• Sonuç bulunamadı

Verilerin analizinde, istatistiksel olarak anlamlı görülebilen bir sonuç, grafiksel olarak anlamlı görülmeyebilir. Bu nedenle, tek denekli desenler ile yapılan araştırmalarda verilerin analizi, sonuçların grafiksel olarak gösterilip, niteliksel olarak yorumlanması

81

yoluyla yapılır (Tawney ve Gast 1984 ; Alberto ve Troutman 1990 ; Kırcaali-İftar ve Tekin 1997). Grafiksel analizlerdeki koordinat düzleminde, bağımlı değişkene ilişkin veriler dikey eksen üzerinde, bağımsız değişkene ilişkin veriler ise yatay eksen üzerinde gösterilmektedir (Kırcaali-İftar ve Tekin 1997).

Tek denekli araştırma desenlerinden AB deseninin kullanıldığı bu Araştırmada, sonuçlar grafiksel olarak gösterilmiş olup, değerlendirmeler niteliksel olarak yapılmıştır. Grafikteki koordinat düzlemi üzerinde yer alan eğriler arasındaki fark belirlenip, yorumlanarak, bağımsız değişkenin bağımlı değişken üzerinde bir etkisinin olup olmadığına bakılmıştır. Bu araştırmada Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, annelerin, çocukların kural kazandırmak için gerekli olan işlem süreçlerini kazanmalarına yol açıp açmadığını belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında değerlendirmeye alınan on katılımcı annenin her birine ilişkin ayrı grafikler oluşturulmuş ve grafik üzerinde başlama düzeyi ve sağaltım evrelerindeki verilerle elde edilen eğriler, yatay (x) eksenine uzaklıkları ele alınarak karşılaştırılmıştır. Bir başka ifade ile, yatay eksen yani (x) ekseni üzerinde öğretim oturumları, dikey eksen yani (y) ekseni üzerinde ise annelerin aile eğitim programında kazanacakları işlem süreçlerine ilişkin alt amaçlar yer almaktadır. Yatay (x) eksende yer alan işlem süreçlerine ilişkin öğretim süreci üç oturumdan oluştuğu için grafikteki düzlem üç eşit bölmeye ayrılmıştır. Dikey(y) eksende ise başlama düzeyi verileri ve sağaltım verileri yer aydığı için eksen aralığı “1” olmak kaydı ile “-1”den “2” değerine kadar olmak üzere eksende yine üç eşit bölme yer almaktadır. Dikey (y) ekseninde yer alan “0” noktası öğretim oturumuna katılan annelerin başlama düzeyi verilerini ortaya koymaktadır. Bu da, aile eğitim programına katılmadan önce annelerin aile eğitim programında yer alan işlem süreçlerine ilişkin alt amaçların hiç birini ölçütü karşılayacak düzeyde gerçekleştiremediğini göstermektedir.

83

BÖLÜM IV

BULGULAR VE YORUMLAR

Bu araştırmanın genel amacı; Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, annelerin, çocuklarına kural kazandırmak için işlem süreçlerini kazanmalarında etkili olup olmadığını belirlemektir.

Araştırma çalışmasının bu bölümünde, araştırmanın amaçlarındaki sıra ile bulgular ve bu bulguların yorumlanmasına yer verilmiştir.

4.1. Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, Her Bir Annenin, Davranışları Kontrol Etmek İçin Gerekli İşlem Süreçlerini Kazanmasında Etkili Olup Olmadığına Yönelik Bulgular ve Yorumlar

4.1.1. Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, I No’lu Annenin, Çocuğuna Kural Kazandırmak İçin Gerekli İşlem Olan Süreçlerini Kazanmasında Etkili Olup Olmadığına Yönelik Bulgular ve Yorumlar

Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, I no’lu annenin, çocuğuna kural kazandırmak için gerekli işlem olan süreçlerini kazanmasında etkili olup olmadığına yönelik veriler grafik 1’de gösterilmiştir.

