• Sonuç bulunamadı

Araştırmada örneklemi oluşturan annelere, veri toplamak amacıyla “ Beslenme Tutum Ölçeği” ve “Kişisel Bilgi formu” uygulanmıştır.

Bu çalışmada, Beslenme Tutum Ölçeğinin ön test olarak uygulanması için araştırmaya katılacak olan anneler toplantı yapılarak okullara çağırılmış ve araştırmanın amacı anlatılmıştır. Daha sonra ölçekler dağıtılıp cevaplanması istenmiştir.

Bu araştırmada önce üç ilköğretim okulunun anasınıflarına gidilerek toplam dört anasınıfından altı yaşında sağlıklı seksen çocuk cinsiyetleri de göz önüne alınarak eşit sayıda deney ve kontrol grubuna ayrılmıştır. Daha sonra deney grubunun olduğu okula tekrar gidilerek çocukların eğitim uygulamalarını alacakları bir oda belirlenmiştir. Bu odanın 25 m2 den küçük olmamasına, yerlerin halı kaplı olmasına, odada çocukların ilgisini dağıtacak uyarıcıların bulunmamasına ve gürültünün olmayacağı bir yerde olmasına dikkat edilmiştir.

Deney ve Kontrol grubuna dahil olan çocukların ayrıca yedek olarak seçilmiş sekiz çocuğun annelerine de 04.10.2005 tarihinden başlanarak toplantı yapılıp okullara çağırılıp Beslenme Tutum Ölçeği ön test olarak uygulanmıştır.

Deney grubuna dahil edilen çocukların annelerine ön test uygulandıktan sonra 24.10.2005 tarihinden başlayarak eğitim etkinliklerine alınmıştır. Kontrol grubundaki çocuklar ise anasınıfındaki eğitim faaliyetlerine devam etmişlerdir. Eğitim etkinlikleri haftada beş gün iki anasınıfına gidilerek, çocuklar serbest zaman faaliyetleri sırasında sınıflarından alınarak uygulama yapılacak odaya götürülmüşlerdir. Her defasında çalışmaya en fazla on çocuk katılmıştır. Etkinliklerin her biri 20-25 dakika sürmüştür. Bu eğitim etkinlikleri 8 hafta boyunca devam etmiştir. Her gün bir etkinlik olmak üzere haftada toplam beş eğitim etkinliği uygulanmıştır. Sekiz haftanın sonunda deney grubuna dahil olan çocuklara kırk yaratıcı drama örneği uygulatılmıştır. Bu eğitim etkinlikleri EK 1’de belirtilmiştir.

Yaratıcı drama ile ilgili seçilen etkinlikler, konuyla ilgili literatürlerden, uzman görüşlerden faydalanılarak hazırlanmıştır.

Yaratıcı drama etkinlikleri aşağıda belirtilen sıra dahilinde gerçekleştirilmiştir. 1. hareket çalışmaları,

2. pandomim

3. rol oynama ve doğaçlama etkinlikleri

Yukarıdaki belirtilen her bir etkinlik çocuklara üç bölüme ayrılarak uygulanmıştır. Önce çocuklar odaya alındıktan sonra ısınma etkinliklerine başlanmıştır. Bu etkinliklerin içinde dikkati toplama çalışmaları, grubu kaynaştırma ve etkinliğe hazırlama çalışmaları vardır. Daha sonra esas etkinliğe geçilmiştir. Son aşamada da rahatlamaya yönelik çalışmalar yapılarak etkinlik sona erdirilmiştir.

Sekiz hafta süren toplam kırk eğitim etkinliği tamamlandıktan sonra üç ilköğretim okulunun anasınıfına gidilerek deney ve kontrol grubuna dahil edilen çocukların annelerine ön testte uygulanan Beslenme Tutum Ölçeği son test olarak da uygulanarak çalışmaya son verilmiştir.

BÖLÜM VIII

8. BULGULAR VE YORUM

Bu bölümde alt problemlere ilişkin bulgular ve yorumlara yer verilmiştir.

