• Sonuç bulunamadı

5000 yıllık üfleme cam sanatı geleneği Denizli’de halen sürmektedir

Belgede Şehir Şehir Türkiye (sayfa 125-130)

— 250 — — 251 —

E G E B Ö L G E S İ M U Ğ L A

Muğla, topraklarının büyük kısmı Ege Bölgesi’nde, küçük bir kısmı Akdeniz Bölgesi’n-de olan, her iki Bölgesi’n-denize Bölgesi’n-de kıyısı olan turistik bir şehirdir. Türkiye’nin güneybatı ucunda yer alan Muğla; kuzeyinde Aydın, kuzeydoğusunda Denizli ve Burdur, doğusunda Antal-ya ile komşu; güneyinde Akdeniz ve batısında ise Ege Denizi ile çevrilidir.

Muğla; 3 milyon yabancı ve 5 milyon yerli turisti ağırlayan, 2 milyar 700 milyon TL değe-rinde bitkisel üretim, 631 milyon TL değedeğe-rinde hayvansal üretim yapan, 429 milyon do-lar ihracat büyüklüğüne ulaşan ve “Tarımsal Üretim”, “Su Ürünleri”, “Deniz-Kum-Gü-neş Turizmi”, “Madencilik” ve “Yat İmalat” sektörlerinde yüksek rekabetçiliğe sahiptir.

Toplam uzunluğu 1.500 km’ye yaklaşan deniz kıyıları ile Muğla, Türkiye’nin en uzun sahil şeridine sahip ilidir.

E G E B Ö L G E S İ M U Ğ L A

TARIM

Dünyadaki çam balının %90’ı Türkiye’de üretilmek-tedir. Türkiye’deki çam balının yaklaşık %75-80’lik

kısmı Muğla’da üretilmektedir. Tarıma elverişli toprakları, zengin su kaynakları ve böl-geye hâkim Akdeniz iklimi Muğla’da çok çeşitli bitkisel üretimin yapılmasına imkân sağlamaktadır.

Memecik Zeytini, Datça nurlu bademi, örtü altı sebzeciliği ve narenciye gibi gelir getiren

SANAYİ

Bodrum ve Bozburun, yat imalat sek-töründe Dünya çapında ün kazanmıştır.

İmalatçılar, milyon dolarlık ahşap ve saç tekneleri rahatlıkla yapıp dünya lider-leriyle yarışmaktadır. Türk mühendis, usta ve işçiler tarafından yapılan “Old Salt” isimli 34 metre uzunluğundaki çe-lik gövdeli süper lüks motor yat, yatçılık sektörünün önde gelen organizasyonla-rından “World Super Yacht Awards”ta, 2016 yılında 365 yat arasından birinci seçilmiştir. Muğla Teknopark ihale aşa-masındadır.

MADENCİLİK

Cam ve seramik sanayinin hammaddesi Sodyum Feldespat ile Krom, Mermer ve Linyit Muğla’da yoğun olarak çıkarılan madenlerdir. Türkiye’nin en kaliteli mermerlerinin bulunduğu illerden biridir. “Milas Leylak”, “Sedef”, “Newyork”, “Limon”, “Kavaklıde-re”, “Pembe”, “Ege Bordo”, “Pembe” ve “Muğla Beyazı” mermer çeşitlerine sahiptir.

Muğla’nın toplam mermer rezervi 400 milyon ton, işlenebilir mermer rezervi ise 181 milyon m3’tür.

— 254 — — 255 —

E G E B Ö L G E S İ M U Ğ L A

TURİZM

Muğla 1484 kilometrelik uzunluğa sahip sahili ve bu sahiller boyunca keşfedil-meyi bekleyen koylarıyla yerli ve yabancı turistler için bir buluşma noktasıdır. Sa-yısı 195’i bulan Antik Kentleriyle keşfe-dilmeyi bekleyen tarihî bir hazinedir. 21 ören yeri ile Antik Dünyanın en görkem-li izlerini taşımakta olan adeta bir açık hava müzesi gibidir.

Alanında tek söz sahibi ve otorite kabul edilen UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’nde yer alan Xanthos ve Letoon Antik Kentleri her yıl milyonlarca ziyaret-çiyi misafir etmektedir. Antik Dünya’nın yedi harikasından biri olan Halikarnas Mozolesi, Herakleia Antik Kenti’nin de yer aldığı Beşparmak (Latmos) Dağla-rı’ndaki mağaralarda bulunan kaya re-simleri herkesin ömründe en az bir kere gelip görmesi gereken birer eşsiz tarihî eserdir. Romatizma, siyatik yanında cilt ve kadın hastalıklarına da iyi gelen mi-neral değerleri yüksek antik Sultaniye Kaplıcası sağlık turizmi konusunda bir-çokları için bir şifa kaynağıdır.

