• Sonuç bulunamadı

Yapısal Tasarım Kriterleri

6. DOLUSAVAK GENİŞLİĞİ GÖVDE KRET KOTU

7.4 Yapısal Tasarım Kriterleri

Bu bölümde yer alan kriterlerin, yapı sistemlerini veya bileşenlerini, üzerlerine binen yükleri emniyetli ve amaca uygun şekilde taşımaları için minimum şartlar oldukları kabul edilir.

7.4.1 Yaklaşım

Yapı projelendirme, daha önce uygulanmış ve kabul görmüş yapı mühendislik teorileri, kabulleri ve uygulamalarına dayalı olarak gerçekleştirilir. Her yapının taşımak zorunda olduğu yükler ve hareketler, inşaat sürecinde oluşan yükler ve hareketler de dahil

olmak üzere, tanımlanacak ve dikkate alınacaktır. Daha sonra yapı analizi yapılarak, yapıdaki kuvvetler ve deformasyonlar saptanır. Sonuçlara göre her bir yapının elemanları ve

bileşenleri boyutlandırılır ve detaylanır.

7.4.2 Yük Kombinasyonları

Bölüm 19,4 kapsamında tanımlanan proje yükleri, her bir belirli proje elemanı için kritik yükü belirlemek amacıyla tasarım kurallarının zorunlu kıldığı ve/veya uygun görülen her durumda birleştirilecektir. Ayrıca, kar, ekipman, hareketli ve gezici yükler gibi yükler de, ilgili yapı elemanı için en elverişsiz yük kompozisyonunu oluşturacak şekilde konumlandırılır.

7.4.3 Yük Faktörleri / Emniyet Gerilmeleri

Betonarme hidrolik yapıların tasarımında kullanılacak yük faktörlerinin yanı sıra çelik yapı tasarımında kullanılacak emniyet gerilmeleri, ilgili kurallara ve standardlara uygun olacaktır. Tüm malzemeler, yapılar ve yük kombinasyonlarıyla ilgili kuvvetler, ilgili düzeltme faktörleri dikkate alınarak ve tüm yapıların ana tesisler oldukları varsayılarak belirlenecektir.

7.4.3.1 Yükler

7.4.3.1.1 Ölü Yükler

Yapısal tasarım amacı için, yapının ağırlığından, ve herhangi bir ilave dolgudan ve öngerilmeli veya ard-gerilmeli ankrajdan gelen yükler ölü yük olarak kabul edilecektir.

7.4.3.2 Hidrolik Basınçlar

Proje bileşenlerine etkiyen su basıncının büyüklüğü, hidrostatik ilkelerine göre belirlenecektir.

Dolusavak kılavuz duvarları, savaklanan suyun sonuçlarıyla hem statik hem de dinamik yüklerine göre projelendirilir. Su yüzeyi duvarın üst seviyesinde ise, duvarın tabanındaki

hidrostatik basınç, yükün yaklaşık yarısına eşit olacaktır. Dinamik yükler, statik yükün yarısına eşit alınarak, aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi bileşene eklenecektir.

Tablo7.7: Dolusavak Kılavuz Duvarlarında Su Yükleri

Bu tabloda "h", duvarların tabanından itibaren su yüzeyi yüksekliğini göstermekte olup, projelendirmenin amaçları bakımından, yan duvarların tüm yüksekliğine eşit olduğu kabul edilir.

Dolusavak şütü taban plakaları, kuyruksuyu sızıntılarından kaynaklanan statik alttan kaldırma basınçları ve hidrodinamik alttan kaldırma bakımından irdelenecektir.

Düşü havuzu duvarları, katastrofal taşkını hava paysız geçirecek şekilde boyutlandırılacak, bu duvarlardaki statik yük, en yüksek su kotu ve aşağıda verilen statik bileşenin dörtte birine eşit ek dinamik bileşen baz alınarak hesaplanacaktır.

7.4.3.3 Alttan Kaldırma Basıncı

Freatik yüzeyin altında yer aldığında temel ile taban arasındaki tam temas alanına alttan kaldırma basıncının etkili olduğu kabul edilecektir. Alttan kaldırma basınçlarının drenajsız kesimler için yapıya bitişik su yüzeyi seviyeleri arasında lineer olarak değiştiği kabul edilecek ve su basınçları yürürlükteki uygulamalarla tutarlı olacaktır. Göl su seviyesine karşılık gelen alttan kaldırma basınçları, göl ile hidrolik bağlantılı ve basınç altında olmayan tüm bölgelerde, ve/veya çatlaklar oluşması beklenen bölgelerde uygulanacaktır.

