• Sonuç bulunamadı

EGE BÖLGESİ

Belgede Şehir Şehir Türkiye (sayfa 109-125)

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu topraklarının Ege De-nizinin kıyısındaki Ege Bölgesi, eşsiz doğal güzellikleri ve limanlarıy-la Türkiye’nin en özel bölgelerinden biridir. Yarımadalimanlarıy-larlimanlarıy-la süslenmiş

Bölgenin ana ticarî faaliyetleri turizm, tarım ve ticarettir. Bunların yanı sıra sınaî faaliyetler ve lojistik bölgenin en büyük ticarî faali-yetlerinin başında gelmektedir. Bölge, Marmara bölgesinden sonra

EGE BÖLGESİ

— 218 — — 219 —

E G E B Ö L G E S İ İ Z M İ R

Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olan İzmir, çağdaş, gelişmiş, aynı zamanda işlek bir ticaret merkezidir. Antik Yunan’dan günümüze kadar her dönem ve çağda özel bir yeri olan İzmir; sınaî yahut ziraî faaliyetlerin yanı sıra dünya tarihinde iz bırakmış birçok önemli isim için de ayrı bir yere sahiptir.

İzmirli Herodot’un “Onlar kentlerini bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzü ve en güzel iklimlerinde kurdular” demekten kendini alamadığı, Aristo’nun İskender’i

“Görmezsen eksik kalırsın!” diyerek uyardığı, Victor Hugo’nun onu hiç görmeden adına şiir yazıp “İzmir bir prensestir” diye övdüğü İzmir; sınır kenti ve farklı bölgelerin geçiş merkezi konumunda olan, nüfus bakımından Türkiye’nin 3. büyük kentidir. Ege Denizi kıyısında adeta bir inci gibi salınan İzmir 8.500 yıllık geçmişi ile de büyük bir tarihi ve kültürel zenginliği barındırmaktadır.

E G E B Ö L G E S İ İ Z M İ R

TARIM

Meyve ürünleri olarak başta zeytin olmak üzere üzüm, kiraz, mandalina, incir ve şeftali öne

çıkmak-tadır. Tarla ürünleri üretiminde başta pamuk olmak üzere silajlık mısır, patates, mısır (dane), buğday ve tütün ön plana çıkan ürünlerdir. Ayrıca toplam süs bitkileri üretim alanı açısından Türkiye’de önde gelen şehirlerdendir. Hayvansal üretimde süt ve süt ürünleri üretimi, beyaz et üretimi, kırmızı et üretimi öncelikli olup, su ürünleri yetişti-riciliği üretimi her yıl artmaktadır.

SANAYİ

İzmir sanayisi önemli düzeyde sektörel zenginlik göstermektedir. Sanayi özel-likle metal eşya, gıda ürünleri, giyim eş-yası, mobilya, deri, motorlu kara taşıt-ları, kimya, plastik, makine ve ekipman imalatı, ağaç ürünleri, kâğıt ürünleri ve tütüne dayanmaktadır.

İzmir’de 13 Organize Sanayi Bölgesi, 2 Serbest Bölge ve 4 Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 78 Ar-Ge merkezi, 28 tasarım merkezi, 138 üniversite araştırma ve uy-gulama merkezi bulunmaktadır.

MADENCİLİK

İzmir ve yakın çevresinde çok sayıda endüstriyel hammadde, metalik maden yatağı ve jeotermal kaynaklar bulunmaktadır. Metalik madenler bakımından ildeki en önemli maden altın cevherleri olup, antimuan, bakır, kurşun ve çinko cevherleri de bulunmaktadır.

Perlit ve mermer yatakları bölgedeki önemli endüstriyel hammaddelerinden olup, Türkiye’nin en büyük mermer fuarı Marble 25 yıldır İzmir’de düzenlenmektedir.

— 222 — — 223 — farklı gelir kaynağı, üretim aracı, ulaşım ve lojistik imkânı olsa da gerek turistik bölgeleri gerekse turizm imkânlarıyla yerli ve yabancı turistler için tercih sıra-lamasında en üst sıralardadır.

