• Sonuç bulunamadı

Venedik baylosunu getirip Boğazhisarları önünde bekleyen iki Venedik kalyonundan Mamarina Sale’nin Bozcaada’da su almak için çarşıya gittiğinde ik

16/4 NUMARALI DÜVEL-İ ECNEBİYE DEFTERİ VE TRANSKRİPSİYONU

99. Venedik baylosunu getirip Boğazhisarları önünde bekleyen iki Venedik kalyonundan Mamarina Sale’nin Bozcaada’da su almak için çarşıya gittiğinde ik

kişi tarafından hançer ile öldürüldüğüne ve davanın şerle görülmesine dair Bozcaada kadısına hitaben hüküm.

100. Venedikli Olive isimli kaptanın Madonna de Karmini gemisiyle getirdiği ve alıp

götürdüğü malların gümrük vergisini ödediğine ve yasak meta almadıkça bekletilmemesine dair Boğazhisarları kadıları ve dizdarlarına hitaben hüküm.

101. İnebahtı iskelesine ticaret için gelen Venediklilerin işlerini görmek için Bernardo

Makole’nin konsolos olarak atandığına ve verilen beratta muafiyet ve görevlerinin açıklandığına dair nişan.

102. Atina iskelesine ticaret için gelen Venediklilerin işlerini görmek için Nikolo Malavesi’nin konsolos olarak atandığına ve verilen beratta muafiyet ve görevlerinin açıklandığına dair nişan.

103. İzmir’de yeniçerilerin postal parası için kollukta olan yasakçıların Venedikli

tüccar gemilerinden ahidnameye aykırı şekilde yasakçı akçesi istediğine ve bunun men edilmesine dair İzmir kadısına hitaben hüküm.

104. Mostarlı tüccar Hüseyin ve ortaklarının Venedik’te ticaret yaptıktan sonra

Dobravnik’e dönerken İstirya yakınlarında Fransız bir kaptan tarafından ele geçirilerek mallarına el konulup bir süre hapsedildikten sonra serbest bırakıldığına ve davanın Dalmaçya’da bulunan Venedik ceneraline bildirilerek ahidnameye göre halledilmesine dair Bosna valisi vezir İbrahim Paşa’ya hitaben hüküm.

105. Cülus dolayısıyla İzmir’de konsolos olan Can Anton Lopacoli’nin beratının tecdid

106. Sınır düzenlemesinde Osmanlı sınırları içinde kalan Kalmo adasında Venedik

reayasının araziye el koyarak ziraat yapıp öşür vermediğine ve meselenin Anabolu’da bulunan Venedik ceneraline yazılarak ahidname gereğince halledilmesine dair Karlıili mutasarrıfı ve Ağrıboz muhafızı vezir Numan Paşa’ya hitaben hüküm.

107. Venedik’ten mektuplar ile gönderilen üç portaliçenin Filibe’ye geldiğinde cizyedarın ahidnameye aykırı şekilde haraç aldığına ve aldığı akçelerin iade ettirilerek bu gibi durumların engellenmesine dair Filibe kadısına hitaben hüküm.

108. Venedik büyükelçisi Lorenzo Soranzo’nun temsilci olduğuna ve gittiği yerlerde kendisine ve adamlarına hiçbir şekilde karışılmamasına dair İstanbul’dan karadan ve denizden Venedik’e kadar olan yerlerde bulunan devlet görevlilerine hitaben hüküm.

109. Venedik elçisinin baştercümanı Tarsiya ve adamlarının tüketmek üzere İstanbul ve

çevresinden satın alıp elçiliğe taşıdığı iki bin medre şarap için Galata’da bulunan görevlilerin herhangi bir vergi talep etmemesine dair yeniçeri ağası ve hassa bostancıbaşıya hitaben hüküm.

110. Cülus dolayısıyla Venedik baylosu baştercümanı olan Tommazo Tarsiya’nın

beratının tecdid edildiğine dair nişan.

