• Sonuç bulunamadı

Araştırma kapsamındaki yönetici ve öğretmenlerin anket dışındaki görüş ve önerileri tekrarlanma sayılarına göre aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Tablo 6.2 Yönetici - Öğretmene Ait Genel Görüş Ve Öneriler

KİŞİSEL GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

Yönetici - Öğretmen f *Satır

% Alanların tercih ettiklerinde ek puan verilmeli 31 13,2

Öğrenci alt yapısının düşük olması 19 8,1

Üniversiteye girişteki katsayı kaldırılmalı 16 6,8

Sınavsız geçişle sağlanan iki yıllık MYO eğitimi yeterli 7 3,0

Okul seçimi öğrencilere tanıtılmalı 7 3,0

Meslek edinme alanları artırılmalı 7 3,0

Sınavsız Geçiş Yaygınlaştırılmalı ve İstihdam Sağlanmalı 7 3,0

Üniversiteye yönelik ders sayıları artırılmalı 6 2,6

Programların öğrencileri iş hayatına hazırlayacak nitelikte olmalı 5 2,1

Katsayı nedeni ile öğrenci kalitesinde düşüşü artırılmalı 4 1,7

ÖSS ile girecekleri alanlar artırılmalı 4 1,7

İmam hatip liseleri meslek lisesi kapsamından çıkartılmalı 3 1,3

Lise mezunları ile aynı katsayıya tabii tutulmamalı 3 1,3

Okullarda yeterli donanım yapılmalı 3 1,3

Yabancı dil bölümü alan dışı sayılmamalı 2 0,9

Açık lise fark dersleri alanlar lise mezunu sayılması imkanı

sağlanmalı 1 0,4

MYO sınavla girilmeli 1 0,4

Meslek liselerine sınavla öğrenci alınmalı 1 0,4

*Tabloda satır yüzdesi alınmıştır.

ÖZET SONUÇ VE ÖNERİ

Bu bölümde, araştırmada ulaşılan sonuçlar özetlenmekte ve elde edilen verilere göre öneriler yer almaktadır.

ÖZET

Araştırmanın genel amacı, Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı ticaret meslek ve Anadolu ticaret meslek liselerinde öğrenim gören öğrencilere yüksek öğretime geçiş sisteminin etkilerini belirlemek bu çerçevede yaşanan sorunları tespit etmek ve varsa sorunların çözümüne yönelik öneriler geliştirmektir.

Bu amaca ulaşabilmek için aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır:

1. Üniversiteye girişteki katsayı uygulamasının sisteminin bu okullara öğrenci talebine etkisi konusunda okul müdürleri, öğretmenler ve öğrencilerin görüş ve öneriler nelerdir?

2. TML ve ATML öğrencilerinin aldıkları eğitimin üniversiteye giriş için yeterlilik derecesine ilişkin okul müdürleri, öğretmenler ve öğrencilerin görüş ve öneriler nelerdir?

3. Üniversiteye girişte bu okul öğrencilerinin yaşaması muhtemel sıkıntılar ve çözüm önerileri nelerdir?

4. Üniversiteye giriş sisteminde sıkça yapılan değişikliklerin bu okullardaki öğrencilere etkileri hususunda okul müdürleri, öğretmenler ve öğrencilerin görüş ve öneriler nelerdir?

5. Sınavsız yüksek öğretime geçiş sisteminin araştırma kapsamındaki öğrencilerin beklentilerine cevap verme düzeyi nedir?

Araştırmanın iki ayrı evreni ve bu evrenleri temsil eden birbirlerinden bağımsız iki örneklem grubu vardır.

2006-2007 öğretim yılında Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı Türkiye genelindeki ticaret meslek ve Anadolu ticaret meslek liselerinde görevli yöneticiler ve öğretmenler araştırmanın birinci evrenini oluşturmaktadır. Türkiye genelinde 7 coğrafi bölgeye dahil 129 okulda görevli yönetici ve bu okullarda görev yapan öğretmenler araştırma kapsamına alınmıştır.

Araştırma kapsamına alınan okulların müdür ve belirlenen sayıdaki müdür yardımcısı

örneklemini oluşturmaktadır. Adı geçen okullardan belirlenen sayıdaki son sınıf öğrencisi ise bu araştırmanın öğrenci örneklemini oluşturmaktadır.

