• Sonuç bulunamadı

Bu yıl 744. ölüm yıl dönümünde

Belgede Nazan Öksüz EDİTÖRDEN (sayfa 128-132)

anılacak olan

Mevlânâ, bunca

yıl sonra bile bu

topraklardan

dünyaya ışık

saçmaya devam

ediyor.

2018 | SAYI26 |127 İL TANITIMI

hazırlamış ve bunlarla dünyaya ışık tutmuşlardır. Bu isimlerle Konya tam anlamıyla “Altın Çağı”nı yaşamıştır. Bu çağa damgasını vuran fikirler ve yaşanan aydınlanma hem şehrin hem de Anadolu’nun ruhuna işlemiştir. Öyle ki bundan sonra yaşanan tüm kötü olaylara rağmen Anadolu, Türklerin ana yurdu olarak kalabilmiştir. Bu çağda oluşan Moğol, Haçlı, Yunan ya da diğer tüm emperyalist saldırılara karşı durabilecek gücü vermiştir. Mevlânâ yaşama sevincini tüm dünyaya sevgi ve hoşgörü anlayışı ile yayarken, Nasreddin Hoca milletimizin hazır cevaplılığını ve kıvrak zekâsını yansıtmıştır. Yunus Emre Orta Çağ’ın karanlığındaki Avrupa’ya Anadolu’da yaydığı insan ve insanlık sevgisi ile adeta “medeniyet dersi” vermiştir.

Selçuklu döneminde Konya başkent olmanın verdiği ayrıcalıkla, pek

çok mimari eserle süslendi ve Anadolu’nun en gelişmiş şehirlerinden biri oldu. Türk-İslâm döneminden önce yapılan eserlerden günümüze ulaşan çok fazla kalıntı bulunmuyor. Yapılan kazılarda daha çok Türk çağına ait eserler ele geçmekle birlikte bölgede hüküm süren Hitit, Roma ve Bizans kalıntıları da çıkmaktadır.

Osmanlı döneminde de bilim ve sanat çalışmaları bölgede kesintiye uğramadan devam etmiştir. Mimaride de Osmanlı’nın etkisi şehri geliştirmeye, günümüze kadar kalan eserlerle devam etmiştir.

Konya’nın 7 Harikası

Konya Turizm

Platformu’nun Konya’daki en önemli tarihi eserlerle ilgili yaptığı ankete göre Konya’nın 7 Harikası; Mevlânâ Türbesi (%12.25), Meke Gölü (% 8.28), Çatalhöyük (% 7.09), Nasrettin Hoca (% 6.2), Tınaztepe Mağarası (% 6.05), Alaaddin Camii (%5.66) ve Yerköprü Şelalesi’dir. (% 5.48)

Ankette göre Konya’daki en önemli diğer 22 kültürel ve doğal miras şu şekilde: İvriz Kaya Anıtı, Klistra, Eşrefoğlu Camisi, Eflatun Pınarı, Fasıllar Anıtı, Aya Elena Kilisesi, Kubad-Abad Sarayı, Köşk Kaplıcaları, Karapınar Obrukları, Tuz Gölü, İnce Minare, Karatay Medresesi, Ilgın Kaplıcaları, Oymalı Yeraltı Şehri, Aziziye Camisi.

Mevlânâ Müzesi

Yedi harikanın başında gelen Mevlânâ Müzesi aynı zamanda Türk Çağı

dediğimiz dönemin de en önemli tarihî miraslarından biridir. Bugünkü haline Cumhuriyet döneminde gelen türbe, Mimar Bedrettin Tebrizî tarafından yapıldı. “En Yeşil Kubbe” anlamına gelen Kubbe-î Hadra denilen 16 dilimli kubbesi firuze çinilerle kaplıdır. Bugün tüm dünyanın akın ettiği bir müze olan Mevlâna Dergâhının bulunduğu yer, Selçuklu Sarayı’nın Gül Bahçesi’ydi. Sultan Alâeddin Keykubad burayı Mevlâna’nın babası Sultânü’l-Ulemâ Bâhaeddin Veled’e hediye etmişti. Sultânü’l-Ulemâ,

