• Sonuç bulunamadı

MENFAAT SAHİPLERİ 4.1. Menfaat Sahiplerinin Bilgilendirilmesi

Menfaat sahipleri ile ilişkiler Banka’nın karar alma süreçlerinde Banka’nın paydaşlarının menfaatlerinin dikkate alınması ve böylece Bankanın uzun vadeli ve sürdürülebilir büyümesinin sağlanmasına katkıda bulunması açısından önemli bir platformdur. Bankamız Yönetim Kurulu paydaşlarımızın ve hissedarlarımızın menfaatlerinin hukuki ve ticari karar alma süreçlerimizde dikkate alınmasının sürekli olarak temin edilmesi yönünde çalışmaktadır.

Ayrıca, Banka hissedarları ile açık ve şeffaf bir şekilde iletişim kurulmasını sağlayan süreçler oluşturulmuştur. Bu süreçler paydaşlarımızla kurulan iletişimde de takip edilmektedir. Bankamız tüm menfaat sahipleri ile eşit ve adil bir iletişim politikası benimsenmiştir. Etik davranışı teşvik etmek ve Banka’nın her çalışanın uyması gereken asgari etik kuralları belirlemek için “Etik İlkeler ve Davranış Kuralları Talimatı” oluşturulmuştur. Etik ilkelere aykırı davranışların çalışanlarımız ve menfaat sahipleri tarafından ifşa olunma endişesi taşınmadan yetkili Banka mercilerine bildirilebileceği iletişim kanalları oluşturulmuştur.

Menfaat sahiplerinin Bankamızla ilgili tüm soru ve isteklerini iletebilmeleri için yatirimciiliskileri@abank.com.tr e-posta adresi oluşturulmuş, Bankamız internet sitesinde Genel Müdürlük iletişim bilgilerine, internet sitesi üzerinden doldurulabilen iletişim formuna yer verilmiştir.

Pay Sahipleri

Etkin ve şeffaf bir iletişimin temeli bilginin zamanında ve istendiği şekilde temin edilmesi, ancak bu sırada açıklanan bilginin Banka’nın sürdürülebilir stratejisi üzerinde olumsuz bir etkisi olmaması ve bazı hissedarların diğer hissedarlara göre avantaj elde etmesine neden olmamasıdır.

Bankamız hissedarlarına Bankamızın faaliyetleri, mali durumu ve performansını ölçmelerini sağlayan etkin ve samimi bir iletişim temin etmektedir.

Bankamız “Bilgilendirme Politikası”nda belirtilen hususlar çerçevesinde pay sahipleri KAP’ta yapılan yasal bildirimler ve internet sitemiz aracılığıyla bilgilendirilmektedir.

Müşteriler

Bankamız ile ilgili olarak müşterileri ilgilendirebilecek hususlarda gerekli bilgilendirme yüz yüze veya iletişim araçları (telefon, e-posta, SMS, ATM ve İnternet Şubesi mesajları) kullanılarak yapılmaktadır. Şubelerimizde müşterilerimiz ile doğrudan irtibat kurularak gereken durumlarda bilgilendirme ve yönlendirme yapılmaktadır. Ayrıca, İnternet sitemizde Bankamız ile ilgili tüm bilgiler, haber ve duyurular yayımlanmaktadır.

Çalışanlar

Çalışanlarımız ile ilgili tüm uygulamalar İş Kanunu’na ve diğer mevzuata uygun olarak yürütülmektedir. İş akitleri yazılı olarak düzenlenmiştir.

Çalışanlara yönelik işe alım, terfi ve işten çıkarma politikaları ve diğer hususlar yazılı olarak “Bankamız Etik İlkeleri ve Çalışma Kuralları Talimatı”nda belirtilmiştir.

Şubelerimizde gerçekleştirilen tüm işlemlerin iş akışı dokümanları, tüm şube ve genel müdürlük personelinin unvan bazında ayrıntılı görev tanımı dokümanları hazırlanmıştır. Bankamız uygulamalarına yönelik prosedürler ve uygulama talimatları hazırlanmıştır.

