• Sonuç bulunamadı

IV. BULGULAR VE YORUM

4.2. Nitel Boyuta ĠliĢkin Bulgular

4.2.5. Uygulanan Yöntemin Geleneksel Öğrenme Yöntemlerine Göre

AraĢtırma kapsamında öğrencilere uygulanan yöntemin derslerinde uygulanan geleneksel yöntemlere göre bir değerlendirilmesinin yapılması istenmiĢtir (Buradaki geleneksel yöntem derslerde kullanılan diğer yöntemler olarak nitelendirilmiĢtir). Öğrencilerin yaptıkları değerlendirmelere bağlı olarak ġekil 7‟deki model oluĢturulmuĢtur.

ġekil 7. Uygulanan Yöntemin Geleneksel Öğrenme Yöntemlerine Göre KarĢılaĢtırılmasına ĠliĢkin Model

Geleneksel yöntemle yapılan karĢılaĢtırma sonuçları geleneksele göre uygulanan yöntem ve uygulanan yönteme göre geleneksel yöntemler baĢlıklı iki ana tema altında toplanmıĢlardır. Geleneksele göre yapılan karĢılaĢtırmada birlikte çalıĢma-etkileĢim-sorumluluk, zaman-mekan bağımsızlığı, olumsuz düĢüncelere

131

sahip olma, öğretmenin rolü, teknolojinin kullanımı, kalıcılık, öğrenci seviyesine uygunluğu, görsellik, rahat bir ortam oluĢu, doküman eriĢimi, kendi kendine öğrenme, öğrenci merkezli olma, araĢtırmaya yönelik, tekrar edilebilirlik ve aktif olma yönleriyle uygulanan yöntemin ön plana çıktığı belirlenmiĢtir. Geleneksel yöntemlerin ise yüz yüze eğitim, eğitim-öğretime bakıĢı, sosyal ortam ve öğretmen açısından uygulanan yönteme göre farklılıklarının olduğu belirlenmiĢtir. Öğrenci görüĢlerine göre yapılan karĢılaĢtırmaya iliĢkin tema ve bunlara ait yükleme sayılarına Tablo 32‟de yer verilmiĢtir.

Tablo 32. Uygulanan Yöntemin Geleneksel Öğrenme Yöntemlerine Göre KarĢılaĢtırılmasına ĠliĢkin Kodlamalar ve Yükleme Sayıları