111. Venedik elçisi yanında tercüman olan Rinaldo Carli’nin beratsız olduğu ve

kendisine berat verilerek muafiyetlerinin ve yükümlülüklerinin belirtildiğine dair verilen nişan.

112. 111 numaralı nişanın İsak Ralli için verilen sureti.

113. 111 numaralı nişanın Gianbatista Navon için yazılan sureti. 114. 111 numaralı nişanın Kristoforo Tarsiya için yazılan sureti.

115. Venedik baylosu İstefano Güstinyani’ın elçilikte tüketilmek üzere Istranca ve çevresinden satın alıp elçiliğe taşıdığı aldığı 120 baş pastırmalık kara camuzu için Galata’da bulunan görevlilerin herhangi bir vergi talep etmemesine dair Hisar kazasında ( ) nahiyesi naibine hitaben hüküm.

116. Venedik elçiliği için francala ve frenk ekmeği yapan bir fırına muhtesibin haksız

yere müdahale ettiğine, bu sorunun giderilerek yasak olan somun ekmeği dışında francala ve frenk ekmeği pişirilmesine izin verilmesine dair Galata mollasına

hitaben hüküm.

117. Venedik’e tabi İstendil, Zaklise ve Mora gibi adalardan ticaret için İzmir’e gelen Venediklilerden cizyedarın ahidnameye mugayir olarak cizye istediğine ve ahidname gereğince bu sorunun giderilmesine dair İzmir kadısına hitaben hüküm.

118. Venedik’e tabi Sude ve İspirlonka palankaları ahalilerinin Girid’de ticaret yapmalarına mani olunmamasına dair Girid valisi vezir Numan Paşa, Hanya muhafızı vezir Abdullah Paşa, ve Kandiye ve Hanya kadılarına hitaben hüküm.

119. İzmir’de Venedik konsolosu yanında tercüman olan Rinaldo Karli’nin beratsız

olduğu ve kendisine berat verilerek muafiyetlerinin ve yükümlülüklerinin belirtildiğine dair verilen nişan.

120. 119 numaralı nişanın Abram Danom için yazılan sureti.

121. İzmir’de Venedik konsolosu yanında bulunan tercüman ve aileleri haraçtan muaf

iken cizyedarın aykırı şekilde haraç talep ettiğine ve bu sorunun giderilmesine dair İzmir’de bulunan devlet görevlilerine hitaben hüküm.

122. Venedik elçisi İstefano Güstinyani’ın Venedik’e mektuplar ile gönderdiği

adamlarına yolda müdahale edilmemesine dair İstanbul’dan karadan ve denizden Venedik sınırına kadar olan yerlerde bulunan görevlilere hitaben hüküm.

123. Cülus tebriki için Venedik’ten gönderilen Carlo Ruzzini ve yanında bulunan

adamlarına gittiği yerlerde hiçbir şekilde müdahale olunmamasına ve korunmalarına dair Venedik sınırından karadan ve denizden İstanbul’a kadar olan yerlerde bulunan görevlilere hitaben hüküm.

124. Draç’a ticaret için gelen Venedikli Corco Macaro’nun Ülgün kazasından iki kişi

tarafından bıçakla öldürüldüğüne ve bulunmaları halinde İstanbul’a gönderilmelerine dair İskenderiye ve İlbasan sancakları mutasarrıfları ile Draç, Ülgün ve ( ) kadılarına hitaben hüküm.

125. Venedikli kaptan Corco Macaro’nun iki kişi tarafından öldürüldüğüne ve Venedik tüccarının korunarak bu gibi olayların önüne geçilmesine dair İskenderiye ve İlbasan sancakları mutasarrıfları ile Draç, Ülgün ve ( ) kadılarına hitaben hüküm.

126. Draç’ta Venedik konsolosu olan Giorgio Commano’nun kiraladığı arsada inşa

ettiği binanın öldükten sonra varisleri ve arsa sahipleri arasında soruna neden olduğuna ve sorunun şeyhülislamdan alınan fetva gereğince halledilerek İstanbul’a

bildirilmesine dair Draç kadısına hitaben hüküm.