1) Anasınıfına devam eden 6 yaş grubu çocuklara uygulanan yaratıcı drama eğitiminin çocukların cinsiyetlerine göre beslenme alışkanlıklarını etkilemekte midir?

Bu soruya yanıt vermek amacıyla deney grubuna dahil olan kız ve erkek çocukların ön test ve son test puan ortalamaları arasında bir fark olup olmadığını tespit etmek için t testi uygulanmıştır. Sonuçlar Tablo 6 ve Tablo 7’de verilmiştir.

TABLO 6: Deney Grubundaki Çocukların Cinsiyetlerine Göre Ön Test Sonuçları

Deney Grubu ön test N X S sd t p

KIZ

20 90.80 13.55

ERKEK

20 92.40 12.07

38 .38 .696

Deney grubuna dahil olan çocukların cinsiyetleri arasındaki farkı test etmek için yapılan t testi sonucunda kızların ortalaması X =90.80, erkeklerin ortalaması ise X =92.40 olarak belirlenmiştir.

TABLO 7: Deney Grubundaki Çocukların Cinsiyetlerine Göre Son Test Sonuçları

Deney Grubu son test N X S sd t p

KIZ

20 109.39 11.98

ERKEK

20 110.45 7.11

38 .369 .714

Deney grubuna dahil edilen çocukların yaratıcı drama eğitiminden sonra erkek ve kız çocukları arasında anlamlı bir fark olup olmadığını test etmek için yapılan t testi sonucuna göre kızların ortalaması X = 109.30, erkeklerin ise X =110.45 olarak belirlenmiştir.

Tablo 6 ve Tablo 7’de çıkan sonuçlara göre; Tablo 6’da deney grubunda yer alan çocukların ön test ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık yoktur. Tablo 7’de de yine deney grubunda yer alan çocukların son testlerinin ortalamalarının arasında da anlamlı bir farklılık çıkmamıştır. Bu verilere göre; verilen yaratıcı drama eğitiminin çocukların cinsiyetlerine göre farklılık göstermediği anlaşılmaktadır.

2) Ana sınıfına devam eden 6 yaş grubu çocukların annelerin eğitim düzeyleri beslenme alışkanlıklarını etkilemekte midir?

Bu soruya yanıt vermek amacıyla deney ve kontrol grubunu oluşturan 80 çocuğun annelerinden alınan veriler incelenmiştir. İlköğretim mezunu annelerin çocukları ile ortaöğretim mezunu annelerin çocukları arasında beslenme alışkanlıkları açısından bir farklılık olup olmadığını tespit etmek amacıyla t testi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar tablo 8’de verilmiştir.

TABLO 8: Deney ve Kontrol Grubundaki Çocukların Annelerinin Eğitim Durumlarının Beslenme Düzeylerine Etkisi

ÖN TEST N X S sd t p İLKÖĞRETİM 53 89.81 11.91 ORTAÖĞRETİM 27 93.33 12.72 78 1.222 .225

Tablo 8’de deney ve kontrol grubuna dahil olan tüm çocukların annelerinin eğitim düzeylerinin, çocukların beslenme alışkanlıklarını etkilemede anlamlı bir farklılık oluşturup oluşturmadığını ölçmek amacıyla t testi yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda ilköğretim mezunu annelerin ortalaması X =89.81 iken, ortaöğretim mezunu annelerin ortalaması ise

X=93.33 olarak belirlenmiştir. Tablodaki p değerine bakıldığında iki grup arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmektedir.

Annelerin öğrenim durumlarının çocukların beslenme alışkanlıklarını etkileme düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunamamasına rağmen iki grup ortalamasına bakıldığında

ortaöğretim mezunu annelerin çocuklarının X =93.33 ortalama ile ilköğretim mezunu

3) Anasınıfına devam eden 6 yaş grubu çocukların annelerinin çalışma durumları beslenme alışkanlıklarını etkilemekte midir?