84

85

Grafik 1’de görüldüğü üzere, I no’lu anne, başlama düzeyi (A) seviyesinde ard arda üç oturumda yapılan değerlendirmede, ödül kullanma, kurallara uygun olmayan davranışı görmezden gelme ve kurallara uygun olan davranışları ayrımlı pekiştirilmesi işlem süreçlerine ilişkin alt amaçlardan gerçekleştirdiği amaç sayısı “0” düzeyindedir. Alt amaçlarını gerçekleştirme düzeyinin “0” olması, başlama düzeyi verileri kaydedilen annenin ilgili işlem süreçlerinin ön değerlendirmesinde, alt amaçların hiç birini ölçütü karşılayabilecek düzeyde gerçekleştiremediğini göstermektedir.

Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, uygulanması (Sağaltım Aşaması) sürecinde her oturum sonlandırıldıktan sonra değerlendirme yapılmış ve öğretim oturumu için belirlenen ölçütler karşılandıktan sonra bir diğer oturuma geçilmiştir. Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, uygulanması (Sağaltım Aşaması) sürecinin tamamının bitirilmesinden sonrasında ise; yapılan üç oturumluk değerlendirmenin sonunda, ödül kullanma, kurallara uygun olmayan davranışı görmezden gelme ve kurallara uygun olan davranışları ayrımlı pekiştirmesi işlem süreçlerinin var olan alt amaçlarını gerçekleştirmektedir.

Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın tamamlanmasının ardından I No’lu annenin aile eğitim programı başlamadan önce yapılan ön değerlendirmedeki başlama düzeyine oranla ölçütü karşılar nitelikte gerçekleştirdiği amaç sayısında %100 artış gözlenmiştir. Grafik 1’de görüldüğü üzere I No’lu annenin aile eğitim programı başlamadan önce yapılan ön değerlendirmedeki başlama düzeyi “0” seviyesinde sabit bir doğru üzerindedir. Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın uygulama/sağaltım sürecinden sonra ise I No’lu annenin düzeyini simgeleyen eğri ölçütü karşılamış ve olumlu (+) yönde artış göstermiştir.

Bu bilgiler ışığında bakıldığında Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, çocuklarına kural kazandırmayı hedefleyen ve ön değerlendirmedeki başlama düzeyi “0” seviyesinde olan I No’lu annenin, ayrımlı pekiştirme kullanarak çocuğuna kural kazandırmaya yönelik işlem süreçlerini kazanmasında etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

86

4.1.2. Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, II No’lu Annenin, Çocuğuna Kural Kazandırmak İçin Gerekli İşlem Olan Süreçlerini Kazanmasında Etkili Olup Olmadığına Yönelik Bulgular ve Yorumlar

Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, II no’lu annenin, çocuğuna kural kazandırmak için gerekli işlem olan süreçlerini kazanmasında etkili olup olmadığına yönelik veriler grafik 2’de gösterilmiştir.

87

88

Grafik 2’de görüldüğü üzere, II no’lu anne, başlama düzeyi (A) seviyesinde ard arda üç oturumda yapılan değerlendirmede, ödül kullanma, kurallara uygun olmayan davranışı görmezden gelme ve kurallara uygun olan davranışları ayrımlı pekiştirilmesi işlem süreçlerine ilişkin alt amaçlardan gerçekleştirdiği amaç sayısı “0” düzeyindedir. Alt amaçlarını gerçekleştirme düzeyinin “0” olması, başlama düzeyi verileri kaydedilen annenin ilgili işlem süreçlerinin ön değerlendirmesinde, alt amaçların hiç birini ölçütü karşılayabilecek düzeyde gerçekleştiremediğini göstermektedir.

Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, uygulanması (Sağaltım Aşaması) sürecinde her oturum sonlandırıldıktan sonra değerlendirme yapılmış ve öğretim oturumu için belirlenen ölçütler karşılandıktan sonra bir diğer oturuma geçilmiştir. Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, uygulanması (Sağaltım Aşaması) sürecinin tamamının bitirilmesinden sonrasında ise; yapılan üç oturumluk değerlendirmenin sonunda, ödül kullanma, kurallara uygun olmayan davranışı görmezden gelme ve kurallara uygun olan davranışları ayrımlı pekiştirmesi işlem süreçlerinin var olan alt amaçlarını gerçekleştirmektedir.

Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın tamamlanmasının ardından II No’lu annenin aile eğitim programı başlamadan önce yapılan ön değerlendirmedeki başlama düzeyine oranla ölçütü karşılar nitelikte gerçekleştirdiği amaç sayısında %100 artış gözlenmiştir. Grafik 2’de görüldüğü üzere II No’lu annenin aile eğitim programı başlamadan önce yapılan ön değerlendirmedeki başlama düzeyi “0” seviyesinde sabit bir doğru üzerindedir. Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın uygulama/sağaltım sürecinden sonra ise II No’lu annenin düzeyini simgeleyen eğri ölçütü karşılamış ve olumlu (+) yönde artış göstermiştir.

Bu bilgiler ışığında bakıldığında Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, çocuklarına kural kazandırmayı hedefleyen ve ön değerlendirmedeki başlama düzeyi “0” seviyesinde olan II No’lu annenin, ayrımlı pekiştirme kullanarak çocuğuna kural kazandırmaya yönelik işlem süreçlerini kazanmasında etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

89

4.1.3. Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, III No’lu Annenin, Çocuğuna Kural Kazandırmak İçin Gerekli İşlem Olan Süreçlerini Kazanmasında Etkili Olup Olmadığına Yönelik Bulgular ve Yorumlar

Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, III no’lu annenin, çocuğuna kural kazandırmak için gerekli işlem olan süreçlerini kazanmasında etkili olup olmadığına yönelik veriler grafik 3’de gösterilmiştir.

90

91

Grafik 3’de görüldüğü üzere, III no’lu anne, başlama düzeyi (A) seviyesinde ard arda üç oturumda yapılan değerlendirmede, ödül kullanma, kurallara uygun olmayan davranışı görmezden gelme ve kurallara uygun olan davranışları ayrımlı pekiştirilmesi işlem süreçlerine ilişkin alt amaçlardan gerçekleştirdiği amaç sayısı “0” düzeyindedir. Alt amaçlarını gerçekleştirme düzeyinin “0” olması, başlama düzeyi verileri kaydedilen annenin ilgili işlem süreçlerinin ön değerlendirmesinde, alt amaçların hiç birini ölçütü karşılayabilecek düzeyde gerçekleştiremediğini göstermektedir.

Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, uygulanması (Sağaltım Aşaması) sürecinde her oturum sonlandırıldıktan sonra değerlendirme yapılmış ve öğretim oturumu için belirlenen ölçütler karşılandıktan sonra bir diğer oturuma geçilmiştir. Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, uygulanması (Sağaltım Aşaması) sürecinin tamamının bitirilmesinden sonrasında ise; yapılan üç oturumluk değerlendirmenin sonunda, ödül kullanma, kurallara uygun olmayan davranışı görmezden gelme ve kurallara uygun olan davranışları ayrımlı pekiştirmesi işlem süreçlerinin var olan alt amaçlarını gerçekleştirmektedir.

Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın tamamlanmasının ardından III No’lu annenin aile eğitim programı başlamadan önce yapılan ön değerlendirmedeki başlama düzeyine oranla ölçütü karşılar nitelikte gerçekleştirdiği amaç sayısında %100 artış gözlenmiştir. Grafik 3’te görüldüğü üzere III No’lu annenin aile eğitim programı başlamadan önce yapılan ön değerlendirmedeki başlama düzeyi “0” seviyesinde sabit bir doğru üzerindedir. Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın uygulama/sağaltım sürecinden sonra ise III No’lu annenin düzeyini simgeleyen eğri ölçütü karşılamış ve olumlu (+) yönde artış göstermiştir.

Bu bilgiler ışığında bakıldığında Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, çocuklarına kural kazandırmayı hedefleyen ve ön değerlendirmedeki başlama düzeyi “0” seviyesinde olan III No’lu annenin, ayrımlı pekiştirme kullanarak çocuğuna kural kazandırmaya yönelik işlem süreçlerini kazanmasında etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

92

4.1.4. Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, IV No’lu Annenin, Çocuğuna Kural Kazandırmak İçin Gerekli İşlem Olan Süreçlerini Kazanmasında Etkili Olup Olmadığına Yönelik Bulgular ve Yorumlar

Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, IV no’lu annenin, çocuğuna kural kazandırmak için gerekli işlem olan süreçlerini kazanmasında etkili olup olmadığına yönelik veriler grafik 4’te gösterilmiştir.