Alt temalar Yüklemeler

Geleneksel yönteme göre uygulanan yöntem; 40

*Birlikte çalıĢma-etkileĢim-sorumluluk 2

*Zaman-mekan bağımsızlığı 5

*Olumsuz düĢüncelere sahip olma 5

*Öğretmenin rolü 3

*Teknolojinin kullanımı 1

*Kalıcılık 3

*Öğrenci seviyesine uygunluğu 1

*Görsellik 2

*Rahat bir ortam oluĢu 6

*Doküman eriĢimi 2

*Kendi kendine öğrenme 3

*Öğrenci merkezli olma 3

*AraĢtırmaya yönelik 2

*Tekrar edilebilirlik 1

*Aktif olma 1

Uygulanan yönteme göre geleneksel yöntemler; 12

*Yüz yüze eğitim 3

*Eğitim-öğretime bakıĢ 5

*Sosyal ortam 2

132

Uygulanan öğrenme yönteminin geleneksel öğrenme yöntemlerine göre pek çok olumlu yanının olduğu öğrencilerin görüĢleri doğrultusunda varılabilecek bir sonuçtur. Özellikle zaman-mekan bağımsızlığı sunduğundan rahat bir ortam olması yönüyle kendi kendine öğrenmenin gerçekleĢtiği, öğrencinin merkeze alındığı, teknolojinin kullanımıyla görselliğin, kalıcılığın arttığı, dokümanlara eriĢimin kolaylaĢtığı, tekrar edebilmenin mümkün olduğu söylenebilir. Öğrencilerin görüĢleri arasında bu uygulanan yöntemin birlikte ve etkileĢim içinde sorumluluklarının farkında olarak, araĢtırma yaparak aktif bir Ģekilde çalıĢabilmelerinin, öğretmenin geri planda kalmasının, disiplin ve denetimin olmamasının, öğrenci seviyesine uygunluğunun diğer yöntemlerden farkları olarak görülmektedir. Bu yöntemin tam tersi disiplin sorunu yarattığı, geleneksel öğretimin gerisinde kaldığını, öğrencinin pasif olduğu ve bunlardan dolayı öğrenmenin zorlaĢacağını belirten öğrenci görüĢlerinin de olduğu tespit edilmiĢtir. Ayrıca öğrencilerin bir kısmı geleneksel yöntemlerin öğretmen merkezli ve disiplinli olması, sıradan ve sıkıcı olması, sosyalleĢmeyi sağlaması, yüz yüze eğitimi gerçekleĢtirmesi yönüyle mevcut araĢtırmada uygulanan yönteme göre daha iyi olduğunu belirtmiĢlerdir.

Geleneksel yönteme göre uygulanan yöntem birlikte çalıĢma-etkileĢim- sorumluluk yönünden diğer yöntemlerden ayrılmaktadır. Öğrenciler birlikte ve etkileĢimli bir Ģekilde sorumluluklarının farkında olarak çalıĢabildiklerini belirtir nitelikte görüĢler beyan etmiĢlerdir:

Ö27: “…Geleneksel öğretimden farklı olarak birlikte çalışma esasına

dayanıyordu…”

Ö28: “Geleneksel öğretimde sözel bir anlatımla ders işleniyor. Öğrenci

etkileşimi pek fazla sağlanmıyor. Ancak böyle bir sistemde ders işlendiği zaman öğrenci etkileşimi vardır ve öğrenciye belli sorumluluklar yüklenmiştir.”

Uygulanan yöntemin geleneksel yönteme göre karĢılaĢtırıldığında zaman- mekan bağımsızlığının olması öne çıkan görüĢlerden biri olarak belirlenmiĢtir. Öğrencilerin geneli yöntemin zaman ve mekandan bağımsız bir Ģekilde öğretimin gerçekleĢmesini dile getirmiĢlerdir. Bu bağlamda referans olacağı düĢünülen örnekler aĢağıda sunulmuĢtur:

133

Ö13: “Geleneksel yöntemde kişilerin aynı anda aynı ortamda bulunma

zorunluluğu bulunmaktayken bu sistemde senkron, asenkron yapılan eğitimler sayesinde kişilerin derslere katılmaları daha kolaylaştırılmış ama geleneksel eğitimde böyle bir şey yoktur.”

Ö31: “Geleneksel yöntemden farklı olarak zamandan mekandan bağımsızdır,

birey istediği zaman öğrenme gerçekleştirebilir…”

Ö20: “Bu öğrenme ortamı geleneksel öğretim yöntemlerine göre uzaktan eğitim

sistemi olduğu için zaman ve mekan tasarrufu sağlamaktadır hem öğretmen hem öğrenciler için…”

Ö27: “Çevrimiçi işbirlikli öğrenmede en belirgin özellik mekandan bağımsız

stressiz, eğlenceli bir öğrenme faaliyeti gerçekleşti…” Bu ifadelerden uygulanan

yöntemin sevilen yönlerine de vurgu yapılmaktadır.

Değerlendirme yapılırken uygulanan yönteme yönelik öğrencilerin olumsuz düĢüncelere sahip olma durumlarının da olduğu tespit edilmiĢtir. Yapılan görüĢmelerden bu temaya atıfta bulunacağı düĢünülen görüĢlerden bazıları Ģu Ģekilde sıralanmıĢtır:

Ö1: “Geleneksel öğrenmeye göre geride kalıyor.”