Bu soruya yanıt vermek amacıyla deney ve kontrol grubunu oluşturan 80 çocuğun annelerinden alınan veriler incelenmiştir. Annelerin çalışma durumlarına göre çocukların beslenme alışkanlıklarında bir farklılık olup olmadığını tespit etmek amacıyla t testi uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar tablo 9’de verilmiştir

TABLO 9: Deney ve Kontrol Grubundaki Çocukların Annelerinin Çalışma Durumlarının Beslenme Düzeylerine Etkisi

ÖN TEST N X S Sd t p

ÇALIŞAN

24 90.75 12.37

EV HANIMI 56 91.10 12.27

78 .119 .906

Tablo 9’da verilen sonuçlara göre, çalışan annelerin ortalaması X =90.75, ev hanımı

olan annelerin ortalaması ise X =91.10 olarak belirlenmiştir.

Bu sonuçlara göre; deney ve kontrol grubuna dahil edilen çocukların annelerinin çalışma durumlarının, çocukların beslenme alışkanlıklarında farklılık göstermediğini ortaya çıkarmıştır. Ortalamalara göre annelerin çalışma durumları çocukların beslenme alışkanlıklarını etkilememektedir.

4) Anasınıfına devam eden 6 yaş grubu çocuklara uygulanan yaratıcı darama eğitimi çocukların beslenme alışkanlıklarını etkilemekte midir?

Bu soruya cevap vermek amacıyla deney ve kontrol grubuna dahil olan çocukların Beslenme Tutum Ölçeğine göre ön test ve son test sonuçları ayrı ayrı değerlendirilmesi ile deney ve kontrol grubunun son testlerinin karşılaştırılması incelenmiş ve sonuçlar Tablo 10, Tablo 11 ve Tablo 12’de verilmiştir.

TABLO 10: Deney Grubunda Yer Alan Çocukların Beslenme Tutum Ölçeğine Göre Ön Test ve Son Test Sonuçları

N X S sd t p

Deney Grubu Ön Test

40 91.60 12.69

Deney Grubu Son Test

40 109.87 9.74

39 .11.87 .000*

*p<.001

Tablo 10’da deney grubunun Beslenme Tutum Ölçeğine göre ön test ve son test ortalamaları verilmiştir. Buna göre; deney grubunun ön test ortalaması X =91.60, son test

ortalamaları ise X =109.87 olarak belirlenmiştir. Tablodaki p değerine bakıldığında iki grup

ortalaması arasında .001 düzeyinde anlamlı bir farklılık olduğu görülmektedir. Bu sonuca göre, öğrencilere verilen yaratıcı drama eğitiminin öğrencilerin beslenme alışkanlıkları üzerinde etkili olduğu söylenebilir.

TABLO 11: Kontrol Grubunda Yer Alan Çocukların Beslenme Tutum Ölçeğine Göre Ön Test ve Son Test Sonuçları

N X S sd t p

Kontrol Grubu Ön Test

40 90.40 11.87

Kontrol Grubu Son Test

40 94.75 11.68

39 6.21 .000*

*p<.001

Tablo 11’da kontrol grubunun Beslenme Tutum Ölçeğine göre ön test ve son test ortalamaları verilmiştir. Buna göre; kontrol grubunun ön test ortalaması X =90.40, son test

ortalamaları ise X =94.75 olarak belirlenmiştir. Tablodaki p değerine bakıldığında iki grup ortalaması arasında .001 düzeyinde anlamlı bir farklılık olduğu görülmektedir. Bu sonuç anasınıfı öğrencilerine verilen genel eğitiminde çocukların beslenme alışkanlıklarını anlamlı düzeyde etkilediğini göstermektedir.

