• Sonuç bulunamadı

1.1934 Yılında Spor Faaliyetleri

Bu yıl içinde Resmi Niğde gazetesinde bir tane spor haberi mevcuttur. Bu haber de halkevi spor komitesi tarafından, 23 Temmuz da düzenlenen Spor Bayram’ı etkinliği hakkındadır. Memleket stadyumunda düzenlenen bu etkinliği, binlerce seyirci izlemiştir. Bor sporcuları ile voleybol, piyade alayı futbol takımı ile futbol oynanmış, bir takım da atletizm hareketleri sergilenmiştir. Voleybol müsabakasında Bor sporcuları, futbol müsabakasında da halkevi sporcuları galip gelmiştir523.

2.1936 Yılında Spor Faaliyetleri

Vali Faik Üstün, vilayette spora daha fazla önem verilmesi için vilayete bağlı kazalara birer yazı göndermiştir. Bu yazı da sporun önemini ve ülkemizdeki yeri hakkında görüşlerini yazmıştır. Kazalarda spor ile ilgilenen yurttaşlara Kaymakamlıkların her türlü yardımı sağlamasını emretmiştir. Gençlerin spor ile beden terbiyesini sağlayacaklarını ve ülkenin en güçlü fertlerinin spor terbiyesi ile yetişeceklerinden bahsetmiştir. Niğde de spora verilen önem her geçen gün artmaktadır524.

Bu yıl içinde Temmuz ayında Kayseri Erciyes kulübü sporcularından oluşan kafile tenezzük treni ile Niğde’ye gelmişlerdir. Burada halkevi mensupları ile sporcuları tarafından gezilmiştir. Spor müsabakası için gelen sporcular ile spor alanına gidilmiş ve futbol müsabakası yapılmıştır. İlk yarıda berabere kalan Niğde ve Kayseri takımlarının performansları da gayet iyi bir haldedir. İkinci yarıda Kayseri 4-2 öne geçmiş ve futbol müsabakasını kazanmıştır. Havanın da güzel olması sebebiyle

521 ‘Yangın’, Niğde, 21 Nisan 1939, Sayı. 566, s. 1.

522 ‘Yangın’, Niğde, 22 1 inci Kanun 1939, Sayı. 602, s. 1.

523 ‘23 Temmuz Spor Bayramı’, Resmi Niğde, 23 Temmuz 1934, Sayı. 324, s. 1.

125

Niğde’de ki vatandaşlar da müsabakaya ilgi göstermişlerdir. Maç sonrası istasyona giden Kayseri takım kafilesini; Niğde sporcuları, halkevi bandosu ve yurttaşlar uğurlamıştır525.

3.1937 Yılında Spor Faaliyetleri

Vilayette spor kulübü ilk olarak 1933 tarihin de ortaya çıkmıştır. 1933’ten önce genç yurttaşlar spor yapmak için, Niğde Gençler Birliği, Niğde İdman Yurdu gibi müesseseler teşkil edilse de bu kurumlar tutunamamıştır. Niğde vilayetin de halkevinin açılması ile spor hareketleri hızlanmış, gençler spora teşvik edilmiştir. Ayrıca Niğde Spor kulübü adında yeni bir müessese teşkil edilmiştir. Böylelikle hem daha fazla genç spor ile ilgilenecek hem de halkevi sporcuları ile karşılıklı müsabakalar yapılabilecektir. Artık Niğde vilayetinde spor müsabakaları yapılması için iki kurum bulunmaktadır526.

4.1938 Yılında Spor Faaliyetleri

Niğde vilayetinde spor ile meşgul olan gençler hemen hemen hiç yok gibidir. Kayseri Erciyes Spor Kulübü Niğde’ye geleceği bilindiğin de bile onlarla müsabaka yapmak için Niğde’nin teşkilatlanmış bir spor kulübü yok idi.

