• Sonuç bulunamadı

BULGULAR ve YORUM

Kategori 6: Vazgeçilmez Olan

“Vazgeçilmez olan” kategorisinde; yemek, sarımsaklı yoğurt, çekirdek, baba, nefes, yaşam tarzı ve yemeğin tuzu olmak üzere 7 farklı metafor bulunmaktadır. Bu kategoride bulunan metaforların toplam metaforlar içerisindeki yüzdelik değeri %7,95 olarak belirlenmiştir. Kategoride yer alan metaforların frekans değerleri Tablo 8‟de gösterilmiştir. Tablo 8

“Vazgeçilmez Olan” Kategorisinde Bulunan Metaforların Dağılımı “Vazgeçilmez Olan” Kategorisi

Sıra No Metafor (f) 1. Yemek 1 2. Sarımsaklı yoğurt 1 3. Çekirdek 1 4. Baba 1 5. Nefes 1 6. Yaşam tarzı 1 7. Yemeğin tuzu 1 Toplam 7

Tablo 8 incelendiğinde “vazgeçilmez olan” kategorisinde bulunan metaforların frekans değerlerinin aynı olduğu (f=1) görülmektedir.

Öğretmen adaylarının “vazgeçilmez olan” kategorisini meydana getiren metaforları neden oluşturduklarına yönelik gerekçelerine ve metaforlarına aşağıda yer verilmiştir.

92

“Laboratuvar yemek gibidir, çünkü okuduğum bölümden dolayı yeme, içme gibi başlı başına bir ihtiyaçtır. Laboratuvarsız bir ders düşünemiyorum.” (K68).

“Laboratuvar sarımsaklı yoğurt gibidir, çünkü ilk adımımı attığım anda o koku inanılmaz etkilemişti beni. Tabi üç yıl hatırına ona da alıştım. Sarımsaklı yoğurt dedim ama sarımsak güçlü bir antioksidan ayrıca yemeklere de mükemmel yakışıyor. Yoğurt ise Ca deposu, her yemeğin yanında olmazsa olmazımdır. Kısacası sarımsakla yoğurt nasıl ayrılmaz bir ikili ise laboratuvar ile ben de öyle olduk.” (K47).

“Laboratuvar çekirdek gibidir, çünkü bağımlılık yapar. Öğrenmeye başlayınca bırakamazsın, değişik aletleri kullanmak, çoğu kimsenin kullanmayı bilmediği aletleri kullanmak çok zevklidir.” (K64).

“Laboratuvar baba gibidir, çünkü laboratuvar dersleri olmazsa öğrendiklerimiz havada kalır. Laboratuvar öğrendiğimiz şeylerin soyuttan somuta dönüşmesini sağlar. Öğrendiğimiz bilgi ve kavramların zihnimizde daha iyi kalabilmesini sağlar ve bize deney yapabilme yeteneği kazandırır. Doğru zamanlarda doğru materyalleri kullanmamızı sağlar. Baba nasıl bir evin direğiyse, laboratuvar dersleri de biyolojinin direğidir.” (K34). “Laboratuvar nefes gibidir, çünkü nefes canlılar için olmazsa olmazdır, laboratuvar ise bizim bölümün olmazsa olmazıdır.” (K24).

“Laboratuvar yaşam tarzı gibidir, çünkü öğrenmenin en aktif, en kolay olduğu, kendimi öğretmen hissettiğim alan. Bu özellikler ideolojim ile bağdaşır ve en önemli sebeptir.” (K91).

“Laboratuvar yemeğin tuzu gibidir, çünkü yemek tuzsuz olursa hiçbir şeye benzemez, tuz yemeğe güzellik katar. Laboratuvar da derslere güzellik katar. Laboratuvar olmazsa dersler yetersiz olur, tuz olmazsa yemek eksik olur.” (K76).

Öğretmen adaylarının “vazgeçilmez olan” kategorisini meydana getiren metaforları neden oluşturduklarına yönelik gerekçelerine ve metaforlarına bakıldığında; öğretmen adaylarının laboratuvarı biyoloji dersleri için bir ihtiyaç olarak düşündükleri, laboratuvar olmadan biyoloji derslerinin eksik kalacağını ifade ettikleri görülmektedir. Ayrıca öğretmen adaylarının ifadelerinden yola çıkılarak biyoloji derslerinde öğrendikleri soyut bilgilerin laboratuvarda somut hale geldiği, öğrenmelerini kolaylaştırdığı kanısına varılabilir.

