• Sonuç bulunamadı

3.1. Ara>t;rma Modeli

Bu ara(t&rma, ö rencilerin lise kimya dersleri ile OKS’da kimya sorular&n& cevaplama ba(ar&lar& aras&ndaki ili(kinin de erlendirilmesi amac&yla yap&lm&(t&r. Yöneldi i amaç ve ara(t&rman&n kapsam& bak&m&ndan ara(t&rma “tarama” modelinin bir türü olan “genel tarama modeli” ile yap&lm&(t&r.

“Tarama modelleri” geçmi(te ya da hâlen var olan bir durumu var oldu u (ekliyle betimlemeyi amaçlayan ara(t&rma yakla(&m&d&r. Söz konusu yakla(&mda ara(t&rman&n konusunu olu(turan olay, birey ya da nesne kendi ko(ullar& içinde ve oldu u gibi tan&mlanmaya çal&(&l&r (Karasar, 2003, s.77). Tarama modeli “genel tarama modelleri” ve “örnek olay taramas&” olmak üzere iki ba(l&k alt&nda s&n&fland&r&labilir.

Genel tarama modelleri, çok say&da elemandan olu(an bir evrende, evren hakk&nda genel bir yarg&ya varmak amac& ile evrenin tamam& ya da ondan al&nacak bir grup örnek veya örneklem üzerinde yap&lan tarama düzenlemeleridir. Genel tarama modeli yöntemiyle, tekil veya ili(kisel tan&mlamalar yap&labilir (Karasar, 2003, s.79). Bu ara(t&rmada “lise kimya dersine” ili(kin ö renci ba(ar&lar&n& de erlendirmek amac&yla evrenden al&nan bir örneklem üzerinde tekil ve ili(kisel bir tarama yoluna gidilmi(tir. Bu nedenle ara(t&rma “genel tarama model”ine uygundur.

3.2. Evren ve Örneklem

Ara(t&rma evrenini, Ankara’daki orta dereceli okullarda ö renim gören ö renciler ve bunlardan OKS ile Anadolu lisesine yerle(tirilen ö renciler ve OKS’ da sorulan kimya sorular& olu(turmaktad&r.

Ara(t&rman&n örneklemini, Ankara li Yenimahalle lçesi’nde bulunan Atatürk Anadolu lisesinde 2006–2007 e itim ö retim y&l&nda 9, 10 ve 11. s&n&flarda ö renim

gören 202 ö renci ile bu okuldan 2005-2006 y&l&nda mezun olmu( 36 ö renci olmak üzere toplam 238 ö renci olu(turmaktad&r. OKS’da sorulan kimya sorular&n&n örneklemini 2002–2006 y&llar&nda sorulan toplam 30 kimya sorusu olu(turmaktad&r.

3.3. Verilerin Toplanmas;

Kimya e itiminde ölçme ve de erlendirme konusunda yurt d&(&nda ve yurt içinde yap&lm&( çal&(malarla ilgili son y&llarda yay&nlanm&( makaleler bilimsel dergilerden derlenecek ve ilgili kitaplar incelenecektir. OKS s&nav&n& yapan MEB E itim Teknolojileri Genel Müdürlü ü S&navlar Dairesi Ba(kanl& & kay&tlar ve s&navlarla ilgili istatistikler incelenecektir.

Verilerin toplanmas& amac&yla, Atatürk Anadolu lisesinde okuyan ö rencilerin kimya ba(ar&lar&n& elde edebilmek ve haz&rlanan lise1ve lise2 kimya sorular&n&n ö rencilere uygulanmas& için E itim Ara(t&rma Dairesi Ba(kanl& &ndan (EARGED) izin al&nm&(t&r. Kimya sorular&, OKS’nda ç&kan kimya sorular&n&n paralelinde olup, ilkö retimden gelen yanl&( kavramalar&n&n lisede devam edip etmedi ini tespit etmek amac&yla haz&rlanm&(t&r. zin belgesi ve kimya sorular& Ek’te verilmi(tir. Ö rencilerin OKS de kimya sorular&n& cevaplama ba(ar&lar& E itim Teknolojileri Genel Müdürlü ü (E TEK) kay&tlar&ndan temin edilmi(tir. Lise 3. s&n&f ö rencilerine sorulmak üzere haz&rlanan kimya sorular&, Haziran ay&nda yap&lan üniversite s&nav& nedeniyle ö rencilerin okulda bulunmamas& yüzünden uygulanamam&(t&r. Bu nedenle yanl&( kavramalarla ilgili verilerde lise 3.s&n&f yer almamaktad&r.

3.4. Verilerin Analizi

Bu çal&(madan elde edilen veriler nitel ve nicel aç&dan incelenmi( bu incelemede SPSS adl& istatistik program& ile Excel programlar& kullan&lacakt&r.

3.4.1. OKS sorular;n;n ve ö7rencilerin cevaplar;n;n analizi

Bu çal&(mada, 2002-2006 y&llar&na ait OKS kimya sorular& incelenerek, program&n kazan&mlar&, konu ve ünitelere uygunlu u aç&s&ndan de erlendirildi. Bu de erlendirmede 2518 Say&l& Tebli ler Dergisi’nde yay&mlanan fen bilgisi program& esas al&nd&. OKS kimya sorular&n&n Bloom taksonomisine göre s&n&fland&r&lmas&, alan&nda uzman ölçmecilerden yaralan&larak yap&ld& ve kodlamalarda, OKS soru numaralar& aynen korundu. Örne in 2002 y&l&ndaki kimya sorular&, fen bilgisi testi içinde 11. soru ile ba(lamaktad&r ve testte 6 kimya sorusu yer almaktad&r. Kodlama 2002-11, 2002-12 (eklinde yap&ld&.

OKS ile Anadolu lisesine yerle(en ö rencilerin, kimya sorular&na verdikleri her do ru cevap 1 puan ve yanl&( cevap ise 0 puan verilmek suretiyle OKS ba(ar& ortalamas& hesapland&. Bu verilerin analizinde Microsoft Excel program& kullan&ld&. Ayr&ca, OKS kimya sorular&n&n kavramsal içerikli olanlar&n cevaplar&, ö rencilerin yanl&( kavramalar&n&n tespiti için çeldiriciler aç&s&ndan da de erlendirildi.

3.4.2. Lise Kimya Ba>ar;lar;n;n Analizi

Ö rencilerin OKS ba(ar& ortalamalar& ile lise kimya derslerindeki ba(ar&lar&n&n aras&nda bir ili(ki olup olmad& &n& tespit etmek amac&yla, lise kimya notlar& al&nd& ve de erlendirmeye dahil edildi. Korelasyon hesaplamalar&nda SPSS Program& kullan&ld&.

Benzer Belgeler