127. Draç’ta Venedik konsolosu olan Giorgio Commano’nun kiraladığı bir başka

arsada inşa ettiği binanın öldükten sonra varisleri ve arsa sahipleri arasında soruna neden olduğuna ve sorunun şeyhülislamdan alınan fetva gereğince halledilerek İstanbul’a bildirilmesine dair Draç kadısına hitaben hüküm.

128. Venedikli Dona Nazopole Santi Simalon Çapati San Nikola isimli kaptanın gemisiyle getirdiği ve alıp götürdüğü malların gümrük vergisini ödediği ve yasak meta almadıkça bekletilmemesine dair Boğazhisarları kadıları ve dizdarlarına hitaben hüküm.

129. 128 numaralı hükmün Françesko Rakane Santi Simano için yazılan sureti. 130. 128 numaralı hükmün Poseto Moçi Dolfin için yazılan sureti.

131. Draç ve Arnavutluk’ta bulunan diğer iskelelerde Venedik konsolosu olan Corci

Kommano’nun öldüğüne, yerine Petro Roza’nın atandığına ve berat verilerek muafiyet ve yükümlülüklerinin belirtildiğine dair nişan.

132. Venedik’e tabi İstendil adasından üç müstemenin bazı işleri için geldikleri Midilli’de cizyedar tarafından hapsedilerek zorla haraç alındığına ve ahidname gereğince akçelerin iade ettirilerek Venediklilerden haraç alınmamasına dair Midilli kadısına hitaben hüküm.

133. Akdeniz’de miri kalyon kaptanlarından Ahmed’in Sakız limanında bekleyen bir Venedik gemisinin direğini alarak geminin limanda kalmasına neden olduğuna ve ahidname gereğince Venedik gemilerine müdahale edilmemesine dair kaptan-ı deryaya ve Sakız kadısına hitaben hüküm.

134. Ticaret için Arnavutluk’ta bulunan iskelelere gelen Venedikli tüccarın gümrük ve

konsolosluk resmini vermesine rağmen Fransa ve Nederlande konsoloslarının haksız yere konsolosluk resmi talep ettiğine ve ahidname gereğince bu durumun engellenmesine dair Draç, Merzak ve ( ) kadılarına hitaben hüküm.

135. Venedik’e mal götürüp getiren tüccarın gümrük vergisini Venedik konsolosuna vermek istemesine rağmen konsolosların almayıp Venedik’te vermelerini istediğine, Venedik’te ise normalden fazla istendiğine ve ahidname gereğince bu sorunun giderilmesine dair Draç ve ( ) kadılarına hitaben hüküm.

136. Venedik elçisi İstefano Güstinyani’ın elçilikte tüketilmek üzere İstanbul ve

görevlilerin herhangi bir vergi talep etmemesine dair yeniçeri ağasına ve hassa bostancıbaşıya hitaben hüküm.

137. Venedik elçisinin baştercümanı Tarsiya ve adamlarının tüketmek üzere İstanbul ve

çevresinden satın alıp elçiliğe taşıdığı iki bin medre şarap için Galata’da bulunan görevlilerin herhangi bir vergi talep etmemesine dair yeniçeri ağasına ve hassa bostancıbaşıya hitaben hüküm.

138. Venedikli bir kaptanın İstanbul’a giderken Andre ve Ağrıboz adaları arasında bir

Trablus gemisi tarafından ele geçirilip Trablus’a gönderildiğine ve gemi nerede bulunursa alıkonulup gönderilecek fermana göre hareket edilmesine dair Akdeniz’de bulunan ( ), ( ) ve ( ) kadılarına ve diğer devlet görevlilerine hitaben hüküm.

139. İskenderiyeli tüccarın Venedik’e götürüp getirdiği malların konsolosluk resmini

Venedik konsolosuna vermek istemesine rağmen konsolosun kabûl etmeyip Venedik’te verilmesini istediğine, Venedik’te ise fazla talep edildiğine ve bunun engellenmesine dair İskenderiye kadısına hitaben hüküm.

