• Sonuç bulunamadı

Okulun Eğitim-Öğretim Faaliyetlerinin Niteliği

Velilerle yapılan görüĢme verileri çözümlendiğinde, okulun eğitim-öğretim faaliyetlerine yönelik beklentilere iliĢkin tema ve kodlar aĢağıdaki tabloda gösterilmiĢtir.

Tablo 4.2

Okulun eğitim-öğretim faaliyetlerine yönelik Veli Beklentilerine İlişkin Tema, Kod ve Frekans Dağılımı

Tema Kodlar

f Akademik baĢarı Kaliteli ve iyi eğitim

Okulda destekleme ve yetiĢtirme kursunun verimli olması Ayda bir ücretsiz TEOG deneme sınavı yapılmalı TEOG sınavında baĢarı

12 10 12 16 Öğrenci, öğretmen iletiĢimi

Öğrencilere saygılı olunmalı sert davranılmamalı Öğrenciye çok iyi bir model olmalı

Cinsiyet ayırımı yapmamalı Sevgi, saygı ve hoĢgörü olmalı

4 8 4 16 Bireysel yetenekler Etkinliklerde düzenlenmeli

Proje yapma ve yazma yarıĢmaları düzenlenmeli

Sınıflar kalabalık 10

4 3

Dil eğitimi Arapça ve ingilizce ağırlıklı sınıflar açılmalı Okulda ücretsiz dil kursları açılmalı Yabancı dil ders saatleri yetersiz Bol pratik yapılmalı

4 6 5 12 Sosyal, kültürel, sportif

aktiviteler

Ders dıĢı faaliyetler yapılmalı Aktiviteler düzenlenmeli

12 15 Öğrenci rehberlik

hizmetleri

TEOG semineri verilmeli 18

Okul gezileri Liselere meslek tanıtım gezisi düzenlenmeli Akademik ve eğlenceli geziler bütçeye uygun olmalı Umre gezisi düzenlenmeli

14 10 1

Tablo 4.2‟de görüldüğü gibi, görüĢme yapılan 18 veliden gelen cevaplar ile akademik baĢarı, öğrenci-öğretmen iletiĢimi, bireysel yetenekler, dil eğitimi, sosyal, sportif ve kültürel aktiviteler, öğrenci rehberlik hizmetleri ve okul gezileri olmak üzere yedi tema belirlenmiĢ ve veli cevapları bu temalar kapsamında oluĢturulan kodlar altında gruplanmıĢtır.

4.2.1. Okulun akademik baĢarısı

Okulun akademik baĢarısı ile ilgili olarak akademik baĢarının artırılması, Kaliteli ve iyi bir eğitim, okulda destekleme ve yetiĢtirme kursunun verimli olması, ayda bir ücretsiz TEOG deneme sınavı yapılması, TEOG sınavında öğrencilerin baĢarılı olmaları ve istedikleri liseye gidebilmeleri ile ilgili beklentileri bulunmaktadır. Velilerin beklentileri ile ilgili ifadeleri Ģunlardır;

“Kaliteli ve bilinçli eğitim verilmeli, TEOG sınavında başarının artırılması, aylık deneme Sınavlarının daha çok yapılması, okul kurslarının daha verimli olması …”(G5)

“Sınıf mevcut sayısının 25’ten fazla olmaması lazım, diye düşünüyorum, Öğretmen öğrenci diyoloğunun iyi olması gerektiğini düşünüyorum., öğretmenlerimizin ben dersimi anlatırım anlayan anlar anlamayan anlamaz değilde kendi çocuğuna nasıl bir öğretmen istiyorsa onun gibi bir öğretmen olmasını bilirse akademik başarı her zaman artacaktır...(G12)

“İyi bir eğitim kaliteli bir eğitim verilerek çocuğum TEOG sınavında başarıyı yakalasın, iyi bir liseye yerleşsin…”(G13)

Velilerin çoğu, öğrencilerin TEOG sınavından alacakları puanlar ile liseye yerleĢtirileceklerinden dolayı gelecek eğitim öğretim yılında, çocuklarının istedikleri liseye gidebilmeleri ile ilgili beklentilerini dile getirmiĢlerdir.

