• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR

4.2. Nitel Bulgular

4.2.3. Web Tabanlı Öğretim Yönteminin Tüm Derslerde Uygulanabilirliğ

Deney grubu öğrencilerinin web tabanlı öğretim yönteminin tüm derslerde uygulanabilirliği hakkındaki görüĢleri aĢağıda verilmiĢtir.

20085..64 No’lu Öğrenci: “Güzel olmayacağını düĢünüyorum. Her derste uygulanması; kiĢiyi kitap okuma, insanlarla birebir iletiĢim kurma gibi özelliklerden uzaklaĢtıracağını düĢünüyorum. ĠletiĢim dersi içinde web tabanlı öğretimden ziyade seminer tarzı öğretime verilmesini daha doğru buluyorum.”

20085..57 No’lu Öğrenci: “Web tabanlı öğretim yönteminin tüm derslerde uygulanmasının sağlıklı ve verimli bir eğitim ortamını oluĢturmayacağını düĢünüyorum. Daha çok sözel derslerin bu yöntemle uygulanması daha doğru olur.”

20085..65 No’lu Öğrenci: “Tüm derslerde uygulanmasını olumlu bulmuyorum.”

20085..51 No’lu Öğrenci: “Tüm derslerde uygulanmasını istemem. Matematik dersinde bilmediğimiz soruyu web tabanlı yöntemle öğrenemeyiz. Soracağımız soruya hemen cevap alamayacağımız için öğrenme Ģevkimiz kırılacaktır. Sözel derslerin bu yöntemle uygulanabilme Ģansı daha yüksektir.”

20085..45 No’lu Öğrenci: “Tüm derslerde uygulanması iyi olur bence. En azından teknolojinin nimetlerinden faydalanırız. Bilmediğim bazı Ģeyleri öğrenmiĢ olurum.”

20085..59 No’lu Öğrenci: “Mümkün olduğu sürece sözel derslerde uygulanması güzel olur.”

20085..38 No’lu Öğrenci: “Tüm derslerde uygulanırsa okulla olan tüm iliĢkimiz kesilir. Sanal ortamı ben çok desteklemiyorum. Samimiyet kayıp oluyor, insanlar birbirinden soğuyor. Özellikle bilgisayar ortamında yanlıĢ anlaĢılma olasılığımız çok yüksek ama yüz yüze olan görüĢmelerde kendimizi daha iyi ve net ifade edebiliriz.”

20085..60 No’lu Öğrenci: “Web tabanlı öğretimin tüm derslerde uygulanmasının yanlıĢ olacağını düĢünüyorum.”

20085..36 No’lu Öğrenci: “Öğrenciler bu yönteme alıĢtırılırsa uygulanmasından yanayım.”

20085..40 No’lu Öğrenci: “Bazı derslerde uygulanmamalı. Yüzyüze iĢlenen derslerde verim ve öğrenim daha fazla olur. Kısaca her dersin web tabanlı olması fikrine pek ılımlı bakmıyorum.”

20085..68 No’lu Öğrenci: “Doğru bulmuyorum. Çünkü iyi bir yöntem olduğunu düĢünmüyorum. Zaten açık öğretimde bunun doğru olmadığını kanıtlıyor. Öğrenciler baĢarısız oluyor ya da okulda eğitim gören kiĢiyle bilgi seviyeleri aynı olmuyor. Eğitim sanal ortamda yapılırsa insanlar nasıl iletiĢim kurar?”

20085..49 No’lu Öğrenci: “Tüm derslerde uygulanması taraftarı değilim. Öğrenci-öğretmen ve okul iliĢkilerini en aza indirecektir. Tüm derslerde uygulanması genel baĢarı oranını düĢürebilir. Ancak belli derste uygulanması öğrenci için büyük bir artıdır.”

20085..62 No’lu Öğrenci: “Web tabanlı eğitimin tüm derslerde uygulanmasının pek sağlıklı olduğunu düĢünmüyorum. Bu yöntemde öğrencinin ders takibine yeteri kadar önem verdiğini düĢünmüyorum. Ayrıca sayısal derslerde yeteri kadar verimli olacağını düĢünmüyorum.”

20085..63 No’lu Öğrenci: “ġahsi kanaatim bütün derslerde uygulanmamalıdır. Çünkü, olayı sadece öğretim boyutu ile ele almıĢ oluruz. Üniversite sadece öğretim kurumu değil eğitim yuvası da olmalıdır.”

20085..42 No’lu Öğrenci: “Böyle bir uygulama öğrencilerin arkadaĢlarıyla sosyalleĢme ortamını olumsuz etkileyecektir.”

20085..50 No’lu Öğrenci: “Bu yöntemin tüm derslerde uygulanması derslere göre değiĢir. Sözel dersler için iyi olurken, sayısal dersler için iyi olmaz kanaatindeyim.”

20085..37 No’lu Öğrenci: “Tüm derslerde web tabanlı öğretim yöntemini kullanırsak anlaĢılması zor olur. Bu yöntemde sınıf ortamındaki ciddiyet sağlanamaz.”

20085..52 No’lu Öğrenci: “Tüm derslerde uygulanması belki zor olabilir ama imkansız değildir. Örneğin, bir sınıf ortamında öğrenilebilecek bir dersi sanal ortamda öğretmek zor olabilir. Ama sonuç olarak bir fayda sağlar.”

20085..34 No’lu Öğrenci: “Tüm derslerde uygulanmaması gerektiğine inanıyorum. Ders sınıfta olmalıdır.”

20085..33 No’lu Öğrenci: “Olabilir ama her derste sağlıklı olabileceğini düĢünmüyorum.”

