• Sonuç bulunamadı

Veli toplantılarının ihtiyaçlara cevap verip vermemesi

4.4. Velilerin, Diğer Velilere Yönelik Beklentileri

4.4.4. Veli toplantılarının ihtiyaçlara cevap verip vermemesi

Veli Toplantıları ile ilgili olarak; Veli Toplantılarının belirli aralıklarla velilerin çoğunluğunun katılabileceği pazar günü yapılması, veli beklentilerinin dikkate alınması, TEOG sınavı hakkında tüm velilerin bilgilendirilmesi ve Öğretmen-Veli diyaloğunun arttırılması yönünde veliler beklentilerini ifade etmiĢlerdir.

“Toplantılar yapılmalı, her veli toplantıya katılmalı. Velilerin okuldan beklentileri üzerine durulmalı, rehber öğretmenler öğrencilerin gelişim özelliklerini aktarabilirler. TEOG sınavı ve liseler hakkında konferans salonunda sunum yapılmalı…”(G2)

“Veli toplantıları daha sık yapılabilir böylelikle, veli-öğrenci ve öğretmen ilişkileri daha iyi konuma getirilebilir…”(G5)

“Toplantılar da öğretmenler ile iletişim kurulabilmeli, öğrenci hakkında bilgi alınabilmeli…”(G7) “Veli toplantıları düzenli aralıklarla Pazar günleri yapılmalıdır. TEOG ile ilgili tüm veliler ile okul idaresi toplantı yaparak velileri bilgilendirmelidir…”(G17)

“Veli toplantılarında velinin dilek ve taleplerine önem verilmelidir. TEOG sınavı ile ilgili, liseler hakkında okul konferans salonunda tüm sekizinci sınıf velilerine seminer düzenlenmelidir…”(G18)

BEġĠNCĠ BÖLÜM

SONUÇLAR VE ÖNERĠLER 5.1. Sonuç

Bu araĢtırmada, okulun temel unsurlarından olan velilerin, okul yöneticilerinden beklentilerini; okulun fiziki yapısı, eğitim-öğretim faaliyetleri, öğretmen ve okul-aile birliği çalıĢmaları boyutları açısından belirlemek ve incelemek amaçlanmıĢtı.

Yapılan görüĢme neticesinde öğrenci velilerinin okulun fizikî yapısına ait teknolojik donanımla ilgili beklentilerinin, teknolojik donanımın yeterli hale getirilmesi sınıflardaki akıllı tahtaların ders iĢlenirken aktif olarak kullanılması, arızalanan teknolojik cihazların arızalarının zamanında giderilebilmesi için okulda teknik bir personel bulundurulmasını belirttikleri, Fen ve Teknoloji ve BiliĢim Teknolojileri Laboratuvarlarının ihtiyaca cevap verilebilirliği konusunda araĢtırmaya dahil edilen velilerin yarısının durumdan memnun olduğu, diğer yarısının ise laboratuvarın ihtiyaçları karĢılayacak Ģekilde yeniden düzenlenmesi gerektiği deneylerin laboratuvar ortamında yapılmasını belirttikleri, okulun güvenlik ihtiyacı için ise yarıdan fazla velinin güvenliğin sağlandığı yönünde görüĢ belirttikleri, diğer velilerin özel güvenlik görevli sayısının artırılmasını önerdikleri, okul kameralarının okula giren çıkanları aktif olarak kayıt yapmasını, ziyaretçi kayıt defterine okula gelen ziyaretçilerin kimlik kontrolleri yapılarak kayıtlarının yapılması olarak belirlenmiĢtir.

