doğrultusunda hız vermiştir.

2014 yılında Bilgi Teknolojileri’nde;

• Saptanan iş hedefleri ve ihtiyaçları ile Bilgi Teknolojileri uyumluluğu sağlanarak, verimliliğin ve etkinliğin artırılması, maliyetlerin azaltılması, rekabet avantajı sağlayan sürelerde ürünlerin pazara sunulması amaçlanarak projeler geliştirilmiştir.

• “BDDK Bankacılık Bilgi Sistemleri Yönetiminde Esas Alınacak İlkelere İlişkin Tebliğ” gereği süreçleri sürekli gözden geçirilmiş, gerek görülen noktalarda eksiklikler en kısa sürede tamamlanarak, Bilgi Güvenliği konularında standartlara uygun yapılar oluşturulmaya devam edilmiştir.

• Yasal projeler öncelikli projeler olarak ele alınmış ve zamanında

tamamlanmıştır.

Merkezi Operasyon: Standart, hatasız, verimli süreçler

Merkezi Operasyon çatısı altında; Krediler, Dış Ticaret, Cari İşlemler ve Çek/Senet Operasyonları birimleri ile operasyonel işlemlerin etkin ve verimli bir

organizasyon çerçevesinde yürütülmesi sağlanmaktadır.

Merkezi Operasyon’da temel hedef iç ve dış müşterilere standart, hatasız ve beklenen süre içerisinde ürün teslim edilmesidir. Bu hedefe ulaşmak için operasyonel süreçler sürekli olarak gözden geçirilerek gerekli iyileştirmeler yapılmaktadır.

Müşterilerinin dış ticaret işlemlerine en uygun şartlarla çözümler sunan ABank’ın 2014 yılında aracılık ettiği dış ticaret işlem hacmi 1,6 milyar ABD doları seviyesindedir.

1,6 milyar $