TABLO 12:Deney ve Kontrol Grubunda Yer Alan Çocukların Son Test Puanlarının Karşılaştırması

N X S sd t p

Deney Grubu Son Test

40 109.87 7.94

Kontrol Grubu Son Test

40 94.75 11.68

39 5.91 .000*

Tablo 12’de deney ve kontrol grubunda yer alan çocukların Beslenme Tutum Ölçeğine göre aldıkları son test puan ortalamalarının karşılaştırılması yapılmaktadır. Yapılan t testi sonucuna göre deney grubu son test ortalaması X =109.87, kontrol grubunun ortalaması ise

X=94.75 olarak belirlenmiştir. Tablodaki p değerine bakıldığında iki ortalama arasında .001 düzeyinde anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür.

Bu sonuca göre yaratıcı drama eğitiminin normal eğitime göre beslenme alışkanlıkları etkilemede daha etkili bir yöntem olduğu anlaşılmaktadır.

Sonuç olarak; deney grubunun ön test ve son test arasındaki farkın kontrol grubu ön test ve son test ortalamaları arasındaki farktan daha fazla olması yaratıcı drama eğitiminin deney grubunu olumlu yönde etkilediğini gösterir. Kontrol grubunun ön test ve son test ortalamaları arasında oluşan farkın nedeni; Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan Okul Öncesi Eğitim Programında çocuğun gelişim alanlarına göre beklenen hedef ve hedef davranışların etkisinin olmasıdır.

BÖLÜM IX 9. TARTIŞMA

Bu araştırma yaratıcı daram eğitiminin okul öncesi eğitime devam eden 6 yaş grubu çocukların beslenme alışkanlıklarına etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır.

Tablo 1’de araştırmaya dahil edilen deney ve kontrol grubundaki tüm çocukların Beslenme Tutum Ölçeğine Göre ön test sonuçları verilmiştir. Deney grubundaki çocukların ön test puan ortalaması X =91.60, kontrol grubundaki çocukların ön test puan ortalaması ise

X= 90.40’dır.

Tablo 2’de araştırmaya dahil edilen çocukların cinsiyet dağılımları verilmiştir. Örneklemde yer alan 80 çocuğun %50’si kız, % 50’si erkek olarak belirtilmiştir.

Tablo 3’ de araştırmaya katılan çocukların annelerinin öğrenim durumları verilmiştir. Örneklemi oluşturan çocukların annelerinin %66.3’ ü ilköğretim mezunu iken %33.7’ si ortaöğretim mezunu olarak belirtilmiştir.

Tablo 4’de araştırmaya dahil edilen çocukların annelerinin çalışma durumları ve oranları verilmiştir. Araştırmaya katılan çocukların annelerinin %31.3’ü çalışıyor, %68.7’si ev hanımı olarak belirlenmiştir.

Tablo 5’ de araştırmaya dahil edilen deney ve kontrol grubundaki çocukların okullara göre dağılımları verilmiştir. Buna göre deney grubuna seçilen 40 çocuğun %50’si erkek olmak üzere tamamı Atatürk İ.Ö.O. dan seçilmiştir. Kontrol grubundaki kız çocuklarının %11.25’i Hürriyet İ.Ö.O.’dan, %13.75’i ise Şehit Koçak İ.Ö.O. dan seçilmiştir.

Tablo 6 ve 7’de araştırmaya katılan deney grubundaki uygulanan yaratıcı drama eğitiminin çocukların cinsiyetlerine göre beslenme alışkanlıklarına etkisinin sonuçları verilmiştir.

Tablo 6’da çocukların cinsiyetlerine göre ön test sonuçları verilmiştir. Verilere göre kız çocuklarının ortalaması X = 90.80, erkek çocukların ortalaması ise X = 92.40’tır.

Tablo 7’de çocukların cinsiyetlerine göre son test sonuçları verilmiştir. Verilere göre kız çocuklarının ortalaması X = 109.30, erkek çocukların ortalaması ise X =110.45’tir.

Tablo 6 ve Tablo 7 incelendiğinde deney grubundaki çocuklara verilen yaratıcı drama eğitiminin çocukların cinsiyetlerine göre beslenme alışkanlıklarına etkisinde önemli bir farklılık olmadığı görülmektedir.

