• Sonuç bulunamadı

IV. BULGULAR VE YORUM

4.2. Nitel Boyuta ĠliĢkin Bulgular

4.2.6. Uygulanan Yöntemin Diğer Derslerde de Kullanılmasına ĠliĢkin Bulgular

Dersin iĢleniĢinde uygulanan yöntemin diğer derslerde kullanılmasını isteyip istemediklerine dair öğrencilerle görüĢmelerde bulunulmuĢtur. Bu görüĢmeler sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda aĢağıda yer alan model meydana gelmiĢtir.

137

ġekil 8. Uygulanan Yöntemin Diğer Derslerde de Kullanılmasına ĠliĢkin Model

Diğer derslerde bu yöntemin kullanılmasına evet ve hayır Ģeklinde cevaplar alındığından bu yönde iki ana tema oluĢturulmuĢtur. Evet diyenler, kullanılacak dersler ve sebeplerini belirtecek Ģekilde iki alt temadan meydana gelmiĢtir. Kullanılacak dersler teması altında ise diğer uygun dersler ve yoruma dayalı-teorik- sözel derslerde kullanma, sebepler teması altında ise kalıcılık, görsellik, zaman- mekan, rapor oluĢturma ve ilgi çekici olması Ģeklinde alt dallara ayrılmıĢtır. Hayır diyenler teması, zaman, dikkat dağınıklığı, derslerin yapısına uygunluğu, istememek, geleneksel öğretimden yana olma, yararının olmayıĢı ve öğrencilerin kullanımına uygunluğu alt dallarına ayrılmıĢtır. Bu temalara yapılan yükleme sayılarının belirtildiği tablo aĢağıda yer almaktadır.

138

Tablo 33. Uygulanan Yöntemin Diğer Derslerde de Kullanılmasına ĠliĢkin Kodlamalar ve Yükleme Sayıları

Alt temalar Yüklemeler

Evet, kullanılsın 23

*Kullanılacak dersler 16

**Diğer uygun dersler 7

**Yoruma dayalı-teorik-sözel derslerde kullanma 9

*Sebepler 7

**Kalıcılık 1

**Görsellik 1

**Zaman-mekan 2

**Rapor oluĢturma 1

**Ġlgi çekici olması 2

Hayır, kullanılmasın 16

*Zaman 1

*Dikkat dağınıklığı 1

*Derslerin yapısına uygunluğu 3

*Ġstememek 3

*Geleneksel öğretimden yana olma 3

*Yararının olmayıĢı 2

*Öğrencilerin kullanımına uygunluğu 3

Diğer derslerde bu yöntemin kullanılmasını öğrencilerin çoğunluğunun istedikleri Tablo 33‟te görülmektedir. Uygulama dıĢında kalan teorik çerçevede olan sözel ağırlıklı ve yoruma dayalı derslerde kullanılması gerektiği belirtilmiĢtir. Zaman- mekan avantajının olması, görselliğinin, kalıcılığının, ilgi çekici olmasının ve çalıĢmanın sonunda rapor oluĢturulması sebepleriyle diğer derslerde kullanılmasının olumlu getirilerinin olacağı öğrenciler tarafından belirtilmiĢtir. Öğrencilerin az bir kısmı zaman, dikkat dağınıklığı, geleneksel öğretimden yana olma, isteksiz olunması, yararının olmadığını düĢünme, derslerin yapısına ve öğrencilerin kullanımına uygunluğu açısından diğer derslerde kullanılmasını istemedikleri tespit edilmiĢtir.

Öğrencilerin çoğunluğu yoruma dayalı-teorik-sözel derslerde kullanılması yönünde görüĢ bildirmiĢlerdir. Çoğunlukla uygulamaya yönelik derslerde

139

kullanılamayacağını; bunun dıĢında kalan sözel, teorik ve yoruma dayalı derslere daha uygun olacağını düĢündüklerini ifade etmiĢlerdir. Bu görüĢün desteklendiği bazı öğrenci ifadeleri aĢağıda sıralanmıĢtır:

Ö7: “Bazı derslerde olabilir fakat daha çok bilgiye dayalı derslerde etkin

olacağını düşünmüyorum. Yoruma dayalı ve çeşitli görüşlerin olması gerektiği derslerde daha etkili olacağını düşünüyorum.”

