• Sonuç bulunamadı

İnsan Kaynakları Politikamız

Bankamızın hedefleri doğrultusunda, çağdaş İnsan Kaynakları Sistemlerini kullanarak, tüm işkolları ile koordinasyon içerisinde, sürekli başarıyı ve gelişimi desteklemektir.

İnsan Kaynakları Uygulamalarına İlişkin Bilgiler

Kariyer Yönetimi: Katma değer yaratan, performansı yüksek, başarılı çalışanlarımıza ABank’ta en üst noktalara kadar yükselme imkanı verilmekte, yöneticilerimizin mümkün olan en yüksek oranda kendi içimizden yetişmesine gayret edilmektedir. Yine bu hedef doğrultusunda, kariyer yönetimi çalışmalarına büyük önem verilmektedir. “Kariyer Eğitimleri” ile insan kaynağının sürekliliği hedeflenmektedir.

Bankamızda oluşan yatay ve dikey tüm kariyer olanakları öncelikle intranet portalimiz aracılığıyla çalışanlarımıza duyurulmakta,

“Açık İşler Modeli” ile çalışanlarımıza kendi gelecek planlarının yönetiminde, tercih olanağı sunulmaktadır. İçeriden doldurulamayan pozisyonlar için, bankamıza internet sitesi, kariyer portalları ya da e-posta ile başvuru yapılabilir. Yapılan tüm başvurular insan kaynakları veri tabanına kaydedilir. Bu veri tabanı kayıtları bir yıl boyunca saklanır. Banka’nın yılbaşında belirlenmiş olan yıllık işgücü planlaması gereği veya boş pozisyon oluştuğunda, öncelikli olarak mevcut veri tabanından, uygun yetkinliklere sahip adaylar ile görüşülür.

Üniversitelerin İktisat, İşletme ve Mühendislik Bölümlerinden yeni mezun olmuş, çok iyi derecede İngilizce bilen adaylara uygulanan sınav ve mülakatlar sonucunda, “Uzun Dönem Stajyerlik” sürecimiz kapsamında, yetiştirilmek üzere 6 aylık çalışma imkanı

sağlanmaktadır. Bu kişiler, ilgili Genel Müdürlük bölümleri ve şubelerde görevlerine başlamakta, 6 aylık süreç sonucunda sözleşmeli ya da kadrolu personel olarak görevlerine devam edebilmektedirler.

Performans Yönetimi: Sistemimiz Bankamızın başarı çıtasınıı daha yukarıya taşımak ve sürekli gelişimi desteklemek amacıyla kurgulanmıştır. Somut ve ölçülebilir hedeflere dayalı açık bir sistemdir. Her yıl başında verilen hedefler izlenerek yıl sonunda yetkinliklerle birlikte değerlendirilir. Değerlendirme sonuçları kişilerle paylaşılarak eğitim ve kariyer planlama çalışmalarında ve terfi kararlarında veri olarak kullanılmaktadır. Terfi kararları, performans verileri doğrultusunda, personel komitesi kararı ile gerçekleştirilir. Bunun yanısıra Banka’nın faaliyet sonuçları ile çalışanların kişisel performansları dikkate alınarak çalışanlarımıza her yıl prim ödemesi yapılmaktadır. Bu çerçevede Banka ve iştiraklerinin 2014 yılında nakden ödediği prim tutarı 12.584 bin TL’dir (2013 yılı: 11.849 bin TL).

Ücret Yönetimi: ABank olarak çalışanlarımızın motivasyonunu en üst düzeyde tutabilmek için, gerek sektörel alanda, gerekse Banka içerisindeki gelişmeler takip edilerek, canlı, ihtiyaçlara yanıt verebilen ve adalet ilkesine bağlı bir ücret politikası yürütmek amacını taşırız.

Ücretlendirme uygulamalarımız Bankamız Yönetim Kurulu adına Ücretlendirme Komitesi tarafından izlenir ve denetlenir.