Türkiye genelinde 7 coğrafi bölgeden bünyesinde TML. ve ATML. bulunan 18 okul belirlenmiş bu 18 okulun; müdürü ile müdür yardımcıları yönetici anketlerini, kültür ve meslek dersleri öğretmenleri öğretmen anketlerini ve TML. ve ATML.lerin son sınıfında okuyan öğrenciler de öğrenci anketlerini doldurmak üzere örneklem kapsamına alınmıştır.

Her okuldan bir okul müdürü, bir teknik müdür yardımcısı ve bir müdür yardımcısı olmak üzere üç yönetici random metodu ile belirlenmiştir. Her coğrafi bölgeden, bünyesinde TML. ve ATML. bulunan okullardan random metodu ile belirlenen kültür dersi ve meslek dersleri öğretmeni olmak üzere toplam 244 yönetici ve öğretmene anket uygulanmış ancak 234 anket geri dönmüştür.

Her coğrafi bölgeden, bünyesinde TML. ve ATML. bulunan okullardan random metodu ile belirlenen 1034 son sınıf öğrencisine anket uygulanmıştır.

Verilerin çözümlenmesinde betimsel istatistik teknikleri kullanılmıştır. Araştırmada tespit edilen amaçlara yönelik toplanan veriler, bilgisayar ortamına aktarılmış ve gerekli istatistiksel çözümlemeler için SPSS (The Statistical Packet for The Social Sciences) paket programından yararlanılmıştır.

Belirtilen paket programdan yararlanılarak frekans ve yüzde tabloları oluşturulmuş, aritmetik ortalama (X) ve standart sapmalar hesaplanmıştır. Yönetici-öğretmen grupları arasında karşılaştırmanın yapılması ve anlamlı bir farkın olup olmadığının belirlenmesi için t testi uygulanmıştır.

SONUÇ

Bu bölümde araştırma kapsamına alınan Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı ticaret meslek ve Anadolu ticaret meslek liselerinde görev yapan yöneticiler - öğretmenler ile bu okulların son sınıf öğrencilerine uygulanan anketlere ait

1. Örneklem kapsamına alınanların % 58,9’u ticaret meslek lisesi, % 40,8’i Anadolu ticaret meslek lisesi öğrencisidir.

2. Ticaret meslek ve Anadolu ticaret meslek liselerinde okuyan öğrencilerin % 80 gibi büyük çoğunluğunun ilköğretim diploma notu 4.00 düzeyinin altındadır. Bu okulları başarı düzeyleri düşük öğrenciler tercih etmektedir.

3. Öğrencilerin % 44,6’sı kendi kararı ile okul ve bölüm tercihi yaparken, % 35’i ise aile büyüklerinin, diğerleri de üçüncü şahısların yönlendirilmelerinden etkilenmişlerdir.

4. Öğrencilerin % 60,5 gibi büyük çoğunluğu okullarını başkalarına tavsiye etmektedir.

5. Okullarını başkalarına tavsiye etmeyen öğrencilerin; % 34,4’üne göre üniversiteye girme ihtimalinin az olması, % 15,9’na göre eğitim programlarının yetersizliği ve % 14,4’ne göre ise mezunlarının iş bulamamalarından dolayı okullarını başkalarına tavsiye etmedikleri görülmüştür.

6. Ticaret meslek ve Anadolu ticaret meslek lisesi öğrencileri okul ve bölüm tercihi yaparken alanlarında meslek sahibi olmak ve yüksek öğretim kurumuna devam etmek düşüncesindedirler.

7. Yüksek öğrenime devam etmek isteyen öğrenciler hem meslekleriyle ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak, hem fakülte mezunu olarak daha kolay iş bulabileceklerine inanmak hem de daha yüksek bir sosyal statüye kavuşmak istemelerinden dolayı lisans eğitimi almak istemektedirler.

8. Öğrencilerin % 82,6’ı ticaret meslek ve Anadolu meslek lisesi eğitim programlarının öğrencileri öğrenci seçme ve yerleştirme sınavına (ÖSS) hazırlayacak düzeyde görmektedir.

