• Sonuç bulunamadı

Ernst ve Monroe (2004), yaptıkları çalı mada çevre tabanlı e itim ile lise ö rencilerinin ele tirel dü ünme becerileri ve ele tirel dü ünmeye kar ı e ilimleri arasındaki ili kiyi ara tırmı lardır. Çalı maya Florida’daki 11 liseden toplam 404 adet 9. ve 12. sınıf ö rencisi katılmı tır. Çalı ma 2001-2002 ö retim yılında gerçekle tirilmi tir. Çalı mada deneysel desen kullanılmı tır. Disiplinlerarası içeri e sahip çevre konuları, ö renci merkezli, proje tabanlı ve yapılandırmacı yakla ıma uygun yöntemler ile ele alınmı tır. Bu çalı manın sonuçları çevre tabanlı e itimin kritik dü ünme becerisini geli tirdi ini ortaya koymaktadır.

Nicolaou ve di er. (2009)’nin yaptıkları çalı mada, 11-12 ya aralı ındaki ö rencilerin bilgisayar destekli yapılandırılmı ö renme etkinlikleri yoluyla karar verme becerilerinin geli tirilmesi ve çevresel kaygı düzeylerinin ara tırılması amaçlanmı tır. Gerçekle tirilen etkinlikler, gerekli bilimsel bilgi ve birden fazla çözüm önerisini kabul eden problemler içermektedir. Bu etkinliklerin pilot uygulaması 12 ö renciye yapılmı tır. Veri toplama aracı olarak, çalı ma sürecinde olu turulan ö renci raporları ve ön test-son test olarak uygulanan çevre kaygı ölçe i kullanılmı tır. Bu uygulamanın, ö rencilerin karar becerilerini artırmada etkili

oldu u belirlenmi tir. Ayrıca, ö rencilerin çevre kaygı ölçe ine verdikleri cevaplar ile karar verme becerilerinin artı ı arasında da ili ki bulunmu tur.

Korhonen ve Lappalainen (2004), yaptıkları çalı mada Madagascar’ın kırsal bölgesindeki çocuk ve ergenlerin çevre farkındalıklarını ara tırmı lardır. Çalı mada, 18 okuldan 8 ile 21 ya arası ö renciler ve okulöncesi ö rencilerinden iki tür ara tırma ile veri toplanmı tır. Kar ıla tırmalı olarak yapılan bu çalı manın amacı, farklı ekolojik ko ullarda ya ayan çocuk ve ergenlerin çevre bilinçlerini ve bilgilerini incelemektir. Çalı mada çevre farkındalı ı olu turan e itimin rolü de de erlendirilmi tir. Ara tırma, Ranomafana Milli Parkı yakınındaki ormanlık

alanların yanı sıra, bu parka uzak çevresel olarak bozulmu köylerde

gerçekle tirilmi tir. Çalı ma sonunda, Madagascar’ın kırsal kesimlerinde ya ayan çocukların, insan faaliyetlerinden kaynaklanabilecek çevre sorunlarının önemli

düzeyde farkında oldu u bulgusu elde edilmi tir. Çalı mada, çevre e itiminin

farkındalık yaratmada önemli oldu u fakat günlük ya amda gözlenen çevresel bozulmaların etkisinin çevre farkındalı ını yaratmada daha güçlü bir etkiye sahip oldu u ortaya konmu tur. Özellikle tahrip edilen ormanlık alanlarda, ö rencilerin çevresel kaygı ve harekete geçme isteklerinin daha güçlü oldu u ortaya çıkarılmı tır.

McNaughton (2004), 10-11 ya aralı ındaki ö rencilere e itsel drama yolu ile sürdürülebilir çevre e itimi vermi tir. Çalı ma küçük ölçekli nitel bir ara tırma niteli indedir. Çalı manın merkezinde ara tırmacı tarafından geli tirilen çevre konulu drama dersleri yer almaktadır. Ara tırmada, e itsel drama ile ö rencilerin çevre kavramlarını daha iyi içselle tirece i, çevre farkındalıklarının artaca ı ve çevreye kar ı olumlu tutum geli tirecekleri vurgulanmı tır. Ayrıca çalı mada, ö rencilerin drama ile empati kurmayı ö renecekleri ve bu yöntemin ö rencilerin gündelik ya amda kar ıla tıkları çevre sorunlarına kar ı üstlenecekleri aktif rollerin provasını yapmalarını da sa layaca ı belirtilmi tir.