Görev tanımları, iş akışları, prosedürler, uygulama talimatları ve diğer dokümantasyon çalışanlarımızın kolay erişiminin sağlanması amacıyla Aportal ve NotesPortal isimli Banka dahili internet ortamlarında yayımlanmıştır. Ayrıca, Aportal ve NotesPortal

ortamlarında Banka ile ilgili genel mektup, duyuru ve haberler çalışanlarımızla paylaşılmaktadır.

Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar

Bankamız, BDDK, SPK, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Borsa İstanbul A.Ş. (BİST) başta olmak üzere tüm düzenleyici ve denetleyici kurumlarca talep edilmekte olan bilgileri zamanında ve hatasız sunmak konusunda büyük hassasiyet göstermektedir.

Menfaat sahiplerinin Bankamızın mevzuata aykırı ve etik açıdan olmayan işlemlerini Denetim Komitesi’ne iletebilmeleri için gerek Banka içinde dahili iletişim kanalları, gerekse de Banka dışında internet sitesi ve şubelerimiz aracılığıyla iletişim mekanizmaları oluşturulmuştur. Bu çerçevede, yatirimciiliskileri@abank.com.tr adresine gelen yazışmaların Denetim Komitesi’ne bağlı olarak çalışan Mevzuat ve Uyum Bölümü Müdürü’ne yönlendirilmesi sağlanmıştır. Ayrıca, Banka Muhaberat Birimi’ne ulaşan yazışmaların Banka içi dağıtımı Mevzuat ve Uyum Bölümü tarafından yapılmaktadır.

Diğer taraftan, Bankamız internet sitesi ve şubelerinde Türkiye Bankalar Birliği Müşteri Şikayetleri Hakem Heyeti Başvuru formuna da yer verilmektedir.

4.2. Menfaat Sahiplerinin Yönetime Katılımı

ABank çalışanlarının, hissedarlarının ve müşterilerinin yüksek düzeyde tatminini sağlamayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda tüm menfaat sahiplerinin beklentileri belirlenmekte ve bu beklentilerin yerine getirilmesi doğrultusunda operasyonel sistemler ve politikalar geliştirilmektedir.

Tüm çalışanlarımız, Bankamız intranet sistemi Aportal ve NotesPortal ortamları aracılığıyla öneri ve yorumlarını iletebilmektedirler.

Bu öneri ve yorumlar İnsan Kaynakları Bölümü tarafından konu ile ilgili yönetim kademelerine iletilmekte uygun bulunanlar hayata geçirilmektedir.

Menfaat sahipleri çeşitli komite toplantıları, genel kurul toplantıları, öneri sistemi ve yönetim kurulunu toplantıya çağırma haklarını kullanarak yönetime katılabilmektedirler. Aşağıda, çalışanlar, müşteriler ve hissedarların yönetime katılımını sağlayan sistemler tanımlanmıştır.

Çalışanlar Müşteriler Hissedarlar

Komiteler Müşteri Öneri Sistemi (web üzerinden

veya şubelerden iletilen her türlü öneri

değerlendirilmektedir.) Genel Kurul

Öneri Sistemi Yönetim Kurulu

4.3. İnsan Kaynakları Politikası

Çalışanların Bankamızı tercih etmesini, mevcut çalışanlarımızın Banka’da kalmasını ve motive çalışmalarını teşvik edici adil ve eşitlikçi bir insan kaynakları politikası uygulamaktadır. İnsan kaynakları politikamız iyi personel yönetimi uygulamalarını, rekabetçi ücretlendirme ve yan hakların sağlanmasını da içermektedir.