% 15,7’sine göre de bu okullara gelen öğrenci başarısının düşük olması araştırma kapsamındaki okul mezunlarının üniversiteye girmelerinde en büyük sıkıntı olarak görülmüştür.

matematik öğretmeni, % 5,1’i tarih, % 2,6’sı rehber öğretmen, % 4,7’si yabancı dil öğretmeni, % 3’ü fen bilgisi öğretmeni, geriye kalanlar ise felsefe, coğrafya, biyoloji, bilgisayar, din kültürü, fizik ve kimya öğretmenidir.

10. Ankete katılan yönetici ve öğretmenlerin % 50’si en az 15 yıllık mesleki kıdeme sahiptir.

Bu okullarda tecrübeli yönetici ve öğretmenler görev yapmaktadır.

11. Örneklem kapsamındaki yönetici ve öğretmenlerin % 55,6’sı gibi çoğunluğu, bu okullara uygulanan üniversiteye girişte farklı katsayı uygulamasının başladığı yıldan itibaren aynı okulda görev yaptıklarından, farklı katsayı uygulamasına ilişkin sorulara daha bilinçli cevap vermişlerdir.

12. Yönetici ve öğretmenlerin % 37,2’sine göre örneklem kapsamındaki öğrencilerin ileriye yönelik en büyük sıkıntılarının, üniversiteye girişte ayrıma tabi tutulmaları ve % 26’sına göre ise mezuniyet sonrası iş bulamama endişesi yaşamalarıdır.

13. Yönetici ve öğretmenler ticaret meslek ve Anadolu ticaret meslek lisesi okullarının şehir merkezlerinde olmasından dolayı öğrencilerin ulaşım sıkıntısı yaşamadıkları görüşündedirler.

14. Örneklem kapsamındaki öğrencilere göre, ticaret meslek ve Anadolu ticaret meslek liselerinde okuyan öğrencilerin iş piyasasının ihtiyacına göre mesleklerinde yeterli eğitim verilmemektedir.

15. Örneklem kapsamındaki okul mezunlarının mezuniyet sonrası branşlarında nitelikli ara eleman olarak yetişmek amacından çok yükseköğretim kurumuna gitme isteğinde olmaları, ticaret meslek ve Anadolu ticaret meslek lisesi okullarının amaçlarının ilköğretimde öğrencilere iyi anlatılmadığını, rehberlik ve yönlendirme hizmetinin yeterince verilmediğini göstermektedir.

16. Araştırmaya katılanlar; ticaret meslek ve Anadolu ticaret meslek lisesi mezunlarına uygulanan farklı katsayı uygulamasının üniversiteye girişte öğrencilerinin önünü kapattığı, farklı katsayı uygulamasından dolayı bu okullara öğrenci talebini olumsuz yönde etkilediği,

17. Örneklem gruplarına, eğitim öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde araştırma kapsamındaki okulların fiziki yapısı, ders araç ve gereçleri eğitim ve öğretim için yeterli düzeydedir.

18. Yönetici – öğretmen ve öğrencilere göre, özel dershaneler ticaret meslek ve Anadolu ticaret meslek lisesi öğrencilerinin üniversite seçme sınavına hazırlanmalarında yeterli düzeyde katkı sağlamamaktadır.

19. Örneklem grupları içerik, süre ve eğitim ortamı olarak öğrencileri yükseköğretime hazırlamada; okuldaki Türkçe, sosyal, matematik ve fen grubu derslerinin yeterli düzeyde olmadığı görüşündedirler.

ÖNERİLER

1. Ticaret meslek ve Anadolu ticaret meslek liselerine gitmek isteyen öğrencilere ilköğretim okullarında rehberlik hizmetlerinin daha etkin hâle getirilerek bu okullar hakkında yeterli bilginin verilmesi, özellikle okulun öncelikli amacının ne olduğunun iyi kavratılması gereklidir.

2. Araştırma kapsamındaki meslek liselerinde verilen eğitimin iş hayatının ihtiyacına cevap verecek düzeye getirilerek mezunların iş piyasasında tercih edilir konuma getirilmelerinin sağlanması için programlarda gerekli güncellemeler yapılmalıdır.

3. Araştırma kapsamındaki meslek liselerinde okutulan Türkçe, sosyal, matematik ve fen grubu dersleri üniversiteye hazırlanmada yeterli düzeye çıkarılmalıdır.