140. Cülus tebriki için gönderilen Carlo Ruzzini’nin İstanbul’a gelmek üzere olduğuna

ve geçtiği yerlerde kendine ve adamlarına müdahale edilmeyerek ihtiyaçlarının karşılanmasına dair Venedik sınırından İstanbul’a kadar olan yerlerde bulunan devlet görevlilerine hitaben hüküm.

141. Cülus tebriki için gönderilen Carlo Ruzzini’yi karşılamak için Venedik

tercümanlarından Rinaldo Carli’ye ve yanında bulunan yasakçılara müdahale edilmeyerek ihtiyaçlarının karşılanmasına dair Venedik sınırından İstanbul’a kadar olan yerlerde bulunan devlet görevlilerine hitaben hüküm.

142. Cülus tebriki için gönderilen Carlo Ruzzini’nin karşılanması için iki çekdiri

gönderilmesine dair kapudan Abdurrahman’a hitaben hüküm.

143. İskenderiyeli tüccar, Venedik’e götürüp getirdiği malların konsolosluk resmini

Venedik konsolosuna vermek istemesine rağmen konsolosun kabûl etmeyip Venedik’te verilmesini istediği, Venedik’te ise fazla talep edildiğine ve bunun engellenmesine dair İskenderiye kadısına hitaben hüküm.

144. Venedikli bir kaptanın İstendil adası yakınlarında Hüseyin isimli bir kaptan

tarafından ele geçirilip Tunus’a götürülerek önceki dayı tarafından hapsedildiği ve halen hapiste olduğuna ve ahidname gereğince serbest bırakılmasına dair Tunus

dayısına hitaben hüküm.

145. Kıtlık nedeniyle zahire almak için Akdeniz’e açılan bir geminin rast geldiği

yabancı bir gemiyi ele geçirip Sakız limanına getirdikten sonra Venedik baylosunun geminin Venedik müstemen gemisi olmasını iddia etmesine rağmen Divan’da görülen davaya katılmaması nedeniyle geminin eşyasıyla birlikte Trablusgarb ahalisine teslimine dair Sakız muhafızı vezir Abdullah Paşa’ya ve Sakız kadısına hitaben hüküm.

146. Mora’dan mektup taşıyan Dimitri’nin Malkara’ya geldiğinde cizyedarın kendisinden haksız yere akçe aldığına ve ahidname gereğince akçenin iade ettirilmesine dair Malkara naibine hitaben hüküm.

147. Karacadağ nahiyesinden üç kişinin Venedik’e tabi Kotor kalesi varoşunu basarak

yağma yaparak 400 koyun ile 40 sığır ele geçirdiğine, sınırda huzursuzluğa neden olarak Hersek sancağında da zarara neden oldukları ve ele geçirilmelerine dair Rumeli valisi vezir Hasan Paşa’ya hitaben hüküm.

148. Draç’ta Venedik konsolosu olan Petro Roza’nın konağına top getirdiği, çan çaldığı

ve haçlı bayrak açtığına, kendisini uyaranları dinlemediğine ve bahsedilen hareketlerinin engellenmesine ve devamı halinde İstanbul’a bildirilmesine dair Draç kadısına hitaben hüküm.

149. Venedikli Cuvan Diritti isimli kaptanın gemisiyle getirdiği ve alıp götürdüğü malların gümrük vergisini ödediğine ve yasak meta almadıkça bekletilmemesine dair Boğazhisarları kadıları ve dizdarlarına hitaben hüküm.

150. Venedik barçalarından birinin Delvine sancağı ahalisi tarafından basılıp içindeki malların yağma edilmesine rağmen zabit ve hakimlerin gereğini yapmadıklarına ve ahidname gereğince alınan malların iade ettirilmesine dair Avlonya ve Delvine sancakları mutasarrıfı Arslan Paşa’ya ve Avlonya, Merzak ve Delvine kadılarına hitaben hüküm.