Drenajlı kesimlerde dren hattında alttan kaldırmanın, kuyruksuyu toplam basıncı ile göl su seviyesi ve kuyruksuyu arasındaki basınç farkı yüzdesinin toplamına eşit olduğu kabul edilecektir. İndirgeme faktörü olarak tanımlanan söz konusu yüzde, drenaj sisteminin randımanına bağlı olup 0.20 ile 0.50 arasında değişebilir. Drenaj sisteminin randımanını gösteren detaylı alttan kaldırma basıncı bilgisi yoksa projelendirmede 0.33 değeri

kullanılmalıdır. Dren hattından itibaren alttan kaldırma basıncının, yapının memba kenarında göl su seviyesi basıncına, mansap kenarında ise kuyruksuyu basıncına veya kuyruksuyu yoksa yapının mansap kenarında sıfıra, lineer olarak değiştiği varsayılır. Daha karmaşık durumlarda

Dolusavak Kılavuz Duvarlarında Su Yükleri

Uygulanan Kuvvet Duvarın Tabanından Uygulama Noktası Hidrostatik Bileşen ½ γw h2 x 0.5 1/3 h

İlave Dinamik Bileşen ½ γw h

2 x 0.25

alttan kaldırma basınçları, sızıntı analiziyle belirlenecektir. Deprem koşullarında alttan kaldırma basıncında değişiklik olmayacağı kabul edilecektir. Su seviyesinde ani boşalma durumunda alttan kaldırma şeması, yeterli drenaj koşulları sağlamadıkça varlığını sürdürebilen hidrostatik basınçları yansıtacaktır.

7.4.3.4 Toprak Basınçları

Geri dolgu nedeniyle oluşan düşey basınçlar, yapının üstüne binen dolgu yüksekliğine ve ilgili birim ağırlığına göre hesaplanır. Yanal toprak basınçları, yapının yük altındaki davranışına bağlı olarak sükûnetteki veya aktif basınçlardan birine göre

hesaplanacaktır. Aktif toprak basınçları, istinat yapısının dönmesi veya ötelenmesi sonucu toprak dolgusunun yanal genişleme gösterdiği yerlere uygulanacaktır. Aktif toprak basıncı katsayısı, arkaları düz veya nispeten düz ağırlık duvarları için Coulomb Formülü; konsol ve payandalı duvarların stabilite analizleri için Rankine Formülünden bulunacaktır. Konsol ve payandalı duvarların gövdeleri Coulomb formülünden yararlanılarak projelendirilir.

Sükunetteki basınçlar, yanal basınca maruz kaldıklarında dönmeyen veya sünmeyen yapılarla desteklenen dolgulara uygulanacaktır. Söz konusu yapılar kapsamında, kot altında kalan ve yanal olarak yapı katlarıyla veya payandalarla desteklenen duvarlar, rijit çerçeveli köprülerin düşey ayakları, toprağa gömülü tanklar, santral sualma yapıları ve emme borularının uç ayakları yer alır.

Toprak dolgu kısmen veya tamamen suya batık durumda ise, malzemenin birim ağırlığı suya batık kısımda batık birim ağırlık değerlerine indirgenecek ve hidrostatik basınç buna eklenecektir. Sürşarj etkilerinin yanı sıra eğimli geri dolgu profilinin etkileri de dikkate alınacaktır. Sismik yüklerde dinamik toprak basıncı da dikkate alınır.

7.4.3.5 Sismik Yükler

Sanat yapılarının projelendirilmesi ve analizlerinde kullanılan sismik yükler ilgili bölümlerde verilen bilgiye dayalı olarak hesaplanacaktır. Sismik atalet yükleri, pseudo-statik metotlarla üretilecek, başka deyişle bir elemanın kütlesinin, uygun ivme değeriyle çarpılması sonucu elde edilecektir. Pseudo-statik katsayı, belirlenmiş sismik olay için uygun PGA değerinin yarısı alınarak belirlenecektir. Sismik etkileri artırıcı doğal frekanslara sahip elemanlarda gerekirse bir değiştirme (modifikasyon) faktörü kullanılacaktır. Yapıların

üstündeki hidrodinamik basıncın yanısıra, deprem nedeniyle toprak basınçlarında dinamik artışda dikkate alınacaktır.