4. Farklı katsayı uygulamasından dolayı üniversiteye girişteki başarısızlık bu okullara olan talebi düşürmekte aynı zamanda başarısız öğrencilerin tercih ettiği okul konumuna getirmektedir. Yüksek Öğretim Kurumunun eğitimdeki bu fırsat eşitsizliği konusunda yeni düzenlemelere gitmesi sağlanmalıdır.

5. Araştırma kapsamındaki okul mezunları okullarının devamı niteliğindeki lisans programlarını tercih etmelerinde düz lise öğrencilerine tanınan haklardan yararlanmalarının sağlanması için gerekli düzenleme yapılmalıdır.

6. Mezunların istihdam edilmelerini kolaylaştırıcı tedbirler alınarak bu okulların kuruluş amacına uygun nitelikte öğrencilerin yönlendirilmesi sağlanmalı ve nitelikli ara kademe eleman yetiştirmek birinci hedef haline getirilmelidir.

EK:1

T.C.

Millî Eğitim Bakanlığı

Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı (EARGED)

YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİNİN TİCARET MESLEK VE ANADOLU TİCARET MESLEK LİSELERİNE

OLAN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

(Form-II)

Yönetici-Öğretmen Anketi

Sayın yönetici ve öğretmenler,

Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı ticaret meslek ve Anadolu ticaret meslek liselerinde öğrenim gören öğrencilerin yüksek öğretime geçişteki durumlarını belirlemek ve varsa problemlere çözüm önerileri geliştirmek amacıyla, Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı (EARGED) tarafından “Yüksek Öğretime Geçiş Sisteminin Ticaret Meslek ve Anadolu Ticaret Meslek Liselerine Olan Etkilerinin Araştırılması” başlatılmıştır.

Söz konusu araştırmayla ilgili görüş ve değerlendirmelerinize ihtiyaç duyulmaktadır.

Anket sorularını ve değerlendirme ölçütlerini dikkatle okuyunuz; değerlendirmeleriniz sadece bu araştırma için kullanılacaktır. İlginiz için teşekkür ederiz.

Araştırma Grubu

BÖLÜM-1

KİŞİSEL BİLGİLER VE GÖRÜŞLER

Açıklama: Bu bölümde size uygun olan seçeneği (X) işaretiyle belirtiniz.

1. Okulunuzun bulunduğu il …...

2. Okuldaki göreviniz.

1. ( ) Okul müdürü

3. Meslekteki kıdeminiz.

1. ( ) 5 yıl ve daha az 2. ( )6-9 yıl arası 3. ( ) 10-14 yıl arası 4. ( )15-19 yıl arası 5. ( ) 20 yıl ve daha fazla

4. Son beş yılda okulunuza olan öğrenci talebinde bir azalma oldu mu?

1. ( ) Evet 2. ( )Hayır

5. Son beş yılda okulunuza gelen öğrenci kalitesinde olumsuz yönde değişiklik oldu mu?

1. ( ) Evet 2. ( )Hayır

6.Meslekî ortaöğretim okullarına üniversiteye girişte farklı katsayı uygulamasının başladığı 1999 yılından önce bu okullarda görev yaptınız mı?

1. ( ) Evet 2. ( )Hayır

7. Meslekî ortaöğretime farklı katsayı uygulamasını doğru buluyor musunuz?

1. ( ) Evet 2. ( )Hayır

Soru 7’ye cevabınız EVET ise Soru 8’i cevaplamayınız.

8.Üniversiteye girişte, meslekî ortaöğretim okullarına farklı katsayı uygulamasını doğru bulmama nedenleriniz.

(Birden fazla seçenek işaretleyebilirsiniz).

1. ( ) Öğrencilerin genel liselerin gördüğü tüm dersleri görmelerine rağmen farklı katsayı uygulaması eşitlik ilkesine aykırıdır.

2. ( ) Meslekî ortaöğretim okulları öğrencilerinin üniversite tercihlerini kısıtlamaktadır.

3. ( ) Meslekî ortaöğretim okullarına öğrenci talebini azaltmaktadır.

4. ( ) Meslekî ortaöğretim okullarına başarılı öğrenci gelişini azaltmaktadır.

5. ( ) Diğer (Lütfen belirtiniz.…...