Ücretlendirme politikamız etkinliğinin sağlanmasını teminen yılda en az bir kez gözden geçirilir.

Eğitim Politikamız ve Gelişim Merkezimiz:

ABank, eğitim ve gelişim faaliyetlerini “Gelişime Dair Her şey” konseptiyle 03 Temmuz 2013 itibariyle ABank Gelişim Merkezi çatısı altında yürütmeye başlamıştır. “Çalışanlarının gelişimini en üst seviyede destekleyen yenilikçi ve çözüm odaklı gelişim merkezi olmak” vizyonunu benimseyen ABank Gelişim Merkezi, klasik eğitim yaklaşımından farklı olarak dünyadaki trendlere uygun yenilikçi gelişim çözümleri sunmaktayız.

Banka’nın hedefleri, stratejileri ve çalışma prensipleri ile eğitim ve gelişim faaliyetleri arasında paralellik sağlamak, çalışanların gelişimine yatırım yaparak müşterilerinin tercih ettiği ilk banka olma vizyonunu desteklemek, değerlerimizi ve liderlik yetkinliklerini güçlendirmek ABank Gelişim Merkezi’nin ana hedefleri arasında yer almaktadır. 

ABank çalışanlarının, bölümlere özel gelişim programlarından gelişim uygulamalarına, uzaktan eğitimlerden üniversite iş birliği ile hazırlanan özel programlara kadar uzanan tüm eğitim ihtiyaçlarını tek çatı altında birleştiren ABank Gelişim Merkezi’nde, toplam çalışan sayısının yüzde 10’una aynı anda eğitim hizmeti verilebilmektedir.

ABank Gelişim Merkezi’nin düzenlediği eğitim ve gelişim faaliyetleri Oryantasyon Programı

Banka’ya yeni başlayan tecrübeli ya da tecrübesiz çalışanlar göreve göre düzenlenmiş oryantasyon programına alınmaktadır.

Üniversite İş birlikleri

Önde gelen üniversitelerle iş birliği yapılarak çeşitli sertifika programları ve özel programlar düzenlenmektedir.

Bankacılık Eğitimleri

Çalışanlarımızın teknik bilgilerini artırmaya yönelik Bankacılık eğitimler ile uzmanlık konularında gelişimler sağlanmaktadır.

Kişisel Gelişim Eğitimleri

Stres ile başa çıkma, etkin zaman yönetimi, kişisel marka yönetimi gibi konularda yetkinlikleri geliştirmeyi hedefleyen özel eğitimler tasarlanmaktadır.

Liderlik ve Yetenek Programları

Yöneticiler ve yetenekli çalışanlara özel tasarlanmış vizyoner eğitimler gerçekleştirilmektedir.

Uzaktan Eğitimler

Yeni çıkan ürünlere yönelik ve her zaman ulaşılabilecek ana konulardaki eğitimler uzaktan eğitim ile verilebilmektedir.

İnsan Kaynakları Profilimiz

2014 yılı sonu itibarıyla personel kadromuza ilişkin istatistikler aşağıda yer almaktadır.

  2010 2011 2012 2013 2014

Toplam Personel Sayısı      

Genel Müdürlük 435 452 483 550 507

Şubeler 651 733 747 863 708

Toplam 1.086 1.185 1.230 1.413 1.215

Cinsiyet ve Yaş      

Erkek Personel %53 %52 %52 %51 %51

Kadın Personel %47 %48 %48 %49 %49

Toplam %100 %100 %100 %100 %100

Eğitim Durumu      

İlköğretim 28 25 22 19 17

Lise 188 186 179 225 183

Üniversite 794 857 898 1.043 897

Yüksek Öğrenim 76 114 131 126 118

Yabancı Dil Bilenlerin Sayısı 443 471 460 534 450

Ortalama Kıdem 5 5,7 5,6 4,7 4,9

2014 Yılı İnsan Kaynakları Faaliyetlerimiz;

• Yetkinlik Projesi - HAY Danışmanlık firması ile “ABank Mükemmellik Modeli” adı altında bölüm bazlı tanımlanan yetkinliklerin,

“Performans Sistemi” ve “Talent Q” uygulanmalarında kullanımlarına başlanmıştır.