Gigliotti (1990), çalı masında çevre e itimi konusundaki eksikliklerden, bu konuda verilen e itimin yetersiz oldu undan ve bu konuda yapılması gerekenlerden bahsetmi tir. Mevcut çevre e itiminin çevre problemlerini çözebilecek veya çözmeye

istekli insanlar yeti tirmedi ini, insanların çevreye kar ı duyarlı oldu u fakat çevre problemlerinin nedenleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıklarını belirtmi tir. Bu olumsuz durumların çözümünde, çevre e itiminin büyük bir öneme sahip oldu unu vurgulamı tır. Bu sebeple, çevre e itiminin ilkokuldan yüksek ö retime kadar bütün seviyelerde e itimin odak noktası haline gelmesi gerekti ini belirtmi tir.

Robottom (2005), ara tırmasında çevre e itiminin ortaya çıkmasından bu yana, ço unlukla bu konuda sadece metodolojik çalı malar yapıldı ından bahsetmi tir. Yapılan bu ara tırmalar ı ı ında artık çevre e itiminin günümüz çevre problemlerini çözmeye istekli insanlar yeti tirmesi için uygulamaya yönelik e itim verilmesi gerekti ini vurgulamı tır.

Pooley ve O’Connor (2000), 18–55 ya arasındaki çe itli ö renim geçmi leri olan 92 ki iye öncelikle çevresel konularda ders vermi , sonrasında da geli tirdikleri çevresel tutum ölçe ini uygulamı lardır. Elde edilen sonuçlara göre, ders programında tutum ve davranı boyutunun ihmal edildi i, a ırlıklı olarak çevresel bilgilere yer verildi i görülmü tür. Buradan hareketle, e itim programlarında tutum ve davranı boyutuna öncelik verilmesi ve çevre e itimine yönelik hazırlanan ders programlarında amacın a ırlıklı olarak bilgi vermek olmadı ı, çevreyle dost insanların yeti tirilmesi gerekti i vurgulanmı tır.

Boyes ve Stanisstreet (1997), ilkö retim ö rencilerinin “ozon tabakası” ve “sera etkisi” konuları ile ilgili kavram yanılgılarını incelemi lerdir. Bunun için önce ö rencilerle görü meler yapılmı , daha sonra yapılan görü me sonuçları ve ö rencilerin ozon tabakası ve sera etkisi ile ilgili dü ünce modelleri göz önüne alınarak 27 maddelik kapalı uçlu bir anket geli tirilmi tir. Geli tirilen anket 8 okuldan 22 farklı sınıfta ö renim gören 501 adet 13- 14 ya grubundaki ö renciye rastgele uygulanmı tır. Çalı ma sonucunda, ö rencilerin küresel ısınma ve ozon tabakasının incelmesi olaylarını birbirine karı tırdıkları belirlenmi tir.

McKeown-Ice (2000), ö retmen adaylarına üniversitelerde verilen çevre e itiminin yeterlili ini ara tırmı tır. Bunun için ö retmen e iten bir kuruma anket

uygulaması yapmı tır. Anketten elde etti i sonuçlara göre, birçok kurumun bu konuda eksikleri ve gereksinimleri oldu u, ülke çapında verilen çevre e itiminin farklılık gösterdi i ve kurumların büyük bir ço unlu unda çevre e itiminin kurumsalla tırılmadı ını bulgusuna ula mı tır.

Summers ve Childs (2000), yaptıkları çalı mada sınıf ö retmenlerinin biyolojik çe itlilik, karbon döngüsü, ozon tabakası ve küresel ısınma konusundaki anlama düzeylerini ara tırmı tır. Çalı mada, ö retmenlerin belirtilen konulardaki ön bilgileri, mevcut kavram yanılgıları ortaya çıkarılmaya çalı ılmı ve sorgulayıcı ö renme becerilerinin de erlendirmesi yapılmı tır. Çalı maya üniversitede fen bilimlerine dayalı e itim görmü 8 farklı okulda çalı an 12 sınıf ö retmeni katılmı tır. Veri toplama aracı olarak görü me formu kullanılmı tır. Görü me yapılırken katılımcılara biyolojik çe itlilik, karbon döngüsü, ozon tabakası ve küresel ısınma konularını içeren 4 farklı resim gösterilmi ve ö retmenlere resimler hakkındaki fikirleri sorulmu tur. Ara tırma sonucunda, ö retmenlerin birço unun biyolojik çe itlilik, karbon döngüsü, ozon tabakası ve küresel ısınma konularında bazı eksik bilgilere ve kavram yanılgılarına sahip oldu u yapılan içerik analizi ile ortaya çıkarılmı tır.

BÖLÜM III

Benzer Belgeler