• Sonuç bulunamadı

35 yafl›nda kad›n 3 y›ld›r RA nedeniyle, prednizolon,

Poster Sunumlar (PS-001 — PS-298)

Olgu 1: 35 yafl›nda kad›n 3 y›ld›r RA nedeniyle, prednizolon,

hidroksiklrokin al›yormufl. El ve ayaklarda flifllik ile baflvurdu. Hastaya ilaçlar› nas›l almas› gerekti¤i anlat›ld› ve yaz›l› ka¤›t ve- rilerek tedavisine MTX ve folik asit eklendi. On gün sonra hal-

sizlik, yorgunluk ile baflvurdu. Kan tetkiklerinde karaci¤er ve böbrek fonksiyon testleri normal, hemoglobin 7.2 g/dl, hema- tokrit %22, lökosit 4800, trombosit 126000 olarak bulunmas›- na ra¤men MTX her gün 4 tablet ald›¤› için interne edildi. Ta- kiplerinde lökosit say›s› 2000, nötrofil say›s› 900, hemoglobin 6 g/dl, trombositleri 50.000’e kadar düfltü. Hastaya leucovorin 4x20 mg, 2 ünite eritrosit ve destek tedavisi verildi. Tedavinin 8. gününde kan de¤erleri yükselifl trendine girdi.

Olgu 2: 43 yafl›nda kad›n bir y›ld›r her iki el ve el bile¤inde, dir-

seklerde, ayak parmaklar›nda flifllik ve a¤r› flikayeti ile baflvurdu. Yap›lan laboratuar incelemesinde karaci¤er ve böbrek fonksi- yon testleri normal, hemoglobin 9.6 g/dl, hematokrit %31, lö- kosit 11100, trombosit 493000, eritrosit sedimentasyon h›z› 55 mm/saat, C-Reaktif Protein 8.12 mg/dL, RF ve anti-CCP po- zitifti. Hastaya bu bulgularla RA tan›s› konularak metil predni- zolon 8 mg/gün, oral metotreksat 10mg/hafta, folik asit 5 mg/hafta, hidroksiklorokin 400 mg baflland›. Hastaya ilaçlar› nas›l almas› gerekti¤i anlat›ld› ve yaz›l› ka¤›t verildi. Hasta teda- vinin 10 gününde a¤›zda yaralar, yutmada zorluk, halsizlik flika- yeti ile tekrar baflvurdu. Hasta iki farkl› marka MTX kutusu ol- du¤u için, birinden haftada bir 6 tablet, di¤er kutudan her gün alt› tablet alm›fl. Kan tetkiklerinde KCFT de¤erleri 2 kat yük- sek ve pansitopeni olmas› nedeniyle interne edildi. Takiplerin- de lökosit say›s› 600, nötrofil say›s› 100, hemoglobin 8 g/dl, trombositleri 13.000’e kadar düfltü. Hastaya atefli ve oral kandi- diyazisi olmas› nedeniyle meronem ve flukonazol ayr›ca leuco- vorin 4x20 mg, 2 ünite eritrosit ve 2 ünite trombosit süspansi- yonu verildi. Tedavinin 11. gününde kan de¤erlerinin düzelme- si üzerine taburcu edildi.

Sonuç: MTX, RA baflta olmak üzere romatolojik hastal›klarda

düflük dozlarda haftal›k kullan›lmaktad›r. Hastalar›n çeflitli ne- denlerle ilac› günlük olarak almalar›, hematolojik ve gastrointes- tinal yan etkiler baflta olmak üzere ölüme yol açabilen yan etkiler ç›kmas›na sebep olmaktad›r. Hastalar yan etkiler aç›s›ndan dik- katli takip edilmeli ve tetkikleri normal olsa bile ilaç intoksikas- yonu düflünüldü¤ü zaman, interne edilerek erkenden tedavi bafl- lanmas› sonradan ç›kabilecek yan etkilerin ciddiyetini azaltacak- t›r.

