• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇLAR VE ÖNER LER

5.2. Öneriler

1. Ö rencilerin OKS sorular&na verdikleri cevaplar, lise kimya derslerindeki ba(ar&lar& ve ÖSS kimya sorular&na verdikleri cevaplar&n ili(kisi daha geni( bir örneklemi içerecek (ekilde yürütülmeli ve bulgular& de erlendirilmelidir. 2. Ö rencilerin OKS kimya sorular&nda yanl&( kavramalar&ndan kaynaklanan

hatalar&n&n, lise kimya ö renimi süresince nas&l de i(ti i daha fazla say&da kavramsal soru ile daha geni( bir örneklem için tespit edilmelidir.

3. OKS veya gelecek y&ldan itibaren uygulanmaya ba(layacak olan SBS kimya sorular&, soru say&s& ayn& kalsa bile, mümkün oldu u kadar daha fazla konu ve kazan&m& kapsayacak (ekilde düzenlenmelidir.

4. Fen bilgisi testi içinde yer alan kimya sorular& haz&rlan&rken, sorular&n programla ili(kisi göz önünde bulundurulmal& ve program d&(& sorulara yer verilmemelidir.

5. Sorular&n s&n&f ve ünitelere göre da &l&mlar&na dikkat edilmeli, bütün s&n&f seviyelerini ve tüm üniteleri kapsamas&na özen gösterilmelidir.

6. Bili(sel alan& her düzeyde ölçen sorulara yer verilmelidir. Özellikle üst düzey zihinsel becerileri ölçen (analiz-sentez-de erlendirme basama &) sorulara daha çok yer verilmelidir.

7. Kimya sorular& ö rencilerin yanl&( kavramalar&n& da ortaya ç&kartacak (ekilde düzenlenmelidir.

8. lkö retim fen bilgisi dersinde yer alan kimya konular&n&n kapsam geçerlili inin sa lanmas& için fen bilgisi testi içinde yer alan kimya sorular&n&n say&s& art&r&lmal&d&r.

KAYNAKLAR

ERDEM, A. R. (2003). Türk E itim Sisteminin Yeni Bir Anlay&(la Ele Al&nmas&.(Birinci bas&m). E itime Yeni Bak&(lar – II-. Sünbül, A. M. (Ed.) Ankara: Mikro yay&nlar&.

TOPRAKÇI, E. (2002). E itimim Bilimsel Temelleri (birinci bas&m). E itim üzerine Toprakç&, E. (Ed.) Ankara: Ütopya yay&nevi.

KARAKAYA, $. (2004). E itimde Program Geli(tirme Çal&(malar&.(1. Bask&). Ankara: Asil Yay&n Da &t&m.

DALKIRAN, C. (2006). Müfredat Uygulama lkö retim Okullar&ndaki 6. S&n&f Ö rencilerinin Fen ve Teknoloji Dersine Kar(& Olan Tutumlar&n&n Kar(&la(t&r&lmas&. Yay&nlanmam&( Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, E itim Bilimleri Enstitüsü, Orta Ö retim Fen ve Matematik Alanlar E itimi Ana Bilim Dal&.

BÜYÜKALAN F L Z, S. (2004). Ö retmenler çin Soru Sorma Sanat&. (1. Bask&). Ankara: Asil Yay&n Da &t&m.

ÖZER, A. K. (1990). S&nav ve S&nanma Kayg&s&. stanbul: Varl&k Yay&nlar&.

TEK N, H. (2000). E itimde Ölçme ve De erlendirme.(16. Bask&). Ankara: Yarg& Yay&nevi.

CHEUNG, D., ve BUCAT, R. (2002). How Can We Construct Good Multiple- Choice Items. Paper presented at the science and technology education conference, june 20–21.

ÖZÇEL K, D. A. (1998–8). Ölçme ve De erlendirme. (3. Bask&). Ankara: ÖSYM Yay&nlar&.

ÖNCÜ, H. (1999). E itimde Ölçme ve De erlendirme. (3. Bask&). Ankara: Yaysan A.$.

YALIN, H. . (2003). Ö retim Teknolojileri ve Materyal Geli(tirme. (9. Bask&). Ankara: Nobel Yay&n.

KARATEPE, A.(2003). lkö retim Fen Bilgisi Ö retimi Amaçlar&n&n Gerçekle(tirilmesinde Yeni Müfredat program&n&n Uygunlu u Konusunda Ö retmen Görü(leri. Yay&nlanmam&( Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, E itim Bilimleri Enstitüsü, lkö retim Ana Bilim Dal&, Fen Bilgisi E itimi Bilim Dal&

KALE, N. (2003). Nas&l Bir nsan? Nas&l Bir Ö retim? (Birinci Bas&m). Ankara: Ütopya Yay&nevi.