Yumuşak iklimi, turizm tesisleri kap-samında otelleri, eşsiz sahilleri ve şeh-rin sahip olduğu kültürle birlikte İzmir dünyanın en görkemli destinasyonların-dandır. Efes antik kenti, Bergama antik kenti, Smyrna antik kenti, Birgi, Çeşme

Yarımadası dünyaca ünlüdür. İzmir Enternasyonel Fuarı

Zeybek Kültür ve Sanat Festivali

ÜNİVERSİTELER

İzmir’de 6’sı kamu 3’ü vakıf olmak üzere 9 üniversite bu-lunmaktadır: Yaklaşık 7 bin öğretim elemanının görev yap-tığı 9 üniversitede, 74 ülkeden yaklaşık 3 bin yabancı öğ-renci de eğitim almaktadır.

KONUM ve ULAŞIM

İlin yaygın bir ulaşım ağı vardır. 36 ülkeden 86 şehre di-rekt uçuşları ve 25 milyon yolcu kapasitesi ile İzmir Adnan Menderes Havalimanı güçlü ulaşım imkânı sunmaktadır.

Saat Kulesi

E G E B Ö L G E S İ İ Z M İ R

MEŞHUR ÜRÜNLERİ

Türkiye’nin gerek tarihi gerek coğrafî konumu gerek doğal güzellikleriyle en önemli şehirlerinden birisi olan İzmir’in en meşhur ürünleri, incir, kuru üzüm, zeytin ve zeytinyağıdır.

AVANTAJLI YATIRIM ALANLARI

İzmir, konumu, sektörel çeşitliliği ve altyapısı ile yatırımlar için önemli bir çekim noktasıdır. 13 Organize Sanayi Bölgesi, 2 Serbest Bölge ve 4 Teknoloji Geliştirme Bölgesi, gelişmiş üretim olanakları, lojistik altyapısı, nitelikli işgücü ile İzmir, özellikle Rüzgâr Enerjisi Ekipmanları Üretimi olmak üzere, yenilenebilir enerji ve Bilgi İletişim Teknolojileri sektörle-rinden yatırımcılara öncelik vermektedir. Havacılık ve Uzay Teknolojileri ile Biyoteknoloji gibi yüksek teknolojili alanlar-da alanlar-da yatırım için cazip fırsatlar sunmaktadır.

Fransa’nın dünyaca tanınan sembolü Eyfel Kulesi’nin ta-sarımcısı, Ünlü Fransız Mimar Gustave Eiffel‘in İzmir’de 2 eseri bulunuyor. Her yıl 10 milyonu aşan kişinin ziyaret etti-ği Eyfel Kulesi henüz inşa edilmeden, Mimar Eiffel İzmir’de proje geliştirmişti.

Mimar Eiffel tarafından tasarlanan Basmane Garı bina-sı 1876’da inşa edildi. Yine Eiffel imzabina-sı taşıyan ve yapıldı-ğı yıllarda gümrük binası olarak kullanılan Konak Pier ise 1890’de faaliyete geçti. Konak Pier, bugün alışveriş mağaza-ları ve sinema salonuyla kentin en gözde alışveriş

merkez-— 226 merkez-— — 227 —

E G E B Ö L G E S İ M A N İ S A

Gelişmiş endüstrileri, organize sanayi bölgeleri, çevreci ve güçlü sanayi alt yapısı ile ödüllü bir yatırım kenti olan Manisa, stratejik konumu, zengin doğal kaynakları, hızlı lojistik imkânı, etkin işgücü ve geniş pazar fırsatları ile yatırımcıları için cazibe merke-zidir.

Doğudan Uşak ve Kütahya, batıdan İzmir, kuzeyden Balıkesir, güneyden Aydın, güney-doğudan Denizli illeri ile çevrilidir. Yüzölçümü 13.810 kilometrekaredir. Yükselti ise 50 metre ile 850 metre arasında değişmektedir. İl merkezinden doğuya gidildikçe yükselti artmaktadır.

