• Sonuç bulunamadı

STEM ile ilgili yapılan yurt dışında yapılan çalışmalar

2.9. İlgili yayın ve araştırmalar

2.9.1. STEM ile ilgili yapılan çalışmalar

2.9.1.1. STEM ile ilgili yapılan yurt dışında yapılan çalışmalar

Sadler ve diğerleri (2000) yaptıkları çalışmada, 6. sınıf öğrencilerinin, mühendislik tasarım süreçlerini kullanarak sınıf içi uygulamalar ile kendilerine sunulan senaryolara çözümler üretmesini amaçlamışlardır. Öğrencilerin süreç sonunda, fen kavramlarını keşfettikleri ve bilimsel süreç becerilerinin geliştiği tespit edilmiştir.

Fortus ve diğerleri (2004) tarafından 10. ve 11. sınıflarda eğitim gören öğrenciler ile yaptıkları çalışmalarında, STEM eğitimi ile hazırlanan etkinliklerin fen ve matematik öğrenme düzeyleri ile akademik başarı üzerine etkisini incelemişlerdir. STEM eğitimi dikkate alınarak hazırlanan tasarım aktivitelerin, öğrencilerin öğrenme düzeylerini geliştirdiği ve akademik başarılarında olumlu etkisi olduğu sonucuna ulaşmışlardır.

Dewaters ve Powers (2006) çalışmalarında STEM eğitimi ile işlenen derslerin, üniversite öğrencilerinin problem çözme becerilerine etkisi incelemişlerdir. STEM eğitimi ile işlenen derslerin üniversite öğrencilerinin, günlük hayattaki problemleri çözmede yardımcı olduğu sonucuna ulaşmışlardır.

Ricks (2006) ortaokul öğrencileri ile yaptığı çalışmasında, fen kavramlarını öğrenmede STEM eğitiminin etkisini araştırmıştır. Süreç sonunda, öğrencilerin fen kavramlarını öğrenmede ve fen dersine karşı tutumlarında artış olduğu belirtilmiştir.

38

Akins ve Burghardt (2006) ortaokul ve lise düzeyinde bulunan öğrenci gruplarıyla tasarım sürecinin, karşılaşılan problemleri, mantıksal çıkarımlar yaparak çözebilmelerine etkisini araştırmışlardır. Tasarım sürecinde, farklı disiplinlerin birleştirilerek problemlere çözüm üretildiğinde; karşılaşılan sorunların daha kolay çözüldüğü ve fen, matematik, teknoloji hakkında öğrencilerin mantıksal çıkarımlar yapabilmesinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Sullivan (2008) ortaokul öğrencileri ile yaptığı çalışmasında, STEM etkinliklerinin, öğrencilerin bilimsel süreç becerilerine etkisi araştırılmıştır. Bu çalışma sonucunda; STEM etkinliklerinin ortaokul öğrencilerin bilimsel süreç becerilerini artırdığını ve olumlu yönde etkilediğini ortaya koymuştur.

Doppelt, Mehalik, Schunn, Silk ve Krysinski (2008) tarafından 8. sınıf öğrencileri ile yapılan çalışmalarında, STEM eğitimi kapsamında hazırlanan etkinliklerin, öğrencilerin akademik başarılarına etkisi araştırılmıştır. STEM eğitimi yaklaşımı ile yapılan çalışmaya katılan öğrencilerin fen konularına olan ilgilerinin arttığını tespit etmişlerdir.

Apedoe ve diğerleri (2008) yaptıkları çalışmada, dokuzuncu sınıf öğrencilerine kimya konularını, tasarım odaklı öğretim programı ile öğretmeyi amaçlamışlardır. Araştırma sonucunda; öğrencilerin, kimya dersine ilgi düzeylerinin arttığı, mühendislik ve tasarıma yönelik bakış açılarının olumlu yönde değiştiğini tespit etmişlerdir.

Riskowski ve diğerleri (2009) 8. sınıf öğrencileri ile yaptıkları çalışmalarında, mühendislik tasarım sürecinin, fen kavramlarını öğrenmede etkisi incelenmiştir. Mühendislik tasarım süreci kapsamında yaptıkları çalışmalarında, fen kavramlarını öğrenmede pozitif etkisi olduğu ve öğrencilerin fen dersine bakış açıları olumlu yönde değiştiği sonucuna ulaşmışlardır.