Niğde de sporun önünü kesen etken fizyolojik sefalet değildir. Niğde’nin havası, suyu, iklimi sporcular için gayet elverişlidir. Niğde de faal sporcular ve idareciler olmadığı için spor alanında gelişmeler de olmamaktadır. Vilayette spor yapacak kişilere bakıldığın da; genç mektepliler, genç işçiler, genç memurlar ve genç işsizleri sayabiliriz. Genç mekteplilere bakıldığında; özellikle ilkokullarda spor faaliyetleri olmamaktadır. Halbuki küçük yaşta yapılan spor hem alışkanlık hem de vücuda yarar sağlamaktadır. Böylelikle çocukların ruhunda disiplin gelişme gösterecektir. Ortaokula giden çocuk sporu alfabeden öğrenmeye başlar. Ancak sporla ilgilenmenin en başında iken mezun olmaktadır. Yani genç mektepliler olarak adlandırılan zümre Niğde’de ki spor faaliyetlerine pek katkı sağlayamaz haldedir. Genç işçiler zümresine bakıldığında; vilayette işçi denildiğin de bağ, bahçe çalışanı akla gelmektedir. Bu zümre zaten günde 10 saat bağ bahçede çalışmaktadır. Geri

525 ‘Spor Hareketleri’, Niğde, 20 Temmuz 1936, Sayı. 426, s. 1.

126

kalan zamanlarında bedeni ve ruhu dinlendirmek isteyeceklerinden vilayetteki spor faaliyetlerine pek ilgi duymaları da beklenemez. Genç memurlara gelecek olursak; bu kişiler vilayette spor faaliyetlerini sürdürecek kişilerdir. Memur kesim masa başında görev yaptıklarından dolayı işleri bittikten sonra spor ile ilgilenebilirler. Ancak memur kesimin vilayette gazino hayatları vardır. Gazino müşterilerinin % 80’nini bu zümre oluşturmaktadır. Havasız gazinolarda vakit geçirmek yerine spor ile meşgul oldukları zaman hem vilayette sporun gelişmesine katkı sağlayacaklar hem de iyi birer sporcu olabileceklerdir. Son olarak genç işsizlere bakacak olursak; eğer ki kendilerine spora vakit ayıracak biçimde iş verilir ise spor faaliyetlerinin en sadık gençleri bu zümreden oluşabilir. Niğde de spor idarecileri, çıkarılan Beden Terbiyesi Kanunu’na uyarak hareket etmelidirler. Spor faaliyetleri, kişilerin zevkine bırakılmamalıdır. Cumhuriyetin ana prensibi olan ‘herkes, herkes için, herkes de yurt için’ sözüne uygun hareket edilmelidir. Niğde de geç de olsa idareciler, spor faaliyetleri için bir plan dahilinde çalışma yapmalı ve Niğde vatandaşlarını spora yönlendirmelidir527.

Vilayette ortaokul spor kulübü tarafından bir gezi düzenlenmiştir. Niğde merkez ortaokul talebeleri Nevşehir ortaokul talebeleri ile tanışmak için Nevşehir ilçesine gitmişlerdir. Bu gezinin yapılması için Vali Faik Üstün de öğrencilere yardımcı olmuştur528. Bu yıl içinde vilayetin çeşitli yerlerinde spor müsabakaları da düzenlenmeye başlanmıştır. Yapılan spor müsabakalarına katılmak için kaza ve köylerden öğrenciler merkeze gelmektedir. Müsabaka sonucunda ilk dörde giren öğrenci; Niğde, Adana, Mersin, Gaziantep ve Maraş bölgelerindeki güreş müsabakalarına da katılmaya hak kazanacaktır. Bu müsabakalara katılmak içinde ortaokul beden öğretmeni Kemal Kiper başkanlığında Adana’ya gideceklerdir529. Kastamonu da yapılacak olan Grek- Roma tarzı güreş müsabakaları için seçmeler olacaktır. Kastamonu, Bolu, Çorum, Kayseri, Sivas, Niğde, Seyhan, İçel bölgelerinde birinciler seçilerek bu müsabakaya gönderilecektir. Birincileri antrenör Kemal Bey seçecektir. Niğde vilayetinde de bu kapsamda hazırlıklara başlanmıştır. Minder, pranga ve diğer malzemeler hazırlanmış, yarış için kazalardan, köylerden vatandaşlar merkeze gelmeye başlamışlardır530. Vali Faik Üstün sayesinde kurulan