Anahtar sözcükler: Metotreksat, romatoid artrit, pansitopeni PS-165

Küçük bir hat›rlatma: Thiemann’s hastal›¤› R›dvan Mercan1

, Süleyman Alpaslan2

, Berna Göker3

1Antakya Devlet Hastanesi, ‹ç Hastal›klar› Romatoloji Klini¤i,

Hatay; 2Antakya Devlet Hastanesi, Ortopedi ve Travmatoloji

Anabilim Dal›, Hatay; 3Gazi Üniversitesi T›p Fakültesi, ‹ç Hastal›klar›

Anabilim Dal›, Ankara

Amaç: Thiemann’s hastal›¤› nadir rastlanan, otozomal domi-

nant geçifl gösteren, el ve ayak proksimal interfalangeal (P‹F) eklemlerinin idiopatik avasküler nekrozudur. ‹lk olarak 1909’da tarif edilmesine ra¤men, flimdiye kadar çok az vaka bildirilmifl- tir. Klinik semptomlar› etkilenen eklemde flifllik, hareket k›s›tl›- l›¤›, hassasiyet ve hafif a¤r› fleklindedir. A¤r› genellikle travma ve so¤ukta artar. Klinik semptomlar genellikle geç çocukluk ve

adölesan yafllarda bafllar. Thiemann’s hastal›¤›, romotoid artrit baflta olmak üzere romatolojik hastal›klar, metabolik veya en- dokrinolojik hastal›klarla kar›flabilmekte ve gereksiz tedavi ala- bilmektedir. Bu yaz›da Thiemann’s hastal›¤› tan›s› konularak takip edilen bir vaka sunulmufltur.

Olgu: 16 yafl›nda erkek hasta, 1 y›l önce sol 3. parmakta flifllik, 5

ay sonra sa¤ 5. parmakta flifllik bafllam›fl. A¤r› ve flifllik d›fl›nda bafl- ka flikayeti yoktu. Özgeçmifl ve soy geçmiflinde herhangi bir özel- lik yoktu. Fizik muayenesinde sa¤ el 3. P‹F ve sol el 5. P‹F flifl ve hassas, di¤er sistemik ve eklem muayeneleri normaldi. Baflvuru s›ras›nda yap›lan laboratuar incelemesinde karaci¤er ve böbrek fonksiyon testleri normal, hemoglobin 15.2 g/dl, hematokrit

%44.3, lökosit 6800/mm3

, eritrosit sedimentasyon h›z› 6 mm/sa- at, C-Reaktif Protein 0.18 mg/dL, RF ve anti-CCP negatifti. Çe- kilen direkt el grafisinde sol 3. P‹F ve sa¤ el 5. P‹F eklemlerinin epifizinde ayr›lma ve düzensizlik saptand› (fiekil PS-165). Hasta- ya bu bulgularla Thiemann’s hastal›¤› tan›s› konuldu. Hastaya a¤r› s›ras›nda nonsteroid antiinflamatuar almas› yan›nda so¤uk- tan ve tekrarlayan travmalardan korunmas› önerilerek takibe al›nd›.

Tart›flma ve Sonuç: Thiemann’s hastal›¤›, etiyoloji ve patoge-

nezi bilinmeyen, otozomal dominant geçifl gösteren nadir bir avasküler nekroz çeflididir. Genellikle bilateraldir. S›kl›kla eklem- lerde geniflleme 3. P‹F’te bafllar ve di¤er parmaklarda etkilenme bunu takip eder. Bizim hastam›zda ailesel hikaye olmamakla be- raber ilk flikayetleri sol el 3. P‹F te bafllam›fl ve bunu takibende sa¤ el 5. P‹F’te flifllik eklenmifl. Benzer flikayetler ayak parmakla- r›nda gözükebilmektedir. Bizim hastam›zda ayak tutulumuna ait bir bulgu yoktu. Bizim hastam›zda oldu¤u gibi flikayetler s›kl›kla adölesan yafllarda bafllar. Erken evrede direkt grafilerde epifizde düzensizlik, parçalanma ve karakteristik olarak ayr›lma görülebil- mektedir. Hastal›k, her ne kadar nadir gözükse de oligoartriküler bafllang›c› olmas›, eklem fliflli¤i ve a¤r› ile prezente olmas› nede- niyle ay›r›c› tan›da ak›lda tutulmas› gerekti¤ine inan›yoruz.

