• Sonuç bulunamadı

Uygulanan Etkinliklerin Öğrencilerin Kendilerinde Fark Ettikleri

4.1. İstatistiki İşlemlerin Seçimi İçin Yapılan Analizler

4.1.4. Deney Grubu Öğrencilerinin Fen Eğitimi Sürecinde Uygulanan Stem Etkinliklerine

4.1.4.5. Uygulanan Etkinliklerin Öğrencilerin Kendilerinde Fark Ettikleri

Görüşmenin 5. sorusu “Etkinlikler yapılırken kendiniz ile ilgili fark ettiğiniz durumlar oldu mu? Olduysa bunları benimle paylaşır mısınız?” STEM etkinlikleri ile öğrencilerin kendinde fark ettiği özellikler ile ilgili görüşleri Tablo 35’te gösterilmiştir.

87 Tablo 35

Etkinliklerin Kendinde Fark Ettiği Özelliklere Yönelik Öğrenci Görüşleri Kendinde fark ettiği özellikler ile ilgili

değerlendirme

Sıklık Kişiler

Kişisel El becerisi 3 (1E), (2E), (4E)

Daha planlı çalışma 2 (2K), (3K)

Sabırlı olma 1 (1K)

Özgüvenini fark etme 1 (3E)

Ürün ortaya koyabilme 1 (4K)

Sosyal Dayanışma 1 (1E)

Başkalarının fikirlerini önemseme 1 (1E)

Akademik Matematiği kullandığını fark etme 2 (5E), (5K)

Tablo 35 incelendiğinde, yapılan etkinliklerin kendilerinde fark ettiği özelliklere yönelik öğrenci görüşleri; kişisel (8), sosyal (2) ve akademik (2) olmak üzere üç tema altında toplandığı görülmektedir. Kişisel temasında; el becerisi (3), daha planlı çalışma (2), sabırlı olmak (1), özgüvenini fark etme (1) ve ürün ortaya koyabilme (1); sosyal temasında; dayanışma (1) ve başkalarının fikirlerini önemseme (1); akademik temasında; matematiği kullandığını fark etme (1) kodlarının belirlenmiştir.

El becerisi ile ilgili olarak {2E} kodlu öğrenci; ‘‘Daha önceden çok küçükken bazı şeyler

yapardım. Ama el göz koordinasyonu iyi olduğunu fazla anlayamazdım. Bu konudaki projede el göz koordinasyonumun geliştiğini iyi olduğunu kendimi bir sınav niteliğinde denemiş oldum.’’ şeklinde düşüncesini belirtmiştir. Öğrenci düşüncesine göre; geçmiş

yaşantısında karşılaştığı durumlarda el becerisinin ne derece iyi olduğunu farkına varamadığı, etkinlik kapsamında yapılan proje ile kendi becerilerinin farkına vardığı görülmektedir.

Daha planlı çalışma ile ilgili olarak {2K} kodlu öğrenci; ‘‘Daha planlı çalıştığımı

gözlemledim. Bunu daha önce yapamıyorum sanıyordum.’’ şeklinde düşüncesini ifade

etmiştir. Öğrenci ifadesine göre; etkinlikler sayesinde kişisel gelişimlerine yönelik farkındalıklarını görebildikleri söylenmiştir.

Sabırlı olmak ile ilgili olarak {1K} kodlu öğrenci; ‘‘Sabırlı olmak’’. [Daha öncesinde farkında değil miydin?] ‘‘Evet, farkında değildim.’’ şeklinde düşüncesini belirtmiştir.

88

Öğrenci düşüncesine göre; etkinlikler ile kişisel özelliklerini farkına vardıkları görülmektedir.

Özgüvenini fark etme ile ilgili olarak {3E} kodlu öğrenci; ‘‘Evet oldu. Düşünerek fikir

katmada özgüvenli olduğumu bu etkinlikte fark ettim.’’ şeklinde görüşünü ifade etmiştir.

