• Sonuç bulunamadı

Örneklemi oluşturan birinci sınıf öğrencilerinin, cinsiyetleri, okula başlama yaşları, okul öncesi eğitim alıp almama durumları, bulundukları sosyo-ekonomik düzeyleri, anne ve baba eğitim durumları hakkındaki bilgiler sayısal ve yüzde olarak tablolarda ifade edilmiştir.

3.5.1. Metropolitan Okul Olgunluğu Testinden Elde Edilen Verilerin Analizi

Örneklemden Metropolitan Okul Olgunluğu Testi ile elde edilen veriler SPSS 18.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın alt problemlerine cevap bulabilmek amacıyla analiz işlemleri esnasında şu teknikler kullanılmıştır;

Örneklemde yer alan birinci sınıf öğrencilerinin genel hazıroluşluk düzeylerinin, ön test ve son test puan ortalamaları arasındaki farklılık ve okumaya hazıroluşluk düzeylerinin ön test ve son test puan ortalamaları arasındaki farklılık ilişkili örneklem t testi ile analiz edilmiştir. İlişkili örneklemler için t testi, ilişkili iki örneklem ortalaması arasındaki farkın sıfırdan (birbirinden) anlamlı bir şekilde farklı olup olmadığını test etmek için kullanılır (Büyüköztürk, 2010).

Örneklemde yer alan birinci sınıf öğrencilerinin genel hazıroluşluk düzeylerinin ön test puanları ile öğrencilerin cinsiyetleri ve okul öncesi eğitim alıp almama durumları arasındaki ilişki bağımsız örneklem t testi ile analiz edilmiştir. İlişkisiz örneklemler için t testi, iki ilişkisiz örneklem ortalamaları arasındaki farkın manidar olup olmadığını test etmek için kullanılır (Büyüköztürk, 2010).

Örneklemde yer alan birinci sınıf öğrencilerinin genel hazıroluşluk düzeylerinin ön test puanları ile öğrencilerin okula başlama yaşları, anne eğitim durumları ve baba eğitim durumları arasındaki ilişki tek yönlü (faktörlü) varyans analizi (ANOVA) testi ile analiz edilmiştir. Tek yönlü(faktörlü) varyans analizi, ilişkisiz iki ya da daha çok örneklem ortalaması arasındaki farkın sıfırdan anlamlı bir şekilde farklı olup olmadığını test etmek üzere uygulanır (Büyüköztürk, 2010).

3.5.2. Okuryazarlığa Hazıroluşluk Kontrol Listesinden Edilen Verilerin Analizi

Örneklemden Okuryazarlığa Hazıroluşluk Kontrol Listesi ile elde edilen veriler SPSS 18.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın alt problemlerine cevap bulabilmek amacıyla analiz işlemleri esnasında şu teknikler kullanılmıştır;

Örneklemde yer alan birinci sınıf öğrencilerinin okuryazarlığa hazıroluşluk düzeylerinin ön test ve son test puan ortalamaları arasındaki farklılık, konuşma becerileri ön test ve son test puan ortalamaları arasındaki farklılık ve okumaya ilgi boyutu ön test ve son test puan ortalamaları arasındaki farklılık ilişkili ölçümler için Wilcoxon işaretli sıralar testi ile analiz edilmiştir. Wilcoxon işaretli sıralar testi ya da Wilcoxon eşleştirilmiş çiftler testi olarak bilinen bu teknik, ilişkili iki ölçüm setine ait puanlar arasındaki farkın anlamlılığını test etmek amacıyla kullanılır. Örneklemin fark puanlarının normal dağılım göstermediği durumlarda ilişkili t testinin yerine kullanılır. Bu teknik sosyal bilimlerde az denekli yürütülen gruplar içi araştırmalarda sıklıkla tercih edilir (Büyüköztürk, 2010).

Örneklemde yer alan birinci sınıf öğrencilerinin okumayla ilgili kavramlar boyutuna ilişkin, ön test ve son test puan ortalamaları arasındaki farklılık ve yazmaya hazıroluşluk düzeylerinin ön test ve son test puan ortalamalarının arasındaki farklılık ilişkili örneklem t testi ile analiz edilmiştir. İlişkili örneklemler için t testi, ilişkili iki örneklem ortalaması arasındaki farkın sıfırdan (birbirinden) anlamlı bir şekilde farklı olup olmadığını test etmek için kullanılır (Büyüköztürk, 2010).

3.5.3. Yazma Becerileri Dereceli Puanlama Anahtarından Elde Edilen Verilerin Analizi

Örneklemden Yazma Becerilileri Dereceli Puanlama Anahtarı ile elde edilen veriler SPSS 18.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın alt problemlerine cevap bulabilmek amacıyla analiz işlemleri esnasında şu teknikler kullanılmıştır;

Örneklemde yer alan birinci sınıf öğrencilerinin yazmaya hazıroluşluk düzeylerinin ön test ve son test puan ortalamaları arasındaki farklılık ilişkili örneklem t testi ile analiz edilmiştir. İlişkili örneklemler için t testi, ilişkili iki örneklem ortalaması arasındaki farkın sıfırdan (birbirinden) anlamlı bir şekilde farklı olup olmadığını test etmek için kullanılır (Büyüköztürk, 2010).

