• Sonuç bulunamadı

Okulun Fiziki Yapısına Yönelik Beklentiler

Velilerle yapılan görüĢme verileri çözümlendiğinde, okulun fiziki yapısına yönelik beklentilere iliĢkin tema ve kodlar aĢağıdaki tabloda gösterilmiĢtir.

Tablo 4.1

Okulun Fiziki Yapısına Yönelik Veli Beklentilerine İlişkin Tema, Kod ve Frekans Dağılımı Tema

Kodlar f

Teknolojik donanım Akıllı tahtalar aktif kullanılmalı Arızalar zamanında giderilmeli Okulda tekniker olması gerekliliği Bilgisayara, internete ulaĢabilme

14 5 6 3 Laboratuvar Deney araç gereçleri tam olmalı

Malzemelerin yeni olması Laboratuvar aktif kullanılmalı

8 2 12 Güvenlik Kameraların aktif kayıt yapması

Özel güvenlik görevlisi sayısı artırılmalı Okul kapılarının kapalı tutulması

8 9

2 Temizlik Okul ve bahçe temizliği yetersiz.

Hizmetli sayısı artırılmalı

Lavabolar da sıvı sabun ve kâğıt havlu bulunmalı Hijyenik okul

6 10 8

Beslenme Kantin temizliği iyi Kantin fiyat listesi asılmalı

Kantin ve yemekhane denetimi artırılmalı Doğal meyve satıĢı yapılmalı

2 7 15 2 Okul servisi Güvenli servis ve eğitimli personel

Servis ücreti pahalı, ücret uygun olmalı Öğrenciyi evden alıp zamanında okula götürüp getirmeli Sürücü öğrenci yoklama defteri tutmalı

8 10 8 4

Tablo 4.1‟de görüldüğü gibi, görüĢme yapılan 18 veliden gelen cevaplar ile teknolojik donanım, laboratuvar, güvenlik, temizlik, beslenme ve okul servisi olmak üzere altı tema belirlenmiĢ ve veli cevapları bu temalar kapsamında oluĢturulan kodlar altında gruplanmıĢtır.

4.1.1. Teknolojik donanıma yönelik beklentiler

GörüĢme verilerinin çözümlenmesi sonucunda, velilerin okulun teknolojik donanımına yönelik olarak; sınıflardaki akıllı tahtaların aktif olarak kullanılması, teknolojik cihazların arızalarının zamanında giderilmesi okulda tekniker olması gerekliliği,

bilgisayara internete ulaĢabilme beklentileri olarak belirlenmiĢtir.

“Akıllı tahtaların aktif olarak çalışmasını, arızalı bilgisayarların tamiratı için teknik personel bulunması gerektiği...”(G2)

“Günün gerektirdiği her türlü teknolojik imkânlardan yararlanmalı, arızaların giderilebilmesi için teknik personel bulundurulmalı…” (G5)

“Çocuğum okulun bilgisayarlarını kullanabilmelidir. Sınıfların akıllı tahtaları çalışmalıdır…”(G9) “Günün gerektirdiği teknolojik imkânlardan eksiksiz faydalandırılması, eksik olan (akıllı tahta, bilgsayar v.b) araç gereçlerin tedariki…”(G11)

“Okuldaki teknolojik cihazlar aktif olarak öğrenciler tarafından kullanılmalıdır. Arızalı cihazların tamiratları zamanında yaptırılmalıdır. Eskimiş cihazlar yenilenmelidir…” (G13)

“Yeterli olduğunu düşünüyorum…”(G14)

“Okulun bilgisayarlarından çocuğumun ders çalışmasını, test çözmesini istiyorum. İnternetten yararlansın. Eskimiş aletler yenilensin…”(G17)

Okulun teknolojik donanımı alt temasında öğrenci velilerinin okul yönetiminin teknolojiye destek verip vermediğinin ve beklentilerine yönelik ifadelerine yer verilmektedir. Velilerden teknolojiyle ve okulun teknolojik donanımıyla ilgili tepkileri belirlenmeye çalıĢılmıĢtır. Okulun teknolojik donanımının aktif olarak kullanılmadığını ve arızalarının zamanında giderilmediğini hisseden, sınıflarda bulunan akıllı tahtaların aktif kullanılmasını isteyen velilerin ifadeleri Ģunlardır;

Öğrencilerin okulun teknolojik donanımını aktif olarak kullanamadıklarını, arızaların zamanında giderilmediği, arızaların zamanında giderilebilmesi için okulda teknik personel bulunması gerektiğini belirtmeleri sosyo ekonomik düzeyleriyle bağdaĢtırılırsa iki orta gelir düzeyinde velinin, bir üst gelir düzeyinde velinin „ akıllı tahtaların aktif olarak çalıĢmasını, arızalı bilgisayarların tamiratı için teknik personel bulunması” ifadelerinden yola çıkarak çocuklarına okulda daha iyi bir teknolojik donanım sağlanması sonucuna varılabilir. 15. veli ise alt gelir düzeyinde veli olmasına rağmen teknolojiye düĢkün veya çocuğunun okuldaki bilgisayar dersindeki yaĢadığı bir problemi velisine iletmiĢ gerçeğiyle açıklayabiliriz.