Anahtar sözcükler: Thiemann’s hastal›¤›

fiekil (PS-165): P‹F ve sa¤ el 5. P‹F eklemlerinin epifizinde ayr›lma ve

PS-166

Ankilozan spondilit hastal›k aktivite skorunun basitlefltirilmifl versiyonun (SASDAS)

performans özellikleri Dilek Solmaz1

, Tülay Y›ld›r›m2

, Nazmiye Tomas3

, Servet Akar4

1Nam›k Kemal Üniversitesi Sa¤l›k Uygulama ve Araflt›rma Hastanesi,

‹ç Hastal›klar› Anabilim Dal›, Romatoloji Klini¤i, Tekirda¤; 2Nam›k

Kemal Üniversitesi Sa¤l›k Uygulama ve Araflt›rma Hastanesi, Fiziksel T›p ve Rehabilitasyon ve Rehabilitasyon Anabilim Dal›, Tekirda¤;

3‹zmir Atatürk E¤itim ve Araflt›rma Hastanesi, ‹ç Hastal›klar› Klini¤i,

‹zmir; 4‹zmir Kâtip Çelebi Üniversitesi T›p Fakültesi, ‹ç Hastal›klar›

Anabilim Dal›, Romatoloji Klini¤i, ‹zmir

Amaç: Aksiyel spondiloartropatide (Ax-SpA) kullan›labilen

farkl› hastal›k aktivite ölçüm yöntemleri bulunmaktad›r ancak tüm hastalar için kullan›labilecek alt›n standart bir metot bu- lunmamaktad›r. Ankilozan spondilit hastal›k aktivite skoru (AS- DAS) yap›sal hasardaki ilerleme ve de¤iflikliklere oldukça du- yarl› olan komposit bir indekstir. AS hastalar›nda ASDAS’›n ba- sitlefltirilmifl versiyonu (SASDAS) hastal›k aktivitesini de¤erlen- dirmede basit ve pratik bir araç olabilir. Bu çal›flmadaki amac›- m›z SASDAS’›n performans›n› de¤erlendirmek ve geçerli yön- temlerle karfl›laflt›rmakt›r.

Yöntem: Çal›flmaya modifiye New York kriterlerine göre AS

kriterlerini karfl›layan 97 AS hastas› [77 erkek (%79.3), ortalama yafl 39.3 ±10.0] dahil edilmifltir. Hastal›k aktivitesi ASDAS-ESR, ASDAS-CRP, BASDAI ve SASDAS ile de¤erlendirildi. Aktivite indeksleri aras›ndaki iliflki Spearman’s korelasyon analiziyle, AS- DAS ve SASDAS’›n de¤iflik aktivite kategorileri ise a¤›rl›kl› (we- ighted) kappa ile de¤erlendirilmifltir.

Bulgular: çal›flma grubundaki ortalama ASDAS-CRP, ASDAS-

ESR ve SASDAS skorlar› s›ras›yla 3.0±0.9, 2.8±0.9, ve 19.3 ±9.0 olarak bulunmufltur. SASDAS ve di¤er aktivite indeksleri aras›n- da BASDAI, ASDAS-CRP, ASDAS-ESR güçlü bir iliflki saptan- m›flt›r ESR (s›ras›yla r=0.916, p<0.001; r=0.847, p<0.001; ve r=0.942, p<0.001). SASDAS ve ASDAS-ESR aras›nda iyi bir uyum olmas›na (a¤›rl›kl› (weighted) kappa: 0.744 total uyum %77) karfl›n SASDAS ve ASDAS-CRP aras›nda orta düzeyde bir uyum (a¤›rl›kl› (weighted) kappa 0.579 ve total uyum %66) var- d›r. Uyumsuzlu¤un oldu¤u gruplar özellikle “orta” ve “yüksek hastal›k aktivite” gruplar›ndad›r. SASDAS için belirtilen cutt-off

de¤erlerine orta hastal›k aktivitesi olarak de¤erlendirilen hastala- r›n %40’› ASDAS-ESR ye göre %45’i de ASDAS-CRP ye göre farkl› kategorilerde yer alm›flt›r (Tablo PS-166).

Sonuç: Bu sonuçlara göre ASDAS-ESR nin basitlefltirilmifl ver-

siyonunun farkl› durumlarda ve popülasyonlarda ASDAS-CRP ve SASDAS aras›ndaki uyum aç›s›ndan de¤erlendirilmesi gerek- mektedir.