Okulun temizlik ve hijyen durumunu da çoğunluk veliler, okul birimlerinin fazla olması okul bahçesinin geniĢ olması sebebiyle temizliğinin yetersiz olduğu ve hizmetli sayısının artırılması gerektiğini beyan etti, diğer velilerin kantin ve sınıflar ile tuvaletlerin daha çok denetlenmesi ve temizliğin artırılması, okul kantininde fiyat listesinin asılı olması, fiyatların pahalı olmaması gerektiği ve kantin gıda denetiminin yapılması, yemekhanede kuyrukta fazla beklenilmesine çözüm bulunulması ve yemeklerin yeterli verilmesi gerektiği, servis araç fiyatlarının uygun olması, öğrencileri alırken ve indirirken aynı durağı kullanması, trafik kurallarına uyarak okula zamanında ulaĢtırması gerektiği yönünde görüĢ bildirdikleri belirlenmiĢtir.

AraĢtırmada, okulun eğitim-öğretim faaliyetlerinin niteliği ile ilgili de çoğu veli kaliteli ve iyi bir eğitim verilmesi, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ortaokul 8. sınıf öğrencilerine uygulanacak Temel Eğitimden Ortaöğretime GeçiĢ (TEOG) sistemi

kapsamında yapılacak olan merkezi sistem ortak sınavlarında akademik baĢarının artırılması için okulda parasız olarak açılacak destekleme ve yetiĢtirme kurslarına öğrencilerin katılımlarının sağlanması, her ay düzenli olarak deneme sınavlarının yapılarak okulun akademik baĢarısının artırılmasını ve çocuğunun istediği liseye gidebilmesini beyan ettiği, okul-aile-çevre iĢbirliğini artırıcı faaliyetlere ağırlık verilmesini istedikleri belirlenmiĢtir. Öğrenci-öğretmen iletiĢimi konusunda çoğu velinin olumlu görüĢ bildirdikleri saygı, sevgi ve hoĢgörü çerçevesinde öğrenci-öğretmen iletiĢimin artırılması gerektiği fakat az sayıda velinin, öğrenci-öğretmen iletiĢimini yetersiz bulduğu, öğrencilere daha saygılı ve tüm öğrencilere eĢit davranılmasını bekledikleri belirlenmiĢtir.

Öğrencilerin bireysel ayrılıklarının dikkate alınmasını çeĢitli dallarda yarıĢmalar ve etkinlikler düzenlenerek öğrencinin bireysel yeteneklerinin ortaya çıkarılması gerektiği, yabancı dil eğitimine, Ġngilizce ve Arapça‟ya verilen önemin arttırılması, Arapça ve Ġngilizce ağırlıklı sınıfların oluĢturulması, bu derslerde bol pratik yapılarak bu dillerde hikaye kitaplarının okunması, dil kursları açılmasını istedikleri belirlenmiĢtir. Sosyal- sportif ve kültürel etkinliklerin okulda uygun Ģekilde yapıldığı fakat derslerin iĢleyiĢine zarar vermeyecek Ģekilde daha fazla yapılması konusunda yoğun bir istek olduğu, faaliyetlere yönelik olarak, aĢure ve pilav günleri düzenlenmesi, peygamberin hayatı ile ilgili Ģiir yarıĢması, Kur‟an-ı Kerim‟i güzel okuma, ezan okuma, ilahi okuma ve hafızlık yarıĢması düzenlenmesi, sene sonunda öğrencilerin çalıĢmaları ile ilgili okul sergisi yapılması gerektiği, öğrenciler becerisine göre sportif faaliyetlere yönlendirilmeli, sportif müsabakalar ve satranç turnuvaları düzenlenmesi yönünde görüĢ bildirdikleri belirlenmiĢtir.

Velilerin çoğunluğunun öğrenci rehberlik hizmetleriyle ilgili okul rehberlik servisi tarafından, 8. sınıfta okuyan öğrencilere ve velilerine yönelik "AĠLE ve TEOG" konulu seminer verilmesi; TEOG, aile tutumları, sınav psikolojisi, öğrencinin etkili ögrenmesi, baĢarılı olması, meslekleri tanıma, okul tercihleri ve kendini gerçekleĢtirmesi hususunda ailenin önemi ve neler yapabileceği gibi konuların ele alınması gerektiği, okul gezilerinin bütçeye uygun olması gerektiği, liselere meslek tanıtım gezileri düzenlenmesi ve yurt dıĢı umre gezisi konularında beklentilerinin olduğu belirlenmiĢtir.