7.4.4 Yapısal Projelendirme Detayları

Yapılar; emniyet, kurallar, yönetmelikler ve yasalara uygunluk, dayanıklılık ve bakım gereklerine göre düzenlenecek ve detaylandırılacaktır. Yapı elemanlarının

projelendirilmesinde aşağıdaki genel şartlar sağlanacaktır:

 Kirişler

Kirişler, kiriş uçlarının mesnetlenmesi dikkate alınarak, kesme, eğilme ve burulma şartları sağlanacak şekilde projelendirilir. Eksenel yüklere maruz kirişlerde, eksenel yükler dikkate alınır. Vinç kirişleri birlikte etki eden yanal ve düşey yüklere göre projelendirilecektir. Büzülme derzlerinde hiçbir boyuna yükün iletilemeyeceği kabul edilir.

 Kolonlar

Kolonların projelendirilmesinde çerçeve kolon ve kiriş rijitliklerinin etkisi ile yüklerin oluşturduğu moment büyümesi dikkate alınacaktır.

 Döşemeler

Açıklık/genişlik oranlarının 2.0 değerinin üzerinde olduğu durumlarda döşemeler tek-yönlü (hurdi) olarak projelendirilir. Döşeme kalınlığı, kesme donatısının kullanılmasını gerektirmeyecek şekilde tayin edilecektir.

 Duvarlar

Duvar kalınlıkları, kesme donatısı gerekmeksizin yeterli kesme kapasitesi sağlanacak şekilde boyutlandırılır.

7.4.4.1 Betonarme

Betonarme, TS 500, "Betonarme Yapıların Hesap ve Yapım Kuralları" ile Amerikan Beton Enstitüsü (ACI) "Beton Uygulama Elkitabı"'nın ilgili bölümlerine ve bu dokümanda öngörülen şartlara uygun olarak projelendirilecek ve detaylanacaktır.

Proje kapsamında kullanılacak çimento cinsi, şantiye koşullarına, göl su kalitesine ve arazinin sülfat konsantrasyonlarına göre seçilecektir. Kütle beton dökümlerinde hidratasyon ısısını düşürmek için yüksek fırın cürufu katılmış çimento veya uçucu kül kullanımı

düşünülecektir.

Maksimum mukavemet, dayanıklılık ve ekonomi sağlanması bakımından agregalar, agrega boyuna göre sınıflandırılacak ve uygun oranlarda ince/kaba agrega karışımları kullanılacaktır. Olabildiğince doğal agrega kullanılacak ve çelik donatı yerleştirildikten sonra 2400 kg/m³ normal birim ağırlık sağlanacaktır.

Projede kullanılacak tüm yapı betonunun 28 günlük en düşük basınç dayanımı 255 kg/cm² olacaktır. Dolgu ve sadece yapıya ağırlık eklemek için kullanılacak beton daha düşük bir basınç dayanımına sahip olabilir.

7.4.4.2 Sıcaklık ve Rötre Donatısı

Genel olarak, sıcaklık ve rötre donatısı kitle betonları için 30 cm aralıkla olacaktır.  Zemindeki döşemelerde sıcaklık ve rötre donatısı üst yüzeyde yer alabilir. Isı ve büzülme takviyesi için kütle betonlu yapılara sağlanacak azami alan DSİ’in talimatlarına ve endüstri standartlarına göre olacaktır.

7.4.4.3 Minimum Proje Donatısı

Yapı bloklarında, platformlarında veya duvarlarında sağlanacak proje donatısının minimum enkesit alanı, sıcaklık ve rötre donatısı için öngörülen yüzdeye eşit olacaktır.

7.4.4.4 Açınım Boyları ve Ekler

Donatının eklenmesi TS-500 veya ACI 318, Class B uyarınca yapılacaktır.