E G E B Ö L G E S İ M A N İ S A

TARIM

Ürün çeşitliliği ve dış pazara dönüklüğü ile Manisa, tarımın öncü kentlerindendir. Çay, muz ve fındık ha-riç Manisa’da her türlü meyve ve bitki ziraatı yapı-labilmektedir. Manisa yıllık 3,1 milyar TL’den fazla

üretimiyle ülke genelindeki bitkisel üretimin %2,6’sını gerçekleştirmektedir. İl besi hayvancılığında ülke genelindeki üretimin %2,2’sini gerçekleştirerek 7. sırada yer al-maktadır. Manisa’da katma değeri yüksek olan meyve, içecek ve baharat bitkilerini üretim alanı toplam tarım alanının %39,9’udur. Manisa organik üretim için de potan-siyeli uygun bir kenttir. Dünya Sultaniye kuru üzüm ihtiyacının %90’ını Manisa karşı-lamaktadır. Manisa zeytin ve zeytinyağı üretiminde de büyük bir atılım içerisindedir.

Coğrafi işareti tescillenmiş Kırkağaç Kavunu üretilmektedir. Tarımda ve tarıma dayalı sanayide Manisa başkent olma yolunda ilerlemektedir. Gördes’te kurulan geniş ceviz bahçeleri yabancı yatırımcıların gözdesi haline gelmiştir. Demirci ilçesinde katma de-ğeri çok yüksek Antep fıstığı yetiştirilmektedir.

SANAYİ

Manisa’da imalat sektörü istihdamının teknoloji dü-zeyine göre dağılımına bakıldığında; %8,9’u yüksek teknoloji, %23,3’ü orta yüksek teknoloji, %39,2’si orta düşük teknoloji ve %28,6’sı düşük teknoloji düzeyin-de faaliyet gösteren iş kollarındadır. Yüksek katma değerli elektronik sektörü gelişmiş durumdadır. Bu sektörde, televizyon ve bilgisayar üretimi ile bunların yazılımı yapılmaktadır. Ayrıca bu sektörün yan sanayi kolları gelişmiştir. Elektronik sektörünü, beyaz eşya sektörü takip etmektedir. Manisa ilinin gelişmiş bir otomotiv yan sanayisi bulunmaktadır. İlde 5’i aktif toplam 7 adet OSB bulunmaktadır. Ayrıca Manisa Celal Bayar Üniversitesi bünyesinde bir adet tekno-loji transfer ofisi mevcuttur.

Manisa OSB; 2008 yılında Türkiye’nin En Çevreci

OSB’si seçilmiştir. Manisa OSB bünyesindeki Atıksu Arıtma Tesisi, Manisa Valiliği ta-rafından 2004, 2005 ve 2008 yıllarında verilen “En Çevreci Tesis” ödülünü kazanmıştır.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye’deki organize sanayi bölgeleri arasında bir

“ilk” olarak 2017 yılında Stevie Uluslararası İş Ödülleri kapsamında sosyal sorumluluk kategorisinde Avrupa çapında “Silver Prize” ile ödüllendirilmiştir.

Manisa’da olgunlaşmış sektörler;

Manisa, maden çeşitliliği ve rezervler bakımından zengindir. Altından bakıra,

— 230 — — 231 —

E G E B Ö L G E S İ M A N İ S A

TURİZM

Manisa, il sınırları içerisinde birçok An-tik Kent bulundurmaktadır. Aigai AnAn-tik Kenti, Thyateira Antik Kenti, Philadelp-hia Antik Kenti, Sardes Antik Kenti ve Bintepeler (Kral Mezarları) bunlardan bazılarıdır.

Şehrin girişinde misafirlerini karşılayan Spil Dağı başlı başına doğal bir güzellik olduğu gibi Fosil Ayak İzleri (Salihli-Sin-del Köyü), Kybele, Niobe (Ağlayan Kaya), Spil Dağı Milli Parkı, Adala Kanyonu, Kula Peribacaları, Kula Jeoparkı ve Kula Evleri de yerli ve yabancı turistler tara-fından yoğun bir ilgi görmektedir.