93 Kategori 7: Eğlenceyle Öğretici Olan

Metaforlar doğrultusunda geliştirilen diğer bir kategori “eğlenceyle öğretici olan” kategorisidir. Bu kategoride; lunapark, oyun alanı, oyun odası, ana sınıfı, antrenman sahası ve yemek yapmak olmak üzere 6 farklı metafor bulunmaktadır. Bu kategoride bulunan metaforların toplam metaforlar içerisindeki yüzdelik değeri %6,82 olarak belirlenmiştir. Kategoride yer alan metaforların frekans değerleri Tablo 9‟da gösterilmiştir.

Tablo 9

“Eğlenceyle Öğretici Olan” Kategorisinde Bulunan Metaforların Dağılımı

“Eğlenceyle Öğretici Olan” Kategorisi

Sıra No Metafor (f) 1. Lunapark 1 2. Oyun alanı 1 3. Oyun odası 1 4. Ana sınıfı 1 5. Antrenman sahası 1 6. Yemek yapmak 1 Toplam 6

Tablo 9 incelendiğinde “eğlenceyle öğretici olan” kategorisinde bulunan metaforların frekans değerlerinin aynı olduğu (f=1) görülmektedir.

Öğretmen adaylarının “eğlenceyle öğretici olan” kategorisini meydana getiren metaforları neden oluşturduklarına yönelik gerekçelerine ve metaforlarına aşağıda yer verilmiştir.

“Laboratuvar lunapark gibidir, çünkü kapıdan içeri girdiğimde benim için eğlence başlamıştır. Dolaplardaki malzemeleri çıkartmak, deney yapmaya hazırlanmak ve deney yapmak tıpkı lunaparkta bulunan eğlenceli oyuncaklara bilet almak gibi, yani oyuncaklara binmek için hazırlık yapmak gibi bir duruma benzemektedir. Deneyin yapılması aşaması ise hazırladığımız malzemeleri gerekli ölçülerde tartmak, tartılan malzemeleri kaba aktarmak vs. gibi aşamalar ise lunaparkta binmek istediğim oyuncağı seçmek ve o eğlenceli oyuncağa binmek olarak düşünüyorum.” (K15).

94

“Laboratuvar oyun alanı gibidir, çünkü aynı oyun alanındaki oyuncaklar gibi bir şeyleri birleştirip farklı şeyler yaptığımız bir yer. Değişik bilgiler öğrenilen, yeni şeyler keşfetmemizi sağlayan bir mekân. Yapılan deneyler bir oyundan farksız, benim için fazlasıyla zevkli ve eğlenceli, teorik derslerden bunalan yorulan insanların dinlenmek, kafa dağıtmak, aynı zamanda yeni şeyler keşfetmek ve öğrenmek için çok uygun bir mekân. Okuldaki oyun alanımdan çok memnunum.” (K83).

“Laboratuvar oyun odası gibidir, çünkü tek farkı laboratuvarda daha sıkı kuralların olmasıdır. Oyun odasında oyuncaklarla oynayan çocuklar oynadıkça eğlenir ve sürekli yeni bir şeyler öğrenirler. Ben de laboratuvarda tıpkı o çocuklar gibi hem eğleniyorum hem de sürekli yeni bir şeyler öğreniyorum.” (K3).

“Laboratuvar ana sınıfı gibidir, çünkü hocalarımız o kadar fazla sıkmıyorlar, aletleri gayet rahat kullanabiliyoruz. Elimize verilen oyuncaklar gibi, malzemeleri deneyler için çok rahat kullanıyoruz. Elimizden geldiği kadarıyla uğraşarak ortaya bir şeyler çıkarmaya çalışıyoruz.” (K29).

“Laboratuvar antrenman sahası gibidir, çünkü bütün uygulamaları ve teknolojik cihazları en iyi şekilde kullanabilmeyi öğrendiğim, gözlemlerimin sonucunda öğrendiklerimin daha kalıcı olduğu, bulduğum yanlış sonuçlardan yeni bilgiler üretebildiğim, koordinasyon ve el becerilerimi geliştirebildiğim, doğaçlama fikirler üretebildiğim bir yerdir.“ (K50).

“Laboratuvar yemek yapmak gibidir, çünkü yemek yapmak bana nasıl mutluluk veriyorsa laboratuvarda bulunmak ve orada bir şeyler yapmak da bana mutluluk veriyor.” (K67).

Öğretmen adaylarının “eğlenceyle öğretici olan” kategorisini meydana getiren metaforları neden oluşturduklarına yönelik gerekçelerine ve metaforlarına bakıldığında; öğretmen adaylarının laboratuvarı eğlenceyle birlikte öğretici bir ortam olarak gördükleri, hem eğlendiklerini hem de sürekli yeni bilgiler öğrendiklerini ifade ettikleri görülmektedir. Öğretmen adaylarının ifadelerinden laboratuvarda kendilerini çok mutlu hissettikleri düşünülebilir.

Benzer Belgeler