Anahtar sözcükler: Ankilozan spondilit, hastal›k aktivite skor-

lar›

PS-167

Romatoid artrit tan›l› olguda biyolojik tedavi sonras› mortal seyreden tüberküloz spondilodiskiti

Elif Er, Sertaç Ketenci, Özün Bay›nd›r, Mete Pekdiker, Yasemin Kabasakal

Ege Üniversitesi T›p Fakültesi, ‹ç Hastal›klar› Anabilim Dal›, Romatoloji Bilim Dal›, ‹zmir

Amaç: TNFα, birçok inflamatuar hastal›¤›n patogenezinde önemli rol oynayan proinflamatuar bir sitokindir. Ayn› zaman- da bakteriyel ve özellikle mikobakteriyel enfeksiyonlara karfl› konak savunmas›nda da kritik öneme sahiptir. TNFα inhibitör- leri romatoid artrit (RA) dahil bir çok inflamatuar hastal›¤›n te- davisinde kullan›lmaktad›r.

Olgu: Yirmi y›l önce el eklemleri ve dizlerinde a¤r› ve flifllik flika-

yetiyle RA tan›s› alan 72 yafl›ndaki kad›n hasta klini¤imize sa¤ uy- lukta fliddetli a¤r› flikayetiyle baflvurdu. Hikayesinden DMARD tedavisiyle izlenmekteyken, yaklafl›k 1 y›l önce, el küçük eklemle- rinde a¤r› nedeniyle mevcut tedavisine adalimumab eklendi¤i ö¤- renildi. PPD testi 11mm olan hastaya adalimumab ile ayn› anda izoniazid bafllanm›fl ancak karaci¤er fonksiyon testlerinde meyda- na gelen yükseklik nedeniyle 3 ay sonra her iki ilaç tedavisi de ke- silmiflti. Bir süre sonra bel, kalça ve bacak a¤r›lar›, ifltahs›zl›k, ge- ce terlemesi, atefl ve kilo kayb› bafllayan hastada mevcut duruma ESR ve CRP yüksekli¤inin de efllik etti¤i ö¤renildi. Hastada tek- rar RA’ya ba¤l› artm›fl hastal›k aktivitesi düflünülerek tosilizumab tedavisine geçildi¤i görüldü. Tedavi sonras› flikayetlerinde gerile- me olmayan ve son 2 ayda 10 kg kayb› olan hastan›n almakta ol- du¤u tedaviler kesildi. Yap›lan incelemelerinde, ESR ve CRP normal ancak SAA yüksekti. Malignite bulgusuna rastlanmad›.

Tablo (PS-166): Hastal›k kategorilerine göre ASDAS-ESR ve SASDAS aras›ndaki uyum.

SASDAS inaktif SASDAS orta SASDAS yüksek SASDAS Çokyüksek

hastal›k aktivitesi hastal›k aktivitesi hastal›k aktivitesi hastal›k aktivitesi Toplam

n (%) n (%) n (%) n (%) n

ASDAS-ESR inaktif hastal›k 3 (100) 0 0 0 3

aktivitesi n (%)

ASDAS-ESR orta hastal›k 5 (22) 14 (61) 4 (17) 0 23

aktivitesi n (%)

ASDAS-ESR yüksek hastal›k 1 (2) 7 (16) 34 (79) 1 (2) 43

aktivitesi n (%)

ASDAS-ESR çok yüksek 0 0 4 (14) 24 (86) 28

hastal›k aktivitesi n (%)

Lomber MRG’de, L3-5’de spondilodiskit, posterior paraverteb- ral kaslar içerisinde ve bilateral psoas kas› seyri boyunca multipl abse ile uyumlu koleksiyonlar saptand›. Koleksiyondan al›nan ör- neklerde ARB 2+ ve PCR ile M. tuberculosis kompleks oldu¤u gösterildi. Anti-tüberküloz tedavi bafllanmas›na ra¤men genel durumu kötüleflmeye devam eden hasta tüberküloz enfeksiyonu nedeniyle kaybedildi.

Sonuç: ESR ve CRP yüksekli¤i inflamatuar patolojilerde hasta-

l›k aktivasyonuna efllik eden önemli laboratuvar parametreleri aras›ndad›r. Ancak hastan›n hikaye ve fizik muayene ile de¤erlen- dirilmesi her zaman öncelikli olmal›d›r. RA gibi inflamatuar bir hastal›¤a sahip olanlarda, akut faz reaktanlar›n›n yüksek oldu¤u her durumda, hastal›k aktivasyonunun yan› s›ra, enfeksiyon ve malignite gibi ek patolojiler de olabilece¤i ak›lda tutulmal›d›r. Özellikle biyolojik tedavi alan hastalarda tüberküloz enfeksiyonu s›kl›¤› artm›fl olup, gözard› edilmesi durumunda mortal seyrede- bilmektedir.

