• Sonuç bulunamadı

Bu bölümde araştırmanın modeli, verilerin nasıl toplandığı ve nasıl analiz edildiği üzerinde durulmuştur.

3.1. ARAŞTIRMANIN MODELĐ

Bu çalışma nitel ve nicel araştırma yöntemleri uygulanarak gerçekleştirilmiştir.

Araştırmanın nitel bölümünde Milli Eğitim Bakanlığı, Talim Terbiye Kurulunun 28. 06.

2006 gün ve 238 sayılı kararı ile basılan 9. Sınıf Türk Edebiyatı ders kitabında yer alan metin altı soruları ve etkinliklerinin yapılandırmacı yaklaşıma uygunluğu nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi ile gerçekleştirilmiştir.

9. Sınıf Türk Edebiyatı ders kitabında yer alan metin altı soruları ve etkinliklerinin yapılandırmacı yaklaşıma uygunluğuna ilişkin öğretmen ve öğrenci görüşlerinin belirlenmesinde nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Tarama (survey) araştırması bir grubun belirli özelliklerini belirlemek için verilerin toplanmasını amaçlayan çalışmalardır (Büyüköztürk ve diğerleri, 2009:16).

3.2. EVREN VE ÖRNEKLEM

Araştırmanın nitel bölümünde, Milli Eğitim Bakanlığı, Talim Terbiye Kurulunun 28. 06. 2006 gün ve 238 sayılı kararı ile basılan 9. Sınıf Türk Edebiyatı ders kitabındaki metin altı soruları ve etkinlikleri evren ve örneklem olarak alınmıştır.

Nicel bölümde ise, çalışma evrenini; Ankara ili merkez ilçelerinde bulunan orta öğretim kurumlarında öğrenim gören 9. sınıf öğrencileri ve bu kurumlarda görev yapan 9. sınıf Türk Dili ve Edebiyatı ders öğretmenleri oluşturmuştur.

Araştırmanın örneklemini, 2010-2011 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında, Ankara ili merkez ilçelerindeki ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören ve rastgele seçilen 100 9. sınıf öğrencisi ile bu kurumlarda görev yapan 9. sınıf Türk Edebiyatı dersini veren ve rastgele seçilen 50 öğretmen oluşturmuştur.

LĐSE f %

Suzan-Mehmet GÖNÇ Lisesi 30 30

Dr. Binnaz EGE -Dr. Rıdvan EGE Anadolu Lisesi 40 40

Ayhan SÜMER Anadolu Lisesi 16 16

Mehmet Emin Resulzâde Anadolu Lisesi 14 14

Toplam 100 100

Tablo 5: Öğrenci Çalışma Grubunun Liselere Göre Dağılımı

Tablo 5’te görüldüğü gibi liseler içinde en çok öğrenci 40 kişi ve % 40’lık oranla Dr. Binnaz EGE -Dr. Rıdvan EGE Anadolu Lisesi iken en az öğrenci 14 kişi ve % 14’lük oranla Mehmet Emin Resulzâde Anadolu Lisesidir.

Cinsiyet f %

Kız 58 58

Erkek 42 42

Toplam 100 100

Tablo 6: Öğrenci Çalışma grubunun Cinsiyete Göre Dağılımı

Tablo 6’da görüldüğü gibi 100 kişilik çalışma grubunun 58’ i kız ( % 58) ve 42’si ise erkektir (% 42). Oranlara bakıldığında bayan ve erkek öğrencilerin sayılarının birbirine yakın olduğu görülmektedir.

LĐSE f %

Suzan-Mehmet GÖNÇ Lisesi 11 22

Dr. Binnaz EGE -Dr. Rıdvan EGE Anadolu Lisesi 10 20

Ayhan SÜMER Anadolu Lisesi 5 10

Mehmet Emin Resulzâde Anadolu Lisesi 6 12

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel Lisesi 10 20

Sokullu Mehmet Paşa Lisesi 8 16

Toplam 50 100

Tablo 7: Öğretmen Çalışma Grubunun Liselere Göre Dağılımı

Tablo 7’de görüldüğü gibi liseler içinde en çok öğretmen 11 kişi ve % 22 ’lik oranla Suzan-Mehmet GÖNÇ Lisesi iken en az öğretmen 5 kişi ve % 10’luk oranla Ayhan SÜMER Anadolu Lisesidir.