Kültürel ve geleneksel çeşitli

uygulamaları içeren ve baharın başlangıcı olarak kabul edilen Nevruz haftasında (21-24 Mart) kutlanan Mesir Macunu Festivali, Manisa’da yaklaşık 400 yıldır devam etmektedir� Festival şehrin en önemli etkinliklerindendir�

Mesir Macunu Festivali

ÜNİVERSİTELER

Türkiye’nin köklü üniversitelerinden birisi olan Manisa Celal Bayar Üniversitesi çatısı altında 2018-2019 verile-rine göre 48.095 öğrenci eğitim görmektedir. Fakülteleri, yüksek okulları ve birçok kompleks yapısıyla şehri bir eği-tim-öğretim kentine dönüştüren Celal Bayar Üniversitesi her yıl nitelikli binlerce öğrenci öğrenim görmektedir.

KONUM ve ULAŞIM

Manisa; İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Bursa gibi ge-lişmiş illere ve uluslararası bağlantıya sahip merkezlere yakın bir mesafede bulunmaktadır. Alsancak ve Kuzey Ege Çandarlı limanları ile İzmir Adnan Menderes Uluslararası Havalimanı’na, demiryolları, duble karayolları ve otoban-ları ile kesintisiz bağlantı imkânı sağlayan Manisa, güçlü bir ticaret imkânı sunmaktadır. Ülke toplam ihracatının

%30’unun gerçekleştirildiği Alsancak Limanı’na 30 km mesafededirdir.

Dünyanın en büyük 10 limanı arasında yer alan Kuzey Ege (Çandarlı) Limanı’na 95 km, 36 ülkeye doğrudan ulaşım sağlayan İzmir Adnan Menderes Uluslararası Havalima-nı’na 50 km mesafededirdir. Türkiye’nin en büyük kenti İs-tanbul’a karayolu ulaşımını 3,5 saate düşüren İstanbul-İz-mir otoyolu projesi ve Ankara-İzİstanbul-İz-mir hızlı tren projeleri sayesinde yatırımcısına geniş iç ve dış pazar avantajları sunmaktadır. Karasal Avrupa kentlerine uzanan, nakliye, maliyet ve zamanını önemli ölçüde düşürecek BALO (Batı Anadolu Lojistik Projesi) yer almaktadır.

Artemis Tapınağı

E G E B Ö L G E S İ M A N İ S A

MEŞHUR ÜRÜNLERİ

Manisa Osmanlı şehzadelerinin sancağa çıktıkları özel bir bölgedir. Osmanlı İmparatorluğu tarihinde ayrı bir yeri olan Manisa, tarihi yüz yılları bulan gerek ulusal çapta gerekse uluslararası bağlamda büyük üne sahip Mesir Macununun anavatanıdır. Sultaniye üzüm, Akhisar zeytini ve zeytinyağı, Kırkağaç kavunu, Salihli Kirazı, Köprübaşı çileği, Demirci hünnabı, Kula leblebisi, Manisa Kebabı, Salihli odun köfte, Akhisar Köftesi ilin meşhur ürünleridir.

AVANTAJLI YATIRIM ALANLARI

Ağaç, ağaç ürünleri ve mantar ürünleri imalat, içecek ima-latı, ağaç, ağaç ürünleri imalatı gelişen sektörlerdir. Gıda ürünleri, kauçuk ve plastik ürünleri, mineral ürünleri, bilgi-sayar elektronik ve optik, elektrikli teçhizat, makine ve ekip-man imalatı bölgenin olgunlaşmış sektörleridir. Uluslararası ekonomi dergisi Financial Times’ın, “Avrupa’nın gelecekteki kentleri” yarışmasında Manisa, Avrupa’daki 200 kenti geride bırakarak birinci oldu. 7 kategoride yapılan değerlendirmede Manisa, maliyet bakımından yabancı sermaye için yatırıma en uygun kent seçildi.