Akan suya maruz beton yüzeye en yakın tabakadaki donatı demirleri akım yönüne paralel ve minimum 100 mm net paspayı ile yerleştirilecektir. Diğer tüm donatı demirleri için net paspayları aşağıda verildiği gibidir:

Toprak etkilerine maruz veya batık yüzeyler ... : 75 mm

Harici kirişler, kolonlar, duvarlar, döşemeler... : 50 mm

Dâhili kirişler, kolonlar, duvarlar, döşemeler... : 50 mm

7.4.4.6 Derzler

İnşaat derzleri, betonlama sırasında yeterli rötre ve sıcaklık kontrolünü sağlayacak şekilde düzenlenecektir. İnşaat derzleri derzler boyunca gerekli kesme aktarımını sağlamak için kamalanacaktır.

Büzülme derzlerinde sızdırmazlık sağlamak için su tutucular kullanılacaktır. Su tutucular su basıncı kaynağına olduğunca yakın yerleştirilecektir. Su tutucular, tüm düşey inşaat derzlerinin yanı sıra hidrostatik basınca maruz tüm büzülme/genleşme derzlerinde sağlanacaktır.

7.4.4.7 Çatlak Kontrolü

Sızdırmazlığın ön planda olduğu kesimlerde çatlak oluşumu, uygun beton sıcaklığı kontrolü, uygun boyutlandırılmış ve uygun aralıklarla yerleştirilmiş donatıyla

sınırlandırılacaktır.

Çatlak kontrolü, aşağıda verilen çatlak genişliklerini sağlayacak en yüksek çelik emniyet gerilmelerini gerektiği kadar azaltmak suretiyle veya beton kesitlerin Türk Standardları veya ACI 350 şartlarına göre mukavemet tasarımında kullanılan faktörleri ayarlamak suretiyle gerçekleştirilecektir. Gergely-Lutz ifadesine göre projelendirmede kullanılacak maksimum çatlak genişlikleri:

Tablo 7.8: Maksimum Çatlak Genişlikleri.

Durum Maksimum Çatlak

Genişliği

Harici etkilere maruz 0.2 mm

Dahili etkilere maruz 0.3 mm

Paspayının 50 mm'i geçmesi durumunda çatlak genişlikleri, en çok 50 mm net paspayı kullanılarak hesaplanır. ACI 350 standardına ve Gergely-Lutz ifadesine dayalı donatı gereksinimleri, TS 500 veya ACI 318-02 çatlak kontrol şartlarına uygunluk bakımından kontrol edilecektir.

7.4.4.8 Ön-Gerilmeli / Ard-Gerilmeli Beton

Ön-gerilmeli veya ard-gerilmeli beton kullanılan yerlerde, aşağıdaki kriterler uygulanacaktır:

 Ankraj bölgesindeki ufalanma, ayrışma, parçalanma gibi durumlar dikkate alınarak, bu kuvvetlere karşı ilave donatı sağlanacaktır;

 Ard-gerilmeli tendonlar veya ankrajlar, öngörülen servis yükünde sınır dayanımın %60'ına eşit maksimum aktif servis yüküne uygun projelendirilecektir;

 Kayaya veya dolgu kütlesine giren tendonlar veya ankrajlar için korozyona karşı yeterli önlem alınacaktır.

Ön-gerilmeli veya ard-gerilmeli beton, TS 3233 veya ACI 318'e, Öngerilmeli Beton Enstitüsü (PCI) Prefabrik ve Öngerilmeli Beton için Projelendirme Elkitabı'na ve Ard-Gerilme Enstitüsü (PTI) Ard-gerilme Elkitabı'na uygun projelendirilecektir.

7.4.4.9 Yapı Çeliği

Yapı Çeliği, bu dokümanda öngörülen şartların yanı sıra TS 648 veya Çelik

Konstrüksiyon El Kitabı'nın uygun bölümlerine, Emniyet Gerilmeleri ile Tasarım'a (AISC-ASD 9. Basım) ve yerel yapı kurallarına uygun projelendirilecektir. Tasarım, titreşim etkilerini de içine alan tüm yapısal stabilite değerlendirilmesinin yanı sıra; bütün yapısal kısımların yerel, yanal ve burulma yönünden stabilitesini de içerecektir.

