• Sonuç bulunamadı

1.1934 Yılı Vilayet Umumi Meclis Toplantıları

Belediye Meclisi, saat 09:00 da toplanmıştır. Azalar arasından en yaşlı olan Meyli Efendi geçici olarak reisliğe seçilmiştir. Reis ve daimi encümen üyelerini seçmek için, meclis azalarına kağıtlar dağıtılmıştır. Oy verme işlemi bittikten sonra seçim sonucu da Belediye Reisi Dr. Hüseyin Ülkü Bey, encümenleri ise Rasih Bey ve Yusuf Kemal Bey olmuştur. Belediye Reisliğine seçilen Hüseyin Bey, kürsüye çıkarak bir teşekkür konuşması yapmıştır. Daha sonra seçim devam etmiş ve encümen azaları da seçilmiştir64.

Vilayet Belediye Umum Meclisi Reis Hüseyin Ülkü başkanlığında 16 üyenin katılımı ile açılmıştır. Hüseyin Bey, açılışta kısa bir konuşma yapmıştır. Bu konuşmasında; Niğde Belediyesinin bütçe darlığına rağmen vilayetin ihtiyaçları için el birliği ile çalışılacağını belirtmiştir. Belediye meclisine bu toplantı da bir reis vekili ile iki katip alınmıştır. Encümenler görevlerine başlamışlardır. Belediye Umum Meclis toplantısın da Ruzname de yazan beş senelik kalkınma ve ihtiyaç programları görüşülmüş ve vilayette uygulanmaya başlanılması kararlaştırılmıştır. Geçmiş dönemde yapılması gereken ancak yapılmayan işlerin yapımına başlanacaktır65.

2.1935 Yılı Vilayet Umumi Meclis Toplantıları

Niğde Belediyesi 1935 senesi Varidat bütçesi 48.730 lira olarak tespit edilmiştir. Bu sene içerisinde fenni ve sıhhi mezbaha inşasına başlanılmasına karar verilmiştir. 1935 senesi masraf bütçesinin ise 48.780 lira olması kararı alınmıştır66. Türkiye Cumhuriyeti Başvekalet Kararlar Müdürlüğün de çıkan kararname ile toplu bütçe tetkik komisyonunca görüşülen, Dahiliye Vekilliğinin 11.09.1935 tarihli 291 / 152 sayılı tezkiresi ile gönderilen Niğde ve Isparta vilayetlerinin 935 senesi hususi idare bütçeleri ve bütçe komisyonunun kararı İcra Vekilleri Heyetince 12.09.1935 tarihinde görüşülmüş ve 1561 sayılı mucibince tasdik edilmiştir. Bu kararname de,

64 ‘Belediye Meclisimizin Fevkalade Toplantısı Yapıldı’, Resmi Niğde, 23 Birinci Teşrin 1934, Sayı. 337, s. 2.

65 ‘Belediye Umum Meclisi İçtimai Zabıt Hulasası’, Resmi Niğde, 26 İkinci Teşrin 1934, Sayı. 342, s. 2.

66 ‘1935 yılına Ait Belediye Umum Meclisinin Nisan İçtimaına Ait Karar Hulasası’, Resmi Niğde,

18

başta Reisi Cumhur Kemal Atatürk olmak üzere, Başvekil İsmet İnönü ve ilgili bakanlıkları imzaları bulunmaktadır67.

3.1936 Yılı Vilayet Umumi Meclis Toplantıları

Bu yıl içerisinde ilk olarak 20.03.1936 cuma günü genel kurul açılacaktır. Genel Kurulun amacı, üyelerinin Niğde vilayetinin eksikleri, ihtiyaçlarını belirlemektir. Genel Kurul üyeleri, bu ihtiyaçlar doğrultusunda da çalışacaktırlar68.