| İSTİHDAM’DA 3İ 128

vefatından sonra türbedeki bugünkü yerine defnedildi. Halktan gelen mezarın üzerine bir türbe yapılması isteğini reddeden Mevlânâ; “Gök kubbeden daha iyi türbe mi olur?” dese de onun ardından kendi oğlu halkın isteğine karşı koymamış ve türbe yapılmasına izin vermiştir.

19. yüzyılın sonuna kadar eklemeler yapılarak inşaatı devam eden Mevlevî Dergâhı ve türbe olan yapı, 1926 yılında “Konya Âsâr-ı Âtîka Müzesi» olarak ziyarete açılmıştır. 1954 yılında restore edildikten sonra adı “Mevlânâ Müzesi” olarak değiştirilmiştir.

Konya’da her yıl düzenlenen Şeb-î Aruz törenleri ile Mevlânâ, ölüm yıl dönümünde anılmaktadır. Bu yıl 744. ölüm yıl dönümünde anılacak olan Mevlânâ, ölümünden bunca yıl geçtikten sonra bile bu topraklardan dünyaya ışık saçmaya devam ediyor.

Kültür ve Turizm

M.Ö. 7000 yılına kadar giden tarihi ve ev sahipliği yaptığı medeniyetler nedeniyle Konya, günümüzün önemli “kültür turizmi” şehirlerindendir. Başta Mevlânâ Müzesi olmak üzere pek çok müze, ören yerleri, tarihi ve doğal sit alanları, mağaraları ve sivil mimari örnekleriyle zengin bir tarihin mirasçısıdır Konya. Bu nedenle de turizm açısından, özellikle de kültür turizmi açısından önemli bir cazibe merkezidir. Konya’da; il merkezinde toplam 10 müze bulunmaktadır. 2017’nin ilk 9 ayında 2 milyon 29 bin 165 kişi şehirdeki bu müzeleri ziyaret etmiştir.

Eşsiz Coğrafyası ile Daha Değerli

Konya 38 bin 873 kilometrekare yüzölçümü ile Türkiye’nin en büyük ilidir. Ortalama yükseltisi 1016 metredir. Türkiye’nin en büyük alüminyum (boksit) ve magnezit yatakları ile kömür, kil, çimento hammaddeleri, kurşun-çinko, barit madenleri bulunmaktadır. Maden yataklarının ilçeler itibariyle dağılımı aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

Konya'nın Madenleri

Maden Cinsi Bulunduğu İlçe

Alüminyum (Boksit) Derebucak, Seydişehir

Demir Hadim, Yunak

Krom Altınekin, Beyşehir, Çumra, Meram Kurşun Çinko Bozkır, Hadim

Mangenez Bozkır, Güneysınır Barit Akşehir, Beyşehir, Hüyük

Sınırları içindeki akarsular sel baskınlarına neden olarak tarım arazilerine büyük zarar vermektedir. Bu nedenle bölgede erozyonla mücadele çalışmaları yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Selleri önlemek için akarsulara barajlar yapılmıştır. En büyük ve en önemli akarsuyu olan Çarşamba Suyu üzerinde kurulan Apa Barajı, hem selleri önlemekte hem de Konya Ovası’nın bir bölümünde sulama bu sayede yapılmaktadır. Konya sınırlarında pek çok tabii göl ve bataklık bulunmaktadır. Tuz Gölü, Beyşehir Gölü, Meke Gölü, Akşehir Gölü, Suğla Gölü, Ilgın (Çavuşçu) Gölü, Ereğli Akgöl ve Yunak Akgöl. Bunlardan Tuz, Beyşehir ve Meke Gölleri hem oluşumları hem de büyüklükleri nedeniyle diğerlerinden ayrılmaktadır.