Anahtar sözcükler: RA, spondilodiskit, tüberküloz PS-168

Aksiyal spondiloartritli hastalarda hastan›n kabul edilebilir semptom durumu de¤erlendirmesi: Radyografik ve non-radyografik gruplarda benzer eflik de¤erler

P›nar Çetin, Gerçek Can, Gökçe Kenar, Handan Yarkan, Berrin Zengin, ‹smail Sar›, Merih Birlik, Fatofl Önen, Nurullah Akkoç

Dokuz Eylül Üniversitesi T›p Fakültesi, ‹ç Hastal›klar› Anabilim Dal›, Romatoloji Bilim Dal›, ‹zmir

Amaç: Hastan›n kabul edilebilir semptom durumu (PASS), tek

soruluk bir de¤erlendirme yöntemidir ve hastan›n iyilik halinin mutlak seviyesi olarak tan›mlanm›flt›r. Ankilozan spondilit (AS)

hastalar›nda PASS birkaç çal›flma ile de¤erlendirilmifltir, fakat non-radyografik (nr) aksiyel spondiloartrit (axSpA) grubundaki sonuçlar› bilinmemektedir. Bu çal›flman›n amac›, hastal›k akti- vitesi ve çeflitli hastal›k ölçütleri için tüm axSpA ve axSpA’in iki alt grubunda PASS sonuçlar›n› de¤erlendirmektir.

Yöntem: Bu tek merkezli kesitsel çal›flmaya, axSpA için ASAS

kriterlerini karfl›layan merkezimizin veri taban›na kaydedilmifl hastalar al›nd›. Tüm hastalardan PASS sorusuna evet/hay›r yan›- t› ile efl zamanl› olarak di¤er global de¤erlendirme ölçeklerinden, hastal›k aktivitesi, fonksiyonel durum, sa¤l›k durumu ve yaflam kalitesi ölçekleri kaydedildi. Tüm axSpA ve alt gruplar›nda hasta- lar›n PASS sonuçlar› eflik de¤erleri, hastal›k aktivitesi (BASDAI ve ASDAS) ve di¤er hastal›k ölçekleri 75 persentil (SF36 için 25 persentil) ve ROC analiziyle hesapland›. PASS’› etkileyen de¤ifl- kenler lojistik regresyon analizi ile de¤erlendirildi.

fiekil (PS-167): Lomber MRG, sagittal kesit.

Tablo (PS-168): Tüm hastalardaki hastal›k aktivitesi ve di¤er sa¤l›k de¤erlendirme ölçekleri için ‘hastan›n kabul edilebilir semptom durumu’ (PASS)

eflik de¤erleri.

PASS + 75. ROC E¤ri alt›ndaki Duyarl›l›k /

Parametre Persentil efli¤i * efli¤i alan Özgüllük

Hastal›k aktivitesi BASDAI (0-100mm) 46.0 39.5 0.74 68/65 ASDAS 3.1 3.0 0.74 72/68 Fonksiyonel ölçümler BASFI (0-100mm) 40.0 35.5 0.72 69/64 HAQ-S 0.9 0.79 0.72 67/64 Global ölçekler A¤r› VAS (0-100mm) 51.0 49.5 0.75 69/69 Global VAS (0-100mm) 56.8 47.5 0.77 65/73 SF36