Belirtilen tarihte yani 20.03.1936 da Vilayet Umumi Meclisi, Vali Faik Üstün başkanlığında açılmıştır. Meclis azaları kaza ve merkezlere göre belirlenmiştir. Niğde merkezden Rasih Ferit, Naim Bey, Mualla Hanım aza olarak katılmışlardır. Ulukışla kazasından Şevki Bey, Arapsun kazasından Mehmet Balcı, Aksaray kazasından Sadi, İzzet, Muhittin Beyler ve Fehime Hanım, Nevşehir kazasından Derviş, Bekir Beyler ile Sakibe Hanım, Bor kazasından İzzet, Mahmut, Hilmi Beyler aza olarak toplantıda mevcutturlar. Meclis, Vali Faik Beyin nutku ile açılmıştır.

Vilayet meclisin de ilk iş olarak görev dağılımı yapılmıştır. Bütçe, kültür, bayındırlık ve mülkiye, sağlık encümenleri seçilmiştir. Bütçe Encümenliğine; Niğde merkezden Ferit Ecer, Aksaray kazasından Sadi Bey, Ulukışla kazasından Şevki Bey, Bor kazasından Hilmi Bey, Nevşehir kazasından Derviş Bey seçilmişlerdir. Kültür encümenliğine; Aksaray kazasından İzzet Turan, Nevşehir kazasından Bekir Bey, Arapsun kazasından Mehmet Balcı seçilmişlerdir. Sağlık encümenliğine; Sabit Ecemiş, Aksaray kazasından Fehime Hanım, Niğde merkezden Rasih Bey, Nevşehir kazasından Mehmet Bey seçilmiştir. Mülkiye ve bayındırlık encümenliğine; Niğde merkezden Naim Bey, Bor kazasından Mahmut Bey, Nevşehir kazasından Sakibe Hanım ve Aksaray kazasından da Muhittin Bey seçilmiştir69.

Vilayet Umumi Meclisinin ikinci toplantısı, 23.03.1936 tarihinde yapılmıştır. Vali Faik Bey toplantıya başkanlık etmiştir. Reisi Cumhur Kemal Atatürk başta olmak üzere Dahiliye Vekili Şükrü Kaya, C.H.P. Genel Sekreteri Recep Peker’in göndermiş oldukları telgraflar okunarak toplantıya başlanılmıştır. Ruzname okunarak; kültür direktörlüğünün Aksaray Cumhuriyet Mektebi bahçesine ait dört odalı bir pavyon

67 BCA, 30.18.1.2. / 58.72.4.

68 ‘Genel Kurul Açılıyor’, Niğde, 16 Mart 1936, Sayı. 408, s. 1.

19

yapılmasına, Niğde Arapsun’dan alınarak Kırşehir Avanos’a verilen köylerin iadesinin istenilmesine, C.H.P.’nin teklifi ile Akmedrese’nin müze olarak kullanılmasına, Niğde maden yolunun Adana vilayetine kadar yapılmasına karar verilmiştir. Vilayet meclisinde bu konular dışında başka konularda görüşülüp karara bağlanmıştır. Meclisin, gelecek hafta perşembe günü tekrar toplanmasına karar verilerek toplantı sonlandırılmıştır70.

Meclis, 26.03.936 tarihinde tekrar toplanmıştır. Toplantıya Vali Faik Bey başkanlık etmiştir. Toplantıda vilayet sorun ve istekleri görüşülmüş, bütçe hesap cetvellerinin bütçe encümeni tarafından incelenmesine karar verilmiştir. Ruzname de okunan diğer konular da gerekli encümenlere havale edilerek toplantıya son verilmiştir. Ayrıca toplantıya katılmayan meclis azalarının mazeretleri görüşülmüştür71.

Vilayet meclisi, Vali Vekili Ziya Bey başkanlığında dördüncü toplantısını yapmıştır. Toplantıya 14 aza katılmıştır. Toplantıda alınan kararların bazıları şunlardır; Bor kütüphanesinin inşası için Bor Kaymakamlığının çıkardığı bütçe, bütçe encümenliğine; arazi ve bina vergileri için çıkartılan bütçe sıhhat ve ziraat encümenliğine; Cumhuriyet Halk Partisinin sunduğu halkevleri ve hayır kurumları için istedikleri bütçe, bütçe encümenliğine sunulmuştur. Şehitlikleri imar cemiyetinin, şehitlikler için hazırlanmış oldukları bütçe nafia encümenliğince kabul edilmiştir. Bunların dışında öğretmen, memur, inşaatlarda çalışan işçiler için ödenecek maaşlar da meclis de görüşülmüş ve karara bağlanmıştır72.