AraĢtırmada, okul öğretmenlerinin niteliğiyle ilgili olarak velilerin okuldaki disiplin uygulamalarının sevgi, saygı ve hoĢgörü çerçevesinde iyileĢtirilmesi gerektiği, okul öğretmenlerinin yüksek lisans almalarının eğitimin iyileĢtirilmesi anlamında faydalı

olacağı, öğretmenlerin kendi alanındaki uzmanlık baĢarısının artırılması, yeniliklere ve geliĢmelere açık kendilerini sürekli güncellemeleri gerektiği konularında beklentilerinin olduğu belirlenmiĢtir.

Yapılan araĢtırmada; velilere yönelik beklentilerle ilgili olarak velilerin çoğunluğu, okul yönetiminin aldığı kararlardan memnun olduğu, alınan kararlardan velilerin haberdar olduğu, kararlar alınırken öğrencilerin bireysel farlılıklarının da dikkate alındığını, okulun ve okul yöneticilerinin telefonlarının daima açık olması gerektiği, çocuklarıyla okulda yaĢanan bir problemde velilerin anında haberdar olmalarının sağlanması gerektiği, problemlerin çözümü konusunda okulun kendilerine geri bildirim yapması gerektiği, veli toplantılarının düzenli olarak pazar günleri yapılması toplantılara veli katılımının arttırılması gerektiği, TEOG sınavı ve liseler ile ilgili tüm velilere bilgilendirme semineri düzenlenmesi öğretmen-veli diyalogunun daha çok arttırılması gerektiği konularında görüĢ belirttiği belirlenmiĢtir.

TEOG sınavı ve liseler ile ilgili tüm velilere bilgilendirme semineri düzenlenmesi, öğrenci rehberlik hizmetleri, “akademik baĢarı” okul-aile iliĢkileri sürecinde en baĢta yerine getirilmesi gereken iĢ olarak görülmektedir. Yönetici ve veliler, en çok “Temel Eğitimden Ortaöğretime GeçiĢ (TEOG) sistemi kapsamında yapılacak olan merkezi sistem ortak sınavlarında akademik baĢarının artırılması” ile ilgili iĢlere öncelik vermekte; Sekizinci sınıf öğrencilerinin okul yaĢantılarını en çok bu sürecin etkilediğini düĢünmektedirler. Ev hanımı velilerle, gelir ve öğrenim düzeyi düĢük olan veliler, okul- aile iliĢkilerine daha fazla ihtiyaç duymaktadırlar. Yönetici ve velilere göre, okullarda “öğrencilerin bireysel yeteneklerin ortaya çıkarılması ve ergenlik sorunları” alanında etkinlikler düzenlenmesi” konusu, okul-aile iliĢkileri sürecinde en düĢük oranda gerçekleĢtirilen iĢ olarak kabul edilmektedir. Öğretmenlerle aileler arasındaki iletiĢimi güçlendirmeye yönelik çalıĢmalar, öğrencilerin okul baĢarısını yükseltebileceği gibi okulda disiplin sorunlarının yaĢanmasını da engelleyebilir (Aslanargun, 2007: 125). Veliler, “sosyal etkinlik ve öğrenci kiĢilik hizmetleri” ile birlikte “disiplinle ilgili iĢlerde”kendileriyle etkili iletiĢim kurulamadığı görüĢündedir.