3.5.4. Dinleme Becerileri Kontrol Listesinden Elde Edilen Verilerin Analizi

Örneklemden Dinleme Becerileri Kontrol Listesi ile elde edilen veriler SPSS 18.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın alt problemlerine cevap bulabilmek amacıyla analiz işlemleri esnasında şu teknikler kullanılmıştır;

Örneklemde yer alan birinci sınıf öğrencilerinin dinleme becerilerinin ön test ve son test puan ortalamaları arasındaki farklılık ilişkili örneklem t testi ile analiz edilmiştir. İlişkili örneklemler için t testi, ilişkili iki örneklem ortalaması arasındaki farkın sıfırdan (birbirinden) anlamlı bir şekilde farklı olup olmadığını test etmek için kullanılır (Büyüköztürk, 2010).

3.5.5. Etkinlik Takip Çizelgesinden Elde Edilen Verilerin Analizi

Öğrencilerin Uyum ve Hazırlık Çalışmaları kapsamında uygulanan çalışma kitaplarındaki başarı düzeylerinin belirlenmesinde puanlama anahtarından yararlanılmıştır. Puanlama anahtarı oluşturulurken n seçenek sayısını göstermek üzere puan aralığının hesabında (n-1)/n formülü kullanılmıştır. (5-0)/6=0,833 puan aralığı hesaplanmış ve elde edilen sonuçların yorumlanmasında Tablo 9’da verilen derecelendirme kullanılmıştır.

Tablo 9

UHÇP Kapsamında Uygulanan Etkinliklerin Öğrenci Başarısı Açısından Değerlendirilmesinde Kullanılan Puanlama Anahtarı

Değer Aralıkları Başarı Düzey

0,00-0,84 1.Kısım Düşük 0,85-1,67 2.Kısım 1,68-2,50 3.Kısım Orta 2,51-3,33 4.Kısım 3,34-4,16 5.Kısım Yüksek 4,17-5,00 6.Kısım

Bu derecelendirmeye göre öğrenciler, puan ortalamaları 0,00-0,84 arası 1. kısım ve 0,84,-1,67 arası 2.kısımda olmak üzere “düşük” düzeyde, 1,68-2,50 arası 3. kısım ve 2,51-3,33 arası 4.kısım olmak üzere “orta” düzeyde, 3,34-4,16 arası 5.kısım ve 4,17- 5,00 arası 6. kısım olmak üzere “yüksek” düzeyde olarak üç düzey altında gruplandırılmıştır.

3.5.6. Öğretmen Görüşme Formundan Elde Edilen Verilerin Analizi

Birinci sınıf öğretmenleri ile yapılan görüşmelerde elde edilen ses kayıtları araştırmacı tarafından dinlenerek Word programına aktarılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde içerik analizi tekniği kullanılmıştır. İçerik analizinde temel amaç toplanan verileri açıklayabilecek kavramlara ve ilişkilere ulaşmaktır (Şimşek ve Yıldırım, 2008; 227). Birinci sınıf öğretmenlerinin UHÇP’nin birinci sınıf öğrencilerinin okuma yazmaya hazıroluşluk becerilerine etkisine yönelik görüşlerini belirlemek için beş kategori belirlenmiştir. Bunlar; dinleme, konuşma, okumaya hazıroluşluk, yazmaya hazıroluşluk, görsel algı ve dikkat becerileridir. Diğer yandan birinci sınıf öğretmenlerinin program kapsamında yaşanılan kolaylıklar ve zorluklara ilişkin görüşlerini belirlemek için dört kategori belirlenmiştir. Bunlar; çocukların gelişim özelliklerine uygunluğu, sınıfların olanaklarına uygunluğu, program hakkında yapılan bilgilendirmeler ve programın uygulanmasında karşılaşılan sorunlardır. Belirlenen kategoriler içerisinde kodlar belirlenmiş ve bu kodlar bir araya getirilerek görüşme temaları oluşturulmuştur. Temalar altında belirlenen kodlar doğrultusunda öğretmen görüşleri analiz edilmiştir.

BÖLÜM IV

BULGULAR VE YORUMLAR

Araştırmanın bu bölümünde, alt problemler çözümlenmiş ve çözümlemelere ilişkin bulgular ve yorumlar sunulmuştur.

Araştırmanın alt problemlerinde belirtildiği üzere, birinci sınıf öğrencilerinin okuma yazmaya hazıroluşluk durumları değerlendirilmiştir. Bunun yanı sıra öğrencilerin Metropolitan Okul Olgunluğu Testinden aldıkları puanlar, okul öncesi eğitim alıp almama durumlarına, okula başlama yaşlarına, cinsiyetlerine, anne eğitim durumlarına ve baba eğitim durumlarına göre çözümlenmiş ve yorumlanmıştır.

Ayrıca birinci sınıf öğrencilerinin okuma yazmaya hazıroluşluk düzeylerinin UHÇP’nin öncesinde ve sonrasında nasıl olduğunun karşılaştırılması amacıyla; dinleme, konuşma, okumaya hazıroluşluk, yazmaya hazıroluşluk, görsel algı ve dikkat becerileri dikkate alınmıştır. Bu becerilerin her biri ayrı bir başlık altında çözümlenmiş ve yorumlanmıştır.

4.1. Birinci Sınıfın Başlangıcında Öğrencilerin Okuma Yazmaya Hazıroluşluk