• Sonuç bulunamadı

OHTAMIŞ ŞELALESİ

Belgede Şehir Şehir Türkiye (sayfa 186-194)

GAZİANTEP

OHTAMIŞ ŞELALESİ

Ohtamış Şelalesi, Karadeniz’in en büyük şelalesidir.

30 metre yükseklikten 90 derecelik bir eğim ile dökülmektedir.

MEŞHUR ÜRÜNLERİ

Fındık, Bal ve Karadeniz Pidesi ilin dünyaca meşhur ürünleri arasında bulunmaktadır.

K A R A D E N İ Z B Ö L G E S İ O R D U

K A R A D E N İ Z B Ö L G E S İ

GAZİANTEP

İ L Ç E S A Y I S I

11

N Ü F U S

612.646

Ü L K E

N Ü F U S U N D A K İ P A Y I

%0.75

K İ Ş İ B A Ş I G S Y İ H G S Y İ H ’ D E K İ P A Y I Ü L K E

İ H R A C A T I N D A K İ P A Y I

T O K A T

Tokat,uygarlıkların merkezi olan Anadolu’da, zengin doğal kaynakları, jeostratejik ko-numu nedeni ile tarih boyunca önemli bir şehir olmuştur. Orta Karadeniz dağlarından güneye, Anadolu’nun içlerine doğru yaylalar, ovalar, bağ ve bahçeler içindeki akarsu-larıyla, canlı ve zengin tarihinin izlerini bugün de yaşatmaktadır. Bereketli toprakları, renkli kültürü, tarih kokan sokakları, masalsı mimari yapıları ile farklılaşan bir ildir.

TOKAT

Ticaret ve

— 374 — — 375 —

TARIM

İlin doğal yapısı, Yeşilırmak’ın suladığı verimli ovalar ve rakım değişiklikleri ve iklimin çok çeşitli ürünler yetiştirmeye elverişli oluşu il ekonomisinde tarım sektörünün hakim olmasına neden olmuştur. Yetiştirilen başlıca ürünler buğday, arpa, mısır, baklagiller, tütün, şekerpancarı ve ayçiçeğidir. Tokat’ta hayvancılık bitkisel üretimden hemen son-ra gelir. Tarım alanlarının %30’unu sulu tarım alanları oluşturmaktadır. 5 farklı agro – ekolojik özelliğe sahip, ildeki 7 büyük ova büyük ölçüde sulanabilmektedir.

SANAYİ

Tokat’ta kamu ve özel sektör tarafından kurulan tesislerle, tarıma dayalı sanayi gelişmiştir. Sanayi sicil belgesine göre;

istihdam oranı en yüksek olan sektörler sırasıyla %48 oranıyla hazır giyim ve hazır giyim sanayi, taş ve toprağa dayalı sanayi ve gıda sanayidir. Bunun yanında meyve suyu ve gıda sanayi ürünleri de yurtiçi ve yurtdışı pazarlarında rekabet edebilecek düzeye gelmiştir. İmalat sanayi işletme-lerinde, gıda ürünleri ve içecek imalatı, tekstil ve hazır giyim imalatı, taş ve top-rağa dayalı ürün imalatı, ağaç ürünleri

Tokat’ta metalik madenler ve endüstriyel hammadde niteliği taşıyan madenler çıka-rılmaktadır. Antimuan, bakır, demir, krom, manganez ve nikel ilde çıkarılan metalik madenler arasında yer alırken; aspest, bentonit, kaolen, kil, kireçtaşı ve mermer ilde çıkarılan endüstriyel hammadde niteliği taşıyan madenler arasında yer almaktadırlar.

Bu madenler arasında mermer, bentonit, antimuan ve taş kömürü ön plana çıkmakta-dır. 1 milyar 200 milyon m3’lük mermer rezervi ile 5. sırada yer almaktadır.

K A R A D E N İ Z B Ö L G E S İ T O K A T

TURİZM

Bir arada sunduğu tarihi ve doğal gü-zellikleri ile alternatif turizm için cazibe noktası bir şehirdir. Sahip olduğu jeolo-jik miraslar, tarihi mağaralar ve tabiat parklarıyla yerli ve yabancı turistler için

KONUM ve ULAŞIM

Türkiye’nin her köşesinden karayolu ile ulaşılabilen E-80 karayolu ile Avrupa-Kafkasya ve Ortadoğu uluslararası yol ağlarına bağlanmaktadır. Çevre illerle tüm karayolu bağ-lantıları bölünmüş yollarla sağlanmaktadır. Kuzey güney aksları yol güzergahındadır. Havaalanı, iç ve dış hat uçuş-ları gerçekleştirme imkânı sunmaktadır. Büyük ölçüde yurt içi, yurt dışı yük taşımacılığında kullanılan demiryolu bağlantıları ile Samsun Limanı’ndan Karadeniz’e, Mersin Limanı’ndan Akdeniz’e ulaşılmaktadır.

Ü N İ V E R S İ T E L E R 1 Üniversite 34747 Öğrenci

K A R A D E N İ Z B Ö L G E S İ T O K A T

Tokat Kalesi

— 378 — — 379 —

AVANTAJLI YATIRIM ALANLARI

Hazır giyim ve konfeksiyon, jeotermal seracılık, mermer ve doğal taş işletmesi önemli yatırım başlıklarıdır.

VENİ VİDİ VİCİ

Zile; Zela Savaşı sonrasında Sezar’ın tarihin en meşhur sözle-rinden olan Veni-Vidi- Vici’yi (Gittim, Gördüm, Aldım) söylediği yerdir.