15 azanın katılımı ile Vilayet Umumi Meclisi Vali Faik Üstün başkanlığında 02.04.1936 da toplanmıştır. Ruzname okunmuştur. Görüşülen konular karara bağlanması için ilgili encümenliklere havale edilmiştir. Bu konulardan birisi de Bor kazasında bir ortaokul açılmasıdır. Bu konu kültür encümenliğinde karara bağlanacaktır. Diğer toplantılarda olduğu gibi vilayette görev yapan yurttaşların maaşları ve toplantıya katılmayan azaların katılmama gerekçeleri görüşülmüştür73.

70 ‘1936 Yılına Ait Vilayet Umum Meclisinin İkinci Toplantısı’, Niğde, 6 Nisan 1936, Sayı. 411, s. 1-2.

71 ‘Üçüncü Toplantı’, Niğde, 6 Nisan 1936, Sayı. 411. s. 1.

72 ‘Vilayet Umumi Meclisinin Dördüncü Toplantısı’, Niğde, 13 Nisan 1936, Sayı. 412, s. 1.

20

Vilayet meclisi, toplam 15 azanın katılı ve ikinci reis Naim Beyin başkanlığında 06.04.1936 tarihinde toplanmıştır. Toplantı da; Niğde vilayetinde yapılan mektep inşaları, bina ve arazi vergileri, şehitlik için imar faaliyeti gibi konular görüşülmüştür. Bu imar çalışmalarının bütçesi çıkartılmış ve bağlı bulundukları encümenliklere havale edilmiştir74.

Meclis 09.04.1936 tarihinde Vali Faik Üstün başkanlığında toplanmıştır. Her toplantıda olduğu gibi öncelikle Ruzname okunmuştur. Daha sonra görüşmelere geçilmiştir. Genel olarak görüşülen konular; Aksaray kazasında mektep inşası, Cumhuriyet mektebinin genişletilmesi, baytar müdürlüğü aracılığı ile Konya vilayetinden getirilecek olan damızlıklar, Bor kazasında ortaokul inşası, memur maaşlarıdır. Ayrıca vilayetin diğer sorunlarına da değinilmiş, konular ilgili encümenliklere havale edilerek karara bağlanmıştır75.

Meclis toplantısı Vali başkanlığı ve 16 azanın katılımı ile yapılmıştır. Toplantı da Aksaray-Bor ve Nevşehir yollarının yapımı için nafia encümenince, vilayet makamına evrak sunulmuştur. Bor Kaymakamlık binasının tamiri için bütçe encümenliğinden maddi yardım istenmiştir. Ayrıca vilayette görev yapan muhasebe, aşçı, memur maaşları da görüşülen konular arasındadır76.

Vilayet Meclisi, 17 azanın katılımı ile 16.04.1936 tarihinde Vali Bey başkanlığında toplanmıştır. Gebere Barajının inşası nedeniyle bütçeye 2.500 lira konması için nafia encümenin karar alması istenmiştir. 1931 senesinde maarif vergisi olarak alınan 2.739 lira 25 kuruşun kanunun kaldırılması ile sahiplerine iadesi için bütçe encümenliğine havale edilmiştir. Niğde vilayet merkezine bir lise açılması hakkında görüş bildiren Niğde azası Naim Bey’in planı maarif encümenliğine sunulmuştur. Ayrıca Bor kazasında görev yapan muallimlerin, Aksaray Cumhuriyet başöğretmenin, Aksaray kazasında görev yapan hususi memurun maaşları görüşülmüştür77.

Vilayet meclisi, Vali Faik Üstün başkanlığında 20.04.1936 tarihinde 16 azanın katılımı ile toplanmıştır. Her zamanki gibi öncelikle Ruzname okunmuştur. Görüşülen konular; il ve ilçelerde umumi meclisler tarafından spor faaliyetlerine harcanan

74 ‘Vilayet Umumi Meclisinin 6. Toplantısı’, Niğde, 24 Nisan 1936, Sayı. 413, s. 1-2.