9. Sizce meslek lisesi öğrencilerinin ileriye yönelik en büyük sorunu nedir?

1. ( ) Üniversiteye girişte ayrıma tabi tutulmaları 2. ( ) Üniversiteye girişte okuldaki eğitimin yetersizliği 3. ( ) Mezuniyet sonrası iş bulamama endişesi

5. ( ) Diğer (Lütfen belirtiniz.…...

Bölüm 2 ve Bölüm 3 soruları ile ilgili dereceleme ölçekleri;

Tamamen : Bütünüyle kabul edilebilir,

Çok : Tamamen olmamakla birlikte genelde kabul edilebilir, az düzeltme gerekli,

BÖLÜM-2

OKULDAKİ EĞİTİME YÖNELİK GÖRÜŞLER Açıklama: Bu bölümde okuldaki eğitime yönelik görüşlerinize uygun seçeneği

(X) işaretiyle belirtiniz.

2. Eğitime İlişkin Görüşler

ÖLÇÜTLER

Tamamen Çok Az Hiç

1 Öğrencilerinizin okula olan ulaşım imkanları ne derecede

yeterlidir? ……… ( ) ( ) ( ) ( )

2

Okulda uygulanan öğretme, öğrenme yöntemleri (ders anlatımı, ödev vb.) öğrencileri öğrenmeye ne derecede teşvik etmektedir?

………..

( ) ( ) ( ) ( )

3

Okulunuzdaki ders, araç ve gereçleri, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde ne derecede yeterlidir?

………

( ) ( ) ( ) ( )

4

Okulunuzda verilen eğitim öğrencileri üniversiteye hazırlamada

ne derece yeterli buluyorsunuz?

………

( ) ( ) ( ) ( )

5

Okulun fizikî yapısı (bina, derslik, kütüphane ve laboratuar ortamı olarak) eğitim ve öğretimin gerçekleşmesinde ne derecede yeterlidir? ………..

( ) ( ) ( ) ( )

BÖLÜM-3

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞE YÖNELİK GÖRÜŞLER

Açıklama: Bu bölümde üniversiteye girişe yönelik görüşlerinize uygun seçeneği (X) işaretiyle belirtiniz.

3. Üniversiteye Girişle İlgili Görüşler

ÖLÇÜTLER

Tamamen Çok Az Hiç

1

Okulunuzda verilen rehberlik hizmetlerini sizi üniversiteye hazırlamada ne derece de yeterli buluyorsunuz?

………

( ) ( ) ( ) ( )

2

Üniversiteye girişte farklı katsayı uygulaması, okulunuza öğrenci talebini ne derecede azaltmaktadır?

………...

( ) ( ) ( ) ( )

3

Üniversiteye girişte farklı katsayı uygulaması, öğrencilerin üniversiteye yönelik tercihlerini ne derecede kısıtlamaktadır?

………..

( ) ( ) ( ) ( )

4 Üniversiteye hazırlanmada öğrencileriniz özel dershaneden ne

derecede faydalanabilmektedir? ( ) ( ) ( ) ( )

5 Üniversiteye hazırlamada özel dershaneler, ne derecede

yeterlidir? ……….. ( ) ( ) ( ) ( )

6

Öğrencilerinizin iki yıllık bir yüksek öğretim kurumuna geçebileceğini ne derecede düşünüyorsunuz?

………

( ) ( ) ( ) ( )

7

Öğrencilerinizin dört yıllık bir yüksek öğretim kurumunu kazanabileceğini ne derecede düşünüyorsunuz?

………

( ) ( ) ( ) ( ) İçerik, süre ve eğitim ortamı olarak yüksek öğretime

hazırlamada;

8 Türkçe grubu dersler, ne derecede yeterlidir? ….. ( ) ( ) ( ) ( ) 9 Sosyal grubu dersler, ne derecede yeterlidir? …… ( ) ( ) ( ) ( ) 10 Matematik grubu dersler, ne derecede yeterlidir? ( ) ( ) ( ) ( ) 11 Fen grubu dersler, ne derecede yeterlidir? ……… ( ) ( ) ( ) ( )

BÖLÜM-4

KİŞİSEL GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

Açıklama : Bu bölüme, ticaret meslek lisesi ve Anadolu ticaret meslek liselerden üniversiteye geçişle ilgili ankette yer almayan görüş ve önerileriniz varsa; lütfen maddeler hâlinde yazınız.