Uluslararası Hava Oyunlarına ev sahip-liği yapan ve en önemli yamaç paraşütü atlama noktalarına sahip Babadağ, en önemli doğal ve tarihi turizm varlıkla-rıdır. Gökova Kitesürf Alanı, Saklıkent Kanyonu, Dalaman Çayı Rafting Alanı, Kelebekler Vadisi, Göcek Körfezi, Kle-opatra Adası, Antik Karya ve Likya Yolu gibi birçok tarihi ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapar.

ÜNİVERSİTELER

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bünyesinde 44.732 öğ-renci eğitim görmektedir. Şehirde eğitim gören öğöğ-renci- öğrenci-lerin yanı sıra eğitim-öğretim faaliyetöğrenci-lerinde aktif rol alan akademik personeliyle birlikte neredeyse 50 bin kişilik bü-yük bir kitle Muğla’da bulunmaktadır.

KONUM ve ULAŞIM

Gerek coğrafî konumu gerekse turistik bir destinasyon ol-ması sebebiyle Muğla, ulaşımda kolaylığın, hızın ve kon-forun adeta odağına yerleşmiş bir Ege şehridir. Bölgenin önemli ulaşım imkanları arasında Milas-Güllük limanı, 2 ulusal ve uluslararası havalimanı 9 deniz hudut kapısı ve 24 yat limanı bulunmaktadır.

Muğla’da geleneksel hale gelen etkinlik ve festivaller şehrin kültürel iklimine önemli bir değer katmaktadır� Muğla Yörük Türkmen Şenliği, Menteşe Beşpınar Yağlı Pehlivan Güreş Festivali, The Bodrum Cup Yelken Yarışı�

E G E B Ö L G E S İ M U Ğ L A

MEŞHUR ÜRÜNLERİ

Zengin kültür ve eşsiz bir dokuya sahip olan Muğla’da;

Bodrum Mandarini, Milas Halısı, Milas Zeytinyağı, Muğla Çam Balı, Muğla Saraylısı coğrafi işaret tescili almayı başarmış, şehirle özdeşleşmiş birçok ürün bulunmaktadır.

Bunların yanı sıra Datça Nurlu Bademi, Köyceğiz Portakalı, Bodrum Guleti, Bodrum Sandaleti, Muğla Beyaz Mermeri, Akyaka Evleri, Muğla Bacası ve Kavaklıdere Bakır Ürünleri de şehirle bütünleşmiş; ulusal ve uluslararası çapta isim yapmış ürünlerdir.

AVANTAJLI YATIRIM ALANLARI

Muğla tarihi ve kültürü ile başta Ege Bölgesi olmak üzere tüm Türkiye’de önemli bir yere sahip olduğu kadar avantajlı yatırım alan ve imkânlarıyla yatırımcılar için bir cazibe mer-kezi kıymetindedir. İlin yükselen sektörleri arasında yer alan

“Medikal Turizm”, “Yenilenebilir Enerji”, “Organik Tarım”,

“Tarıma Dayalı Sanayi”, “Ekolojik Turizm” ile “Tıbbi-Aroma-tik Bitki Üretim-İşleme” sektörleri orta vadede gelişmeye açıktır.

Yaşam standartlarının ve eğitim kalitesinin yüksek olmasın-dan dolayı “Bilgi İletişim Teknolojileri” sektörü (yazılım ağır-lıklı olmak üzere) uzun vadede gelişmeye açık stratejik sek-törler arasında yer almaktadır. Hammaddeye olan yakınlığı ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bünyesinde faaliyet gös-teren Kozmetik Araştırma Merkezinin gelişmiş Ar-Ge altya-pısı avantajları sayesinde “Kozmetik Sanayi” sektörü katma değeri yüksek stratejik sektörleri arasında bulunmaktadır.

ÖLÜ DENİZ

Muğla Fethiye’ye bağlı bir belde olan Ölüdeniz, Likyalılarda “Işık ve Güneş Diyarı”, Ortaçağ’da ise “Uzak Diyar” olarak anılmıştır. Ölü-deniz kumsalı 2006 yılında dünyanın en güzel kumsalı seçilmiştir.

Belde, turizm açısından saklı bir cennettir.

Ölüdeniz’de en şiddetli fırtınalarda bile sadece küçük çırpıntılar meydana gelir.

— 258 — — 259 —

E G E B Ö L G E S İ A F Y O N K A R A H İ S A R

Türkiye’nin batısında yer alan Afyonkarahisar 1021 metre deniz seviyesinden yüksek-te, tipik step iklimine sahip olup, yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı ve bahar ayları yağmurlu ılımandır. Nüfusun %59’u kent ve ilçe merkezlerinde, %41’i de köylerde, kırsal kesimde yaşamaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu’nun son yayınladığı verilere göre, Türkiye’de mutluluk düzeyi en yüksek olan 2. il Afyonkarahisar’dır.

Belgede Şehir Şehir Türkiye (sayfa 125-130)

Benzer Belgeler