• Sonuç bulunamadı

Bu çalıĢmada, Straus&Corbin (1990) tarafından tanımlanan analitik sürecin grounded teorideki üç aĢaması uygulanmıĢtır.

1.AĢama: Açık kodlama (Strauss&Corbin, 1990) Yönetici, öğretmen ve öğrenci ile yapılan odak grup görüĢmeleri sonucu elde edilen verileri adlandırmada ve sınıflandırmada kullanılmıĢtır. Anahtar kelimeler daha kapsamlı baĢlıklar altında sınıflandırılmıĢtır.

2.AĢama: Tematik kodlama (Strauss&Corbin, 1990) SınıflandırılmıĢ anahtar kelimeler arasında bağlantı kurmak için kullanılmıĢtır. Mevcut verilerden ana temalar oluĢturulduktan sonra, bu temalar arasındaki farklar alt kategorileri biçimlendirmek üzere incelenmiĢtir.

3.AĢama: Seçici kodlama (Strauss&Corbin, 1990) Teorik çerçevenin oluĢmasını sağlayan kategorilerin ve alt kategorilerin birleĢtirilmesinde kullanılmıĢtır.

Okul yöneticileri ve öğretmenlerle yapılan odak grup görüĢmelerinde bazı sorulara nadiren de olsa 1 katılımcının diğerlerinden farklı yanıt vermesi nedeniyle bu cevaplarda analitik sürecin grounded teorideki üç aĢaması uygulanmamıĢtır.

Bu araĢtırmada elde edilen ses kayıtları sadece araĢtırmacı tarafından bilinen bir Ģifre ile dijital ortamda saklanmaktadır. Okulların, yöneticilerin, öğretmenlerin ve öğrencilerin gerçek adlarını saklamak için araĢtırmanın içeriğinde genel ve takma isimlerden faydalanılmıĢtır.

3.4.1. Güvenilirlik

Guba and Lincoln (1994) güvenilirliği içsel geçerlilikle paralel olan nitel araĢtırmalardaki bir ölçüt olarak tanımlamıĢlardır. Nitel çalıĢmalarda; güvenilirlik testi, araĢtırmaya katılan bireylerin sosyal yapıyı algılama Ģekli ile araĢtırmacının bu bireylerin görüĢlerini tanımla Ģekli arasında benzerliklerin olup olmadığını ortaya çıkarır.

Bu çalıĢmada güvenirliği arttırmak için üçgenleme stratejisi kullanılmıĢtır. Verilerin kaynağına karĢılık bulguların tutarlılığı için farklı metot ve kaynaklardan

toplanan bilgiler incelenmiĢtir. Güvenirlik için ikinci olarak uzman görüĢleri alınmıĢtır. Uzman görüĢlerine (peer debriefing) baĢvururken araĢtırmacı, hipotezleri, analizleri, sonuçları ve bulguları tarafsız bir kiĢiyle tartıĢması gerekmektedir. Üçüncü olarak kullanılan stratejide verilerden elde edilen bulguların özümsenmesi (Saturation of the Data Finding) „dir (Merriam, 2002).

BÖLÜM IV

BULGULAR VE YORUM

Bu araĢtırmanın amacı, görüĢme yapılan yöneticiler, öğretmenler ve öğrenciler aracılığıyla YetiĢtirici Sınıf Öğrenim Programının değerlendirilmesinin incelenmesidir. Yönetici, öğretmen ve öğrencilerin YetiĢtirici Sınıf Öğrenim Programına bakıĢ açılarını inceleyerek elde edilen sonuçlar her yöneticiye, öğretmene ve öğrenciye daha kaliteli YSÖP sunmayı amaçlayan stratejiler geliĢtirmede uygulayıcılara, eğitim liderlerine ve politikacılara yardımcı olabilir ve onları bilgilendirebilir.

Bu bölümde çalıĢmanın sonuçlarına yer verilmiĢtir. Ġlk olarak odak grup görüĢmelerinin yapıldığı okulların özellikleri anlatılmıĢtır. Okul isimleri bağlı bulundukları ilçelerle birlikte aynı harflerle A, B, C,… ġeklinde kodlandırılmıĢtır. Bunun nedeni; odak grup görüĢmelerinin yapıldığı dönemde Ankara ili sınırları içinde Altındağ ilçesinde 2, Çankaya ilçesinde 1, Yenimahalle ilçesinde 1 ve Polatlı ilçesinde 1 olmak üzere toplam 5 okulda YSÖP uygulaması yapılmasıdır. ÇalıĢmada okulun ismi belirtilmeyip bağlı bulunduğu ilçenin ismi yazılsa bile okul deĢifre olacağından ilçelerin isimleri ile okulların isimleri aynı harfle kodlandırılmıĢtır.

Okullarda yapılan odak grup görüĢmelerinde gönüllülük esas alınmıĢtır. Okul yöneticilerinden bazılarının odak grup görüĢmelerine sıcak bakmaması araĢtırmacıyı oldukça zorlamıĢtır. Yöneticiler bilimsel araĢtırmaya katılmayı külfet olarak görmüĢler, iĢ yoğunluklarını bahane ederek görüĢmeye katılmak istememiĢlerdir, araĢtırmacı tarafından çalıĢmanın önemi anlatılmıĢ ve katılmaya zor da olsa ikna edilmiĢlerdir. YSÖP uygulayıcı öğretmenleri görüĢmelere istekli olarak katılmıĢlardır. Bunun yanı sıra YSÖP öğrencilerinin neredeyse tamamı odak grup görüĢmesine isteyerek katılmıĢlardır. Fakat görüĢme esnasında küçük bir kısmının topluluk önünde konuĢmaktan utandığı gözlemlenmiĢtir.