Yapı çeliği projeleri, proje mühendisinin amaçlarını yansıtacak yeterli bilgiyi ve aşağıda belirtilen bilgileri içerecektir:

 Türk Standardları veya AISC Elkitabı'nda tanımlanan projelendirme çeşidi veya çeşitleri. Plastik analiz yapılıyorsa sismik tasarımda kullanılan yapı sistemi tipi belirtilecektir;  Yapı çeliğinin kalitesi, bulonların kalitesi ve çapı;

 Tüm kolonlar için eksenden-eksene uzaklıklar dahil yeterli boyutlar, rijit çerçevelerin dış boyutları, çalışma ekseninden mesafeler, kiriş eksenleri, dış duvarların kolon eksenlerine bağıntısı, döşeme kotlarının kiriş yüzeylerine bağıntısı, vb. boyutlar;

 Ankrajların boyut ve yerleri dahil, taşıyıcı ve taban plakalarının boyutları;  Kolon taban plakalarının alt kotları ve kirişlerin taşıma uzunlukları;

 Kapılar, kablo kanalları, çatı açıklıkları vb. ile ilgili tüm temiz açıklıkların boyutları ve bunların bitişik çelik elemanlarla bağıntısı;

 Basınç elemanlarının stabilitesi için konulan berkitmeler, destekler, vb. elemanların boyutları ve yerleri;

 AWS standard kaynak sembolleri kullanılarak kaynak çeşidi, yeri, boyutları, uzunluğu, sahada kaynak yapılıp yapılmayacağı gibi kaynak yapımıyla ilgili bilgiler;

 Yapısal tasarım mühendisinin amaçlarını tümüyle yansıtacak diğer tüm bilgiler.

Bağlantıların, imalatçı tarafından projelendirilmesi durumunda şu bilgiler verilecektir:

 Öngerilme işleminin gerekli olup olmadığı dahil, istenen bağlantı tipi;

 Kirişlerde, kolonlarda ve destek elemanlarında eksenel yükler (faktörlü veya faktörsüz);

 Tüm bağlantılarda gerekli minimum uç reaksiyonlar;  Sınırlandırılmış kirişler ve konsollar için momentler;

 Hangi tip berkitmelerin nerelerde kullanılacağı;

Kompozit kirişler için, kesme berkitmelerin boyutu ve yeri, hangi kirişlerin destek gerektirdiği belirtilecektir. Şalt sahası içindeki çelik yapıların tasarımı, NEMA yayınının (Enerji Şalt Ekipmanları Standardları) Harici Şalt Sahaları için IEC/DIN veya Çelik Şartnameleri Bölüm SG6-2000 ve AISC şartnamelerinin en son baskılarına uygun olacaktır.

7.4.4.9.2 Bağlantılar

Bağlantılar, Türk Standardları veya AISC ve AWS'nin en son yayınlarında yer alan şartnamelere uygun olarak projelendirilecektir. Bağlantılar, yapısal analizlerle belirlenen kuvvetleri aktaracak, tasarım kabullerini gerçekleştirmeye yeterli duktilite ve rotasyon kapasitesini koruyacak şekilde projelendirilecektir. Bağlantı tasarımı gerilme

konsantrasyonlarını, eksantrisiteleri, sahada yapılacak kaynakla birleştirmeleri kabul edilen sınırlamaları (fiksite) ve yorgunluğa karşı direnci dikkate alacaktır.

7.4.4.9.3 Sehim Kriterleri

Çelik yapıların tasarımında, yapı elemanlarının sehimlerinin endüstri tipi binalar için kabul edilebilir sınırlara çekilmesine veya ekipmanların işletilmesi için gereken şekilde boyutlandırılmasına özen gösterilir.

7.4.4.9.4 Yorgunluk Kriterleri

Yorgunluk tasarımında, Türk Standardları veya AISC-ASD elkitabının Ek K4'ünde öngörülen şartlar dikkate alınacaktır. Titreşimin önemli gerilme dizilerine neden olabileceği hidrolik çelik yapılarda, gerektiğinde, yüksek yorgunluk direnci detayları kullanılacaktır.