MEŞHUR ÜRÜNLERİ

Tokat Yazması, Tokat Hança Tepsisi, Tokat’a Özgü Bahçe Fe-nerleri, Tokat Hança Tepsisi, Perpereli Küpe, Tokat Bileziği, Erbaa Narince Bağ Yaprağı, Turhal Yoğurtmacı Zile Kömesi ve Zile Pekmezi.

K A R A D E N İ Z B Ö L G E S İ T O K A T

K A R A D E N İ Z B Ö L G E S İ

GAZİANTEP

İ L Ç E S A Y I S I

7

N Ü F U S

599.698

Ü L K E

N Ü F U S U N D A K İ P A Y I

%0.73

K İ Ş İ B A Ş I G S Y İ H G S Y İ H ’ D E K İ P A Y I Ü L K E

İ H R A C A T I N D A K İ P A Y I

Z O N G U L D A K

Batı Karadeniz bölgesinde, İstanbul, Ankara ve Bursa gibi metropollere yakın bir lo-kasyonda bulunan bir sanayi şehridir. Çok engebeli bir arazi yapısına sahiptir. İl alanı-nın %56’sı dağlarla, %31’i platolarla ve % 13’ü ovalarla kaplıdır. Akarsu vadileriyle yer yer derin bir biçimde parçalanmış olan il toprakları orta yükseklikteki dağlık alanlar-dan oluşur. Ereğli, Erdemir, Zonguldak ve Eren limanı olmak üzere 4 adet aktif liman bulunmaktadır. Madencilik ve demir çelik sanayisinde Türkiye’nin önde gelen illerin-dendir.

ZONGULDAK

Ticaret ve

— 382 — — 383 —

TARIM

Tarım faaliyetleri bitkisel üretim; tahıl, meyvecilik ve son yıllarda sebzecilik üzerin-de yoğunlaşmaktadır. En geniş ekim alanına sahip ürünün mısırdır. Buğday ise ikinci sırada yer almaktadır. En fazla verim sağlanan ürün ise yoncadır. Meyve üretiminde öne çıkan ürün fındıktır. Özellikle Alaplı ilçesi fındık üretiminde büyük paya sahiptir.

Organik tarım potansiyeli olan ürünler arasında başta fındık olmak üzere elma, ceviz, kestane, kivi ve hayvansal üretim kolu olarak da arıcılık yer almaktadır. Sayılan ürünle-rin yanı sıra Ereğli ve Alaplı İlçeleürünle-rinin iklim ve toprak özellikleri, dış pazarlarda yüksek fiyatlarla satılabilen trüf mantarı için uygundur.

SANAYİ

Bölgedeki sanayi faaliyetleri madenci-lik ve demir-çemadenci-lik endüstrisine dayan-maktadır. Demir-çelik ve buna bağlı yan sanayi ürünleri sektörünün bölge ekonomisi içindeki payı oldukça yük-sektir. Zonguldak’ın ihracatında öne çı-kan sektörler; çelik, çimento-cam sera-mik-toprak ürünleri ve kimyevi madde ve mamuller sektörleridir. Zonguldak’ta;

Erdemir, Eren Enerji, Elsan Elektrik, Tür-kiye Taşkömürü Kurumu, Tat Metal, Öz-demir Boru gibi büyük ve önemli sanayi kuruluşları yer almaktadır. Demir-çeliğin yanı sıra mobilya ve orman ürünleri en-düstrisi de bölgede potansiyel barındıran sektörlerdendir.

MADENCİLİK

Yer altı kaynakları açısından zengindir. Taşkömürü, boksit, manganez, barit, dolomit, fosfat, kuvarsit, kuvars kumu ve şiferton önemli madenleridir. İl kuvarsit ve kuvars kumu bakımından da önemli potansiyellere sahiptir. Metalik madenler bakımından il-deki en önemli maden boksittir. Boksit yatak ve zuhurları özellikle merkez ilçede yo-ğunlaşmıştır. Önemli miktarda kuvars kumu rezervi de bulunmaktadır.

K A R A D E N İ Z B Ö L G E S İ Z O N G U L D A K

TURİZM

İl coğrafyasının önemli kısmını oluştu-ran ormanlık alanlar, yaylalar, mağara-lar ve su- yeşil kombinasyonun oluştur-duğu doğal güzellikler Zonguldak’ı doğa severlerin gözünde önemli bir çekim odağı kılmaktadır. Bir çok doğal ve ta-rihi güzelliklere sahip olan Zonguldakta dünyanın beşinci ve Türkiye’nin en yaşlı ağacı olan 4114 yaşındaki Porsuk Ağacı görülmeye değer bir güzelliktedir.

Tür-KONUM ve ULAŞIM

İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere yakın bir noktada olan Zonguldak 300 km yarıçap mesafede 30 milyon nü-fusa ulaşmaktadır. İstanbul – Ankara otoyoluna 111 km uzaklıktadır. İstanbul’a 331, Ankara’ya 268 km mesafede-dir. Karabük – Zonguldak arası demiryolu yolcu taşıma-cılığı yapılmaktadır. Halihazırda yurtdışı seferleri yapılan ve yakın zamanda yurtiçi uçuşlara da açılması planlanan ve Çaycuma’da bulunan havalimanı da 55 km uzaklıktadır.

Ü N İ V E R S İ T E L E R 1 Üniversite 32.598 Öğrenci

K A R A D E N İ Z B Ö L G E S İ Z O N G U L D A K

— 386 — — 387 —

AVANTAJLI YATIRIM ALANLARI

Liman, Endüstri Bölgesi ve Serbest Bölgesi olan ilde Deniz taşımacılığı, lojistik, otomotiv, elektrikli teçhizat avantajlı im-kanlar sunmakatadır.

Belgede Şehir Şehir Türkiye (sayfa 186-194)

Benzer Belgeler