20085..41 No’lu Öğrenci: “Tüm derslerde uygulanmaması gerektiğini düĢünüyorum. Çünkü birebir dersleri görmek, tartıĢmak ve yaĢamak daha mantıklı olur diye düĢünüyorum.”

20085..53 No’lu Öğrenci: “Tüm derslerde uygulanmasını pek doğru bulmuyorum. Çünkü internet ortamında dersleri takip etmemiz zor olacaktır.”

20085..29 No’lu Öğrenci: “Hem normal öğretim hem de web tabanlı öğretim olması çok iyi olurdu.”

20085..56 No’lu Öğrenci: “Dersine göre değiĢir.”

Web tabanlı öğretim yönteminin tüm derslerde uygulanılabilirliği ile ilgili olarak deney grubu öğrencilerinin 1‟i bu soruyu hiç cevaplamamıĢ ve 24‟ü ise görüĢlerini belirtmiĢ, bu görüĢleri tasnif edilmiĢ ve aĢağıdaki bulgular elde edilmiĢtir:

2 öğrenci, web tabanlı öğretim yönteminin tüm derslerde uygulanması gerektiğini belirtmiĢlerdir. Buna gerekçe olarak da; teknolojinin nimetlerinden faydalanma, sanal ortamın sahip olduğu bilgi birikiminden faydalanma hususlarını göstermiĢlerdir.

4 öğrenci, web tabanlı öğretim yönteminin tüm derslerde uygulanması konusunda çekimser kalmıĢlardır. Buna gerekçe olarak da; tüm derslerde değil, sadece sözel derslerde uygulanmasının iyi olacağını belirtmiĢlerdir.

1 öğrenci, hem klasik hem de web tabanlı öğretim yöntemlerinin bir arada kullanılması koĢuluyla tüm derslerde uygulanabileceğini belirtmiĢtir.

17 öğrenci, web tabanlı öğretim yönteminin tüm derslerde uygulanabilir olmadığını belirtmiĢlerdir. Buna gerekçe olarak da aĢağıdaki hususları göstermiĢlerdir:

 KiĢiyi kitap okuma alıĢkanlığından uzaklaĢtırır.

 KiĢinin insanlarla birebir iletiĢim kurabilme özelliğini köreltir.  Sağlıklı ve verimli bir eğitim ortamı oluĢturmaz.

 Sayısal derslerde anlamak ve öğrenmek zorlaĢır. Soruya hemen cevap alınamayacağı için öğrenme Ģevki kırılır.

 Okulla olan tüm iliĢki kesilir. Öğretmen-öğrenci etkileĢimi yaĢanmaz.  Samimiyet kayıp oluyor ve insanlar birbirinden soğuyor.

 Yüz yüze iĢlenen derslerde verim ve öğrenim daha fazla olur.

 Uzaktan eğitim alan öğrenciler okulda eğitim gören öğrencilere göre daha baĢarısız olur.

 Öğrenci ders takibine yeteri kadar önem vermiyor.

 Olayı sadece öğrenim boyutuyla değil, eğitim boyutuyla da değerlendirilmelidir.

 Sınıf ortamındaki ciddiyet sağlanamaz.

 Birebir dersleri görmek, tartıĢmak ve yaĢamak daha mantıklı ve doğrudur.  Ġnternet ortamında dersleri takip etmek daha zordur.

Elde edilen bu bulgulara göre, web tabanlı öğretim yönteminin tüm derslerde uygulanılabilirliği; “tüm derslerde uygulanmalı, çekimser, tüm derslerde uygulanmamalı” olmak üzere üç temada tasnif etmek mümkündür. Web tabanlı öğrenme yönteminin tüm derslerde uygulanılabilirliği ve gerekçelerine iliĢkin 3x2‟lik nitel veri analizi Tablo.19‟da oluĢturulmuĢtur.

Tablo 19: Web Tabanlı Öğretim Yönteminin Tüm Derslerde Uygulanılabilirliği ve Gerekçeleri Nitel Veri Analiz Tablosu

Temalar KiĢi Gerekçeler Tüm Derslerde

Uygulanmalı

2 1. Teknolojinin nimetlerinden faydalanma. 2. Sanal ortamın sahip olduğu bilgi

birikiminden faydalanma.

Çekimser 5 1. Sadece sözel tüm derslerde uygulanması koĢuluyla tüm derslerde uygulanabilir.

2. Hem geleneksel hem de web tabanlı öğretim yöntemlerinin bir arada kullanılması koĢuluyla tüm derslerde uygulanabilir.

Tüm Derslerde Uygulanmamalı

17 1. KiĢiyi kitap okuma alıĢkanlığından uzaklaĢtırır.

2. KiĢinin diğer insanlarla birebir iletiĢim kurma özelliğini köreltir.

3. Sağlıklı ve verimli bir eğitim ortamı oluĢturmaz.

4. Sayısal derslerde anlamak ve öğrenmek zorlaĢır.

5. Öğretmen-öğrenci etkileĢimi yaĢanmaz. 6. Öğrenci ders takibine yeterince önem vermez. 7. Olayı sadece öğrenim boyutuyla değil, eğitim boyutu da göz önünde bulundurulmalıdır. 8. Sınıf ortamındaki ciddiyet sağlanamaz. 9. Birebir dersleri görmek, tartıĢmak ve yaĢamak daha doğrudur. Ġnternet ortamında dersleri takip etmek daha zordur.

4.2.4. Web Tabanlı Öğretim Yönteminin Ders BaĢarısı Üzerindeki Etkisi