7.4.4.9.5 Kaynak Şartları

Çelik kaplamaların ve cebri boruların montajında gerekli tüm kaynaklar, TS 3357, "Çelik Yapılarda Kaynaklı Birleşimlerin Hesap ve Yapım Kuralları", ASME Kodu "Kaynaklı İmalat Şartları" Bölüm 2, Kısım VIII Madde F-2 şartlarına ve Amerikan Kaynak Birliğinin

ark (SMAW), sualtı ark (SAW), gaz metal ark (GMAW) ve akı çekirdek ark (FCAW) kaynak işlemleriyle sınırlanacaktır. Birleştirme yerlerinin hazırlanmasında, sahada uygulanan kaynaklara erişim kolaylığına bağlı olarak iki çeşit kaynak uygulanacaktır. Çift-V-Yivli Kaynak genelde boru kesitlerinin sahada birleştirilerek uzun boruların oluşturulmasında

kullanılacaktır. Tek-V-Yivli kaynaklar, sac kalınlığının 12 mm veya daha az olması durumunda, kaynak erişilebilirliği bakımından, bir destek kaynak çubuğuyla sahada gerçekleştirilebilir. Uygunlukları ve yeterlilikleri kanıtlanması kaydıyla alternatif kaynak teknikleri kullanılabilir.

Kaynak hazırlama çeşidine bağlı olarak, kaplamanın tüm uzunluğu boyunca tüm kaynaklarla Radyografik Muayene (RT) veya Ultrasonik Muayene (UT) uygulanacaktır. Çift-V- Yivli kaynağa her iki muayene uygulanabilirken, destek çubuklu Tek-V-Yivli kaynağa yalnız ultrasonik kontrol uygulanabilir.

7.4.5 Stabilite Analizi

Proje yapılarının, bu dokümanda yer alan duraylılık kriterlerini sağladığını doğrulamak amacıyla analizler yapılacaktır. Taban gerilmelerinin yanı sıra kayma ve yüzme emniyet faktörlerini belirlemek için stabilite analizinde ağırlık metodu kullanılacaktır.

7.4.5.1 Taban Gerilmesi

Temeldeki kritik noktalarda taban gerilmesini hesaplamak için aşağıdaki eşitlik kullanılır.

f

b

=ΣV

A

±

Σ M*y

I

Burada, fb = Taban gerilmesi

∑V = Tüm düşey yüklerin toplamı A = Taban alanı

∑M = Taban merkezine göre tüm momentlerin toplamı

y = Ağırlık merkezi ile taban gerilmesinin hesaplanacağı yer arasındaki mesafe I = Tabanın Atalet momenti

Kaya üzerindeki temellerin en son taşıma yeteneği USACE EM-1110-2-2502’de belirtilen uygulanabilir usullerle tespit edilecektir.

7.4.5.2 Kaymaya Karşı Emniyet Faktörü

Kaya temeller üstündeki yapılar için kaymaya karşı kesme-sürtünme emniyet faktörü aşağıdaki formülle hesaplanacaktır:

FSkayma =(V*tanφn+A*cn)

H

Burada,

V = Kayma yüzeyine etki eden düşey yük

A = Kayma yüzeyindeki taban alanı

φ

n

= Temelin pik veya artık sürtünme açıları

c

n

= Temelin pik veya artık kohezyonu

H = Tüm yatay kuvvetlerin toplamı

Kayma stabilite emniyet faktörleri, yapının geometrisine ve temel şartlarına

bağlı olarak en kritik kayma yüzeyi boyunca hesaplanacaktır. Beton ile kaya

arasındaki kayma yüzeyi boyunca, pik kesme dayanımlarının olduğu kadar artık

kesme dayanımlarının değerleri kullanılarak emniyet faktörü kontrol edilecektir.

Takip eden kısımda tanımlandığı üzere ayrı bir kabul kriteri emniyet faktörünün

değerlendirilmesinde kullanılacaktır. Tesisin özel koşullarının diğer uygun yenilme

yüzeylerini haklı çıkarmadığı hallerde, yapıların kamalanmış kısımlarından ötürü

sağlam kaya içindeki yenilme yüzeylerinin yataydan ( 45

o

- Ø

p

/ 2 )’lik bir açı ile

düzlem boyunca hareket edeceği varsayılmıştır.

7.4.5.3 Yüzmeye Karşı Emniyet Faktörü

Yüzme emniyet faktörü, şu formülle hesaplanacaktır:

FS

yüzme

=

ΣW

ΣU

Burada,

∑W = Beton yapının, hangisi geçerliyse, su, ankraj ve sismik kuvvetler dahil ağırlığından kaynaklanan toplam düşey kuvvet.

∑U = Taban alanının tamamında etkili toplam düşey alttan kaldırma.