Bankamız;

• İşe alım süreçlerinde nitelikli ve yetkin adayları etkin bir maliyet yönetimi ile istihdam edilmesine

• Çalışanların işe alımı, yönetimi ve iş akdinin feshi süreçlerinde tüm yasal yükümlülükler ve banka içi düzenlemelere uymaya,

• Tüm çalışanlara, adil, eşitlikçi ve şeffaf bir şekilde muamele etmeye,

• Banka genelinde tutarlı ve rekabetçi ücretlendirme politikaları izlemeye,

• Ortalamanın üzerinde performans gösteren çalışanların tespit edilmesi ve ödüllendirilmesine yönelik uygulamalar geliştirmeye,

• Çalışanların performanslarını geliştirici, eksiklerini düzeltici, güçlü yönlerini geliştirici ve organizasyonel etkinliği artırıcı bir performans yönetim sistemi izlemeye,

• Banka genelinde bilgi paylaşımını ve öğrenmeyi teşvik etmeye, odaklanmıştır.

Kariyer Yönetimi

Katmadeğer yaratan, performansı yüksek, başarılı çalışanlarımıza ABank’ta en üst noktalara kadar yükselme imkanı verilmekte, yöneticilerimizin mümkün olan en yüksek oranda kendi içimizden yetişmesine gayret edilmektedir. Yine bu hedef doğrultusunda, kariyer yönetimi çalışmalarına büyük önem verilmektedir. “Kariyer Eğitimleri” ile insan kaynağının sürekliliği hedeflenmektedir.

Bankamızda oluşan yatay ve dikey tüm kariyer olanakları öncelikle intranet portalimiz aracılığıyla çalışanlarımıza duyurulmakta,

“Açık İşler Modeli” ile çalışanlarımıza kendi gelecek planlarının yönetiminde, tercih olanağı sunulmaktadır. İçeriden doldurulamayan pozisyonlar için, Bankamıza internet sitesi, kariyer portalları ya da e-posta ile başvuru yapılabilmektedir. Yapılan tüm başvurular insan kaynakları veri tabanına kaydedilir. Bu veri tabanı kayıtları bir yıl boyunca saklanır. Banka’nın yılbaşında belirlenmiş olan yıllık işgücü planlaması gereği veya boş pozisyon oluştuğunda, öncelikli olarak mevcut veri tabanından, uygun yetkinliklere sahip adaylar ile görüşülür.

Üniversitelerin İktisat, İşletme ve Mühendislik Bölümlerinden yeni mezun olmuş, çok iyi derecede İngilizce bilen adaylara uygulanan sınav ve mülakatlar sonucunda, “Uzun Dönem Stajyerlik” sürecimiz kapsamında, yetiştirilmek üzere 6 aylık çalışma imkanı

sağlanmaktadır. Bu kişiler, ilgili Genel Müdürlük bölümleri ve şubelerde görevlerine başlamakta, 6 aylık süreç sonucunda sözleşmeli ya da kadrolu personel olarak görevlerine devam edebilmektedirler.

Performans Yönetimi

Sistemimiz Bankamızın başarı çıtasını daha yukarıya taşımak ve sürekli gelişimi desteklemek amacıyla kurgulanmıştır. Somut ve ölçülebilir hedeflere dayalı açık bir sistemdir. Her yıl başında verilen hedefler izlenerek yıl sonunda yetkinliklerle birlikte değerlendirilir. Değerlendirme sonuçları kişilerle paylaşılarak eğitim ve kariyer planlama çalışmalarında ve terfi kararlarında veri olarak kullanılmaktadır. Terfi kararları, performans verileri doğrultusunda, personel komitesi kararı ile gerçekleştirilir. Bunun yanısıra Banka’nın faaliyet sonuçları ile çalışanların kişisel performansları dikkate alınarak çalışanlarımıza her yıl prim ödemesi yapılmaktadır.

Ücret Yönetimi

ABank olarak çalışanlarımızın motivasyonunu en üst düzeyde tutabilmek için, gerek sektörel alanda, gerekse Banka içerisindeki gelişmeler takip edilerek, canlı, ihtiyaçlara yanıt verebilen ve adalet ilkesine bağlı bir ücret politikası yürütmek amacını taşırız.

Ücretlendirme uygulamalarımız Bankamız Yönetim Kurulu adına Ücretlendirme Komitesi tarafından izlenir ve denetlenir.