Tablo 8’de araştırmaya katılan çocukların annelerinin eğitim durumunun beslenme alışkanlıklarına etkisinin sonuçları verilmiştir. İlköğretim mezunu annelerinin ortalaması X =

89.81, orta öğretim mezunu annelerinin ortalaması ise X = 93.33’tür.

Bu sonuçlara göre deney ve kontrol grubuna dahil edilen çocukların annelerinin eğitim düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık ortaya çıkmamıştır. Ortalamalara göre annelerin eğitim düzeyleri çocukların beslenme alışkanlıklarını etkilememektedir.

Tablo 9’da araştırmaya katılan annelerin çalışma durumlarının çocukların beslenme

alışkanlıklarına etkisinin sonuçları verilmiştir. Çalışan annelerin ortalaması X = 90.75, ev

hanımı annelerinin ortalaması ise X = 91.10’dur.

Bu sonuçlara göre deney ve kontrol grubuna dahil edilen çocukların annelerinin çalışma durumları arasında anlamlı bir farklılık ortaya çıkmamıştır. Ortalamalara göre annelerin çalışma durumları çocukların beslenme alışkanlıklarını etkilememektedir

Tablo 10, 11 ve 12’de araştırmaya katılan çocuklara uygulanan yaratıcı drama eğitiminin, çocukların beslenme eğitimi alışkanlıklarına etkilerinin sonuçları verilmiştir.

Tablo 10’da araştırmaya katılan deney grubundaki çocukların beslenme tutum ölçeğine göre ön test ve son test ortalamaları verilmiştir. Sonuçlara göre deney grubu ön test

ortalaması X = 91.60, son test ortalaması ise X = 109.87’dir.

Tablo 10’a göre deney grubunun ön test ve son test ortalamaları (ön test X =91.60,

Tablo 11’de araştırmaya katılan kontrol grubundaki çocukların beslenme tutum ölçeğine göre ön test ve son test ortalamaları verilmiştir. Sonuçlara göre kontrol grubunun ön test ortalaması X = 91.60, son test ortalaması ise X= 109.87’dir.

Tablo 11’e göre kontrol grubunun ön test ve son test ortalamaları (ön test X =90.40, son test X =94.75) arasında anlamlı bir farklılık vardır.

Tablo 12’de araştırmaya katılan deney ve kontrol grubundaki çocukların beslenme tutum ölçeğine göre son test ortalamaları verilmiştir. Sonuçlara göre deney grubu son test

ortalaması X = 109.87, kontrol grubunun son test ortalaması ise X = 94.75’tir.

Tablo 12’de deney ve kontrol grubunun son test puan ortalamalarının karşılaştırılması verilmektedir. Deney grubu son test ortalaması ( X =109.87) ile kontrol grubu son test

ortalaması (X =94.75) arasında anlamlı bir farklılık vardır.

Tablo 10, Tablo 11 ve Tablo 12 incelendiğinde deney grubunun ön test ve son test arasındaki farkın kontrol grubu ön test ve son test ortalamaları arasındaki farktan daha fazla olması yaratıcı drama eğitiminin deney grubunu olumlu yönde etkilediğini gösterir. Kontrol grubunun ön test ve son test arasındaki farkın olmasının sebebi ise kontrol grubunun normal eğitimine devam etmesi ve Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan Okul Öncesi Eğitim Programında çocuğun gelişim alanlarına göre beklenen hedef ve hedef davranışların etkisinin olmasıdır.

BÖLÜM X

10. SONUÇ

Bu araştırma yaratıcı drama eğitiminin okulöncesi eğitime devam eden 6 yaş grubu çocukların beslenme alışkanlıklarına etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır.

Deney ve kontrol gruplarının belirlenmesi için öncelikle örneklemi oluşturan 80 çocuğun annelerine beslenme tutum ölçeği uygulandı. Rastlantısal olarak bu grup 20 erkek 20 kız’dan oluşacak şekilde ikiye ayrıldı. Bu gruplar arasında farklılık olup olmadığını belirlemek amacıyla t testi uygulandı.