75 ‘Yedinci Toplantı’, Niğde, 24 Nisan 1936, Sayı. 413, s. 2.

76 ‘V. Umumi Meclisinin Sekizinci Toplantı’, Niğde, 29 Nisan 1936, Sayı. 414, s. 1.

21

paralar bütçe encümenine rapor olarak sunulmuştur. 2901 numaralı arazi tahkiri kanununa göre; komisyon üyelerine 75 lira, azalara 150 kuruş ve muhtarlara 50 kuruş yevmiye verilmesi hakkındaki konu mülkiye encümeninin kararına sunulmuştur78.

Meclis, ikinci reis Naim Erem başkanlığında 24.04.1936 tarihinde toplanmıştır. Toplamda 15 azanın katılımı olmuştur. Arapsun kazasından Avanus’a kaydedilen köylerin tekrar Niğde vilayetinde verilmesi için mülkiye encümenine başvurulmuştur. Başvuru kabul edilmiştir. Kayabaşı mahallesinde bir mektep yapılması için bütçe encümenliğine başvuruda bulunulmuştur. Yine bütçe encümeni kararı ile şehitlikler imarı için bütçeye 50 lira konulmuştur. Kültür encümeninin, şehir merkezine lise inşası için sunmuş olduğu mazbata, vilayet makamında kabul edilmiştir. Niğde vilayetinde görev yapan memurların durumu ve toplantıya katılmayan azaların katılmama nedenleri görüşülerek meclis toplantısı sonlandırılmıştır79.

Meclis toplantıları sonucunda belirlenen 1936 yılı vilayet mali bütçesi ilgili Bakanlığa gönderilmiştir. Vilayet meclisi tarafından belirlenen bu bütçe, Bakanlık tarafından onaylanmıştır80.

Niğde vilayeti, meclis toplantıları bitirilmiştir. Son toplantı da Mayıs ayında yapılmıştır. Meclis genelde Vali Faik Üstün başkanlığında toplanmıştır. Toplantılarda Niğde ilinin ihtiyaçları hakkında önemli kararlar alınmıştır. Niğde’nin 1936 yılı ihtiyaçları görüşülmüş ve bütün ihtiyaçlarının karşılanması için bütçe oluşturulmuştur. Meclis toplamda 11 kez bir araya gelmiştir81. Bu sene içerisinde, Vilayet meclisi tarafından hazırlanan ruzname de bulunan işlerin çoğu yapılmıştır. İçme suları yollarında tadilat olmuştur. Mezbaha inşası yapılmıştır. Vilayete elektrik getirilmesi için plan hazırlanmıştır. Bunlar ve daha birçok vilayet işlerini Belediye Reisi Hüseyin Ülkü ve encümen üyeleri başarmıştır82.

78 ‘Vilayet Umumi Meclisinin Onuncu Toplantısı’, Niğde, 18 Mayıs 1936, Sayı. 417, s. 1.

79 ‘Vilayet Umumi Meclisinin Onbirinci Toplantısı’, Niğde, 25 Mayıs 1936, Sayı. 418, s. 2.

80 ‘Bütçemiz Tasdik Edildi’, Niğde, 14 Ağustos 1936, Sayı. 430, s. 1.

81 ‘Vilayet Haberleri’, Niğde, 29 Nisan 1936, Sayı. 414, s. 1.