Manisa’nın yarışmada birinci seçilmesinde Manisa’nın sana-yi altyapısı, Türkiye’nin en gelişmiş altyapı ve üretim ilişkile-rine sahip OSB’sinden birinin Manisa’da kurulu bulunması, İzmir limanına yakınlığı, OSB’de enerji sorununun olmaması, OSB’nin doğal gaz sistemine kavuşmuş olması, hizmetlerin dünya standartlarında verilmesi ve OSB’deki mevcut büyük yabancı yatırımcı firmaların varlığı gibi etkenler önemli rol oynadı.

Şehrin girişinde misafirlerini Spil Dağı’nın eşsiz heybeti ve güzelli-ğiyle karşılayan Manisa doğasıyla adeta bir cennet. Çevre koruma ve güzelleştirme bilinci hat safhada olan Manisalılar gerek tarihi dokusunun gerekse doğal güzelliklerinin hak ettiği ilgiyi görmesi için azamî derecede ilgi göstermektedir. Manisalıların şehirlerine ve şehirlerinin doğasına olan düşkünlüğünün en büyük ispatı olan Manisa Tarzan’ı da şehrin tarihine adını altın harflerle yazdırmayı başarmıştır.

Modern zamanların başında kendisini doğaya ve şehrinin doğal güzelliklerini korumaya adamış, gerçek adı Ahmeddin Carlak olan

— 234 — — 235 —

E G E B Ö L G E S İ A Y D I N

Aydın, 8.116 km² yüzölçümü ve 92 metre rakımla Ege Bölgesinin en özel şehirlerinden biridir. Didim ve Kuşadası Türkiye’nin iki önemli turizm merkeziyle turizm potansiyeli yüksek bir ildir. Aydın, Türkiye’nin ilk demiryolu kurulan şehridir. Aydın’da çok sayıda tarihî eser bulunur. Türkiye’nin en uzun üçüncü tüneli, Türkiye Otoyolları üzerindeki en uzun ikinci tüneli burada bulunmaktadır. Nüfus bakımından Ege Bölgesi’nin 3. büyük ilidir.

E G E B Ö L G E S İ A Y D I N

TARIM

Manisa ve İzmir kuzeyde, Denizli ve Muğla doğuda, Ege Denizi ise şehrin batısında bulunmaktadır.

To-pografik yapısı maki bitki örtüsüne elverişlidir. 395.494 hektar alanda sulu tarım yapıl-maktadır. Tarım arazilerinde zeytin ve meyvelikler büyük bir yer kaplayapıl-maktadır. Zeytin, incir, kestane üretiminde Türkiye’de 1. sırada; pamuk üretiminde ise 3. sırada yer al-maktadır. İlde 6 Baraj (Kemer Barajı, Çine Topçam Barajı, Yaylakavak Barajı, İkizdere Barajı, Çine Adnan Menderes Barajı, Karacasu Barajı) mevcuttur.

SANAYİ

7 adet Organize Sanayi Bölgesi ve 1 Tek-nokent bulunmaktadır. Aydın Organize Sanayi Bölgesi 1976’da kurulmuştur.

Türkiye’nin en büyük OSB’lerinden biri-dir. 110 hektarlık alanda önemli endüst-riyel firmalara ev sahipliği yapmaktadır.

MADENCİLİK

Aydın, yeraltı kaynakları itibari ile zengin bir şehirdir. Yeraltı kaynakları arasında feldspat, kuvars, diyomit, barit ve grafit gelmektedir. Bunların yanı sıra metalik madenler bakımından altın, bakır, kurşun, çinko, cıva ve demir oluşumları bulunmaktadır. Çine-Yeniköy-Ozanbelenin’de düşük tenörlü bir barit zuhuru mevcuttur.

Seramik hammaddelerinden birisi olan kuvars, Bozdoğan, Söke ve Çine ilçeleri sınırları içerisindedir. Mermer açısından Karacasu ilçesi önemli potansiyellere sahiptir. Dünya

— 238 — — 239 —

E G E B Ö L G E S İ A Y D I N

TURİZM

Aydın sınırları içerisinde bulunan 2 Antik Kent UNESCO listesine girmiş ve yine UNESCO tarafından koruma altına alın-mıştır. Koruma altına alınan milli park-ları, 30 adet mavi bayraklı plajıyla yerli ve yabancı turistlerin tatil tercih listelerin-de Kuşadası ve Didim başta olmak üzere Aydın üst sıralarda yer almaktadır.