Ücretlendirme politikamız etkinliğinin sağlanmasını teminen yılda en az bir kez gözden geçirilir.

Eğitim

ABank, eğitim ve gelişim faaliyetlerini “Gelişime Dair Her şey” konseptiyle 03 Temmuz 2013 itibariyle ABank Gelişim Merkezi çatısı altında yürütmeye başladı.

 

“Çalışanlarının gelişimini en üst seviyede destekleyen yenilikçi ve çözüm odaklı gelişim merkezi olmak” vizyonunu benimseyen ABank Gelişim Merkezi, klasik eğitim yaklaşımından farklı olarak dünyadaki trendlere uygun yenilikçi gelişim çözümleri sunuyor.

 

Bankanın hedefleri, stratejileri ve çalışma prensipleri ile eğitim ve gelişim faaliyetleri arasında paralellik sağlamak, çalışanların gelişimine yatırım yaparak müşterilerinin tercih ettiği ilk banka olma vizyonunu desteklemek, değerlerimizi ve liderlik yetkinliklerini güçlendirmek ABank Gelişim Merkezi’nin ana hedefleri arasında yer alıyor.

 

ABank çalışanlarının, bölümlere özel gelişim programlarından gelişim uygulamalarına, uzaktan eğitimlerden üniversite iş birliği ile hazırlanan özel programlara kadar uzanan tüm eğitim ihtiyaçlarını tek çatı altında birleştiren ABank Gelişim Merkezi’nde, toplam çalışan sayısının yüzde 10’una aynı anda eğitim hizmeti verilebiliyor.

 

ABank Gelişim Merkezi’nin düzenlediği eğitim ve gelişim faaliyetleri:

Oryantasyon Programı Üniversite İş birlikleri

Bankaya yeni başlayan tecrübeli ya da tecrübesiz çalışanlar göreve göre düzenlenmiş oryantasyon programı’na alınmaktadır.

Önde gelen üniversitelerle iş birliği yapılarak çeşitli sertifika programları ve özel programlar düzenlenmektedir.

Bankacılık Eğitimleri Kişisel Gelişim Eğitimleri

Çalışanlarımızın teknik bilgilerini artırmaya yönelik Bankacılık eğitimler ile uzmanlık konularında gelişimler sağlanmaktadır.

Stres ile başa çıkma, etkin zaman yönetimi, kişisel marka yönetimi gibi konularda yetkinlikleri geliştirmeyi hedefleyen özel eğitimler tasarlanmaktadır.

Liderlik ve Yetenek Programları Uzaktan Eğitimler Yöneticiler ve yetenekli çalışanlara özel tasarlanmış vizyoner

eğitimler gerçekleştirilmektedir. Yeni çıkan ürünlere yönelik ve her zaman ulaşılabilecek ana konulardaki eğitimler uzaktan eğitim ile verilebilmektedir.

Çalışma Ortamı

Yaşamımızın önemli bir bölümünü işyerinde geçirdiğimiz dikkate alındığında çalışma ortamının kişinin çalışma verimini ne kadar etkilediği net olarak gözükmektedir. ABank, bu bilinçle hareket ederek, çalışanlarına en iyi ortamı sağlamaya özen göstermektedir.

ABank’ta insana önem veren, çalışana kapısını her zaman açık tutan yönetim tarzı bulunmaktadır. Her ABank’lı, Bankamızın en tepe noktalarındaki yöneticilerine bile rahatlıkla ulaşabileceğini bilir. Katı bir hiyerarşik yapı içinde çalışmak yerine, görevin en iyi şekilde yapılmasını bekleyen ve elemanlarıyla ekip halinde çalışmayı  prensip edinen bir yönetici kadrosu ile çalışmaktadır.

Çalışanlarımızı ilgilendiren tüm uygulamalar hakkında bilgilendirme Aportal ve NotesPortal aracılığıyla intranet üzerinden yapılır.

Tüm çalışanlar NotesPortal’den faydalanarak prosedür ve talimatlara ulaşabilir, önerilerini İnsan Kaynakları ve Organizasyon, İş Geliştirme ve Hizmet Kalitesi Bölümlerine iletebilir. Çalışan önerileri incelenerek uygun olanlar uygulamaya alınmaktadır.