5.2. Öneriler

AraĢtırma sonuçlarına dayalı olarak uygulamaya yönelik öneriler; Okulun fiziki ortamına iliĢkin veli beklentilerine yönelik elde edilen bulgular doğrultusunda;

 Teknolojik donanım aktif olarak kullanılabilmeli

 Fen Laboratuvarı ihtiyaçları karĢılayacak Ģekilde yeniden düzenlenmeli

 Okul özel güvelik görevlisi sayısı artırılmalı

 Okul hizmetli sayısı artırılarak birimlerin günlük temizliği sağlanmalı

 Okul kantini ve yemekhane denetimi her ay yapılmalı

 Okul servis araçları denetlenmeli, servis ücreti düĢürülmeli ve kardeĢ indirimi yapılmalı

Okulun eğitim-öğretim faaliyetlerineiliĢkin veli beklentilerine yönelik elde edilen bulgular doğrultusunda;

 Öğrencilere kaliteli eğitim öğretim verilerek akademik baĢarıları artırılmalı

 YetiĢtirme ve destekleme kurslarına katılım artırılmalı

 Aylık TEOG deneme sınavları yapılmalı

 Öğrenci-öğretmen iletiĢimi artırılmalı

 Yabancı dil ağırlıklı sınıflar açılmalı

 Öğrenci rehberlik hizmetleri, TEOG seminerleri düzenlemeli

 Ders dıĢı faaliyetleri artırılmalı

 Liselere meslek tanıtım gezileri düzenlenmeli

Okul öğretmenlerinin niteliğine iliĢkin veli beklentilerine yönelik elde edilen bulgular doğrultusunda;

 Disiplin uygulamaları sevgi, saygı ve hoĢgörü çerçevesinde iyileĢtirilmeli

 Öğretmenler kendilerini mesleki ve kiĢisel açılardan sürekli olarak geliĢtirmeli

 Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversiteler iĢbirliğinde, öğretmenlerin alan ve pedagojik bilgisinin değiĢen ve geliĢen zamana göre, “öğretme ve öğrenme” süreçlerini geliĢtirici hizmetiçi eğitim seminerleri düzenlenmeli

 Yüksek Lisans yapan öğretmene uzman öğretmenlik, doktora öğrenimini tamamlamıĢ öğretmene ise baĢöğretmenlik kariyer ünvanı verilmeli

 Yüksek Lisanslı öğretmenin ek göstergesi artırılmalı ve ek ders ücretleri % 25 zamlı verilmeli

Diğer öğrenci velilerine iliĢkin veli beklentilerine yönelik elde edilen bulgular doğrultusunda;

 Okul yönetiminin aldığı kararların uygulanabilir olmalı

 Çocuklarıyla ilgili olarak okulda yaĢanan bir problemde anında haberdar edilmeli

 Problemlerin çözümü konusunda okul kendilerine geri bildirimde bulunmalı Yapılacak araĢtırmalara yönelik öneriler:

 Öğrencilerin, öğretmenlerin ve yöneticilerin okuldan beklentilerini de ortaya çıkarmaya yönelik araĢtırmalar yapılabilir

 Veli beklentilerini belirlemeye yönelik nicel yöntemin kullanıldığı araĢtırmalar yapılabilir.

KAYNAKLAR

Akbulut, E. (2013). Velilerin okuldan beklentileri Tuzla Orhanlı Lisesi örneği.

YayınlanmamıĢ yüksek lisans tezi. Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ġstanbul

Akhan, A. (2009). Velilerin özel ilköğretim okullarından beklentileri ve beklentilerinin

karşılanma düzeyleri (İstanbul Avrupa Yakası örneği), YayınlanmamıĢ yüksek

lisans tezi.Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ġstanbul

Arıkan, S. (2007). İlköğretim okullarında çocukları olan ana babaların eğitim

gereksinimlerinin saptanması ve okulların bu gereksinimleri karşılamadaki mevcut durumu, YayınlanmamıĢ yüksek lisans tezi. Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri

Enstitüsü, Ġstanbul

Aslan, B.ve Yıldırım,N. (2004). Ġlköğretim okul müdüründen beklentiler,

13.Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı.Ġnönü Üniversite Eğitim Fakültesi, Malatya

Aslanargun, E. (2007). Okul - aile iĢbirliği ve öğrenci baĢarısı üzerine bir tarama çalıĢma.