4.1.2. Okulun laboratuvar donanımına yönelik beklentiler

Okulun laboratuvar alt boyutunda fen ve teknoloji laboratuvarı ile BiliĢim Teknolojileri Laboratuvarlarının, malzemelerinin tam olması ve derslerde laboratuvarların aktif olarak kullanılması ile ilgili beklentileri belirlenmeye çalıĢılmıĢtır. Velilerin ifadeleri Ģunlardır;

“Malzemeler yeni olmalıdır. Deneyler laboratuvarda yapılmalıdır…” (G1)

“Çocuğum bilgisayardan internete girebilmeli, ödevlerini araştırabilmelidir. Fen deneyleri laboratuvar da yapılmalıdır.” (G9)

“Laboratuvarda öğrencilere gerekli olan her türlü araç-gereçlerin bulunması ve eksiklerinin giderilmesi...”(G10)

“Bilgisayar ve fen Laboratuvarda öğrenciler derslerini işlemelidirler. Deneyler laboratuvar da yapılmalıdır…”(G12)

Ġki üst gelir düzeyinden ve iki orta gelir düzeyinden velinin ifadelerinden, okulun fen ve teknoloji laboratuvarının araç ve gereçlerinin yeterli olmasını geliĢtirilmesi gerektiğini vurgulamıĢlardır. Veliler malzemelerin eksikliğinden veya eskiliğinden

yakınmıĢlardır. Çocuklarının bu dersleri teorikten ziyade daha çok pratik yaparak, yaparak yaĢayarak öğrenmelerini isteyen veliler okulun bu konuda kendini biraz daha geliĢtirmesini istemiĢtir. Diğer veliler okulun laboratuvar donanımını yeterli bulmuĢ yada ilerleyen zamanda biraz daha iyi olacağına inancını belirtmiĢtir.

4.1.3. Okulun güvenliğine yönelik beklentiler

Okulun güvenlik, alt temasında velilerin; okuldaki güvenlikle ilgili olarak kamera sisteminin okula giren çıkanları aktif olarak kayıt yapması, özel güvenlik görevli sayısının artırılmasını ve okul dıĢ kapılarının kapalı tutulması ile ilgili ifadelerine yer verilmektedir. Bu temalarla ilgili olarak, velilerin okul yönetiminden istekleri belirlenmeye çalıĢılmıĢtır. Okuldan beklentilerini dile getiren veliler;

“Okulun güvenlik sayısı artırılmalı, kameralar aktif olmalı, dış kapılar kapalı tutulmalı…”(G2) “Okulda güvenlik iyi…”(G3)

“Okul girişleri güvenlik görevlisi tarafından kontrol edilmeli, okul içi ve okul dışı kameralarla izlenilmeli…”(G7)

“Okul kameraları aktif olarak kayıt yapmalı, okula gelenler güvenlik görevlisi ve nöbetçi öğrenciler tarafından ziyaretçi defterine yazılmalı, okul dış kapıları kapalı tutulmalı, özel güvenlik sayısı artırılmalı, okul çok büyük…”(G13)

Velilerin çoğu, okulun güvenliği ile ilgili olarak okula giren çıkanların kamera sistemi ile aktif olarak kayıt altına alınmasını, özel güvenlik görevli sayısının artırılmasını ve okul dıĢ kapılarının kapalı tutulması ile giderilebileceğini dile getirmiĢlerdir. Genellikle alt ve orta gelir düzeyinde olan aileler okul güvenliğini ortalamanın üstünde bulmuĢlardır.