PCS (fiziksel bileflen özeti) 36.0 38.5 0.73 67/69

MCS (mental bileflen özeti) 41.0 43.5 0.71 67/63

Yaflam kalitesi

ASQol 8.0 6.5 0.71 68/63

Bulgular: Analizler yafl ortalamas› 42.2±12.0, ortalama hastal›k

süresi 14.7±10.8 y›l olan 356 (261 AS, 95 nr-axSpA) axSpA has- tas› üzerinden yap›ld›. AxSpA’l› hastalar›n 271’i (%76.1) kendini PASS içinde (AS’lerin %76.6’s›, nr-axSpA’lar›n %74.7’si) tan›m- lad›. Hastal›k aktivitesi ve tüm di¤er de¤erlendirme sonuçlar› tabloda gösterilmifltir ve AS ile nr-AxSpA gruplar› aras›nda an- laml› fark saptanmam›flt›r. BASDAI, BASFI ve HAQ için 75 per- sentil metoduyla belirlenen PASS eflik noktas› ROC analizi ile saptanandan bir miktar yüksek saptan›rken, di¤er de¤erlendirme ölçekleri için benzer bulundu. Kabul edilebilir durumda olan hastalar anlaml› olarak düflük hastal›k aktivite skorlar›na ve di¤er de¤erlendirme ölçeklerinde iyi sonuçlara sahipti. PASS ile yafl, cinsiyet, hastal›k süresi ve e¤itim (y›l) aras›nda lojistik regresyon analiziyle iliflki saptanmad›. Ax SpA hastalar›ndan BASDAI’si ≥4 olanlar›n %61.4’ü ve ASDAS’› >3.5 olanlar›n %50’si kendini PASS içinde olarak tan›mlarken, BASDAI’si ≤2 olanlar›n %5.5’i ve ASDAS’› 1.2’nin alt›nda olanlar›n %4.5’i PASS içinde de¤ildi.

Tart›flma ve Sonuç: AxSpA’l› hastalarda hastal›k aktivitesi ve

çeflitli hastal›k ölçütleri için PASS eflik de¤eri daha önce AS has- talar›nda yap›lan çal›flmalardakine benzer bulunmufl; AS hastala- r›yla nr-axSpA gruplar› aras›nda fark gözlenmemifltir. BASDAI ve ASDAS skorlar›na göre aktif axSpA hastalar›n›n yar›s›ndan fazlas›n›n kendisini PASS içinde nitelendirmesi oldukça ilginç olup bu bulgular sonraki çal›flmalarda araflt›r›lmal› ve nedenleri de¤erlendirilmelidir.

Anahtar sözcükler: Aksiyal spondiloartrit, PASS PS-169

Anakinra tedavisi sonras› klinik remisyon sa¤lanan Milwaukee shoulder sendromu

Özkan Varan, Hamit Küçük, Abdurrahman Tufan, Mehmet Akif Öztürk, Berna Göker, fieminur Haznedaro¤lu Gazi Üniversitesi T›p Fakültesi, ‹ç Hastal›klar› Anabilim Dal›, Romatololoji Bilim Dal›, Ankara

Amaç: Milwaukee shoulder sendomu büyük eklem veya bursa-

larda a¤r› ve efüzyon ile seyreden deskruktif bir artropatidir.

Eklem s›v›s›nda kalsiyum hidroksiapatit kristal birikimi ile ka- rakterizedir. En çok omuz ekleminde görülür. Non-steroid an- ti-inflamatuar ilaçlar, steroid ve kolflisin tedavide denensede et- kileri k›s›tl›d›r. ‹leri evre vakalarda cerrahi yaklafl›m gündeme gelmektedir. Bu olgu sunumunda anakinra tedavisi remisyona giren bir Milwaukee sendromlu hasta sunulacakt›r.

Olgu: 68 yafl›nda kad›n 7 y›l önce 2011 y›l›nda her iki el ve ayak

eklemlerinde a¤r› ile poliklini¤imize baflvurdu. 7 y›ld›r hipertan- siyona sekonder son dönem böbrek yetmezli¤i nedeniyle hemo- diyalize girmekteydi. Fizik muayenede sa¤ el 2. MKF eklemde hassasiyet, 2. ve 3. P‹F eklemde nodül ve her iki elde ulnar devi- asyonu mevcuttu. Hastan›n ESR ve CRP de¤erleri 15 mm/h ve 3.4 mg/l, ürik asit: 7.4 mg/dl, ANA-‹FA, ENA profili, RF ve an- ti-CCP testleri negatifti. S›ras›yla kolflisin, oral prednizolone, lef- lunomid ve etanercept tedavilerini ald›. Etanercept tedavisinin 3. ay›nda ellerinde ve omuzlar›nda a¤r›s› azalan hastan›n Nisan 2015 tarihinde sol omuzunda flifllik, a¤r› ve ›s› art›fl› olmas› üzeri- ne septik artrit düflünülerek artroskopi yap›lm›fl. Antibiyotik te- davisi alan hastan›n sol omzundaki a¤r› ve flifllik gerilememesi üzerine poliklini¤imize tekrar baflvuran hastan›n muayenesinde sol omuzda a¤r›, flifllik ve hareket her yöne tam k›s›tl›l›k saptand›. Hastan›n ESR’si 94 mm/h, CRP’ si 37 mg/L, hemogramda löko-

siti 4900/mm3

ve prokalsitonin 0.43 birim bulundu. Hastadan 80 cc hemorajik effuzyon aspire edildi. Eklem s›v›s›nda nötrofil