Cinsiyet f %

Kadın 30 60

Erkek 20 40

Toplam 50 100

Tablo 8: Öğretmen Çalışma Grubunun Cinsiyete Göre Dağılımı

Tablo 8’de görüldüğü gibi 50 kişilik çalışma grubunun 30’u kız ( % 60) ve 20’si ise erkektir (% 40). Oranlara bakıldığında bayan ve erkek öğretmen adaylarının sayılarının birbirine yakın olduğu görülmektedir.

3.3. VERĐLERĐN TOPLANMASI

Araştırmanın nitel bölümünde, Milli Eğitim Bakanlığı, Talim Terbiye Kurulunun 28. 06. 2006 gün ve 238 sayılı kararı ile basılan 9. sınıf Türk Edebiyatı ders kitabındaki metin altı etkinliklerinin yapılandırmacı yaklaşıma uygunluğu araştırılırken “Kaynak Taraması” yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak 9. sınıf Türk Edebiyatı kitabı ve MEB Ortaöğretim Türk Edebiyatı Dersi 9. Sınıf Öğretim Programı kullanılmıştır.

9. sınıf Türk Edebiyatı ders kitabında yer alan metin altı sorularının ve etkinliklerinin yapılandırmacı yaklaşıma uygunluğu araştırılırken öncelikle konu ile ilgili literatür araştırılmış, ardından yapılandırmacı yaklaşım hakkında araştırma yapılmış ve bu yaklaşımın Türk edebiyatı dersleri için kullanılacak etkinliklerde nasıl yansıtılması gerektiği belirtilmiştir. Edinilen bilgiler doğrultusunda 9. sınıf Türk Edebiyatı ders kitabındaki metin altı sorularının ve etkinliklerinin incelenmesi gerçekleştirilmiştir.

Araştırmanın nicel bölümünde, 9. sınıf öğrencileri ve Türk Edebiyatı dersini veren öğretmenlerin ders kitabına karşı olan tutumlarını belirleyebilmek için 30 maddeden oluşan öğrenci tutum ölçeği ve 30 maddeden oluşan öğretmen tutum ölçeği hazırlanmıştır. Hazırlanan bu ölçekler 2010-2011 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde öğretmen ve öğrencilere uygulanmıştır.

3.4. VERĐLERĐN ANALĐZĐ

Araştırmada verilerin çözümlenmesi SPSS 15 (Statistical Package for Social Science for Personal Computers) programı kullanılarak yapılmıştır.

Araştırmada verilerin analizinde frekans, yüzde ve aritmetik ortalama değerleri kullanılmış; ilişkisiz örneklem için t-testi, U testi ve Kruskal Wallis teknikleri uygulanmıştır.

Araştırmanın 13. alt probleminde 9. sınıf öğrencilerinin Türk Edebiyatı dersine ilişkin tutumlarının cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığı ilişkisiz örneklem için t-testi kullanılarak analiz edilmiştir.

Araştırmanın 15. ve 16. alt problemlerinde Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenlerinin Türk Edebiyatı ders kitabında yer alan metin altı sorularına ve metin etkinliklerine ilişkin tutumlarının cinsiyet ve öğrenim durumu değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı küçük örneklem olduğu için parametrik olmayan istatistiksel tekniklerden Mann Whitney U testi kullanılarak analiz edilmiştir.

Araştırmanın 17. alt probleminde Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenlerinin Türk Edebiyatı ders kitabında yer alan metin altı sorularına ve metin etkinliklerine ilişkin tutumlarının kıdem değişkenine göre farklılaşıp farklılaşmadığı Kruskal Wallis testi kullanılarak analiz edilmiştir.

Verilerin çözümlenmesinde ve yorumlarda α=,05 anlamlılık düzeyi esas alınmıştır.

BÖLÜM IV

Benzer Belgeler