Ö8: “Teori derslerinde olabilir.”

Ö11: “Uygulamaya yönelik derslerim için istemem fakat sözel dersler için

isterim.”

Öğrenci görüĢlerinin büyük çoğunluğunun toplandığı bir diğer alt tema diğer uygun dersler de kullanılsın temasıdır. Bu yönde görüĢ bildiren öğrencilerin bazılarının önemli olarak gördükleri hususları Ģu Ģekilde belirttikleri görülmüĢtür.

Ö20: “Bu öğretim yöntemini bazı derslerimizde kullanmak isterim. Mesela yeni

gelen öğrenci arkadaşlarımız için birinci sınıf dersleri olan İngilizce, Türkçe, Bilgisayar eğitimi gibi derslerin yöntemle işlenmesini isterdim…”

Ö27: “Her derste ve her konuda kullanılamaz belki ama genel olarak benzer

derslerde eğitim ve öğretim etkinliğinin boyutunu değiştirip niteliğini arttıracağını düşünüyorum… ÇİÖ yöntemin sadece yükseköğrenim ve mesleki öğrenmede kullanıldığını düşünüyorum. Daha alt seviyedeki öğrenme düzeylerinde kullanılması için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bu yöntemin daha çok uygulamaya ağırlık veren konularda yetersiz kalacağını düşünüyorum. Böyle bir durumda geleneksel öğretim yöntemleriyle birlikte birbirlerini desteklemek amacıyla kullanılmalı.” biçiminde görüĢlerini ifade etmiĢlerdir.

Diğer derslerde kullanılmasını kalıcılık açısından isteyen Ö14 kodlu öğrenci

“Zaten kullanıyoruz, uzaktan eğitim ve sanal sınıf dersimizde onlar da gayet başarılı bir şekilde devam ediyor. Öğrenciyi yoruyor fakat asıl amaç olan öğrenmeyi kalıcı hale getirme gerçekleştiği için bence diğer derslerde de kullanılmalıdır.” Ģeklinde görüĢ

belirtmiĢtir. Öğrenmenin kalıcı olduğunun bu yüzden diğer derslerde de kullanılması gerektiğini vurgulamıĢtır.

140

Bir diğer alt tema olan görsellik için Ö23 “Evet bazı derslerde etkili

olabileceğini düşünüyorum. Çünkü bazı derslerde görsellik çok önemli olduğu için bu gibi platformların çok önemli ölçüde etkisi olduğunu düşünüyorum.” demiĢtir.

Görselliğin ön plana çıkması gereken derslerde etkili bir uygulama olacağı belirtilmiĢtir. Uygulanan bu yöntemde zaman-mekan bağımsızlığının bir avantaj olduğunu belirten öğrenciler bu sebepten dolayı diğer derslerde kullanılması gerektiğini ifade etmiĢlerdir. Bu duruma vurgu yapan görüĢler Ģunlardır:

Ö9: “…uygulama gerektirmeyen derslerde sınıf ya da mekan sınırı olmadan

zamandan da tasarruf edilerek dersleri alabiliriz.”

Ö20: “…çünkü hem zaman hem de mekan tasarrufu sağlamaktadır.”

Yapılan uygulamanın sonunda oluĢturulan raporun diğer dersler için uygulanması için bir sebep olduğunu düĢünen Ö27 “…Özellikle çevrimiçi bir

uygulamadan sonra işbirlikli ortaklaşa bir rapor oluşturmak yöntemi bana çok etkileyici geldi diğer derslerde kullanılmasını şiddetle isterim…” demiĢtir. Rapor

oluĢturmanın etkili olacağı ifade edilmiĢtir.