527 ‘Beden Terbiyesi Kanunu Münasebetiyle’, Niğde, 12 Ağustos 1938, Sayı. 532, s. 1-2.

528 ‘Nevşehir Gezisi’, Niğde, 6 Mayıs 1938, Sayı. 518, s. 2.

529 ‘Bölge Birincilerimiz Adana’ya Gidiyor’, Niğde, 27 Mayıs 1938, Sayı. 521, s. 1.

127

Niğde Spor Kulübü, kazalarda faaliyetlerine devam etmektedir. Güreş müsabakaları için hazırlanan yerde, yarışa katılacak güreşçiler her gün çalışma yapmaktadırlar. Mevsimin de uygun olması dolayısıyla spor kulübü üyeleri Hançerli, Küçük köy ve Fertek köyünde bir av etkinliği tertip etmişlerdir. Aynı şekilde kulübün futbol çalışmaları da devam etmektedir. Kaza ve köylerden spor kulübüne üye olan yurttaşların sayısı her geçen gün artmaktadır531.

Niğde spor kulübü başkanı Sabit Ecemiş tarafından Eylül ayında bir gezi tertip edilmiştir. Geziye katılacak öğrenciler müze önünde toplanmış ve kamyon ile Hasanköy’e gitmişlerdir. Hasanköy, Bavlanna köyü, Şekelin boğazı, Melendiz ovası güzergahlarından geçilmiştir. Şekelin boğazı yanında Melendiz ovasında sporcular karargahlarını kurmuşlardır. Kafile, ovada yerleşimini tamamladıktan sonra çevreyi gezmek için gruplara ayrılmışlar; Melendiz ovasında yürüyüş yapılmış, Melendiz’e bağlı köylere gidilmiş ve tarihi yerler gezilmiştir532.

Ayrıca bu yıl Kayseri atlı spor kulübü mensubu dört hanım, dört erkek olmak üzere toplamda sekiz yurttaş Niğde’ye gelecektir533.

5.1939 Yılında Spor Faaliyetleri

Bu yıl içinde vilayette, beden terbiyesi bölge istişare heyeti toplantısını gerçekleştirmiştir. Daha sonra beden terbiyesi genel direktörlüğüne bütçe sunumu yapılmıştır. 1939 yılı bütçesinden 11.750 lira paranın spora ayrılmasına karar verilmiştir. Niğde vilayetinde açık ve kapalı jimnastik salonu ve spor sahası yapımına bütçeden %80 pay ayrılmıştır. Spor için gerekli araç ve gereçler içinde bütçenin geri kalan %20’si ayrılmıştır. Çalışmalarına devam eden beden terbiyesi bölgesi, muhtelif sporlar için de ajanlar seçmişlerdir. Futbol ajanlığına nafia fen memuru Mahmut Bey, atıcılık ajanlığına vilayet daimi encümen üyesi Sabit Ecemiş, voleybol ajanlığına ortaokul beden öğretmeni Kemal Kiper seçilmişlerdir534.

531 ‘Spor Hareketleri’, Niğde, 2 Eylül 1938, Sayı. 535, s. 2.

532 ‘Melendiz de Bir Gezinti’, Niğde, 21 1. Teşrin 1938, Sayı. 542, s. 1-2.

533 ‘Kayseri Atlı Spor Kulübüne Mensup Bir Grup Şehrimize Geliyor’, Niğde, 27 Mayıs 1938, Sayı. 521, s. 1.

128