93

94

Grafik 4’te görüldüğü üzere, IV no’lu anne, başlama düzeyi (A) seviyesinde ard arda üç oturumda yapılan değerlendirmede, ödül kullanma, kurallara uygun olmayan davranışı görmezden gelme ve kurallara uygun olan davranışları ayrımlı pekiştirilmesi işlem süreçlerine ilişkin alt amaçlardan gerçekleştirdiği amaç sayısı “0” düzeyindedir. Alt amaçlarını gerçekleştirme düzeyinin “0” olması, başlama düzeyi verileri kaydedilen annenin ilgili işlem süreçlerinin ön değerlendirmesinde, alt amaçların hiç birini ölçütü karşılayabilecek düzeyde gerçekleştiremediğini göstermektedir.

Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, uygulanması (Sağaltım Aşaması) sürecinde her oturum sonlandırıldıktan sonra değerlendirme yapılmış ve öğretim oturumu için belirlenen ölçütler karşılandıktan sonra bir diğer oturuma geçilmiştir. Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, uygulanması (Sağaltım Aşaması) sürecinin tamamının bitirilmesinden sonrasında ise; yapılan üç oturumluk değerlendirmenin sonunda, ödül kullanma, kurallara uygun olmayan davranışı görmezden gelme ve kurallara uygun olan davranışları ayrımlı pekiştirmesi işlem süreçlerinin var olan alt amaçlarını gerçekleştirmektedir.

Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın tamamlanmasının ardından IV No’lu annenin aile eğitim programı başlamadan önce yapılan ön değerlendirmedeki başlama düzeyine oranla ölçütü karşılar nitelikte gerçekleştirdiği amaç sayısında %100 artış gözlenmiştir. Grafik 4’te görüldüğü üzere IV No’lu annenin aile eğitim programı başlamadan önce yapılan ön değerlendirmedeki başlama düzeyi “0” seviyesinde sabit bir doğru üzerindedir. Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın uygulama/sağaltım sürecinden sonra ise IV No’lu annenin düzeyini simgeleyen eğri ölçütü karşılamış ve olumlu (+) yönde artış göstermiştir.

Bu bilgiler ışığında bakıldığında Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, çocuklarına kural kazandırmayı hedefleyen ve ön değerlendirmedeki başlama düzeyi “0” seviyesinde olan IV No’lu annenin, ayrımlı pekiştirme kullanarak çocuğuna kural kazandırmaya yönelik işlem süreçlerini kazanmasında etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

95

4.1.5. Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, V No’lu Annenin, Çocuğuna Kural Kazandırmak İçin Gerekli İşlem Olan Süreçlerini Kazanmasında Etkili Olup Olmadığına Yönelik Bulgular ve Yorumlar

Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, V no’lu annenin, çocuğuna kural kazandırmak için gerekli işlem olan süreçlerini kazanmasında etkili olup olmadığına yönelik veriler grafik 5’te gösterilmiştir.

96

97

Grafik 5’te görüldüğü üzere, V no’lu anne, başlama düzeyi (A) seviyesinde ard arda üç oturumda yapılan değerlendirmede, ödül kullanma, kurallara uygun olmayan davranışı görmezden gelme ve kurallara uygun olan davranışları ayrımlı pekiştirilmesi işlem süreçlerine ilişkin alt amaçlardan gerçekleştirdiği amaç sayısı “0” düzeyindedir. Alt amaçlarını gerçekleştirme düzeyinin “0” olması, başlama düzeyi verileri kaydedilen annenin ilgili işlem süreçlerinin ön değerlendirmesinde, alt amaçların hiç birini ölçütü karşılayabilecek düzeyde gerçekleştiremediğini göstermektedir.

Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, uygulanması (Sağaltım Aşaması) sürecinde her oturum sonlandırıldıktan sonra değerlendirme yapılmış ve öğretim oturumu için belirlenen ölçütler karşılandıktan sonra bir diğer oturuma geçilmiştir. Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, uygulanması (Sağaltım Aşaması) sürecinin tamamının bitirilmesinden sonrasında ise; yapılan üç oturumluk değerlendirmenin sonunda, ödül kullanma, kurallara uygun olmayan davranışı görmezden gelme ve kurallara uygun olan davranışları ayrımlı pekiştirmesi işlem süreçlerinin var olan alt amaçlarını gerçekleştirmektedir.

Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın tamamlanmasının ardından V No’lu annenin aile eğitim programı başlamadan önce yapılan ön değerlendirmedeki başlama düzeyine oranla ölçütü karşılar nitelikte gerçekleştirdiği amaç sayısında %100 artış gözlenmiştir. Grafik 5’te görüldüğü üzere V No’lu annenin aile eğitim programı başlamadan önce yapılan ön değerlendirmedeki başlama düzeyi “0” seviyesinde sabit bir doğru üzerindedir. Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın uygulama/sağaltım sürecinden sonra ise V No’lu annenin düzeyini simgeleyen eğri ölçütü karşılamış ve olumlu (+) yönde artış göstermiştir.

Bu bilgiler ışığında bakıldığında Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, çocuklarına kural kazandırmayı hedefleyen ve ön değerlendirmedeki başlama düzeyi “0” seviyesinde olan V No’lu annenin, ayrımlı pekiştirme kullanarak çocuğuna kural kazandırmaya yönelik işlem süreçlerini kazanmasında etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

98

4.1.6. Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, VI No’lu Annenin, Çocuğuna Kural Kazandırmak İçin Gerekli İşlem Olan Süreçlerini Kazanmasında Etkili Olup Olmadığına Yönelik Bulgular ve Yorumlar

Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, VI no’lu annenin, çocuğuna kural kazandırmak için gerekli işlem olan süreçlerini kazanmasında etkili olup olmadığına yönelik veriler grafik 6’da gösterilmiştir.

99

100

Grafik 6’da görüldüğü üzere, VI no’lu anne, başlama düzeyi (A) seviyesinde ard arda üç oturumda yapılan değerlendirmede, ödül kullanma, kurallara uygun olmayan davranışı görmezden gelme ve kurallara uygun olan davranışları ayrımlı pekiştirilmesi işlem süreçlerine ilişkin alt amaçlardan gerçekleştirdiği amaç sayısı “0” düzeyindedir. Alt amaçlarını gerçekleştirme düzeyinin “0” olması, başlama düzeyi verileri kaydedilen annenin ilgili işlem süreçlerinin ön değerlendirmesinde, alt amaçların hiç birini ölçütü karşılayabilecek düzeyde gerçekleştiremediğini göstermektedir.

Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, uygulanması (Sağaltım Aşaması) sürecinde her oturum sonlandırıldıktan sonra değerlendirme yapılmış ve öğretim oturumu için belirlenen ölçütler karşılandıktan sonra bir diğer oturuma geçilmiştir. Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, uygulanması (Sağaltım Aşaması) sürecinin tamamının bitirilmesinden sonrasında ise; yapılan üç oturumluk değerlendirmenin sonunda, ödül kullanma, kurallara uygun olmayan davranışı görmezden gelme ve kurallara uygun olan davranışları ayrımlı pekiştirmesi işlem süreçlerinin var olan alt amaçlarını gerçekleştirmektedir.

Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın tamamlanmasının ardından VI No’lu annenin aile eğitim programı başlamadan önce yapılan ön değerlendirmedeki başlama düzeyine oranla ölçütü karşılar nitelikte gerçekleştirdiği amaç sayısında %100 artış gözlenmiştir. Grafik 4’te görüldüğü üzere VI No’lu annenin aile eğitim programı başlamadan önce yapılan ön değerlendirmedeki başlama düzeyi “0” seviyesinde sabit bir doğru üzerindedir. Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın uygulama/sağaltım sürecinden sonra ise IV No’lu annenin düzeyini simgeleyen eğri ölçütü karşılamış ve olumlu (+) yönde artış göstermiştir.

Bu bilgiler ışığında bakıldığında Ayrımlı Pekiştirme Kullanarak Çocuklara Kural Kazandırma Becerisini Edindirme Aile Eğitim Programı’nın, çocuklarına kural kazandırmayı hedefleyen ve ön değerlendirmedeki başlama düzeyi “0” seviyesinde olan VI No’lu annenin, ayrımlı pekiştirme kullanarak çocuğuna kural kazandırmaya yönelik işlem