1…...

…...

...

...

2…...

…...

...

...

3…...

…...

...

...

EK:2 T.C.

Millî Eğitim Bakanlığı

Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı (EARGED)

YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİNİN TİCARET MESLEK VE ANADOLU TİCARET MESLEK LİSELERİNE

OLAN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

(Form-I) Öğrenci Anketi

(TML ve ATML Son Sınıf Öğrencileri)

Sevgili öğrenciler,

Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı ticaret meslek ve Anadolu ticaret meslek liselerinde öğrenim gören öğrencilerin yüksek öğretime geçişteki durumlarını belirlemek ve varsa problemlere çözüm önerileri geliştirmek amacıyla, Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı (EARGED) tarafından “Yüksek Öğretime Geçiş Sisteminin Ticaret Meslek ve Anadolu Ticaret Meslek Liselerine Olan Etkilerinin Araştırılması” başlatılmıştır.

Söz konusu araştırmayla ilgili görüş ve değerlendirmelerinize ihtiyaç duyulmaktadır.

Anket sorularını ve değerlendirme ölçütlerini dikkatle okuyunuz; değerlendirmeleriniz sadece bu araştırma için kullanılacaktır. İlginiz için teşekkür ederiz.

Araştırma Grubu

BÖLÜM-1

KİŞİSEL BİLGİLER VE GÖRÜŞLER

Açıklama: Bu bölümde size uygun olan seçeneği (X) işaretiyle belirtiniz.

5. Okulunuzun türü

1. ( ) Ticaret meslek lisesi 2. ( )Anadolu ticaret meslek lisesi

6. Okulunuzun bulunduğu il …...

7. Mezun olduğunuz ilköğretim okulu diploma notunuz nedir?

1. ( ) 1.01-2.00 2. ( ) 2.01-3.00 3. ( ) 3.01-4.00 4. ( ) 4.01-5.00

8. Okulunuzu ve bölümünüzü tercih etmenizde en çok hangisi etkili olmuştur? (Yalnızca bir seçenek işaretleyiniz.)

1. ( ) Kendim 2. ( ) Arkadaşlarım 3. ( ) Aile büyüklerim 4. ( ) Bu okul mezunları

5. ( ) Öğretmenlerim 6. ( ) Diğer (Lütfen belirtiniz.) …...

9. Okulunuzu ve bölümünüzü tercih etmenizin en önemli sebebi nedir? (Yalnızca bir seçenek işaretleyiniz.)

1. ( ) Bir yüksek öğretim kurumuna devam etmek istediğimden

2. ( ) Meslekî ortaöğretim mezunu olarak daha kolay iş bulacağımı düşündüğümden

3. ( ) Mesleğimde tatminkâr ücret alacağıma inandığımdan

4. ( ) Hem meslek sahibi olmak, hem de mesleğimde bir yüksek öğretim kurumuna devam etmek istediğimden

5. ( ) Diğer (Lütfen belirtiniz.) …...

10. Üniversiteye girişte meslekî ortaöğretim okullarına farklı katsayı uygulamasını doğru buluyor musunuz?

1. ( ) Evet 2. ( )Hayır

Soru 6’e cevabınız EVET ise Soru 8’e geçiniz.

11. Üniversiteye girişte meslekî ortaöğretim okullarına farklı katsayı uygulamasını doğru bulmama nedenleriniz.

(Birden fazla seçenek işaretleyebilirsiniz.)

1. ( ) Genel liselerin gördüğü tüm dersleri görmemize rağmen farklı katsayı uygulaması eşitliğe aykırıdır.

2. ( ) Üniversite tercihlerimi kısıtlamaktadır.

3. ( ) Meslekî ortaöğretim okullarına öğrenci talebi azalmaktadır.

4. ( ) Meslekî ortaöğretim okullarına başarılı öğrenci gelişi azalmaktadır.

5. ( ) Diğer (Lütfen belirtiniz.)

…...

12. Dört yıllık bir yüksek öğretim kurumuna devam etmeyi düşünüyor musunuz?

13. Dört yıllık yüksek öğretim kurumuna devam etmek istemenizin en önemli nedenini belirtiniz.

(Yalnızca bir seçenek işaretleyiniz.)