22

4.1937 Yılı Vilayet Umumi Meclis Toplantıları

Bu yıl Vali Faik Üstün başkanlığında sürdürülen Umumi Meclis, çalışmaları sona ermiştir. Yapılan ve yapılacak olan işler hakkında görüşülmüştür. Ziraat alanında dört yeni ziraat memuru, ziraat encümenliğine kabul edilmiştir. Ziraat encümeninin tam teşkilatlı çalışabilmesi ve özellikle her geçen gün gelişen meyveciliğin teşkilatlandırılması için yeni memur alımları olmuştur. Köylü yurttaşlarla daha yakından ilgilenilmesi adına köycülük işleri için ayrı bir teşkilatın oluşturulmasına karar verilmiştir. Yolların tamiri ve yeni yol yapımı için 1937 senesinden başlanarak beş senelik bir yapım projesi oluşturulacaktır. Ayrıca eğitim alanında yapılan mektep inşalarına devam edilecek ve Niğde vilayetinin merkezine donanımlı ve büyük bir mektep inşa edilecektir83.

Vilayet Umumi Meclisi Vali Vekili Naim Erem başkanlığında, 16 azanın katılımı ile toplanmıştır. Toplantı da; Adana lise ve ortaokulunda okuyan Niğdeli fakir talebelere maddi yardım yapan maarif cemiyetine, kültür encümeni tarafından hükümet adına maddi destek verilmesi kararı alınmıştır. Sağlık ve eğitim alanında vilayette görev yapan memurlara verilecek maaşlar ve memur izinleri görüşülmüştür. Vilayetin diğer sorunları görüşülerek toplantıya son verilmiştir84.

Vilayet meclisinin dördüncü toplantısı Vali Faik Üstün başkanlığında yapılmıştır. Toplantıya 16 aza katılmıştır. Ruznameye geçilmiştir. Nevşehir Kaymakamlığının vilayet merkezine gönderdiği on maddelik rapor okunmuştur. Raporda; Nevşehir mekteplerinde okuyan fakir çocuklara maddi yardım yapılması istenmiştir. Bu konu kültür encümenliğine havale edilerek, Nevşehir ve Aksaray kazalarında okuyan fakir talebelere yardım yapılması kararı alınmıştır. Nafia ve bütçe encümenliklerine, Nevşehir de çeşme sularının demir borular ile akıtılması için belediyeye toplam 13.000 lira yardım yapılması konusu havale edilmiştir. Nevşehir ve civar bölgelerinde meyvecilikle uğraşıldığından, meyvelerin aşılanması için ziraat memuru tayini yapılmasına, tayin işlemleri için ziraat encümenine konunu havale edilmesine, Nevşehir halkevinin tadilatı için de 10.000 liralık bütçe ayrılmasına karar verilmiştir. Halkevlerine yapılan yardımlar C.H.P. Genel Merkezi tarafından karşılandığı için vilayet meclisinde görüşülen halkevleri konusu herhangi bir encümene havale edilmemektedir. Ürgüp ve Nevşehir yol güzergahının, Uçhisar ve

83 ‘Vilayetimiz Genel Meclis Çalışmalarını Bitirdi’, Niğde, 12 Mart 1937, Sayı. 458, s. 1.

23

Avcılar kasabalarından geçirilmesi kararlaştırılmıştır. Daha sonra memur maaş ve izinleri görüşülmüştür. Ruzname de görüşülecek başka madde kalmadığından dolayı meclis haftalık toplantısını sonlandırmıştır85.

Belediye Heyeti, bu yıl ki toplantılarını bitirmiştir. 1937 yılı bütçesi hazırlanmıştır. Bütçe de 1936 yılına göre 15.000 lira artış sağlanmıştır. Toplam bütçe, 55.138 olarak tanzim edilmiştir86.

Ulus gazetesinde çıkan ilan ile; Niğde Vilayeti Hususi Daire Bütçesi, Dahiliye Vekaleti Vilayetler Bütçesi Tetkik Komisyonu tarafından onaylanmıştır87. İç İşleri Bakanlığı tarafından incelenen 1937 yılı vilayet bütçesi, yüksek tasdikten çıkmıştır88.

Vilayet Umumi Meclisi, sıhhat alanında yapılacaklar için ve memurların durumu gibi konuları görüşmek ve karara bağlamak üzere fevkalade toplantı gerçekleştirmişlerdir89.