Ö21: “Bence bu pek uygun bir öğretim yöntemi değil. Çünkü bizim yaşadığımız

sorunları göz önünde bulundurursak; pasif olmalar, karşıdakinin verdiği bilgi önemli olsa bile dinlememeler vardı. Denetimin olmaması yani disiplinin olmaması, belli bir aşamadan sonra olumsuz sonuçlara yol açıyor.”

Ö24: “Geleneksel öğretime göre öğrenmede etkili değildir.”. Geleneksel yönteme göre etkili ve uygun bir öğrenme yöntemi olmadığını düĢündükleri görülmektedir.

Yapılan değerlendirmelere göre öğretmenin rolü bir diğer alt tema olmuĢtur. Buna referans olacak en dikkat çekici görüĢ aĢağıda gösterilmiĢtir:

Ö27: “…Öğretmen lider değil bir rehber idi artık. Öğretmenin bu rolü daha iyi

134

AraĢtırmada uygulanan yöntemin geleneksel yönteme göre karĢılaĢtırmasının yapılması teknolojinin kullanımı, öğrenci seviyesine uygunluğu, tekrar edilebilirlik ve aktif olma temalarını da ön plana çıkarmıĢtır. Bu durumlara iliĢkin öğrenci görüĢleri aĢağıdaki gibi sıralanmıĢtır:

Ö9: “Bu yöntemde teknolojinin imkanlarından daha fazla yararlanılıyor. Dersin

anlatımında farklı tekniklerle anlatma olanağı sağlıyor.”

Ö7: “Geleneksel eğitim sisteminde öğretmen öğrencinin anlayacağı düzeye

inemeyebilir fakat bu yöntemde size dersi anlatan öğretici de sizden biri olduğundan gereksiz dersi nasıl anlatacağını ve sizin nasıl anlayacağını bilir.”

Ö25: “Tekrar etme avantajının olması.” Ö4: “Burada öğrenci daha aktif…”

Kalıcılık alt teması, öğrenci görüĢlerine göre vurgulanan diğer bir karĢılaĢtırma kriteri olarak belirlenmiĢtir. Yöntemin kalıcılığını ifade eden öğrenci görüĢlerinin bazıları Ģunlardır:

Ö14: “Geleneksel öğretim yöntemlerine göre daha yorucu fakat daha kalıcı.

Öğrenciyi yoruyor ama sonuçları da daha güzel bence.”

Ö20: “…birden çok duyu organına hitap ettiği için kalıcılığı biraz daha

fazladır.” Bu ifadelerden uygulanan yöntemin geleneksel yöntemlere göre daha kalıcı

bir yöntem olduğu söylenebilir.

KarĢılaĢtırma durumlarına iliĢkin yapılan yüklemelerden görsellik teması oluĢmuĢtur. Bu temaya yapılan yüklemelerden referans olabileceklerinin bazıları Ģöyledir:

Ö20: “…Ayrıca bu öğrenme yöntemi diğer geleneksel öğretim yöntemlerine göre

görsel olduğu için ...”

Ö34: “Görsel yönünün olması tek farkı.” denilmiĢtir.

Yapılan görüĢmelerde ön plana çıkan bir diğer konu da rahat bir ortam oluĢu biçimindedir. Ortamın rahat olmasının önemini vurgulayan bazı görüĢler aĢağıda sunulmuĢtur:

135

Ö10: “Öğrenciler açısından rahat bir öğrenme ortamı yaratması en büyük

farkıdır.”

Ö12: “…Öğrenci burada ise bireysel olarak derse katılır daha rahat bir ortam

vardır.”

Uygulanan yöntemin diğer yöntemlere göre değerlendirildiğinde doküman eriĢimi, kendi kendine öğrenme, öğrenci merkezli olma ve araĢtırmaya yönelik olma durumlarının karĢılaĢtırma kriterleri arasında olduğu görülmektedir. Bu alt temalara iliĢkin örnek cümleler aĢağıda sıralanmıĢtır:

Ö8: “İnternet ortamında doküman hem güncel hem de daha fazla ama bir kitap

basıldıktan sonra en az bir yıl kullanılıyor.”