MEB E itim Teknolojileri Genel Müdürlü ü. Resmi Internet Sitesi. http://egitek.meb.gov.tr

GÜRHAN, C. Fen Bilgisi Ö retiminde Ölçme Ve De erlendirme T.C. Anadolu Üniversitesi Yay&nlar& No: 1064 Aç&k ö retim Fakültesi Yay&nlar& No: 581 <http://www.aof.edu.tr/kitap/IOLTP/2283/unite09.pdf> adresinden 06.03.06 tarihinde al&nm&(t&r.

MEB E itim Teknolojileri Genel Müdürlü ü. (1998 – 2004). Orta Ö retim Kurumlar& Seçme ve Yerle(tirme S&nav& 2002, 2003, 2004,2005, 2006 Fen Bilgisi kimya Sorular&, Ankara.

MEB E itim Teknolojileri Genel Müdürlü ü. (2003). Orta Ö retim Kurumlar& Seçme ve Yerle(tirme S&nav& Tan&t&m Kitapç& &. Ocak 2003, Ankara.

Millî E itim Bakanl& & Resmi Internet Sitesi. www.meb.gov.tr

ÇEPN , S., BACANAK, A., GÖKDERE, M. ve ÖZSEVGEÇ, T. (2001). LGS Sorular&n&n ve Fen Bilgisi Ö retmenlerinin Sorduklar& Sorular&n Formal Operasyon Dönem Özellikleriyle li(kilendirilmesi. Yeni Bin Y&l&n Ba(&nda Fen Bilimleri Sempozyumu, 7 – 8 Eylül. Maltepe Üniversitesi E itim Fakültesi, stanbul.

ÇEPN , S., AYVACI, H. $evki ve KELE$, E. (2001). Okullarda ve Lise Giri( S&navlar&nda Sorulan Fen Bilgisi Sorular&n&n Bloom Taksonomisine Göre

Kar(&la(t&rmas&. Yeni Bin Y&l&n Ba(&nda Fen Bilimleri Sempozyumu, 7 – 8 Eylül. Maltepe Üniversitesi E itim Fakültesi, stanbul.

KARASAR, N. (1995). Bilimsel Ara(t&rma Yöntemi. 7. Bas&m. 3A Ara(t&rma E itim Dan&(manl&k Ltd. $ti., Ankara.

BLOOM, B. S. (1998). nsan Nitelikleri Ve Okulda Ö renme (Çeviri: Prof. Dr. Gülten ÜLGEN). MEB Yay&nevi, Ankara.

KIZILCIK, H. $ahin, (2004). Fizik Ö retiminde Kullan&lan Yaz&l& Ölçme Türlerinin tme-Momentum Konusu çin Kar(&la(t&r&lmas&. Yay&nlanmam&( Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, E itim Bilimleri Enstitüsü, Orta Ö retim Fen ve Matematik Alanlar& E itimi Bölümü Fizik E itimi Ana Bilim Dal&.

ÜNLÜ, D. (2005). Liselere Giri( S&nav& (LGS) ile Sosyal Bilgiler Ders Program&n&n li(kilendirilmesi. Yay&nlanmam&( Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, E itim Bilimleri Enstitüsü, lkö retim Ana Bilim Dal&, Sosyal Bilgiler Ö retmenli i Bilim Dal&.

BAKAÇ, M. (2003). Fen Bilgisi Ö retiminde Ölçme-De erlendirme Üzerine Bir Çal&(ma. Milli E itim Dergisi Say&:157, K&( 2003.

KADAYIFÇI, Gönül, K. (2007). Liselerde ve ÖSS S&navlar&nda Kimya Sorular&n&n Programa Uygunlu unun ncelenmesi. Yay&nlanmam&( Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, E itim Bilimleri Enstitüsü, Orta Ö retim Fen ve Matematik Alanlar& E itimi Anabilim Dal& Kimya E itimi Ö retmenli i. OTB ÇER, T. Do ru sorular sorabiliyor muyuz? XIII. Ulusal e itim bilimleri

kurultay&, bildiri özetleri, 06–09 Temmuz 2004 nönü üniversitesi e itim fakültesi, e itimde ölçme ve de erlendirme (poster bildiriler). http://ebk.inonu.edu.tr/ozet_kitabi.pdf adresinden 07.03.2007 tarihinden al&nm&(t&r.

YILDIRIM, C. (1999). E itimde Ölçme ve De erlendirme.(Dördüncü Bask&). Ankara: ÖSYM Yay&nlar&.