‘‘Dayanışma’’ ve ‘‘başkalarının fikirlerini önemseme’’, kodlarına yönelik {1E} kodlu öğrenci; ‘‘Tabi ki oldu. El becerisi ile bir iş yapmayı öğrendim. Dayanışma kurmayı ve

başkalarından fikir almayı öğrendim. Ben genelde kendi fikirlerimi önemserdim.’’ şeklinde

düşüncesini belirtmiştir. Öğrenci düşüncesi incelendiğinde; etkinliklerin grup içinde gerçekleştirilmesi ile daha çok sosyalleştikleri ve süreçte birbirlerinden destek aldıkları görülmektedir. Ayrıca öğrenci ifadesinde kendi fikirleri dışına çıkmadığını, grup çalışmaları ile etkinliklerde başkalarının fikirlerinin de önemli olduğunu vurgulamıştır.

Matematiği kullandığını fark etme ile ilgili olarak {5E} kodlu öğrenci; ‘‘Evet. Matematiği

daha pratik kullanabildiğimi öğrendim. Önceleri sayılarla yapıyordum zihnimde ama şimdi günlük hayatımızın her yerinde matematiği görebiliyorum. Mesela bir parçayı bölmek için sayılarla bölmek yerine bir levhayı bölmek matematiği daha pratik kullandırabildi. Evin çatısını yaparken Pisagor kullandık bu sayede Pisagor’u daha iyi görebildim.’’ şeklinde

düşüncesini ifade etmiştir. Öğrenci ifadesine göre; günlük yaşantılarında karşılaştıkları sorunlara yönelik hazırlanan etkinlikler ile derslerde kazandıkları bilgileri, günlük yaşantılarına transfer ettikleri görülmektedir. Bu doğrultuda zihinde oluşturulan soyut kavramları somutlaştırarak daha kalıcı öğrenmeler gerçekleştirildiği belirtilmiştir.

Ayrıca {5K} kodlu öğrenci; ‘‘Oldu. Önceden yüzdelik hesabı bilmiyordum. Bu etkinlikte

daha iyi kavradım. Grup arkadaşlarım gösterdi daha sonra matematik öğretmenime sordum anlattı. Yani etkinlik sayesinde hem eksiğimi gördüm hem de tamamladım.’’ şeklinde

düşüncesini belirtmiştir. Öğrenci düşüncesine göre; etkinlikler sırasında disiplinler arası bilgileri kullanmaları, bu bilgileri daha çok pekiştirdiklerini göstermektedir. Bununla birlikte; eksik olan bilgilerini, grup arkadaşları ve alan öğretmenleri ile giderdikleri görülmektedir.

Öğrenci görüşleri incelendiğinde; grup arkadaşları ile akran dayanışması içinde problemlere çözüm aradıkları, eksik bilgilerini tamamladıklarını belirlenmiştir. 5E ve 5K kodlu öğrenciler deprem konusunu çalışırken, matematik ile ilgili farkındalığının arttığı, hatta 5K kodlu öğrenci konuyu bu sayede kavradığı görülmektedir. Bu ifadeler oldukça önemlidir. Çünkü STEM eğitiminde, disiplinler arası çalışmalar hedeflenmiştir.

89

4.1.4.6. Etkinlikler Sırasında Görülen Olumsuzluklara Yönelik Öğrenci Görüşlerinden Elde Edilen Bulgular

Görüşmenin 6. sorusu ‘‘Etkinlikleri gerçekleştirirken yaşadığınız olumsuzluklar oldu mu? Olduysa benimle paylaşır mısınız?” sorusudur. Öğrenci cevapları Tablo 36’da gösterilmiştir.