Bankamızda çalışan tüm personel taleplerini tüm açıklığıyla yönetime iletebilmektedir. Bunun için geliştirilen öneri/ödül sistemi ile tüm talepler Organizasyon, İş Geliştirme ve Hizmet Kalitesi Bölümü’ne iletilmekte, bu bölümde kayıt altına alınarak sonuçları takip edilmekte ve altı aylık periyotlarda gelen öneriler değerlendirilerek ödüllendirilmektedir.

“İş Sağlığı ve Güvenliği” alanında, tüm Şubelerimiz ve Genel Müdürlük lokasyonlarımızda, risk incelemesi yapılmış, ortaya çıkan sonuçlar ile ilgili aksiyonlar alınmaya başlanmıştır. Bu kapsamda çalışanlarımıza ilk yardım eğitimleri ve iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri verilmiştir. İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu oluşturulmuş ve Çalışan Temsilcileri seçilmiştir. Çalışan Temsilcileri; iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalara katılma, çalışmaları izleme, tehlike kaynağının yok edilmesi veya tehlikeden kaynaklanan riskin azaltılması için tedbir alınmasını isteme, tekliflerde bulunma ve benzeri konularda çalışanları temsil etmeye yetkilidir.

İnsan Kaynakları Bölümü’ne herhangi bir sebeple ayrımcılık yapıldığı konusunda gelen şikayet bulunmamaktadır.

4.4. Etik Kurallar ve Sosyal Sorumluluk

ABank yönetimi, sosyal sorumluluk ilkesi çerçevesinde, Banka’nın değerini yükseltmek hedefi doğrultusunda faaliyetlerini sürdürürken toplumun yaşam kalitesini iyileştirmek amacıyla, ekonomik gelişmeye destek vermekte; çalışmalarında ülkenin kanunlarına, ilgili tüm iş kollarına ve çevreye karşı saygılı politikalar izlemektedir. Bankacılık sektörünün geliştirilmesi ve sektöre olan güvenin arttırılması yolunda çalışılmaktadır.

Sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir bankacılık, ancak tahrip edilmemiş bir doğa ile gerçekleşebilir gerçeğinden hareketle 2011 yılı içinde “Sosyal ve Çevresel Risk Yönetim Prosedürü” oluşturulmuş, personelimize bu yönde gerekli eğitimler verilmiş ve kredi karar verme süreçleri içerisine dahil edilmiştir.

2011 yılında kurulan bu sistemle Bankamızın kullandıracağı krediler çerçevesinde sağlanan finansmanın sosyal ve çevresel risklerinin belirlenmesi, değerlendirilmesi ilkeleri düzenlenmiştir. Sistemin amacı, kredilendirilecek kişi veya projelerin sosyal ve çevresel etkilerinin değerlendirilmesi ilkelerini ve kriterlerini düzenlemek, bu kriterlere uyumsuz haller ortaya çıkması durumunda alınması gereken aksiyonları belirlemek, bu düzenlemeler çerçevesinde Bankamız personelinin yetki ve sorumluluklarını belirlemek ve Bankamızım Sosyal ve Çevresel Risk Yönetimi sisteminin etkinliğinin izlenmesi ve raporlamasına ilişkin kuralları belirlemektir.

ABank olarak kredi ilişkisi içinde olduğumuz gerçek ve tüzel kişilerin faaliyetlerinin sosyal ve çevresel etkilerinin yanısıra kamu sağlığı ve güvenliği üzerindeki olumsuz etkilerinin de asgari seviyede olması Bankamızın önem verdiği bir husustur.

Bankamız faaliyetleri yönünde çevre mevzuatına herhangi bir aykırılık bulunmamakta olup bu konuda Bankamız herhangi bir yasal yaptırıma maruz kalmamıştır.

Bankamız etik kurallarının özet bir hali internet sitemiz aracılığıyla kamuya açıklanmıştır.