4.1.4. Okulun temizliğine yönelik beklentiler

Okulun temizliği ile ilgili olarak okul ve okul bahçesinin temizliğinin yetersizliği, kantin temizlik ve hijyeni, kantin çalıĢanlarının hijyen ve temizliği ve Okul ve kantin denetiminin artırılması ile ilgili okuldan beklentilerini dile getiren veliler;

“Okulun, tuvalet ve lavabolarının temizliği daha sık yapılarak oluşan kokular giderilmeli. Kantin görüldüğü kadarıyla hijyen kurallarına uygun çalışıyor…”(G1)

“Okulda hijyen çok yetersiz gerekli temizlik yeterince yapılmıyor. Tuvaletlerde peçete yok ve koku hat safhada. Beslenme kantinden ve okul yemekhanesinden sağlanıyor. Daha fazla denetim altında olmalı, hizmetliler görevlerini tam olarak yerine getirmeli…”(G3)

“Tuvaletler daha temiz olabilir. Kantin çalışanları temiz duruyor…”(G10) “Okul hijyen beslenme konusunda iyi…” (G13)

“Okul temizlik hijyen bakımından çok iyi. Kantin hijyenik temiz ve öğrencilerimiz için yiyecek seçenekleri mevcut…”(G14)

Genellikle orta ve üst gelir düzeyinde olan ailelerin okulun temizliğinin çok iyi olmadığını bu zafiyetin hizmetli sayısının artırılması ile giderilebileceğini dile getirmiĢlerdir. Velilerin çoğu hijyen ve okulun temizliğini ortalamanın üstünde bulmuĢlardır.

4.1.5. Okul da beslenme ile ilgili beklentiler

Okul da beslenme, alt temasında velilerin; okul kantinin hijyenik olması, kantinde satılan ürünlerin fiyat listesinin asılmasını fiyatların pahalı olduğunu, yemekhanede çok uzun kuyruk oluĢtuğunu buna çözüm bulunması, yemeklerin az verilmemesi, yemek ücretlerinin düĢürülmesi ve kantin denetiminin arttırılması ile ilgili okuldan beklentilerini dile getiren veliler;

“Kantinde ve yemekhanede denetim artıırılmalı, kantinde satılanlar pahalı, fiyat listesi asılı olmalıdır…”(G1)

“Sağlıklı ve helal gıda satılmasına dikkat edilmeli, fiyatlar pahalı…”(G4)

“Kantin fiyatları öğrenciler için uygun olmalı, yemekhanede yemek dağıtımı hızlı olmalı, görevli sayısı ve yemek dağıtımı yeri fazlalaştırılmalı…” (G7)

“Kantin pahalı, fiyat listesi asılmalı, gıda denetimi yapılmalı, tane ile doğal meyve satışı yapılmalı…”(G10)

Genellikle alt ve orta gelir düzeyinde olan aileler okul kantin ve yemekhane ücretlerini pahalı bulmuĢlardır. bu sorunun fiyat listesinin asılması, yemek ücretlerinin, kantinde satılan ürün fiyatlarının düĢürülmesi ve kantin denetiminin artırılması ile beklentilerinin giderilebileceğini dile getirmiĢlerdir.

4.1.6. Okulun servis araçlarına yönelik beklentiler

Okul sevis durumu alt temasında velilerin; okul servis araçlarının hız yapmamalarını, trafik kurallarına uymalarını, öğrencileri aynı yerden alıp zamanında okula götürüp getirmeleri servis ücretlerinin düĢürülmesi ile ilgili ifadelerine yer verilmektedir. Bu temalarla ilgili okul yönetiminden istekleri belirlenmeye çalıĢılmıĢtır. Okul servis araçları ile denetiminin artırılması ile ilgili okuldan beklentilerini dile getiren veliler;

“Öğrenci servisi yoklama defteri tutulmalı, servis pahalı, evden alıp zamanında okula götürmeleri gerekmektedir…”(G1)

“Servis araçları hızlı gitmemeli, çocukların can güvenliğini düşünmelerini isterim…”(G4)

“Servis araçlarına, tekerlekli sandalye ve akülü arabalar, rahatlıkla girecek şekilde düzenlenmelidir…”(G6)

“Servisler kendi başına göre hareket ediyor, öğrencileri alırken ve indirirken duraktan farklı yerden yapmamalı, servislerin geliş gidiş saatleri aynı olmalı…”(G7)

“Kardeş indirimi yapılsın, serviste öğrencilerin eğitim ve kültür seviyesini geliştirici sesli yayın yapılabilir…” (G11)

“Servis araçlarının ücreti uygun ve güvenli, eğitimli servis personeli olmalı, trafik kurallarına uymalı, çocuklara hoşgörülü olmalı…”(G16)

Velilerin çoğu, okul servis araçlarının hız yapmamaları, trafik kurallarına uymaları, öğrencileri aynı yerden alıp zamanında okula götürüp getirmeleri servis ücretlerinin düĢürülmesi ile beklentilerinin giderilebileceğini dile getirmiĢlerdir.

Benzer Belgeler