Tuz Gölü Ankara, Konya, Aksaray sınırlarının kesiştiği yerde, Konya sınırı içinde yer almaktadır. Türkiye’nin yüzölçümü açısından ikinci büyük gölüdür. Derinliği yaklaşık 12 metredir ki bu özelliği ile en sığ gölümüzdür. Göl üzerinde görülebilecek kuş türleri arasında flamingo, bataklık kırlangıcı, martı, kılıçgaga, angıt kuşu, kocagöz gibi kuşlar vardır. Beyşehir Gölü, Konya’nın batısında Konya-Isparta sınırı üzerindedir. Türkiye’nin en büyük 3. gölüdür. Aynı zamanda en büyük tatlı su gölüdür. Tektonik-Karstik olaylarla meydana gelmiş olan bu göl, Türkiye’nin millî parklarından biridir. 22 adası ve pek çok kayalığı bulunmakta ve üzerinde su sporları yapılabilmektedir. Beyşehir Gölü, ornitolojik açıdan da önemli bir kuş üreme ve barınma merkezidir. Bu nedenle turizm açısından ekonomik değeri de büyüktür. Göl İçinde Göl: Meke Meke Gölü’nün dünyada bir benzeri daha yoktur. Zeminde çift patlama ile oluşmuş bir krater gölüdür. Panoramik manzarası, jeolojisi ve bölgeyi mesken tutan kuşları ile bir doğa harikasıdır.

Göl ve birincil krater çukurunun uzunluğu 800 metre, genişliği 500 metredir. Derinliği ise 12 metredir. 5 milyon yıl önce bir volkanik patlama sonucu oluşan bu krater, zamanla suyla dolarak göle dönüşmüştür. Günümüzden 9000 yıl önce gerçekleşen ikinci bir volkanik patlama ile de gölün ortasındaki ikinci volkan konisi oluşmuş, zamanla o da suyla dolarak ikinci bir göle dönüşmüştür. Bu ikinci göl 25 metre derinliktedir. Gölü

2018 | SAYI26 |129 İL TANITIMI

oluşturan volkanik kütlenin yapısı, en şiddetli yağmurları bile hemen emebilen yapıdadır. Gölün şekli bu nedenle yıllardır değişmemiştir. Meke, aynı zamanda göçmen kuşların Türkiye üzerinde mola verdiği nadir tabiat harikalarından biridir.

Nasrettin Hoca Türbesi

Büyük filozof, mizah ustası ve halk bilgesi Nasreddin Hoca Sivrihisar’da doğmuş Akşehir’e yerleşmiş ve burada vefat etmiştir. Güldürürken düşündüren gülmeceleriyle

tanıdığımız Hoca’nın türbesi, Akşehir’de kendi adıyla anılan mezarlıktadır. Mermer mezarın başucunda Hoca’nın yaşamını simgelemek maksadıyla H. 683 (1284) olan ölüm tarihi, tersten 386 şeklinde yazılmıştır. Dünyanın İlk Yerleşim Yeri Çatalhöyük Çatalhöyük Konya’nın Çumra ilçesi sınırlarındadır. Dünya’daki en önemli arkeolojik alanlardan biri olarak, tarihi M.Ö. 7000-8000 yıllarına kadar uzanır. İnsanlık tarihinin ilk yerleşimi, ilk ev mimarisi ve ilk kutsal yapılarına ait özgün buluntuların olduğu Çatalhöyük’te 1993 yılında arkeolojik kazılar yeniden başlatıldı. Buradan çıkan eserler Konya Arkeoloji

Müzesi’nde sergileniyor.

yılı Hanehalkı İşgücü anketi sonuçlarına göre; istihdam edilen nüfusun %26,4’ü tarım sektöründe, %29’u sanayi sektöründe, %44,7’si hizmetler sektöründe çalışmaktadır. 15 ve üstündeki nüfusu 1 milyon 747 bin olan bölgenin işgücü nüfusu 879 bin, istihdam edilen nüfusu ise 827 bindir.