Tablo 1’de araştırmaya dahil edilen deney ve kontrol grubundaki tüm çocukların Beslenme Tutum Ölçeğine Göre ön test sonuçları verilmiştir. Deney grubundaki çocukların ön test puan ortalaması X =91.60, kontrol grubundaki çocukların ön test puan ortalaması ise

X= 90.40’dır. Ortalamalara göre deney ve kontrol grubunun arasında anlamlı bir farklılık ortaya çıkmamıştır. Araştırmaya katılan çocukların deney ve kontrol grubuna ayrılırken puan ortalamalarında anlamlı bir farklılığın olmaması grubun eşit bir dağılımı olduğunu göstermiştir.

Tablo 2’de araştırmaya dahil edilen çocukların cinsiyet dağılımları verilmiştir. Örneklemde yer alan 80 çocuğun %50’si kız, % 50’si erkek olarak belirtilmiştir. Çocuk sayılarının deney ve kontrol grubunda eşit olması grubun dengeli bir şekilde ayrıldığını gösterir.

Tablo 3’ de araştırmaya katılan çocukların annelerinin öğrenim durumları verilmiştir. Örneklemi oluşturan çocukların annelerinin %66.3’ ü ilköğretim mezunu iken %33.7’ si ortaöğretim mezunu olarak belirtilmiştir. Oranlarda da görüldüğü gibi annelerin büyük bir kısmı ilköğretim mezunu iken ortaöğretim mezunu annelerin oranları daha azdır.

Tablo 4’de araştırmaya dahil edilen çocukların annelerinin çalışma durumları ve oranları verilmiştir. Araştırmaya katılan çocukların annelerinin %31.3’ü çalışıyor, %68.7’si ev hanımı olarak belirlenmiştir. Ev hanımı olan annelerin oranları çalışan annelerin oranlarına göre daha fazladır.

Tablo 5’de araştırmaya dahil edilen deney ve kontrol grubundaki kız ve erkek çocukların okullara göre dağılımları görülmektedir. Buna göre deney grubuna seçilen 40 çocuğun %50 kız, % 50 erkek olmak üzere tamamı Atatürk İlköğretim Okulundan seçilmiştir. Kontrol grubundaki kız çocuklarının % 11.25’i Hürriyet İlköğretim Okulundan, % 13.75’ i Şehit Koçak İlköğretim Okulundan seçilmiştir. Kontrol grubundaki erkek çocuklarının % 13.75’ i Hürriyet İlköğretim Okulundan, % 11.25’i Şehit Koçak İlköğretim okulundan seçilmiştir.

Tablo 6 ve 7’de araştırmaya katılan deney grubundaki uygulanan yaratıcı drama eğitiminin çocukların cinsiyetlerine göre beslenme alışkanlıklarına etkisinin sonuçları verilmiştir.

Tablo 6’da çocukların cinsiyetlerine göre ön test sonuçları verilmiştir. Verilere göre kız çocuklarının ortalaması X = 90.80, erkek çocukların ortalaması ise X = 92.40’tır.

Tablo 7’de çocukların cinsiyetlerine göre son test sonuçları verilmiştir. Verilere göre kız çocuklarının ortalaması X =109.30, erkek çocukların ortalaması ise X =110.45’tir.

Tablo 6 ve Tablo 7 incelendiğinde deney grubundaki çocuklara verilen yaratıcı drama eğitiminin çocukların cinsiyetlerine göre beslenme alışkanlıklarına etkisinde önemli bir farklılık olmadığı görülmektedir. Tablo 6’da deney grubunda yer alan çocukların ön test ortalamalarının sonuçları arasında anlamlı bir farklılık yoktur. Tablo 7’de de yine deney grubunda yer alan çocukların son testlerinin ortalamalarının sonuçları arasında da anlamlı bir farklılık çıkmamıştır.