Manas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 18: 119-135. http://yordam.manas.kg/ekitap/pdf/Manasdergi/sbd/sbd18/sbd-18-09.pdf

adresinden 22.07.2014 tarihinde alınmıĢtır.

Balkar, B. (2009). Okul-aile iĢbirliği sürecine iliĢkin veli ve öğretmen görüĢleri üzerine nitel bir çalıĢma, Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt:03 No:36: 105-123.

BaĢar, Hüseyin (1999). Sınıf Yönetimi. Ankara

Biler, K. (1997). “Sosyal Felsefeci Olarak 21. Yüzyılın Öğretmenleri”, Uluslararası

Dünya Öğretmen Eğitimi Konferansı, Millî Eğitim Basımevi, Ankara

Bursalıoğlu, Ziya (2005). Okul yönetiminde yeni yapı ve davranış. PegamAYayıncılık, Ankara.

Can, Niyazi (2002). DeğiĢim sürecinde eğitim yönetimi, Milli Eğitim Dergisi Sayı 155- 156, 89-98.

Çelenk, S. (2003). Okul baĢarısının ön koĢulu: okul aile dayanıĢması”. İlköğretim-Online. 2(2), 28–34.

Dam, H. (2008) Öğrencinin okul baĢarısında aile faktörü. Hitit Üniversitesi İlahiyat

Fakültesi Dergisi, 7/ 14, 75-99.

Demirel, Özcan (1999). PlanlamadanDeğerlendirmeye Öğretme Sanatı. Ankara: Pegema Yayıncılık.

Erdoğan, Ġrfan (2000). Okul yönetimi ve öğretim liderliği. 2. Basım. Sistem Yayıncılık. Ġstanbul

Fidan, Nurettin (1996). Okulda Öğrenme ve Öğretme. Ġstanbul: Alkım Yayınevi.

Freidman, B.A., Bobrowski, P.E. ve Geraci, J. (2006). Parents‟ school satisfaction: Ethnic similarities and differences. Journal of Educational Administration, 44(5), 471-486. Freidman, B.A., Bobrowski, P.E. ve Markow, D. (2007). Predictors of parents‟ satisfaction with their children‟s school. Journal of Educational Administration, 45(3), 278-288. GümüĢeli, Ali Ġlker (2004). Ailenin Katılım ve Desteğinin Öğrenci BaĢarısına Etkisi, Özel

Okullar Birliği Bülteni, 2/6 14-17.

Güven, M. (2008). Psikolojik danıĢma ve rehberlik. Ankara: Anı Yayıncılık.

Ilgar, Lütfü (2005). Eğitim Yönetimi Okul Yönetimi Sınıf Yönetimi. Ġstanbul: Beta Yayınları

Jacob, B. A. ve Lefgren, L. (2007). What do parents value in education? An empirical ınvestigation of parents' revealed preferences for teachers? The Quarterly Journal of Economics 22(4), 1603-1637.

Kahraman, S. (2008). “Okul Seçimi Nasıl Yapılmalı?”. http://www.aksam.com.tr adresinden 18.05.2014 tarihinde eriĢilmiĢtir.

Kaya, ġ. (2012). Ġlköğretim 1. kademe öğrenci velilerinin okuldan Beklentileri ve beklentilerinin karĢılanma düzeyi(YayınlanmamıĢ Yüksek Lisans tezi). Yeditepe Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü: Ġstanbul.

Keskin, H. D. ve Turna, G. B. (2010). Ailelerin devlet ya da özel okul tercihlerini etkileyen faktörler (Rize örneği). Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19(2), 411-426. MEB. (2005). Okul Veli Sözleşmesi Eğitimi AraĢtırma – GeliĢtirme Dairesi

BaĢkanlığı2005/92No.lu Genelge

MEB. (2004). Ġlköğretim Kurumları Yönetmeliği. 25620 Sayılı Resmi Gazete. MEB. (2003). Ġlköğretimde yöneltme yönergesi. Ankara: MEB

Nural, EĢref (1987). Velilerin Okul Yönetiminden Beklediği Davranışlar. YayımlanmamıĢ YüksekLisans Tezi. Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ankara Oktay A. (1995). Çocuk ve Okul, Seha NeĢriyat, Ġstanbul

Öz, F. (1983). Cumhuriyet döneminde eğitim. M.E. Basımevi. Ġstanbul.