İŞKUR Olarak Konya’daki Hizmetlerimiz.

2018 yılı Mart sonu itibariyle özel sektörde bin 383 vatandaşımız işe yerleştirilmiştir.

Bu dönemde iş ve meslek danışmanlığı çalışmaları kapsamında 34 bin 599 bireysel görüşme yapılmıştır. 545 grup görüşmesinde 13 bin 876 kişiye ulaşılmıştır. 4 bin 838 işyeri ziyaret edilerek, Kurum faaliyetlerinin tanıtımı, yürürlükteki teşvik programları, aktif işgücü programları, işgücü piyasası bilgi izleme ve değerlendirmesi hakkında bilgi verilmiş ve talep alınmıştır. Ayrıca, 378 okul ziyaretinde meslek seçiminin önemi ve iş arama becerileri eğitimi verilmiştir.

Aktif işgücü faaliyetleri kapsamında; 417 İşbaşı Eğitim Programında bin 170 katılımcıya, 36 farklı mesleki eğitim kursunda 759 kursiyere ve 31 girişimcilik eğitim programında 758 katılımcıya hizmet verilmiştir. Çatalhöyük, sadece

ülkemizde değil, dünyada yemek kültürünün ilk defa başladığı, tarımın yapıldığı, ateşin kullanıldığı, yerleşik hayata geçildiği, vahşi hayvan saldırılarına karşı ortak savunmanın yapıldığı merkez olarak kabul ediliyor.

2017 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre Konya’nın nüfusu 2 milyon 180 bin 149 kişidir. Yıllık nüfus artış hızı %0 8,7, kilometrekare başına düşen kişi sayısı 56’dır. İl merkezi nüfusu ise 1 milyon 301 bin 222 kişidir.

İstatistiksel bölge sınıflamasına göre TR52 grubuna giren Konya ve Karaman’da TÜİK 2017

| İSTİHDAM’DA 3İ 130 KONİF 2017 4. Konya İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Konya İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı” 29 – 30 Mart 2017 tarihlerinde Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubat Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleştirilmiştir. 2 gün boyunca ziyaret edilen fuarda, katılımcılar firmaların stantlarını ziyaret ederek iş

başvurusunda bulunmuş, yapılan işler hakkında bilgi alarak firmaların insan kaynakları

sorumluları ile doğrudan

görüşme imkânına kavuşmuşlardır. Başarılı iş adamları ve uzmanların tecrübelerini paylaştığı seminer ve panellerde etkili iletişim, iş arama becerileri, motivasyon, girişimcilik, iş sağlığı ve güvenliği konuları hakkında katılımcılar bilgilendirilmiştir. Kariyer ve Meslek Tanıtım Günü Etkinlikleri Konya’da yaşayan öğrencilere ve meslek seçim aşamasındaki gençlere yönelik meslek tanıtım günleri düzenlenmektedir. İş arayanlara; Ø Mesleki rehberlik hizmetleri sunmak, Ø Kariyer planlamalarına yardımcı olmak, Ø İş arama konusunda yol göstermek, Ø Öğrendikleri mesleki bilgileri gerçek hayatla birleştirerek pratiğe dönüştürmek, Ø Meslekleri her

yönüyle tanıyıp doğru hedefler belirleyerek ilgi ve yetkinlikleri doğrultusunda uygun mesleği seçmek, Ø Kişisel gelişimlerini artırmak, Ø İş dünyasını tanımalarına yardımcı olmak, hedefiyle kariyer günleri etkinlikleri düzenlenmiştir. 2017 yılı içerisinde bu kapsamda planlanan 11 etkinliğin tamamı gerçekleştirilmiştir.

8-12 Mayıs 2018’de

Belgede Nazan Öksüz EDİTÖRDEN (sayfa 128-132)