Dersin ilgi çekici olmasını sağladığından bu yöntemin diğer derslerde de kullanılması gerektiği görüĢler arasında yer almaktadır. Bu duruma referans olacak örnek cümleler Ģu Ģekildedir:

Ö4: “İsteriz. Derse olan ilgim daha çok artıyor.”

Ö5: “Evet. Öğrenciyi sürekli derste tutarak öğretim sağlanabilir. Böyle

etkinlikler öğrenciyi derse zorlar.” Bu görüĢlerden derse olan ilginin artacağını ifade

ettikleri tespit edilmiĢtir.

Diğer derslerde uygulanan yöntemin uygulanmasını istemeyen öğrencinin biri olan Ö19 “Hayır istemem yeterli zaman bulamam” diyerek zaman açısından, Ö25 ise

“Hayır, çünkü sanal ortam olduğundan dikkatim daha fazla dağılıyor.” diyerek dikkat

dağınıklığı açısından görüĢ belirtmiĢtir. Uygulanan yöntemin zaman ve dikkati toparlayamama yüzünden diğer derslerde kullanılmaması gerektiğini öğrencilerin ifade ettikleri görülmektedir.

Derslerin yapısına uygunluğuna yönelik diğer derslerde kullanılamayacağını bazı öğrenciler görüĢlerinde belirtmiĢlerdir. Bu görüĢlerin bazıları Ģöyledir:

141

Ö13: “Teoriye, uygulamaya dayalı derslerde kullanılmasını istemem…”

Ö35: “Hayır. Her ders yapısına uygun değil.” biçiminde görüĢ belirten öğrenciler diğer derslere uygun bir yöntem olmadığını ifade etmiĢlerdir.

Diğer derslerde hiçbir Ģekilde kullanılmasını istemeyen öğrencilerin de olduğu tespit edilmiĢtir. Bu görüĢler istememek teması altında toplanmıĢtır ve görüĢleri de Ģu Ģekildedir:

Ö3: “Kesinlikle hayır istemem.” Ö18: “Hayır.”

Diğer derslerde kullanılmamasını isteyen öğrencilerin büyük çoğunluğu geleneksel öğretimden yana olma düĢüncesinde oldukları belirlenmiĢtir. Bu temaya vurgu yapan öğrencilerin dikkat çeken görüĢlerinin bazıları Ģu Ģekildedir:

Ö10: “…ben genel olarak geleneksel eğitimden yanayım.”

Ö30: “Bu yöntemin diğer derslerimizde kullanılmasını istemem. Çünkü her ders

internet ortamında işlenmeye elverişli değildir. Sınıftaki yüz yüze yapılan eğitimde daha başarılı olunmaktadır. Sözel derslere daha uygun olan bu yöntemin bilgisayar dersleri, sayısal derslere uygun olmayışı ve yüz yüze eğitimdeki gibi yeterli performansın gerçekleşmemesi sebebiyle istemem.”. Geleneksel öğretimin, yüz yüze öğretimin daha

iyi olduğunu ve bütün derslerin bu Ģekilde iĢlenmesi gerektiğini düĢündükleri görüĢleri doğrultusunda saptanmıĢtır.

Uygulanan yöntemin diğer derslerde kullanılmasını istememe sebepleri arasında yararının olmayıĢını ve öğrencilerin kullanımına uygunluğunun olmadığını düĢünerek bu yönde görüĢ belirten öğrenciler bulunmaktadır. Bu görüĢlerin bazıları aĢağıdaki gibi sıralanmıĢtır:

Ö6: “Hayır. çünkü verimsiz.”

Ö34: “Hayır. Çünkü verimli olmadığını düşünüyorum.” Ģeklinde düĢünen öğrenciler yararının olmadığını belirtmiĢlerdir.

Ö2: “Şu anda hayır. Çoğu arkadaşımız bu yöntemi kullanmaya hazır değil.” Ö13: “…öğrenciler pasif kalmaktadır.” diyen öğrenciler ise öğrenciler için uygun olmadığını belirtmiĢlerdir.

142