151. Sakız’da bir firkate donatan Hanya sakinlerinden birkaç kişinin Venedik’e tabi

Mora kıyılarında gezerken buğday taşıyan bir gemiyi ele geçirerek buğdayın bir miktarını Hanya’da satıp kalanını Grabuse’ye götürüp gemideki adamlarla birlikte sattıklarına ve ahidname gereğince eşyaların iade ettirilerek bu gibi olayların önüne geçilmesine dair Hanya valisi vezir Osman Paşa’ya ve Hanya kadısına hitaben hüküm.

152. Reayadan bazı kimselerin firkate donatarak Mağrib leventleriyle birlikte

Venedik’e tabi limanlara saldırdığına ve ahidname gereğince bu gibi faaliyetlerin engellenmesine dair Ağrıboz valisine ve kadısına hitaben hüküm.

153. 152 numaralı hükmün Hanya valisi vezir Osman Paşa’ya ve Hanya kadısına

hitaben yazılan sureti.

154. 152 numaralı hükmün İnebahtı mutasarrıfı Ahmed Paşa’ya hitaben yazılan sureti. 155. İnebahtı’nın önceki mutasarrıfı Ahmed’in firkate donatarak Akdeniz’de buğday

taşıyan iki Venedik gemisini ele geçirip içindeki adamları hapsettiğine ve ahidname gereğince adamların serbest bırakılmasına dair İnebahtı mutasarrıfı Yusuf’a hitaben hüküm.

156. Daha önce iki Trablus gemisinin üç Venedik tüccar gemisini ele geçirerek

Avlonya’ya götürdükten sonra sattığına ve şu anda iki gemiyi daha ele geçirerek Draç’a götürdüğüne, körfezde bekleyen üç Venedik kalyonunun limana girmeye çalışan bir Trablus gemisini engellediğine, görevlilerin ise Venedik konsolosunu tehdid ettikleri ve ahidname gereğince korsanların himaye edilmemesine dair Draç, Avlonya ve Ülgün ve ( ) kadılarına ve diğer devlet görevlilerine hitaben hüküm.

157. Venedik elçisi İstefano Güstinyani’ın Venedik tarafına mektuplar ile gönderdiği portaliçe denilen adamlarına müdahale edilmemesine dair İstanbul’dan karadan ve

denizden Venedik sınırına kadar olan yerlerde bulunan devlet görevlilerine hitaben hüküm.

158. İstendil’den İstanbul’a giden yedi müstemen tüccardan cizyedarın haksız yere

cizye aldığına ve ahidname gereğince aldığı akçenin iade ettirilmesine dair Rodoscuk naibine hitaben hüküm.

159. İzmir’e gelip giden Venedik reayası ve gemicilerinden cizyedarın haraç talep

ettiğine ve ahidname gereğince bunun engellenmesine dair İzmir kadısına hitaben hüküm.

160. Venedik elçisi İstefano Güstinyani’ın Venedik tarafına mektuplar ile gönderdiği

adamlarına yolda müdahale edilmemesine dair İstanbul’dan karadan ve denizden Venedik sınırına kadar olan yerlerde bulunan devlet görevlilerine hitaben hüküm.

161. 150 numaralı hükümde bahsedilen olayda ahalinin fesadının sona ermediği ve

şer’le görülerek eşkıyalık edenlerin ele geçirilip aldıkları malların iade ettirilmesine dair Delvine sancakbeyi Ali Kanina ile Avlonya, Delvine ve Merzak kadılarına hitaben hüküm.

162. Mora’daki Venedik ceneralinin gemi getirmek üzere tayin eylediği kaptanın Bozcaada yakınlarında Deli Beyzade tarafından esir edildiğine ve ahidname gereğince serbest bırakılmasına dair kaptan-ı deryaya hitaben hüküm.

