• Sonuç bulunamadı

Etkinliklerdeki Grup Çalışmalarına Yönelik Öğrenci Görüşlerinden

4.1. İstatistiki İşlemlerin Seçimi İçin Yapılan Analizler

4.1.4. Deney Grubu Öğrencilerinin Fen Eğitimi Sürecinde Uygulanan Stem Etkinliklerine

4.1.4.4. Etkinliklerdeki Grup Çalışmalarına Yönelik Öğrenci Görüşlerinden

Görüşmenin 4. sorusu “Etkinlikleri grup çalışması şeklinde mi gerçekleştirdiniz? Grup çalışmasıyla ilgili düşünceleriniz nelerdir?” sorusudur. Öğrenci görüşlerinden elde edilen veriler doğrultusunda öğrencilerin grup çalışmalarına yönelik olumlu ve olumsuz olmak üzere iki farklı kategoride cevaplar verdiği görülmüştür. Tablo 33’te öğrencilerin olumlu düşünceleri gösterilmiştir.

84 Tablo 33

STEM Etkinliklerinde Grup Çalışmalarının Olumlu Yanlarına Yönelik Öğrenci Görüşleri Grup çalışmaları ile ilgili

değerlendirme

Sıklık Kişiler

Grup dinamiği Ortak karar verme 2 (4K), (5K)

Görev paylaşımı 2 (3E), (5K)

Destek olma/ Dayanışma 1 (3K)

Birlikte ürün ortaya koyma 1 (1E)

Süreçle ilgili Farklı fikirler görme 6 (1K), (1E), (4E), (5E), (4K), (5K) Farklı çözüm yolları bulma 3 (2K), (2E), (5E)

Problemleri tartışma 1 (3E)

Özgür fikir paylaşımı 1 (4E)

Tablo 33 incelendiğinde, yapılan etkinliklerin grup çalışmalarının olumlu yanlarına yönelik öğrenci düşünceleri; grup dinamiği (6) ve süreçle ilgili (11) olmak üzere iki tema altında toplandığı görülmektedir. Grup dinamiği temasında, ortak karar verme (2), görev paylaşımı (2), destek olma/dayanışma (1) ve birlikte ürün ortaya koyma (1); süreç temasında; farklı fikirler görme (6), farklı çözüm yolları bulma (3) kodları belirlenmiştir.

Ortak karar verme ile ilgili olarak {4K} kodlu öğrenci; ‘‘Evet var. Fikir bulmak için farklı

düşünceleri birleştirerek ortak bir karar aldık.’’ şeklinde düşüncesini belirlemiştir. Öğrenci

düşüncesine göre; grup çalışmalarında birlikte karar aldıkları ve bu kararı alırken birbirlerinin düşüncelerini de dikkate aldıkları görülmektedir.

Görev paylaşımı ile ilgili olarak {5K} kodlu öğrenci; ‘‘Vardır. Birisinin kesmesi iyidir.

Diğeri ölçü alır.’’ şeklinde düşüncesini ifade etmiştir. Öğrenci ifadesinde; grupla ile birlikte

çalışarak birbirlerinin eksik oldukları becerileri tamamladıklarını söylediği görülmektedir. Destek olma/dayanışma ile ilgili olarak {3K} kodlu öğrenci; ‘‘Evet. Herkes birbirine destek

oluyor.’’ şeklinde düşüncesini belirtmiştir.

Birlikte ürün ortaya koyma ile ilgili olarak {1E} kodlu öğrenci; ‘‘Tabi ki var. Birbirimizden

fikir alarak dayanışma halinde güzel bir ev yaptık.’’ şeklinde düşüncesini ifade etmiştir.

Öğrenci ifadesine göre; grup çalışmalarında birbirilerinin fikirlerini dikkate alarak, etkinlik sürecinde istenilen amaçlara uygun ürün oluşturdukları görülmektedir.