1934 yılında parti yetkilileri ve yurttaşların desteği ile bu yıl görev yapan Niğde Belediye Reisi ve heyeti Meclis görüşmelerine başkanlık etmişlerdir. Vilayet belediye heyeti birbirine ülkü ile bağlı kişilerdir. Belediye, üç yıl zarfında vilayette her alanda çalışmalarını sürdürmüştür. Ayrıca vilayet bütçesinde de her yıl artış gözlenmiştir. 1934 yılı bütçesi 32.077 lira, 1935 yılı bütçesi 29.990 lira, 1936 yılı bütçesi 45.773 lira, 1937 yılı bütçesi ise 56.038 lira olmuştur. Yani her geçen sene bütçede bir artış görülmektedir90.

5.1938 Yılı Vilayet Umumi Meclis Toplantıları

Vilayet Umumi Meclisi Faik Üstün başkanlığında Şubat ayında toplanmıştır. Toplantıya meclis üyeleri; Rasih Özbek, Naim Erem, Ferit Ecer, Mualla Ülkü Niğde merkezden; Mahmut Çağız, Hilmi Mengi, İzzet Can Bor kazasından; İzzet Turan, Sabit Ecemiş, Fehime Tüzün, Ahmet İleri, Nafiz Çiftçi Aksaray kazasından; Derviş Bey, Aras Bey, Bekir Poyraz, İbrahim Tüzün Nevşehir kazasından; Şevki Bey Ulukışla kazasından ve Mehmet Balcı Bey de Arapsun kazasından katılmışlardır.

85 ‘Dördüncü Toplantı’, Niğde, 19 Mart 1937, Sayı. 458, s. 1-2.

86 ‘Belediyemizin 1937 Yılı Bütçesi’, Niğde, 30 Nisan 1937, Sayı. 465, s. 1.

87 ‘Vilayetimiz Bütçesi Yüksek Tasdike Arz Edildi’, Niğde, 16 Temmuz 1937, Sayı. 476, s. 1.

88 ‘Vilayetimizin 1937 Yılı Bütçesi Geldi’, Niğde, 13 Ağustos 1937, Sayı. 480, s. 2.

89 ‘Uray da’, Niğde, 6 Ağustos 1937, Sayı. 479, s. 1.

24

Ruznameye geçilerek, Ruznamede ki alınacak kararlar ilgili encümenliklere aktarılarak kabul edilmiştir. Kararlar arasında, Aksaray’da ki kütüphanenin tavanının tamir edilmesi ve yeni kitap dolabı olması için konunun kültür encümenliğine havale edilmesi kararı bulunmaktadır. Vilayet çalışanlarının maaşlarının yükseltilmesi veya ne kadar maaş verileceğinin kararlaştırılması da bütçe encümenliğinde görüşülmüştür91.

17.02.1938 tarihli içtimai ait zaptı sabık hulasası Niğde gazetesinde yayınlanmıştır. Meclis, Faik Üstün başkanlığında toplanmıştır. Toplantı da zaptı sabık okunmuş, Ruznameye geçilmiştir. Burada; ilkokullar için ayrılacak bütçenin ne kadar olacağı, öğretmen maaşlarının ve memur maaşlarının durumu ve Aksaray-Bor yolu için çalışan müteahhidin maaşı gibi konular görüşülmüştür92.

İl Genel Kurulu hafta sonu, daimi encümen üyelerinin seçimini yaparak toplantılarına son verecektir93.

Vilayet Umumi Meclisi, Faik Üstün başkanlığında toplanmıştır. 21.02.1938 tarihli toplantıya ait eski zabıt hulasası, Niğde gazetesinde yayınlanmıştır. Toplantıda Ruzname okunmuştur. Buna göre; havaya karşı koruma tahsisatı olarak 1938 senesi bütçesine, geçen seneki yardımdan daha fazla yardım yapılması için bütçe encümenliğine konu havale edilmiştir. Ulukışla kazasında açılacak olan halkevine yardım için C.H.P. İlçe Yön. Kurul Başkanlığının yazısı okunarak, gerekli maddi yardımın yapılamasına karar verilmiştir. Ağaç bayramı için ziraat encümeninin mazbatası okunarak, konunun bütçe encümenliğinde görüşülmesi kararlaştırılmıştır. Arazi vergisinin 1938 yılı bütçesi 174.000 lira olarak kabul edilmiştir. Diğer konularda görüşüldükten sonra toplantı sona ermiştir94.