ÖzbaĢ, M. ve Badavan, Y.(2009). Ġlköğretim okulu yöneticilerinin okul-aile iliĢkileri konusundayapmaları gereken ve yapmakta oldukları iĢler. Eğitim ve Bilim Cilt 34,

Sayı 154, 69-81.

Özoğlu, S. (1978). Ġnsan ĠliĢkileri ve Öğrenci, Eğitim ve Bilim Dergisi, 2/12, 11-15

Porsuk, A. Kunt, M. (2012). Denizli merkez ilköğretim okullarındaki okul aile iliĢkilerinde karĢılaĢılan sorunlar üzerine yönetici görüĢleri. Pamukkale Üniversitesi Eğitim

Sertdamar, L. (2003). Ġmam hatip lisesi velilerinin çocuklarını bu okullara gönderme nedenleri ve öğrencilerin gelecek beklentileri. http://www.trakya.edu.tr adresinden 28.04.2014 tarihinde eriĢilmiĢtir.

ġiĢman, M. (2010), Eğitim bilimine giriş. PegemAYayıncılık, Ankara,

ġiĢman, M. (2002). Eğitimde mükemmellik arayışı etkili okullar. Ankara, Pegema Yayıncılık.

Tezcan, M. (1985). Eğitim Sosyolojisi. A. Ü. Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları. Uluğ, F. (1999). Eğitimde grup süreçleri. Ankara, TODAĠE Yayınları.

Yılman, M. (1978). Çağdaş eğitim sosyolojisi: Özel Yayınları.Ġzmir

Yıldırım A.ve ġimĢek, H. (2005). Sosyal Bilimlerde Nitel AraĢtırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık

EK-2 ORTAOKUL ÖĞRENCĠ- VELĠ-OKUL SÖZLEġMESĠ

Okul - veli iĢ birliği, öğrenci baĢarısını artıran önemli etmenlerden biridir. Güvenli ve düzenli bir okul ortamının sağlanmasında velilerin rolü büyüktür. Veli katılımının öncelikli amacı, okulun eğitim etkinliklerini yönlendiren okul personeline destek olmak, çalıĢmalara meslekleri ve yeterlilikleri doğrultusunda farklı düzeylerde katkı sağlamak, okul ve ev arasında sıkı bağlar kurarak öğrencinin eğitim sürecinde huzurlu ve mutlu olmasına yardımcı olmaktır.

SözleĢmenin Tarafları: Öğrenci

Öğrenci Velisi / Anne -Babası veya yasal vasisi Okul Yönetimi

Okulun Hak ve Sorumlulukları

 Haklar

Destekleyici, güvenli ve etkili bir ortamda çalıĢmak. Okul toplumundan ve çevreden saygı ve destek görmek.

Okulda alınan tüm kararlara ve okul kurallarına uyulmasını istemek.

 Okula Özgü Haklar

Gerek görüldüğü takdirde planlanmıĢ eğitim etkinliklerinin yer, zaman ve içeriğini en az bir hafta önceden haber vererek değiĢtirmek. Ödül ve cezalara karar vermek; öğrenci ve velilerin bu kararları saygıyla karĢılamasını ve önerilere uyulmasını beklemek.

Okulun hedeflerine uygun planlamalara öğrenci ve velilerin katılımını ve desteğini beklemek.

 Okula Özgü Sorumluluklar

1. Öğrencilerin akademik ve sosyal geliĢimlerini destekleyecek materyal, 2. Ekipman ve teknolojik donanım sağlamak. Okulda olumlu bir kültür

yaratmak.