60.000/mm3

ve mikroksopisinde kalsiyum pirofosfat ve ürik asit kritali yoktu. Eklem s›v›s› kültüründe ve gram›nda etken saptan- mad›. Sol omuz MRG: Yayg›n dejenaratif de¤ifliklikler ve tüm periartiküler bursalarda subdeltaoid bursada belirginleflen içeri- sinde yayg›n sinovyal kal›nlaflmalar›n efllik etti¤i septasyonlar içe- ren yayg›n efüzyon saptand›. Sol omuz artroskopisi yap›larak si- novyektomi yap›ld›. Patoloji sonusunda fibrin eksudasyonu, ilta- habi granülasyon dokusu, kalsifikasyon ile karekterli kronik ilti- habi proçes bulundu. Kronik böbrek yetmezli¤i nedeniyle hemo- diyalize giren ve sol omzunda a¤r›, flifllik ve hemorajik vas›fl› s›v› olmas› nedeniyle Milwauke shoulder sendromu olarak düflünül- dü. Daha önce ald›¤› tedavilerde fayda göremeyen hastaya ana- kinra tedavisi baflland›. Anakinra tedavisi sonras› 2 haftas›nda sol

fiekil 1 (PS-169):(a) Tedavi öncesi sol omuz görüntüsü. (b) Tedavi sonras› sol omuz görüntüsü.

omuz a¤r›lar› ve fliflli¤i tamamen geçti. Hareket k›s›tl›l›¤› 1 ayda tama yak›n düzeldi. Tedavi sonras› ESR 44 mm/h ve CRP: 4.8 mg/L’ye düfltü.

Sonuç: Klinik prezetasyonu Millwaukee ile uyumlu olan hasta

anakinraya dramatik yan›t verdi. Bu olgunun literaturde anakin- ra kullan›lan ve remisyon sa¤lanan ilk vaka olma özelli¤i vard›r. Millwaukee hidroksi apatit kristaleri ile indüklenen bir artrit ol- mas› tedavi cevab›n› aç›klayabilir Klasik tedavi ile klinik rahatla- ma sa¤lanamayan hastalarda anakinra tedavisi ak›lda tutulmal›d›r.

Anahtar sözcükler: Milwaukee shoulder, Anakinra PS-170

Hareket k›s›tl›l›¤›na neden olan yayg›n kalsinozis cutis Özkan Varan, Hamit Küçük, Abdurrahman Tufan,

Mehmet Akif Öztürk, Berna Göker, fieminur Haznedaro¤lu Gazi Üniversitesi T›p Fakültesi, ‹ç Hastal›klar› Anabilim Dal›, Romatololoji Bilim Dal›, Ankara

Amaç: Juvenil dermatomiyozit nadir görülen multisistem oto-

immün bir hastal›kt›r. Erken dönemde perivasküler kas ve cilt inflamasyonu ve geç dönemde kalsinozis geliflir. Kalsinozis ku- tis uzun süren hastal›k sürecinde geliflir. Kalsinozis kutis, unso- lubl kalsiyum tuzlar›n›n cilt, cilt alt›, fasya ve kaslarda birikimi ile karekterize nadir görülen bir durumdur. Birçok otoimmün ba¤ doku hastal›¤› ile birlikte görülebilmektedir. Tekrarlay›c› travmalara ba¤l› olarak diz, dirsek ve kalça bölgesinde de görü- lebilmekte, a¤r›l› kitle ve cilt ülserlerine neden olabilmektedir. Bu olgu sunumunda hareket k›s›tl›l›¤›na yol açan bir kalsinozis kutis vakas› sunulacakt›r.