Becker ve Park (2011) çalışmalarında, STEM alanların, öğrencilerin öğrenmeleri üzerine etkisini araştırmıştır. STEM alanları ile entegre edilmiş yaklaşımın öğrencilerin başarılarını arttırdığı ve öğrenmelerinin olumlu yönde olduğu tespit edilmiştir.

Wyss, Heulskamp ve Siebert (2012) ortaokul öğrencilerine STEM kariyeri hakkında doğru bilgi vererek, öğrencilerin STEM mesleklerine ilgilerinin nasıl etkileneceğini araştırmışlardır. STEM mesleklerine yönelik video izletilen öğrencilerin, STEM mesleklerine olan ilgilerinin arttığı görülmüştür. Öğrenci cinsiyetlerine göre, STEM mesleklerine olan ilgilerinde cinsiyet faktörü bakımından herhangi bir fark olmadığı tespit edilmiştir.

39

Olivarez (2014) çalışmasında, STEM eğitiminin ortaokul 8. sınıfa devam eden öğrencilerin akademik başarıları üzerine etkisini belirlemeye çalışmıştır. Uygulama sonrasında; STEM eğitiminin uygulandığı öğrencilerin matematik, fen ve okuma başarılarında artış olduğu sonucuna varmıştır.

Knezek ve diğerleri (2013) 6., 7. ve 8. sınıf ortaokul öğrencileri ile yaptıkları araştırmada, STEM içerik bilgilerinin, STEM konuları ve mesleklerine yönelik algıları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırma sonucunda, STEM içerik bilgilerine sahip olan ortaokul öğrencilerinin, STEM konuları ve mesleklerine yönelik algılarının arttığı sonucuna ulaşmışlardır.

Wang (2013) lise öğrencilerinin neden STEM alanlarını tercih ettiklerini anlamak için yaptığı çalışmasında, STEM alanlarının seçilmesinde; matematik başarıları, finansal yardım ve sosyal etkileşimin etkili olduğu belirtilmiştir.

Freeman ve diğ. (2014) çalışmalarında, STEM eğitimi ile oluşturulan aktif öğrenme ortamlarının öğrenci başarıları üzerine etkisi incelenmiştir. STEM eğitimi ile oluşturulan aktif öğrenme ortamlarının, geleneksel yöntemlere göre öğrenci başarısını artırdığı sonucuna varmışlardır.

English ve King (2015) araştırmalarında STEM eğitimi kapsamında dördüncü sınıf öğrencileri için havacılık alanında geliştirdikleri mühendislik tasarım süreçlerinin, öğrencilerin erken yaşlarda mühendislik becerileri potansiyellerini belirlemeyi amaçlamışlardır. Araştırma sonucunda öğrencilerin erken yaşlarda mühendislik potansiyelini desteklediği, tasarım sürecini gerçekleştirdiği vurgusunu yapmışlardır.

Biçer, Boedeker, Capraro ve Capraro (2015) öğrencilerin, STEM disiplinlerine olan ilgilerini ve bilgilerini artırmayı amaçlamışlardır. 8. sınıf öğrencilerinin matematiksel ve fen alanlarındaki bilgilerinde anlamlı bir artış tespit etmişlerdir.

English, King ve Smeed (2017) üç yıllık uzunlamasına yaptıkları çalışmalarında, altıncı sınıf öğrencilerinin, STEM eğitiminde mühendislik temelli problemlerini düşünme becerilerine etkisini araştırmışlardır. Çalışma sonucunda, STEM eğitimi ile tasarlanan mühendislik temelli problemleri düşünme becerilerinin geliştiğini gözlemlemişlerdir.

Kim, Belland ve Walker (2018) meta analiz çalışmalarında, bilgisayar tabanlı öğrenme ile desteklenen Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (STEM) eğitimi öğrencilerin üst düzey becerilerini geliştirmede çok önemli bir rol oynadığı sonucuna ulaşmışlardır.

40

Srikoom, Faikhamta ve Hanuscin (2018) çalışmalarında, öğrencilerin gelecekteki kariyer mesleki seçimlerinde, STEM eğitiminin etkili olduğunu vurgulamışlardır.