4.2.2. Öğrenci – öğretmen iletiĢiminin niteliği

Öğrenci – öğretmen alt boyutunda öğrencilerle öğretmenlerin veli gözünden nasıl görüldüğü gözlemlenmeye çalıĢılmıĢtır. Velilerce, Öğrenci-öğretmen iletiĢiminin artırılması ve öğrencilere saygılı olunması, bütün öğrencilere eĢit davranılması, karĢılıklı güven, saygı-sevgi ve hoĢgörüye dayalı iyi bir iletiĢim sağlamak gibi beklentiler dile getirilmiĢtir. Genelde olumlu bir hava olmasına rağmen;

“Öğretmen öğrenci iletişiminin biraz zayıf olduğunu düşünüyorum. Öğretmenler öğrenciler arasında ayırım yapmamalı, saygı-sevgi ve güvene dayalı iyi bir iletişim olmalı…” (G10)

Saygı konusunda sıkıntı yaĢamıĢ olacak ki bu konuya dikkat çekmiĢtir. Öğretmenlerin biraz daha öğrencilere saygılı davranmaları konusunda uyarmaktadır.

4.2.3. Öğrencilerin bireysel yeteneklerine yönelik çalıĢmalar

Velilerin öğrencilerin yeteneklerinin ortaya çıkmasında okula düĢen görevler hakkındaki düĢünceleri ölçülmeye çalıĢılmıĢtır. Genelde olumlu düĢünceler baskın olmasına rağmen bazı veliler tarafından etkinliklerin devamlı olması çeĢitli dallarda yarıĢmalar, etkinlikler düzenlenmesi ilgili beklentileri bulunmaktadır.

“Sınıfların kalabalık olmasından dolayı, çocuklarla fazla ilgilenilemiyor. Bol bol etkinlik ve yarışmalar yapılmalıdır…(G1)

“Etkinliklerin arttırılması, öğrencilerin becerilerinni tespit edilerek yeteneklerine göre liselere gitmeleri, yarışmalar düzenlenmeli…”(G2)

“Çeşitli etkinlikler yarışmalar yapılmalıdır. Sportif yarışmalar,bilgi yarışmaları yapılabilir…(G13) “Çocuğumun bireysel yeteneklerini ortaya çıkaracak faaliyetler düzenlenmeli, yarışmalar yapılmalıdır…” (G15)

Velilerin çoğu, öğrencilerin bireysel yeteneklerini ortaya çıkaracak uygun etkinlikler düzenlenmesini ve okul rehberlik servisinden destek alınması gerektiği ile ilgili beklentilerini dile getirmiĢlerdir.

4.2.4. Dil eğitimine yönelik çalıĢmalar

Dil eğitimi konusunda veliler, Arapça ve ingilizce ağırlıklı sınıfların açılmasını, ücretsiz Arapça ve Ġngilizce kursları olmasını bu dillerin öğrenciye sevdirerek, eğlendirerek öğretilmesi bol bol pratik yaptırılması bu dillerde hikaye kitapları okunmasını ve yabancı dil ders saatlerinin arttırılması ile ilgili beklentilerini dile getirmiĢlerdir.

“Arapça ve İngilizce derslerinin haftalık ders saatleri arttırılmalıdır…”(G8) “Okulda parasız İngilizce ve Arapça kursları açılmalıdır…”(G9)

“Bu derslerde Arapça, İngilizce dillerinde film veya belgesel izlettirilmeli…”(G11)

“Arapça ve İngilizce derslerinde pratik çok yaptırılmalıdır. Bu dillerde hikaye kitapları okutulmalıdır…”(G17)

“Arapça ve İngilizce derslerinde bol pratik yapılsın. Çocuklarımız İngilizce konuşan ülkelerden ingilizce kalem arkadaşı, Arapça konuşan ülkelerden de arapça kalem arkadaşı edinerek dillerini geliştirebilirler…”(G18)

Velilerin çoğu, öğrencilerin Arapça ve Ġngilizce derslerinde bol pratik yapılarak, okulda kurs açılarak, ders saatlerinin arttırılması ile daha iyi dil öğrenilebileceği gerektiği ile ilgili beklentilerini dile getirmiĢlerdir.

4.2.5. Sosyal, sportif ve kültürel aktivitelere yönelik çalıĢmalar

GörüĢme yapılan tüm veliler çocuklarının hem derslerine hem de sosyal ve kültürel, sportif faaliyetlere yönlenmesi taraftarıdır. Faaliyetlere yönelik olarak, aĢure ve pilav günleri düzenlenmesi, peygamberin hayatı ile ilgili Ģiir yarıĢması, Kur‟an-ı Kerim‟i güzel okuma, ezan okuma, ilahi okuma ve hafızlık yarıĢması düzenlenmesi, sene sonunda öğrencilerin çalıĢmaları ile ilgili okul sergisi yapılması gerektiği, öğrencilerin becerisine göre sportif faaliyetlere yönlendirilmesi, sportif müsabakalar ve satranç turnuvaları düzenlenmesi yönünde ders dıĢı faaliyetlerin daha çok yapılması ve aktivitelerin daha çeĢitli ve kapsamlı olması konularında beklentilerini iletmiĢlerdir.