3. Öğrenci, veli ve çalıĢanlar arasında hiçbir nedenden dolayı ayrım yapmamak.

4. Eğitim ve öğretim sürecini okulun duvarlarıyla sınırlamamak.

5. Öğrencilerin, velilerin okul çalıĢanlarının kendilerini ve fikirlerini ifade edebilecekleri fırsatlar yaratmak.

6. Okulun güvenilir ve temiz olmasını sağlamak. 7. Öğrenciler için iyi bir model olmak.

8. Okulun ve öğrencinin ihtiyaçları doğrultusunda sürekli geliĢmek. 9. Okulda etkili öğrenmeyi destekleyecek bir ortam yaratmak.

10. Okulun iĢleyiĢine ait kararların ve kuralların uygulanmasını takip etmek. 11. Okul - toplum iliĢkisini geliĢtirmek. Öğretmen, öğrenci ve veli

görüĢmelerini düzenlemek ve ilgilileri zamanında bilgilendirmek. 12. Okul çalıĢanlarının ihtiyaçları doğrultusunda okuliçi eğitim çalıĢmaları

düzenlemek.

13. Okul çalıĢanlarının ihtiyaçlarını belirleyerek giderilmesi için çözümler üretmek.

14. Okulun iĢleyiĢi ve yönetimi konusunda ilgili tarafları düzenli aralıklarla bilgilendirmek.

15. Veli ve öğrenci hakkında ihtiyaç duyulan bilgileri toplamak,

değerlendirmek, sonuçlarını ilgililerle paylaĢmak ve gizliliğini sağlamak. 16. Veli ve öğretmenler arasında düzenli bir iletiĢimi sağlamak.

17. Okul ve çevresinde Ģiddet içeren davranıĢlara kesinlikle izin vermemek.

Velinin Hak ve Sorumlulukları

 Haklar

1. Çocuğumun eğitimiyle ilgili tüm konularda bilgilendirilmek. 2. Adil ve saygılı davranıĢlarla karĢılanmak.

sunulacağını bilmek.

4. Düzenli aralıklarla okulun iĢleyiĢi hakkında bilgilendirilmek.

5. Okul Aile Birliği aracılığı ile okul yönetimine yardımcı olmak ve böylelikle katkıda bulunmak.

6. Çocuğumun okuldaki geliĢim süreciyle ilgili olarak düzenli aralıklarla bilgilendirilmek.

 Okula Özgü Haklar

1. Okulun veli eğitim çalıĢmalarından yararlanmak.

2. Okulun sunduğu tüm sosyal ve kültürel etkinliklerden yararlanmak

 Sorumluluklar

1. Çocuğumun her gün okula zamanında, öğrenmeye hazır, okulun kılık-kıyafet kurallarına uygun bir Ģekilde gitmesine yardımcı olacağım. 2. Okulun duyuru ve yayınlarını takip edeceğim.

3. Bilgi edinmek ve toplamak amacıyla gönderilen her tür anket ve formu doldurup zamanında geri göndereceğim.

4. Okul GeliĢim Yönetim Ekibi ve Okul-Aile Birliği seçimlerine ve toplantılarına katılacağım.

5. Ġhtiyaç duyduğunda öğrencimin ödevlerini yapabilmesi konusunda olanak sağlayacağım, gerekli açıklamaları yapacağım, ancak; kendi yapması gereken ödevleri asla yapmayacağım.

6. Çocuğumun sağlıklı bir Ģekilde çalıĢabilmesine uygun fiziki ortamı sağlayacağım.

7. Çocuğumun uyku ve dinlenme saatlerine dikkat edeceğim. 8. Okulun düzenleyeceği veli eğitim seminerlerine katılacağım. 9. Çocuğuma yaĢına uygun sorumluluklar vereceğim.