Tablo 8’de araştırmaya katılan çocukların annelerinin eğitim durumunun beslenme alışkanlıklarına etkisinin sonuçları verilmiştir. İlköğretim mezunu annelerinin ortalaması X =

89.81, orta öğretim mezunu annelerinin ortalaması ise X = 93.33’tür.

Bu ortalamalara göre deney ve kontrol grubuna dahil edilen çocukların annelerinin eğitim düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık ortaya çıkmamıştır. Ortalamalara göre annelerin eğitim düzeyleri çocukların beslenme alışkanlıklarını etkilememektedir.

Tablo 9’da araştırmaya katılan çocuklarının annelerinin çalışma durumlarının beslenme alışkanlıklarına etkisinin sonuçları verilmiştir. Çalışan annelerin ortalaması

X=90.75, ev hanımı annelerinin ortalaması ise X= 91.10’dur.

Bu ortalamalara göre deney ve kontrol grubuna dahil edilen çocukların annelerinin meslek durumları arasında anlamlı bir farklılık ortaya çıkmamıştır. Ortalamalara göre annelerin meslek durumları çocukların beslenme alışkanlıklarını etkilememektedir

Tablo 10, 11 ve 12’de araştırmaya katılan çocuklara uygulanan yaratıcı drama eğitiminin, çocukların beslenme eğitimi alışkanlıklarına etkilerinin sonuçları verilmiştir.

Tablo 10’da araştırmaya katılan deney grubundaki çocukların beslenme tutum ölçeğine göre ön test ve son test ortalamaları verilmiştir. Sonuçlara göre deney grubu ön test

ortalaması X = 91.60, son test ortalaması ise X = 109.87’dir.

Tablo 10’a göre deney grubunun ön test ve son test ortalamaları (ön test X =91.60,

son test X=109.87) arasında anlamlı bir farklılık vardır.

Tablo 11’de araştırmaya katılan kontrol grubundaki çocukların beslenme tutum ölçeğine göre ön test ve son test ortalamaları verilmiştir. Sonuçlara göre kontrol grubunun ön test ortalaması X = 91.60, son test ortalaması ise X= 109.87’dir.

Tablo 11’e göre kontrol grubunun ön test ve son test ortalamaları ( ön test X =90.40, son test X =94.75) arasında anlamlı bir farklılık vardır.

Tablo 12’de araştırmaya katılan deney ve kontrol grubundaki çocukların beslenme tutum ölçeğine göre son test ortalamaları verilmiştir. Sonuçlara göre deney grubu son test

ortalaması X = 109.87, kontrol grubunun son test ortalaması ise X = 94.75’tir.

Tablo 12’de deney ve kontrol grubunun son test puan ortalamalarının karşılaştırılması verilmektedir. Deney grubu son test ortalaması ( X =109.87) ile kontrol grubu son test

Tablo 10, Tablo 11 ve Tablo 12 incelendiğinde deney grubunun ön test ve son test arasındaki farkın kontrol grubu ön test ve son test ortalamaları arasındaki farktan daha fazla olması yaratıcı drama eğitiminin deney grubunu olumlu yönde etkilediğini gösterir. Kontrol grubunun ön test ve son test arasındaki farkın olmasının sebebi ise kontrol grubunun normal eğitimine devam etmesi ve Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan Okul Öncesi Eğitim Programında çocuğun gelişim alanlarına göre beklenen hedef ve hedef davranışların etkisinin olmasıdır.

BÖLÜM XI

11. ÖNERİLER

Okulöncesi dönemin çocukların gelişimlerinin en hızlı dönem olduğu tüm uzmanlar tarafından kabul edilmektedir. Bu dönemde çocuğun gelişebilmesi ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını öğrenmesi şarttır. Bundan dolayı da her konuda olduğu gibi çocuğun beslenme alışkanlıklarını öğrenmesi ve sağlıklı olabilmesi için eğitim programlarında verimli ve aktif

Benzer Belgeler