1. ( ) Mesleğimle ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorum.

2. ( ) Fakülte mezunu olarak daha kolay iş bulacağıma inanıyorum.

3. ( ) Daha yüksek bir sosyal statüye kavuşmak istiyorum.

4. ( ) Hepsi

5. ( ) Diğer (Lütfen belirtiniz.)

…...

14. Okulunuzun üniversiteye girişteki en büyük sorunu nedir?

(Birden fazla seçenek işaretleyebilirsiniz.)

1. ( ) Eğitim ve öğretimde kullanılan araç, gereç ve donanım eksikliği 2. ( ) Öğretmenlerin yetersizliği

3. ( ) Sınıfların kalabalık olması 4. ( ) Öğrenci kalitesinin düşük olması

5. ( ) Programların üniversiteye yönelik olmaması

6. ( ) Diğer (Lütfen belirtiniz.)

…...

15. Okulunuzu başkalarına tavsiye eder misiniz?

1. ( ) Evet 2. ( )Hayır

Soru 12’ye cevabınız EVET ise Soru 13’ü cevaplamayınız.

16. Okulunuzu başkalarına tavsiye etmemenizin sizce nedeni aşağıdakilerden hangisidir? (Birden fazla seçenek işaretleyebilirsiniz.)

1. ( ) Eğitim programlarının yetersizliği 2. ( ) Araç-gereçlerin yetersizliği 3. ( ) Öğretmenlerin sayıca yetersizliği 4. ( ) Mezunlarının iş bulamamaları

5. ( ) Üniversiteye girme ihtimalinin az olması

6. ( ) Diğer (Lütfen belirtiniz.)

…...

Bölüm 2 ve Bölüm 3 soruları ile ilgili dereceleme ölçekleri;

Tamamen : Bütünüyle kabul edilebilir,

Çok : Tamamen olmamakla birlikte genelde kabul edilebilir, az düzeltme gerekli,

Az : Kabul edilebilir seviyenin altında ve çok düzeltme gerekli, Hiç : Kabul edilemez, görüşlerini ifade etmektedir.

Lütfen her madde için bir seçenek işaretleyiniz.

BÖLÜM-2

OKULDAKİ EĞİTİME YÖNELİK GÖRÜŞLER

Açıklama: Bu bölümde okuldaki eğitime yönelik görüşlerinize uygun seçeneği (X) işaretiyle belirtiniz.

2. Eğitime İlişkin Görüşler

ÖLÇÜTLER

Tamamen Çok Az Hiç

1 Son beş yılda okulunuz öğrenci sayısında azalma oldu mu?

……… ( ) ( ) ( ) ( )

2 Liseye yeniden başlama şansınız olsaydı, yine mezun olduğunuz

okulu tercih eder miydiniz? ….. ( ) ( ) ( ) ( )

3 Tercih etmeden önce, okulunuz ve bölümünüz hakkında ne

derecede yönlendirme yapıldı? …….. ( ) ( ) ( ) ( ) 4 Tercih etmeden önce, okulunuz ve bölümünüz hakkında ne

derecede bilgi sahibiydiniz? ……….. ( ) ( ) ( ) ( ) 5

Okulda uygulanan öğretme, öğrenme yöntemleri (ders anlatımı, ödev vb.) sizi öğrenmeye ne derecede teşvik etmektedir?

………

( ) ( ) ( ) ( )

6

Okulunuzdaki ders, araç ve gereçleri, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde ne derecede yeterlidir?

………

( ) ( ) ( ) ( )

7 Okulunuzdaki eğitim mesleğe hazırlama bakımından yeterli mi?

……….. ( ) ( ) ( ) ( )

8

Okulun fiziki yapısı (bina, derslik, kütüphane ve laboratuar ortamı olarak) eğitim ve öğretimin gerçekleşmesinde ne derecede yeterlidir? ………..

( ) ( ) ( ) ( )

BÖLÜM-3

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞE YÖNELİK GÖRÜŞLER

Açıklama: Bu bölümde üniversiteye girişe yönelik görüşlerinize uygun seçeneği (X) işaretiyle belirtiniz.