Vali Faik Bey başkanlığında 24.02.1938 tarihinde Vilayet Umum Meclisi toplanmıştır. Toplantıya Niğde merkezden; Mualla Ülkü, Rasih Özbek, Naim Erem, Ferit Ecer, Aksaray kazasından; Fehime Tüzün, Sabit Ecemiş, İzzet Turan, Ahmet İleri, Nafiz Çiftçi, Nevşehir kazasından; Derviş Araz, İbrahim Tüzün, Bekir Poyraz, Bor kazasından; Hilmi Mengi, İzzet Can, Ulukışla kazasından; Şevki Alpağut, Arapsun kazasından; Mehmet Balcı katılmışlardır. Toplantıya Nevşehir azası Sakibe

91 ‘Vilayet Umumi Meclisinin 7.2.938 tarihinde ki İçtimaine’, Niğde, 25 Şubat 1938, Sayı. 508, s. 3-4.

92 ‘Umumi Meclis Konuşmaları’, Niğde, 2 Mart 1938, Sayı. 509, s. 1-2.

93 ‘Genel Kurul Toplantıları Bitiyor’, Niğde, 11 Mart 1938, Sayı. 510, s. 1.

25

Hanım ile Bor azası Mahmut Bey katılmamışlardır. Ruzname okunmuştur. Toplantıda genel olarak; öğretmen maaşları, mektepler için gerekli olan araç ve gereçler, hastanede çalışan görevlilerin maaşları konuları görüşülmüştür. Konular gerekli encümenliklere karara bağlanması için havale edilmiştir. Ayrıca Aksaray kazasında bulunan kütüphanenin tamiri için de 500 lira bütçe ayrılmıştır. Konular görüşüldükten sonra toplantı bitirilmiştir95.

Vilayet meclisi dört gün sonra tekrar Vali başkanlığında toplantısını gerçekleştirmiştir. Toplantı da her toplantının başında olduğu gibi sabık zabıt okunarak kabul edilmiş ve ruznameye geçilmiştir. Arapsun da yapılacak olan fenni mezbaha ile elektrik tahsisatı için bütçe ayrılmıştır. Aksaray kazasında ağır ceza teşkilatı kurulması konusu görüşülmüştür. Ayrıca diğer toplantılarda olduğu gibi; vilayette görev yapan memurların maaşları, halkevi tamir işleri, Nevşehir ilkokullarında elektrik tahsisatı gibi vilayet sorunları görüşülmüştür96.

Vilayet Umumi Meclisi, ikinci reis Naim Erem başkanlığında azaların katılımı ile toplanmıştır. Ruzname okunmuştur. Alınacak kararlar gerekli encümenliklere havale edilmiş ve yapılacak işler için bütçe tahsisatı yapılmıştır97.

Uray Genel Kurul toplantılarına, 1 Nisan 1938 tarihinde cuma günü devam edilecektir. Toplantı da 1938 yılı bütçesinin ne kadar olacağı konusu görüşülecektir98.

Vilayet Umumi Meclisi Vali Faik Üstün başkanlığında toplanmıştır. Zabıt sabık okunarak kabul edilmiş ve ruznameye geçilmiştir. 1938 yılı bütçesinin; birinci, ikinci ve üçüncü kısımları ile bu kısımlarda yazan maaş ve masrafların mazbataları okunarak kabul edilmiştir99.

Genel Meclis toplantısı 1 Nisandan pazar gününe ertelenmiştir. Bu toplantıda vilayetteki imar faaliyetlerinin uygulanması konusu görüşülecektir100.

Vilayet genel meclisi ikinci başkan Naim Erem’in önderliğinde 10.03.1938 tarihinde yapılmıştır. Toplantıya ait zaptı sabık hulasası Niğde gazetesinde

95 ‘Vilayet Genel Kurul Konuşmaları’, Niğde, 18 Mart 1938, Sayı. 511, s. 1-2.