Tablo 36

Etkinlikler Sırasında Görülen Olumsuzluklara Yönelik Öğrenci Görüşleri

Etkinlikler ile ilgili değerlendirme Sıklık Kişiler

Grupla ilgili Gürültü 1 (5E)

Tartışma 1 (5E)

Tasarımla ilgili Dayanıklı ev yapamama 2 (1K), (2K)

Binayı yaparken zorlanma 2 (4E), (4K)

Evin sürekli yıkılması 1 (2K)

Yok 5 (1E), (2E), (3E), (3K), (5K)

Tablo 36 incelendiğinde, yapılan etkinlikler sırasında görülen olumsuzluklara yönelik öğrenci görüşleri; grupla ilgili (2), tasarımla ilgili (5) temalar olarak belirlenmiştir. 5 öğrenci ise etkinlikler sırasında olumsuz yönlerin olmadığını ifade etmiştir. Grupla ilgili temasıyla; gürültü (1) ve tartışma (1); tasarımla ilgili temasıyla; dayanıklı ev yapamama (2), binayı yaparken zorlanma (2) ve evin sürekli yıkılması (1) kodları ortaya çıkmıştır. Etkinlikler sırasında herhangi bir eksik görmeyen öğrenciler yok (5) olarak ifade etmişlerdir.

‘‘Gürültü’’ ve ‘‘tartışma’’, kodlarına yönelik {5E} kodlu öğrenci; ‘‘Eksiklikler. Çok fazla

gülmek, tartışmak, gürültü.’’ şeklinde düşüncesini ifade etmiştir. Öğrenci ifadesi

incelendiğinde; grup çalışmaları sürecinde birbiri ile ilişkilerindeki olumsuzlukları, etkinlik sürecindeki olumsuzluklar olarak değerlendirdiği görülmektedir.

Dayanıklı ev yapamama ile ilgili olarak {1K} kodlu öğrenci; ‘‘Yani evimizi pek fazla

depreme dayanıklı yapamadık. Olumsuz tek yönümüzün bu olduğunu düşünüyorum. Karar vermede bence iyiydik. Yani hepimiz ortak bir karara vardığımızı düşünüyorum.’’ şeklinde

90

gerçekleştirememiş olsalar da, süreçte grupça ortak bir karara vararak, grup çalışmalarına yönelik olumlu tutumlar kazandıkları görülmektedir.

Binayı yaparken zorlanma ile ilgili olarak {4E} kodlu öğrenci; ‘‘Straforları keserken yamuk

kestik. Binayı tasarlarken yamuk yaptık. Ama yılmadık yapabileceğimizi gördük. Başta el becerim kötü sandım ama keserken dikkatsiz olduğumuzu fark ettik.’’ şeklinde düşüncesini

ifade etmiştir. Öğrenci ifadesine göre; tasarım sürecindeki zorlukları olumsuzluk olarak değerlendirdiği, fakat bu süreçte olumsuzluğun kaynağının farkına vardıkları ve grup arkadaşları ile birlikte durumu düzeltmeye çalıştıkları görülmektedir.

Evin sürekli yıkılması ile ilgili olarak {2K} kodlu öğrenci; ‘‘Evimizin sürekli yıkılması ve

dayanıklı bir ev yapamamış olmamız.’’ şeklinde düşüncesini belirtmiştir. Öğrenci

düşüncesine göre; etkinlik sürecinde tasarım yaparken yaşadıkları zorlukları olumsuzluk olarak değerlendirmişlerdir. Öğrenci bu durumu etkinliklerden hoşlanmadıkları görüşü ile bağdaştırarak cevaplamıştır. Öğrenci bu düşüncesinde durumun olumsuzluklarını ifade etse de, etkinliklerden hoşlanmadıkları durumu belirtirken bu olumsuzlukları grupla birlikte aştıklarını ifade etmiştir. Burada da görüldüğü gibi; etkinliklerde grup çalışmaları, ortaya çıkan olumsuzlukları gidermede önemli bir faktördür.

Öğrencilerin etkinlik sırasında yaşadıkları olumsuzluklara yönelik düşünceleri incelendiğinde; olumsuzlara karşı yılmadıkları, vazgeçmedikleri ve kendilerini farkına vararak bu durumun üstesinden gelebileceklerini gördükleri anlaşılmaktadır. Bu durum, STEM etkinliklerinde kazandırılmaya çalışılan; problem çözme becerilerinin süreç boyunca öğreniciler tarafından sergilendiğini göstermiştir.

4.1.4.7. Öğrencilerin Etkinliklerin Kendilerine Katkısına Dair Görüşlerinden Elde