MEB(Milli E itim Bakanl& &). (2006). Ölçme De erlendirme ve Aç&k Ö retim Kurumlar& Daire Ba(kanl& &. Tarihsel Geli(im.

http://egitek.meb.gov.tr/Egitek/Mevzuat/EgitekTesGorYonergesi.html adresinden 24 Aral&k 2007 tarihinde al&nm&(t&r.

LINN, Robert L. , Gronlund, Norman E. (2000). Measurement and Assessment in Teaching. (8th Ed.). New Jersey:Prentice Hall.

MEB. Ortaö retime Geçi( Modeli Bas&n Aç&klamas&.

<http://meb.gov.tr/duyurular2007egitekoksbas&nac&klamas&.pdf > adresinden 24 Ocak 2008 tarihinde al&nm&(t&r.

PRAVALPRUK, S., W. (1999). Learning and Assessment in the Science Classroom in Thailand. Journal of Science Education 6 (1), 75-82.

$ M$EK, S. (2000). E itimde ölçme ve de erlendirmenin önemi. Milli E itim Dergisi, Say&: 148 Ekim, Kas&m.

ARSLAN, C. (2005). E itimde Reform. Yay&nlanmam&( Tezsiz Yüksek Lisans Milli E itim Temel Kanunu, RG: 24.06.1973, 14574.

E$, H. (2005). Liselere Giri( S&navlar& Fen Bilgisi Sorular& le lkö retim Fen Bilgisi Dersi S&nav Sorular&n&n Bloom Taksonomisine Göre De erlendirilmesi. Yay&nlanmam&( Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, E itim Bilimleri Enstitüsü, Fen Bilgisi Ö retmenli i Bilim Dal&.

ÜN TE 15 (2004). Fen Bilimlerinde Ö renci Ba(ar&lar&n&n Ölçülmesi De erlendirilmesi ve Soru Haz&rlama.

http://www.yok.gov.tr/e itim/ogretmen/kitaplar/fizik/u15.doc

BA$ARAN, . E. (1994). E itime Giri(. (Dördüncü Bask&). Ankara: Umut sokak No: 17/1.

ÜNAL, S., Ço(tu, B., Karata(, F.,Ö. (2004). A General Look at the Science Curriculum Development Studies in Turkey. Gazi E itim Fakültesi Dergisi, Cilt 24, Say& 12.

ÖZGÜR ANS KLOPED E itim Vikipedi.

http://tr.wikipedia.org/wiki/E%C4%9Fitim adresinden 27 Aral&k 2007 tarihinde al&nm&(t&r.

TÜRNÜKLÜ, E. Matematik Ö retmenlerinin Ölçme ve De erlendirme Pratikleri ve Ö rencinin Ö renmesini Geli(tiren De erlendirmeleri: Türkiye ve

ngiltere’deki 11-14 Ya( Grubu Ö retmenleri le Çal&(ma.

http://www.yok.gov.tr/egitim/ogretmen/tez_ozetleri/ebturnuklu.html adresinden 13 Kas&m 2007 tarihinde al&nm&(t&r.

C ZEK, G. J., MICHAEL B. B., 2007,Standart Setting; A Guide to Establishing and Evaluating Performance Standarts on Tests, USA: Sage Publications.Inc. $ M$EK, S. (2000). Fen Bilimlerinde De erlendirmenin Önemi. Milli E itim

Dergisi say& 148. http://yayim.meb.gov.tr/dergiler/148/7.htm adresinden 20 Aral&k 2007 tarihinde al&nm&(t&r.

BAYKUL, Y. E itim Sisteminde De erlendirme. H. Ü. E itim Fakültesi Dergisi. 1992 Say&.

http://www.egitimdergisi.hacettepe.edu.tr/19927YA%C5%9EAR%20BAYKUL.pdf adresinden 2 ocak 2008 tarihinden al&nm&(t&r.

KRAHTWOHL, D. R, Bloom, B.S., Masia, B.B. (1964). Taxonomy of educational objectives. New York: David Mckay.

MEB. Tebli ler Dergisi. (2004). Milli E itim Bakanl& & Orta Ö retim Kurumlar& S&n&f Yönetmeli i. Aral&k 2004, Say&: 2567.

SABAN, A., (2000). Ö renme-ö retme süreci: yeni teori ve yakla(&mlar. Ankara: Nobel Yay&nc&l&k.

YILMAZ, H., (1998), E itimde Ölçme ve De erlendirme. Ankara:Yarg& Kitap ve Yay&nevi.

ATILGAN, H., Kan, A., Do an, N. (2006). E itimde Ölçme ve De erlendirme. Ankara: An& Yay&nc&l&k.

TURGUT, F.,M. (1995). E itimde Ölçme ve De erlendirme. (Onuncu Bask&). Ankara: Yarg&c& Matbaas&

EK 1 OKS SORULARI

Benzer Belgeler