Deve Güreşleri

Vegan Festivali Zeybek Oyunları

ÜNİVERSİTELER

Adnan Menderes üniversitesinde 55 bin öğrenci, 1866 akademik personeli bulunmaktadır. 18 Fakülte, 3 Enstitü, 1 Devlet Konservatuarı, 5 Yüksekokul, 18 Meslek Yükse-kokulu, 26 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile toplam 71 akademik birim bulunmaktadır.

KONUM ve ULAŞIM

Türkiye’nin ilk demiryolu hattına sahip şehri Aydın’dır. İz-mir Atatürk Havalimanı’na ve Alsancak limanına 100 kilo-metre uzaklıktadır.

Apollon Tapınağı

E G E B Ö L G E S İ A Y D I N

MEŞHUR ÜRÜNLERİ

Organik tarımda Türkiye 1.’sidir. Zeytin, incir ve kestane şeh-rin en meşhur ürünleridir.

AVANTAJLI YATIRIM ALANLARI

150 kilometrelik sahil şeridine sahiptir. Bereketli toprakla-rı ve yumuşak iklimiyle tatoprakla-rım, tatoprakla-rıma dayalı sınaî faaliyetler için uygundur. Enerji üretim, madencilik ve turizm faaliyetle-ri şehfaaliyetle-rin belli başlı yatırım alanlarıdır.

Adını mitolojide yer alan aşk ve güzellik tanrıçası olarak bilinen Afrodit’ten alan dünyaca ünlü antik kent, Aydın sınırları içinde yer almaktadır.

Günümüze dek ayakta durmayı başaran Aphrodite Tapınağı’nın ya-pımı 150 yıldan fazla sürmüştür. Ünü kıtaları aşmış efsane yapı Afrodisias Antik Tiyatrosu da antik kent içinde bulunmaktadır.

— 242 — — 243 —

E G E B Ö L G E S İ D E N İ Z L İ

İhracatta 9. olan Denizli sosyoekonomik gelişmişlik sıralamasında 10. sıradadır. 3 böl-ge arasında böl-geçiş konumundadır. İklimsel özellikleri ve verimli tarım toprakları dikkat çekicidir. Biyolojik çeşitliliği zengindir. Tarihi ve köklü kültürel mirası ile önemli bir şehirdir. Türkiye’nin ilk 1000 büyük firmasından 23 tanesi Denizli’dedir. Türkiye’nin en önemli jeotermal alanlarından Kızıldere buradadır. Jeotermal ve güneş enerjisi po-tansiyeli büyüktür. Kültürel ve inanç turizmi açısından önem taşıyan 19 antik kente ev sahipliği yapmaktadır.

E G E B Ö L G E S İ D E N İ Z L İ

TARIM

Denizli’de ekonomik olarak tarımı yapılan 125 çeşit tarımsal ürün bulunmaktadır. 74 ülkeye 96 çeşit

ta-rım ürünü ihraç edilmektedir. (Kekik, nar, ay çekirdeği, üzüm, elma, honaz kirazı, ayva, kavun, karpuz, adaçayı, leblebi, tütsülenmiş alabalık).

Denizli Türkiye’de üretilen, kekiğin %86’sını, çerezlik ayçiçeğinin %19’unu, leblebinin

%80’ini karşılamaktadır. Denizli kekik üretiminde, çerezlik ay çekirdeği, tütün ve

ada-SANAYİ

Tekstil ürünleri, ana metal sanayi (özel-likle bakır-tel kablo imalatı), giyim eş-yası, elektrikli makine ve cihazlar, me-talik olmayan diğer mineral ürünlerin imalatı (özellikle cam, çimento, hazır beton ve mermerin kesilmesi şekil ve-rilmesi), metal eşya sanayi, gıda ürün-leri ve içecek, taş ocakçılığı ve diğer madencilik, makine ve teçhizat imalatı öne çıkan sektörlerdir. Denizli; İstanbul Sanayi Odası verilerine göre Türkiye’nin ilk 1000 firması arasında 23 firması bu-lunmakta, Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre 1000 ihracatçı firma ara-sında 28 firma ile yer almaktadır.