Ö15: “Dokümanlara hemen ulaşma…”

Ö4: “…kendi kendine öğrenme daha çok gerçekleştiği için…”

Ö27: “…Bilgiyi almaya mecbur bir öğrenci olmaktan çıkıp kendi kendimize

öğrenmeyi gerçekleştirdik…”

Ö18: “Öğrenci merkezli olduğu için ben şahsen verimli zaman geçirdim.” Ö26: “Öğrenci merkezli bir yöntem.”

Ö2: “…araştırma tabanlı olduğundan klasik yöntemlere göre daha etkili.” Ö19: “Bu öğrenme yöntemi geleneksel yönteme göre daha eğlenceli ve

araştırmaya dönük olduğundan daha öğretici.” Bu Ģekilde öğrenciler görüĢlerini dile

getirmiĢlerdir.

Uygulanan yönteme göre geleneksel yöntemlerin değerlendirildiği diğer ana temanın öğrenci görüĢleri doğrultusunda yüz yüze eğitim, eğitim-öğretime bakıĢ, sosyal ortam ve öğretmen olarak alt temaları oluĢturulmuĢtur. Yüz yüze eğitim alt temasına iliĢkin öğrencilerin referans olacağı görüĢlerinden bazıları Ģöyle sıralanmıĢtır:

Ö30: “Geleneksel öğretim yönteminde her şeyden önce yüz yüze eğitim imkanı

verildiğinden gereksiz çok daha etkilidir. Sınıf içerisinde ve yüz yüze gerçekleştirilen eğitim-öğretim ortamlarında sınıf içi disiplini çok daha baskındır. Bu da öğrencilerin dersteki ciddiyetleri ve gerçek bir eğitim ortamı olması açısından sanal ortama kıyasla daha etkilidir.”

136

Ö32: “Bence geleneksel öğretim yöntemleri yüz yüze olduğu için bu yönteme

göre daha etkilidir.”

Ö33: “Geleneksel öğretim yöntemi bu ortama göre daha kalıcı öğrenme sağlar.

Çünkü yüz yüze eğitim gibisi yoktur.” Ģeklinde ifadeler kullanarak öğrenciler uygulanan

yönteme göre geleneksel yöntemin yüz yüze bir eğitim ve etkisinin ne derece olduğunu belirtmiĢlerdir.

Eğitim-öğretime bakıĢı alt temasına yönelik öğrenci görüĢleri ise;

Ö22: “Bence geleneksel ortam daha iyi çünkü bilgisayar ortamında dikkat

toplanamıyor.”

Ö23: “Geleneksel öğretim yönteminde sıradanlığın olması sıkıcı bir durum

olarak öğrencilerde dikkat dağınıklığına sebep olabiliyor.” Ģeklindedir. Bu görüĢlerden

de geleneksel öğretim yöntemini iyi ve bunun tersi sıkıcı olduğunu düĢünenlerin olduğu görülmüĢtür.

Uygulanan yönteme göre geleneksel yöntemin sosyal bir ortam olduğunu düĢünenlerin ve öğretmenin kendisinin ve otoritesinin gerekliliğine vurgu yapanların olduğu belirlenmiĢtir. Bu görüĢlerin öne çıkanlarına Ģu Ģekilde yer verilmiĢtir.

Ö11: “…sosyal ortam açısından geleneksel eğitim daha çok tercih sebebidir.” Ö12: “Geleneksel öğretim yönteminde sınıf ortamında daha sosyal bir şekilde

gerçekleşir...”

Ö3: “Ben geleneksel yöntemi daha çok seviyorum bana bir hoca ders anlatsın

da ben dinleyeyim diğer yöntemler benim anlamamı engelliyor.”

Ö17: “Geleneksel öğrenme ortamında öğretmenin sürekli otoritesi, baskısı

hissedilirdi. Bu ortamda öğretmenden çekinmeden daha iyi ders işlendi.”