• Tüm işe alımlarda ve pozisyon bazlı değerlendirilmek üzere banka içi görev değişikliklerinde Talent Q Kişilik Envanteri test uygulamasına başlanmıştır.

• Facebook Sayfası/ABank Kariyer-İK facebook sayfasının yönetimi çerçevesinde takipçi sayısı 16.993’e ulaşmıştır. Yine sosyal medya çalışmaları çerçevesinde abankkariyer.com blog sayfası hayata geçirilmiştir.

• GelecekSEN - Uzun Dönem Stajyerlik süreci kapsamında 2014 yılı içerisinde toplam 27 stajyere çalışma imkanı sağlanmış olup, ilgili programdan 1 kişinin sözleşmeli personel, 5 kişinin ise kadrolu personel olarak ataması yapılmıştır.

• Mart ayında İTÜ İşletme Klubü tarafından düzenlenen Yönetim Bilimleri Kongresi’ne sponsor olarak katılım sağlanmış olup, stand çalışması gerçekleştirilmiş ve Genel Müdür Yardımcımız Murat Özer kongrede konuşma yapmıştır. Bu süreçte iletişim imkanı sağladığımız 3 aday Uzun Dönem Stajyerlik sürecine dahil olmuştur. İhtiyaçlar çerçevesinde değerlendirmeler devam etmektedir.

• Mutlu CV’ler - Çalışanlarımızın bize portal üzerinden referans olabileceği CV’leri yönlendirmesi sağlanan sistem çerçevesinde 412 özgeçmiş paylaşılmış olup 4 aday işe başlamıştır.

• Gülümsemeni Paylaş - Yıl içerisinde hayata geçirilen proje çerçevesinde personellerimiz, birlikte süreç işlettikleri diğer personellerimize memnuniyetlerini/teşekkürlerini, yöneticilerine de bilgisi gidecek şekilde portal ve mail üzerinden paylaşabilir hale gelmiştir. Yıl içerisinde toplam 321 teşekkür mesajı paylaşılmıştır.

• 2014 yılı içerisinde 27 şube ziyareti yapılarak çalışanlarla bir araya gelinmiştir.

• Tüm personellerimiz ile de paylaşılan seçim kriterlerine uygun Portföy’lerimizden “Şube Müdürü Havuzu” oluşturulmuştur.

Havuzda yer alan 36 personellerimiz “değerlendirme” sürecinden geçirilerek değerlendirme sonuçları çerçevesinde atamalar yapılmaya ve eğitim süreçleri uygulanmaya başlanmıştır.

• ABank BEST - Bankamızın tüm personelleri içerisinde, üst düzey yöneticiler tarafından seçilen 29 personelimiz/yeteneğimz için

“Yetenek Yönetimi Programı” hayata geçirilmiştir. 1 yıl sürecek gelişim programı çerçevesinde sınıf eğitimleri, e-kitaplar, proje çalışması, sosyal sorumluluk, mentorluk gibi bir çok farklı alanda uygulamalar devam etmektedir.

• Banka’nın hedefleri doğrultusunda şubelere özel eğitim programları düzenlenmiştir.

• Özel bir üniversite iş birliği ile Dış Ticaret Sertifika Programı gerçekleştirilmiştir.

• SPL, BES ve SEGEM lisanslara yönelik hazırlık eğitimleri düzenlenmiştir.

• Teftiş Kuruluna özel Certified Internal Auditor (CIA) hazırlık eğitimleri tamamlanmıştır.

• 10.404 katılım ile 44.850 saat eğitim düzenlenmiştir. Personel başına düşen ortalama eğitim saati 36’dır. 31 saat sınıf içi, 5 saat uzaktan eğitim yöntemiyle gerçekleştirilmiştir.