7.4.5.4 Yük Durumları

Proje kapsamındaki önemli su tutan yapıların duraylılık analizlerinde aşağıdaki yük durumları kullanılacaktır:

Durum 1 Hidrostatik basınç, sürşarj, silt ve alttan kaldırma (hangisi geçerliyse) koşullarına sahip normal durum. Kullanılıyorsa, drenlerin çalıştığı ve santraldeki su geçitlerinin dolu oldukları kabul edilir (olağan durum).

Durum 2 Kullanılıyorsa, drenlerin kapalı oldukları varsayımı dışında durum 1'deki aynı yükler (olağan dışı).

Durum 3 Aşırı yüklü göl ve en yüksek kuyruksuyuna sahip Olası En Yüksek Taşkın durumu; buz bulunmadığı varsayımıyla diğer yükler Durum 1'deki gibi (sınır durum).

Durum 4 Maksimum Olası Deprem (MCE) durumu: MCE ivmesi nedeniyle atalet

kuvvetleri, göl seviyesi ve kuyruksuyu nedeniyle hidrodinamik kuvvetler; diğer yükler, buzsuz Durum1 yükleriyle aynı (sınır durum).

Durum 5 İşletme Hali Depremi (OBE) durumu: OBE ivmesi nedeniyle atalet kuvvetleri ve göl seviyesi ile kuyruksuyu nedeniyle hidrodinamik kuvvetler; diğer yükler, buzsuz Durum 1 yükleriyle aynı (olağandışı durum).

Durum 6 MCE yer hareketi sırasında tabanda oluşan çatlaklar boyunca kohezyon bulunmadığı varsayımıyla Durum 1'deki aynı yüklere sahip deprem sonrası durum (olağandışı).

Durum 7 İnşaat Hali Depremi (CBE) ivmesi nedeniyle oluşan atalet kuvvetlerine sahip inşaat hali; göl ve su seviyesi ve kuyruksuyu yok (sınır durum).

Durum 8 Kontrol Durumu: Su geçitleri boş durumdayken diğer yükler Durum 1 ile aynı (olağandışı)

7.4.5.5 Duraylılık Kabul Kriterleri

Tablo 7.9: Duraylılık Kabul Kriterleri.

Yük Durumu

Kayma Emniyet Faktörleri

Tabanda Bileşkenin Yeri Yüzme Emniyet Faktörleri Taşıma Emniyet Faktörü Pik Kesme Dayanımları Artık Kesme Dayanımları Olağan 2.0 1.5 1/3 Orta dâhilinde 1.4 3.0 Olağan dışı 1.7 1.1 1/2 Orta dâhilinde 1.3 2.0 Sınır 1.3 1.0 Taban dâhilinde 1.1* 1.0

Yüzme Faktörleri, sismik yük hallerine uygulanamaz.

7.4.5.6 Dolusavak Duraylılığı

Beton temel kayası ara yüzeyinde stabilite analizi, bu dokümanda belirtilen tasarım kurallarına ve şartlarına uygun olarak yapılacaktır. Dolusavağı temsil eden tipik 2 boyutlu kesitler yapıların duraylılığını doğrulamak için irdelenecektir. Analizde kullanılan yükler, eşik(ogee) ağırlığını içerecektir.

7.5

Proje Formülasyonu

7.5.1 Hidrolik Hesaplar

Proje çalışmaları kapsamında hazırlanan hali hazır haritalar; planlama raporu ve mühendislik jeolojisi raporunda yapılan çalışmalar ışığında gölet aksı etüd yapılan bölgeye yerleştirilmiştir. Daha sonra mevcut aks üzerinden gölet gövdesi ve diğer sanat yapılarının yerleri tespit edilmiştir.

Bu bölümde gölet gövdesinin ve diğer sanat yapılarının hidrolik hesapları irdelenecektir ve proje formülasyonu anlatılacaktır.

Dolusavak yapısının hidrolik boyutlandırması yapılırken planlama raporunda belirlenen temel karakteristikler kontrol edilmiş ve aynen kullanılmıştır. Dolusavak sağ sahilde ve karşıdan alışlı serbest yüzeyli olarak tasarlanmıştır. Dolusavak deşarj kanalı sonunda planlama raporunda ön görüldüğü üzere bir enerji kırıcı havuz teşkil edilerek hidrolik hesapları kontrol edilmiştir. Dolusavak tasarımında ara rapor kapsamında “hidrolik

Benzer Belgeler