“Tarihi mekanlara geziler düzenlenmeli, bu sene çocuklarımız TEOG’a girecek, öğrencilerin liseleri gezmesi gerekiyor, sıralı olarak basketbol, voleybol, futbol sahaları kullanıma açık olmalı…”(G8) “Kur’an-ı Kerim ders saatleri arttırılmalı. Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma yarışmaları yapılmalı, öğrencilerin(kız ve erkek) tenis, satranç, futbol, voleybol oynanacak oyun alanlarının daha rahat oynanabilir hale gelmesi ayrıca yüzme kurslarının verilmesi…”(G10)

“Peygamberimizin hayatı ile ilgili şiir yarışmaları yapılmalı, ezan okuma yarışması, Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma yarışması düzenlenmli, öğrenciler yeteneklerine göre sportif faaliyetlee katılmalıdırlar…”(G15)

“Aşure günü, pilav günü düzenlenmeli, hafızlık yarışmaları, ilahi okuma yarışmaları yapılmalı, sene sonunda fen bilimleri ve teknoloji tasarım fuarları açılmalı, her öğrenci becerisine göre sportif faaliyette yer almalı, sportif faaliyetler çocukların başarı ve motivasyonunu artıracaktır…”(G18)

4.2.6. Öğrenci rehberlik hizmetleri

GörüĢme yapılan tüm veliler eğitimde rehberlik hizmetlerinin çok önemli olduğuna ve okulumuzda iyi bir Ģekilde yürütüldüğünü, gelecekte çocuklarının iyi bir mesleğe, iyi bir üniversiteye gitmeleri için rehberlik hizmetlerinin çok önemli olduğuna dikkat çekmiĢlerdir. Öğrenci rehberlik hizmetleriyle ilgili okul rehberlik servisi tarafından 8. sınıfta okuyan öğrencilere ve velilerine yönelik "AĠLE ve TEOG" konulu seminer verilmesi; TEOG, aile tutumları, sınav psikolojisi, öğrencinin etkili ögrenmesi, baĢarılı olması, meslekleri tanıma, okul tercihleri ve kendini gerçekleĢtirmesi hususunda ailenin önemi ve neler yapabileceği gibi konuların ele alınması öğrencilerin gelecekle ilgili düĢüncelerini netleĢtirmelerinde etkili olabileceği ve rehber öğretmenlerin daha verimli çalıĢmaları gerektiği konularında beklentilerini iletmiĢlerdir.

“TEOG sınavı ve nasıl hazırlanması gerektiği hakkında çocuklar bilgilendirilmeli…”(G7) “Rehber öğretmenlerimizin biraz daha ilgilenmeleri, ergenlikle ve teog ile ilgili olarak çocuklarımızı bilgilendirmelidirler…”(G4)

“Rehber öğretmenlerimiz velilere, çocuklarımızın başarılı olabilmeleri için nasıl yardımcı olabiliriz? Meslekler nelerdir? Konularında seminerler vermeli…(G13)

“Rehberlik hizmetleri çocukların ileriki yıllarda seçeceği meslekle faydalı olmalarına kendilerini daha iyi tanımalarını istiyorum…”(G14)

4.2.7. Okul gezilerine yönelik beklentiler

Okul yönetiminin düzenlediği gezilere yönelik olarak veliler; zaman, ücret ve gidilen yerlerin daha yararlı yerler olması gibi kriterlere göre değerlendirme yapmıĢlardır.

Bazı veliler, bu yıl çocukların TEOG sınavına gireceğinden dolayı gezileri gereksiz bulmuĢlardır. Gezilerin bütçeye uygun olması gerektiği, liselere meslek tanıtım gezileri düzenlenmesi ve yurt dıĢı umre gezisi konularında beklentilerinin olduğu belirlenmiĢtir.

“Çocuklar TEOG sınavına katılacağından sadece Denizli’de ki meslek liselerine gezi düzenlenmeli, çocuklar meslekleri tanımalı, gezi bütçemize uygun olmalı…”(G13)

“Okul gezilerine çocuğumu göndermiyorum…”(G4) “Yurt dışı umre gezisi düzenlenebilir…”(G6)

“Akademik geziler ve eğlence amaçlı geziler yapılmalı ama bunlar maddi olarak her bütçeye hitap etmeli çünkü ücreti fazla olan gezilere öğrencilerimiz gidemiyor…”(G12)

“Bu yıl, TEOG sınavı olduğundan öğrenciler geziden çok eğitime yönlendirilmeli …”(G14)

Benzer Belgeler