AraĢtırmanın yapıldığı okulların özellikleri Ģöyledir.

“A” Ġlköğretim Okulu: Ankara ili A ilçesinde 6 YSÖP öğrencisi, 1 YSÖP öğretmeni bulunan ilköğretim okuludur. GörüĢmelere 2 yönetici, 1 öğretmen ve 6 öğrencisi katılmıĢtır.

“B” Ġlköğretim Okulu : Ankara ili A ilçesinde 2 YSÖP öğrencisi, 1 YSÖP öğretmeni bulunan ilköğretim okuludur. GörüĢmelere 1 yönetici, 1 öğretmen ve 1

öğrenci katılmıĢtır. Bu okulda eğitim alan 1 öğrenci A ilköğretim okuluna davet edilmiĢ ve görüĢme tarihinde A ilköğretim okulundaki YSÖP öğrencileriyle birlikte katılmıĢtır.

“C” Ġlköğretim Okulu : Ankara ili C ilçesinde 7 YSÖP öğrencisi, 1 YSÖP öğretmeni bulunan ilköğretim okuludur. GörüĢmelere 1 yönetici, 1 öğretmen ve 7 öğrenci katılmıĢtır.

“D” Ġlköğretim Okulu : Ankara ili D ilçesinde 13 YSÖP öğrencisi, 2 YSÖP öğretmeni bulunan ilköğretim okuludur. GörüĢmelere 1 yönetici, 1 öğretmen ve 8 öğrenci katılmıĢtır.

“E” Ġlköğretim okulu : Ankara ili E ilçesinde 20 YSÖP öğrencisi, 2 YSÖP öğretmeni bulunan ilköğretim okuludur. GörüĢmelere 1 yönetici, 2 öğretmen ve 12 öğrenci katılmıĢtır.

AraĢtırmada okul yöneticileri ile yapılan odak grup görüĢmelerinde her bir katılımcının görüĢleri alınarak ortak belirlenen tarih ve saatte A ilçesindeki ilköğretim okulunda görüĢme yapılmıĢtır.

YSÖP sınıflarında görev yapan öğretmenler ile yine teker teker görüĢleri alınarak belirlenen tarih ve saatte A ilçesindeki ilköğretim okulunda odak grup görüĢmesi yapılmak üzere toplanılmıĢtır.

YSÖP uygulamasına devam eden öğrenciler ile kendi okullarında görüĢmeler yapılmıĢtır. Sadece B ilköğretim okulundan bir öğrenci velisinin izni ile A ilköğretim okuluna gelmiĢ ve görüĢmelere katılmıĢtır.

Odak grup görüĢmesine katılan okul yöneticileri, öğretmen ve öğrencilerin dağılımı tablo 16 da gösterilmiĢtir.

Tablo 16. GörüĢmeye katılan yönetici öğretmen ve öğrenci sayıları

Okulun adı GörüĢmeye katılan GörüĢmeye katılan GörüĢmeye katılan yönetici sayısı öğretmen sayısı öğrenci sayısı

“A” Ġlköğretim Okulu 2 1 6 “B” Ġlköğretim Okulu 1 1 1 “C” Ġlköğretim Okulu 1 1 7 “D” Ġlköğretim Okulu 1 2 8 “E” Ġlköğretim Okulu 1 2 12

Toplam 6 7 34

Tabloda görüldüğü gibi odak grup görüĢmelerine 6 yönetici, 7 öğretmen ve 34 öğrenci katılmıĢtır.

Okul yöneticilerine odak grup görüĢmesi sırasında Ģu sorular sorulmuĢtur: 1) Okul yöneticilerinin, YSÖP uygulama süreci ile ilgili sorumluluklarını yerine getirirken karĢılaĢtıkları güçlükler nelerdir?

2) Okul yöneticilerinin, YSÖP öğrencilerinin program sürecinde karĢılaĢtıkları sorunlar nelerdir?

3) Okul yöneticilerinin, YSÖP uygulamasının geneli ile ilgili görüĢ ve önerileri nelerdir?

YSÖP uygulaması yapılan okullarda görev alan öğretmenlere odak grup görüĢmesi sırasında Ģu sorular sorulmuĢtur:

1) Öğretmenlerin YSÖP ile ilgili bilgi edinme değerlendirmeleri nelerdir? 2) Öğretmenlerin YSÖP programda görev alma nedenleri nelerdir?

3) Öğretmenlerin, YSÖP öğrencilerinin program sürecinde karĢılaĢtıkları sorunlar nelerdir?

4) Öğretmenlerin program sürecindeki çalıĢmaları ve yapılan sosyal etkinlikler nelerdir?

5)Öğretmenlerin YSÖP ile örgün eğitim programı arasındaki farklılıkları

Benzer Belgeler