3. Üniversiteye Geçişle İlgili Görüşler

ÖLÇÜTLER

Tamamen Çok Az Hiç

1 Okulda aldığınız eğitim sizi üniversiteye hazırlamada ne derece

yeterlidir? ……… ( ) ( ) ( ) ( )

2 Okulunuzdaki eğitimin mesleğe hazırlama dengesini yeterli

buluyor musunuz? ……….. ( ) ( ) ( ) ( )

3 Okulunuzdaki eğitimin üniversiteye hazırlama dengesini yeterli

buluyor musunuz? ……….. ( ) ( ) ( ) ( )

4 Okulunuzda verilen rehberlik hizmetleri sizi üniversiteye

hazırlamada ne derece yeterlidir? … ( ) ( ) ( ) ( ) 5

Üniversiteye girişte farklı katsayı uygulaması, okulunuza öğrenci talebini ne derecede azaltmaktadır?

………

( ) ( ) ( ) ( )

6

Üniversiteye girişte farklı katsayı uygulaması, üniversiteye yönelik tercihlerinizi ne derecede kısıtlamaktadır?

………..

( ) ( ) ( ) ( )

7 Üniversiteye hazırlanmada özel dershanelerden ne derecede

faydalanabiliyorsunuz?... ( ) ( ) ( ) ( ) 8 Üniversiteye hazırlamada özel dershaneler, ne derecede

yeterlidir? ……….. ( ) ( ) ( ) ( )

9 İki yıllık bir yüksek öğretim kurumuna geçebileceğinizi ne

derecede düşünüyorsunuz? … ( ) ( ) ( ) ( )

10 Dört yıllık bir yüksek öğretim kurumunu kazanabileceğinizi ne

derecede düşünüyorsunuz? ( ) ( ) ( ) ( )

11 Aldığınız eğitimle, açık öğretim dışında dört yıllık bir fakülte

kazanacağınızı düşünüyor musunuz?.... ( ) ( ) ( ) ( ) İçerik, süre ve eğitim ortamı olarak yüksek öğretime

hazırlamada;

12 Türkçe grubu dersler, ne derecede yeterlidir? ….. ( ) ( ) ( ) ( ) 13 Sosyal grubu dersler, ne derecede yeterlidir? …… ( ) ( ) ( ) ( ) 14 Matematik grubu dersler, ne derecede yeterlidir? ( ) ( ) ( ) ( ) 15 Fen grubu dersler, ne derecede yeterlidir? ……… ( ) ( ) ( ) ( )

BÖLÜM-4

KİŞİSEL GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

Açıklama : Bu bölüme, ticaret meslek lisesi ve Anadolu ticaret meslek liselerinden üniversiteye geçişle ilgili ankette yer almayan görüş ve önerileriniz varsa; lütfen maddeler hâlinde yazınız.

1…...

…...

...

...

2…...

…...

...

...

3…...

…...

...

...

.

EK:3 YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİNİN TİCARET MESLEK VE ANADOLU

TİCARET MESLEK LİSELERİNE OLAN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI ANKET UYGULAMA KILAVUZU

Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi (EARGED) Başkanlığınca “Yüksek Öğretime Geçiş Sisteminin Ticaret Meslek ve Anadolu Ticaret Meslek Liselerine Olan Etkilerinin Araştırılması”

yapılmaktadır.

Araştırmanın temel amacı, Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı ticaret meslek ve Anadolu ticaret meslek liselerinde öğrenim gören öğrencilerin yüksek öğretime geçişteki durumlarını belirlemek ve varsa problemlerin çözümüne yönelik öneriler geliştirmektir.

Bu amaç doğrultusunda yapılan araştırmaya tutanakta belirtilen sayıda;

• Ticaret meslek ve Anadolu ticaret meslek liselerinde son sınıf (11. sınıf) öğrencilerine Form-I anketleri,

• Okul müdürü ve müdür yardımcıları ile genel kültür ve meslek dersi öğretmenlerine Form-II anketleri uygulanacaktır.

Uygulamada Dikkat Edilecek Hususlar:

1. Anketlerin, uygulama kılavuzu ve anketlerde belirtilen esaslar çerçevesinde tam ve eksiksiz olarak

1. Anketlerin, uygulama kılavuzu ve anketlerde belirtilen esaslar çerçevesinde tam ve eksiksiz olarak

Benzer Belgeler