10. Disiplin yönetmeliğini ve veli-öğrenci el kitapçığını dikkatlice okuyup çocuğumun, disiplin kurallarına uyması için gerekli önlemleri alacağım. 11. Çocuğumun ruhsal ve fiziksel durumundaki değiĢmeler hakkında okulu

zamanında bilgilendireceğim.

 Okula Özgü Sorumluluklar

1. Okula maddi manevi her türlü katkıda bulunacağım.

2. Çocuğumun internette zararlı içeriklerin yer aldığı sitelere eriĢmesini engelleyeceğim.

3. Çocuğumun toplumsal hizmet kurumlarında gönüllü olarak çalıĢmasını, sosyal yardım etkinliklerinde görev almasını destekleyeceğim.

SözleĢmenin tarafı olarak yukarıda sunulan hak ve sorumluluklarımı okudum. Haklarıma sahip çıkacağıma ve sorumluluklarımı yerine getireceğime söz veririm.

Öğrenci Öğrenci Velisi Okul Müdürü Adı-Soyadı Adı-Soyadı Adı-Soyadı

EK-3 VELĠ BEKLENTĠLERĠ GÖRÜġME FORMU VELĠ GÖRÜġME FORMU

Değerli Velimiz, 2016-2017 eğitim öğretim yılında okuldan beklentilerinize iliĢkin görüĢleriniz ile okul yönetim süreçlerine vereceğiniz katkılarınızdan dolayı teĢekkürlerimi

sunarım.

Veli EFE Pamukkale Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisi GörüĢme Yeri : AĠLENĠN SOSYO-EKONOMĠK DURUMU Velinin Eğitim Düzeyi : Mesleği:

Ev kendinizin mi? Çocuğunuzun kendisine ait bir odası var mı?

OKULUN FĠZĠKĠ YAPISI ĠLE ĠLGĠLĠ BEKLENTĠLER Okulun teknolojik donanımı ile ilgili beklentileriniz nelerdir?

Okulun laboratuvar donanımı ile ilgili beklentileriniz nelerdir?

Okulun güvenligine yönelik beklentileriniz nelerdir?

Okulun temizliğine yönelik beklentileriniz nelerdir?

Okulda beslenme ile ilgili beklentileriniz nelerdir?

OKULUN EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM FAALĠYETLERĠNE YÖNELĠK BEKLENTĠLER

Okulun akademik baĢarısı ile ilgili beklentileriniz nelerdir?

Öğrenci-öğretmen iletiĢiminin niteliğine yönelik beklentileriniz nelerdir?

Öğrencilerin bireysel yeteneklerinin ortaya çıkmasına yönelik beklentileriniz nelerdir?

Öğrencilerin dil eğitimine yönelik beklentileriniz nelerdir?

Öğrencilerin sosyal ve kültürel faaliyetlerine yönelik beklentileriniz nelerdir?

Öğrencilerin sportif faaliyetlerine yönelik beklentileriniz nelerdir?

Öğrenci rehberlik hizmetlerine yönelik beklentileriniz nelerdir?

OKUL ÖĞRETMENLERĠNĠN NĠTELĠĞĠNE YÖNELĠK BEKLENTĠLER

Okul disiplin anlayıĢına yönelik beklentileriniz nelerdir?

Okul öğretmenlerinin akademik baĢarısına yönelik beklentileriniz nelerdir?

Okul öğretmenlerinin alanındaki uzmanlıklarına yönelik beklentileriniz nelerdir?

VELĠLERE YÖNELĠK BEKLENTĠLER

Yönetimce alınan kararların uygulanabilir ve tutarlı olmasına yönelik beklentileriniz nelerdir?

Ġhtiyaç durumunda okul yönetimine rahatça ulaĢabilme hususunda beklentileriniz nelerdir?

Problemlerle ilgili çözüm uygulamaları ve Feedback (Geribildirim) hususundaki beklentileriniz nelerdir?

Veli toplantılarının ihtiyaçlara cevap verebilecek Ģekilde ve düzenli aralıklarla yapılabilmesi konusundaki beklentileriniz nelerdir?

Benzer Belgeler