Olgu: 18 yafl›nda bir kad›n hasta juvenil dermatomiyozit tan›s› ile

izlenmekteydi. Yayg›n kalsinozis kutis nedeniyle hareket k›s›tl›l›- ¤› ile baflvurdu. Kalsinozis kutis tedavisi için s›ras›yla immunglo- bulin, azatiyopurin, metotreksat, etenercept, rituxiamab ve en son olarak abatesept tedavilerini alm›fl, ancak fayda görmemifl. Fizik muayenede sol el 3. Mkf üstünde, her iki dirsekte, sol ster- nokleidomastoid kas üzerinde ve bilateral kalça üzerinde ülsere

kalsinozis kutis bulunmaktayd›. Kar›n cildi yayg›n kalsinozis ku- tis nedeniyle sertleflmiflti. Oturmakta zorland›¤› ve yürüyüfl pos- türünün bozuldu¤u görüldü. Tetkiklerinde sedimentasyon: 5 mm/h CRP: 2.3 mg/l, kalsiyum: 9.69 mg/dL fosfor 4.54 mg/dL olarak saptand›. ANA zay›f filamentöz ve ENA paneli negatif ola- rak saptand›. Direk grafisinde kar›n ve kalça bölgesinde kalsino- zis saptand› (fiekil PS-170).

Sonuç: Kalsinozis kutis cilt ve ciltalt› dokular› tutabilen, tesadü-

fen veya muayene ile tespit edilebilen hafif cilt tutulumlar›ndan hareket k›s›tl›l›¤›na kadar genifl yelpazede hafif veya ciddi morbi- diteye neden olabilecek nadir bir durumdur.

Anahtar sözcükler: Kalsinozis Cutis PS-171

Hidroksiklorokin kullan›m›na ba¤l› geliflen myastenia gravis

Özkan Varan, Hamit Küçük, Abdurrahman Tufan, Mehmet Akif Öztürk, Berna Göker, fieminur Haznedaro¤lu Gazi Üniversitesi T›p Fakültesi, ‹ç Hastal›klar› Anabilim Dal›, Romatololoji Bilim Dal›, Ankara

Amaç: Myastenia gravis, asetil kolin reseptörüne (AChr) karfl›

otoantikor geliflimine ba¤l› kas güçsüzlü¤üyle seyreden otoim- mün nöromuskuler hastal›kt›r. Hidroksiklorokin ba¤ doku has- tal›klar›n›n tedavisinde kullan›lan antimalaryal bir ilaçt›r. Nö- romuskuler hastal›¤› olanlarda hidroksiklorokin dikkatli kulla- n›lmas› önerilmektedir. Bu olgu sunumunda hidroksiklorokin kullan›m›na ba¤l› geliflen Myastenia gravis tan›l› bir olgu sunu- lacakt›r.

Olgu: 29 yafl›nda kad›n hasta sistemik lupus eritematozus tan›s›y-

la takip edilmekteydi. Hidroksiklorokin tedavisi alan hasta remis- yonda izlenmekteyken halsizlik flikayeti ile baflvurdu. Uyuma is- te¤i oldu¤unu ve gözlerini aç›k tutmakta zorland›¤›n› ifade etti. Kollar›n› uzun süre yukar›da tutamama ve eflya tafl›makta zorlan- d›¤›n› söyledi. Nörolojik muaynesinde belirgin fasial asimetri yoktu, alt ve üst ekstremite motor ve duyu muayenesi do¤ald›.

fiekil (PS-170):(a) Akci¤er ve (b) pelvis grafi.

Serebelllar testlerde becerikli oldu¤u saptand›. Myastenia gravis flüphesi ile AChr antikor gönderildi. Timus varl›¤›n› de¤erlendir- mek için çekilen Toraks BT sonucunda anterior mediastende ti- mik remnant ile uyumlu görünüm saptand›. AChr antikor düze- yi 1.1 nmol/L saptanan hasta nörolojiye konsulte edildi. Nörolo- ji taraf›ndan de¤erlendirilen hastaya myastenia gravis tan›s› ko- nuldu ve hikroksiklorokin tedavisi kesildi. Hidroksiklorokin te- davisi kesildikten sonraki 2. ve 4. aylarda bak›lan AChr antikor düzeyi 0.8 nmol/L ve 0.77 nmol/L olarak saptand› ve hastan›n fli- kayetlerinin azald›¤› görüldü. Bu sebeple hastan›n hidroksikloro- kin kullan›m›na ba¤l› geliflen myastenia gravis oldu¤u düflünüldü.

Sonuç: Klorokin ve hikdroksiklorokin kullan›m›na ba¤l› myaste-