Ayrıca; Denizli Serbest Bölge (DENSER), Denizli Organize Sanayi Bölgesi, Deri İhtisas ve Karma OSB, Çardak OSB, Sa-rayköy Tarıma Dayalı İhtisas OSB bulun-maktadır.

MADENCİLİK

Denizli ve yakın çevresinde yapılan çalışmalar sonucunda önemli endüstriyel ham-madde ve metalik maden yatağı ve zuhurları olduğu ortaya çıkarılmıştır. Bunlardan en önemlileri mermer (traverten), kum-çakıl, kuvarsit, manganez ve krom olarak sa-yılabilir. Balıkesir’den sonra Türkiye’nin ikinci büyük mermer ve traverten yatakları, Denizli’de bulunmaktadır. Kocabaş ve Kaklık mevkilerinde büyük traverten rezervleri bulunmaktadır. 1979 yılında ilk tesisin kurulmasıyla faaliyete başlayan mermer sana-yii, daha sonraki yıllarda da gelişmesini sürdürmüştür. Mermer dışında endüstriyel hammaddeler bakımından merkez ilçe kuvarsit ve kum-çakıl bakımından önemli

po-— 246 po-— — 247 —

E G E B Ö L G E S İ D E N İ Z L İ

TURİZM

Denizli, dünyaca ünlü travertenlerinin yanı sıra il sınırları dahilindeki Antik Kentleri, şelaleleri ve dağları bulun-maktadır. Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonlarındandır.

UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Pamukkale Hierapolis’in yanı sıra Laodikya ile Tripolis Antik Kentleri ilin önemli cazibe merkezlerindendir. Dün-yanın birçok ünlü markası için tekstil üretimi yapan Denizli’den dünyaca ünlü futbol kulüpleri ve uluslararası spor tur-nuvalarına dokunan havlu ve bornozlar gönderilmektedir.

Denizli Horozu

ÜNİVERSİTELER

Pamukkale Üniversitesi, 6 enstitü, 16 fakülte, 17 meslek yüksekokulu, 39 adet çeşitli branşlarda Uygulama ve Araş-tırma Merkezi ile Pamukkale Teknokent’i bulunmaktadır.

KONUM ve ULAŞIM

Karayolu, demiryolu ve havayollarına sahiptir. Denizli-Ay-dın-İzmir karayolunu izleyen demiryolu kentin, Ege Bölge-si’nin büyük liman kenti İzmir ile bağlantısını sağlamak-tadır. Demiryolu vasıtasıyla Türkiye’nin en büyük ticaret merkezi İstanbul’a da bağlantı sağlanmaktadır.

Hierapolis Antik Kenti

E G E B Ö L G E S İ D E N İ Z L İ

MEŞHUR ÜRÜNLERİ

Tarıma elverişli iklimi ve bereketli topraklarıyla tarıma dayalı üretimde Türkiye ekonomisinde önemli bir yeri olan Denizli’de zeytin, şekerpancarı, haşhaş ve ayçiçeği en meşhur ürünler olarak dikkat çekmektedir.

AVANTAJLI YATIRIM ALANLARI

Birçok farklı alanda yatırıma coğrafî ve iklim koşulları itibari ile açık olan Denizli; makine imalatı, alternatif turizm (ter-mal, sağlık ve kış), teknik tekstil, gıda ve içecek, su ürünleri yetiştiriciliği gibi belli başlı konularda yatırıma açık bir şe-hirdir.

5000 yıllık üfleme cam sanatı geleneği

Belgede Şehir Şehir Türkiye (sayfa 109-125)

Benzer Belgeler