163. Baylos olarak atanan Angelo Morosini’nin gelmek üzere olduğu ve gittiği yerlerde kendisine ve adamlarına müdahale edilmemesine ve korunmalarına dair Venedik sınırından karadan ve denizden İstanbul’a kadar olan yerlerde bulunan devlet görevlilerine hitaben hüküm.

164. Venedik tüccarının getirip götürdüğü mallar için gümrük vergisini ödemesine

rağmen Preveze boğazında gümrük emininin tekrar talep ettiğine ve ahidname gereğince bunun engellenmesine dair Narda, Preveze ve ( ) kadılarına hitaben hüküm.

165. Draç ve bağlı iskelelere gelen Venedik tüccarından ahidnameye aykırı biçimde

haraç istendiğine ve istenmemesine dair Draç ve ( ) kadılarına hitaben hüküm.

166. Draç ve bağlı iskelelere gelen Venedikli tüccardan gümrük vergisini ödemelerine

rağmen fazla vergi talep edildiğine ve ahidname gereğince bunun engellenmesine dair İlbasan sancakbeyi ile Draç, İlbasan ve ( ) kadılarına hitaben hüküm.

167. Venedik elçisi İstefano Güstinyani’ın Venedik tarafına mektuplar ile gönderdiği portaliçe denilen adamlarına yolda müdahale edilmemesine dair İstanbul’dan

karadan ve denizden Venedik sınırına kadar olan yerlerde bulunan devlet görevlilerine hitaben hüküm.

168. Kavala’ya gelen Venedik tüccarının gümrük vergisini ödemesine rağmen bazı kimselerin o tarafta Venedik konsolosu olmadığı halde konsolosluk akçesi talep ettiğine ve ahidname gereğince bunun engellenmesine dair Kavala sancakbeyi ile Kavala ve Taşoz kadılarına hitaben hüküm.

169. Venedikli Matyö isimli kaptanın Batroskü gemisiyle getirdiği ve alıp götürdüğü

malların gümrük vergisini ödediğine ve bekletilmemesine dair Boğazhisarları kadıları ve dizdarlarına hitaben hüküm.

170. 146 numaralı hükümde bahsedilen olayda cizyedarın haksız yere aldığı akçeyi iade

ettirilmesine, etmez ise Divan’a bildirilmesine dair Malkara naibine hitaben hüküm.

171. Venedik tüccarının İstanbul’a getirdiği mallardan görevlilerin ahidnameye aykırı

olarak bidat vergiler talep ettiği ve ahidname gereğince bunun engellenmesine dair İstanbul kadısına hitaben hüküm.

172. İstefano Güstinyani’ın baylosluk süresinin dolduğu ve yerine Alvise

Mocenigo’nun atanarak gelmek üzere olduğundan dolayı gittiği yerlerde kendisine ve adamlarına müdahale edilmemesine dair Venedik sınırından İstanbul’a kadar olan yerlerde bulunan devlet görevlilerine hitaben hüküm.

173. İzmir’e ticaret için gelen Venediklilerden cizyedarın ahidnameye aykırı şekilde

haraç talep ettiğine ve ahidname gereğince bunun men edilmesine dair İzmir kadısına hitaben hüküm.

174. Venedik elçisi İstefano Güstinyani’ın elçilikte tüketilmek üzere İstanbul ve

çevresinden satın alıp elçiliğe taşıdığı on bin medre şarap için Galata’da bulunan görevlilerin herhangi bir vergi talep etmemesine dair yeniçeri ağasına ve hassa bostancıbaşıya hitaben hüküm.

175. Venedik elçisinin baştercümanı Tarsiya ve adamlarının tüketmek üzere İstanbul ve

çevresinden satın alıp elçiliğe taşıdığı iki bin medre şarap için Galata’da bulunan görevlilerin herhangi bir vergi talep etmemesine dair yeniçeri ağası ve hassa bostancıbaşıya hitaben hüküm.

176. Venedikli Covani Cevaz isimli kaptanın Santi İzebo gemisiyle getirdiği ve alıp götürdüğü malların gümrük vergisini ödediğine ve yasak meta almadıkça bekletilmemesine dair Boğazhisarları kadıları ve dizdarlarına hitaben hüküm.

177. Bandırma’dan Mihalıç’a giden Venedikli bir rahip ve hizmetkarından cizyedarın

haraç talep ettiğine ve ahidname gereğince bunun men edilmesine dair Mihalıç ve Kapudağı naiblerine hitaben hüküm.

178. Baylos olarak gönderilen Alvise Mocenigo’yu karşılamak için Venedik tercümanlarından Rinaldo Carli’ye müdahale edilmeyerek ihtiyaçlarının karşılanmasına dair Venedik sınırından İstanbul’a kadar olan yerlerde bulunan devlet görevlilerine hitaben hüküm.

179. Venedikli Antoni Bafani isimli kaptanın Santi Gaytalo gemisiyle getirdiği ve alıp götürdüğü malların gümrük vergisini ödediğine ve bekletilmemesine dair

Boğazhisarları kadıları ve dizdarlarına hitaben hüküm.

180. Venedikli Nikolo Fakineti isimli kaptanın Madonna di Karmini gemisiyle getirdiği ve alıp götürdüğü malların gümrük vergisini ödediğine ve bekletilmemesine dair Boğazhisarları kadıları ve dizdarlarına hitaben hüküm.

181. Venedikli Bortolo Gayerdilo isimli kaptanın Madonna di Arsenal gemisiyle getirdiği ve alıp götürdüğü malların gümrük vergisini ödediğine ve bekletilmemesine dair Boğazhisarları kadıları ve dizdarlarına hitaben hüküm.

182. İnebahtı’ya gitmek isteyen Venedikli tüccar Covan Podano ve iki hizmetkarına

gittiği yerlerde müdahale edilmemesine dair İstanbul’dan karadan ve denizden İnebahtı’ya kadar olan yerlerde bulunan devlet görevlilerine hitaben hüküm.

183. Venedik elçisi İstefano Güstinyani’ın Venedik tarafına mektuplar ile gönderdiği portaliçe denilen adamlarına yolda müdahale edilmemesine dair İstanbul’dan

karadan ve denizden Venedik sınırına kadar olan yerlerde bulunan devlet görevlilerine hitaben hüküm.

184. Venedikli Covani Lazarofih isimli kaptanın San Paolo gemisiyle getirdiği ve alıp götürdüğü malların gümrük vergisini ödediğine ve bekletilmemesine dair Boğazhisarları kadıları ve dizdarlarına hitaben hüküm.

185. Venedikli Bertolo Kalendra isimli kaptanın Geratro Kradile gemisiyle getirdiği ve alıp götürdüğü malların gümrük vergisini ödediğine ve bekletilmemesine dair Boğazhisarları kadıları ve dizdarlarına hitaben hüküm.

186. İstanbul’a gelmek üzere olan Venedik baylosunun Boğazhisarları’nda

karşılanması için iki çekdiri gönderilmesine dair kaptan vezir İbrahim Paşa’ya hitaben hüküm.

187. İstanbul’a gelmek üzere olan Venedik baylosu Alvise Mocenigo’yu karşılamak

için gönderilen Venedik tercümanı ve yanına verilen yasakçılara gittikleri yerlerde müdahale edilmemesine dair İstanbul’dan karadan ve denizden Venedik’e kadar olan yerlerde bulunan devlet görevlilerine hitaben hüküm.

188. Ticaret için Kavala’ya giden Venedikli bir tüccarın ve yanında bulunan

adamlarının Kavala mutasarrıfı tarafından elinde patente kağıdı olmasına rağmen hapsedilip 43 kuruşun alındığına ve ahidname gereğince alınan paranın iade ettirilmesine dair Kavala kadısına hitaben hüküm.

189. III. Ahmed’in cülusundan sonra Venedik’in ahidnamenin tecdidini istemesi üzerine verilen nişanın sureti.