‘‘Farklı fikirler görme’’ ve ‘‘farklı çözüm yolları bulma’’, kodlarına yönelik {5E} kodlu öğrenci; ‘‘Evet. Ben bir fikirle bir işi yapıyorum ama grupla çalışırken başka fikirlerinde

85

şeklinde düşüncesini belirtmiştir. Öğrenci düşüncesi incelendiğinde, grup çalışmalarında görev paylaşımı ile yapılan sorumluluklar sırasında yaşanan aksilikleri fikir alışverişi ile giderdikleri görülmektedir. Bu doğrultuda süreci grup çalışması ile sağlam bir yapı inşa ederek, başarılı bir şekilde tamamladıkları görülmektedir.

Problemleri tartışma ile ilgili olarak {3E} kodlu öğrenci; ‘‘Evet var. Bunlar mesela bir kişi

oran orantı yaparken bir kişi de binaların nasıl düz olacağına karşı çözümler topluyor.’’

şeklinde düşüncesini sunmuştur. Öğrenci düşüncesi incelendiğinde; etkinlik sürecinde grup arkadaşları ile birlikte problemlere çözüm ürettikleri görülmektedir.

Özgür fikir paylaşımı ile ilgili olarak {4E} kodlu öğrenci; ‘‘Evet var. Paylaşım yapıyoruz.

Herkesin fikri oluyor açıklıyoruz. Özgürüz.’’ şeklinde düşüncesini ifade etmiştir. Öğrenci

düşüncesine göre; fikir paylaşımında birbirlerinin düşüncelerine engel olmadan, özgür bir çalışma ortamı oluşturdukları görülmektedir.

Araştırma sorusuna yönelik alınan cevaplar ışığında, öğrenciler grup çalışmalarında, birlikte çalışarak sorumluluk aldıkları ve bir ürün ortaya koydukları, grup içinde farklı fikirlerin olmasına rağmen fikir alışverişi içinde problemlere çözümler getirdikleri belirlenmiştir. Görüldüğü gibi, STEM etkinlikleri sırasında oluşturulan grupların, öğrencilere, iletişim ve işbirliği, üretkenlik ve sorumluluk, takım oluşturma ve iletişim beceriler kazandıkları söylenebilir. Grup çalışmaları sırasında öğrencilerin grup arkadaşları ile hareket etmesi sosyalleşmelerine de katkı sağlamaktadır.

Öğrencilerin bu olumlu düşüncelerinin yanında grup çalışmalarıyla ilgili olumsuz ifadeleri de olmuştur. Bu ifadeleri Tablo 34’te verilmiştir.

Tablo 34

STEM Etkinliklerinde Grup Çalışmalarının Olumsuz Yanlarına Yönelik Öğrenci Görüşleri

Grup çalışmaları ile ilgili değerlendirme Sıklık Kişiler Süreçle ile ilgili Tartışma 4 (1K), (1E), (2E), (5E)

Yok 6

Etkinlik sürecinde grup çalışmalarının olumsuz yönleri ile ilgili 4 öğrenci düşüncelerini paylaşmıştır. Olumsuz yönlerini ifade eden {5E} kodlu öğrenci; ‘‘Evet. Tartışmalar

86

arkadaşlarımız birbirimizi daha çok dinleyerek sakin olmamızı ve en iyi fikri verebilmek için herkesin fikrini tek tek denedik.’’ şeklinde düşüncesini belirtmiştir. Öğrenci ifadesine göre;

herkesin kendi fikrini önemsemesi ve bu doğrultuda tartışmaların çıkması grup çalışmalarının olumsuz yanı olarak değerlendirilmiştir.

{2E} kodlu öğrencinin grup çalışmalarının olumsuz yanlarına yönelik görüşü; ‘‘Tartışma

hariç her şey güzeldi.’’ [Bunun için neler yaptınız?] ‘‘Herkes düşüncelerini teker teker söyledi ve herkes düşüncelerine saygı duydu.’’ şeklindedir. Öğrenci görüşü incelendiğinde;

tartışma ortamını oluşması grup çalışmalarında olumsuzluk olarak değerlendirildiği görülmektedir. Bu durumun, demokratik bir havada ve saygı çerçevesinde üstesinden geldikleri görülmektedir.

{1E} kodlu öğrencinin grup çalışmalarının olumsuz yanlarına yönelik görüşü ise; ‘‘Tabi ki

oluyor yani birisi başka fikir sunarken diğeri başka fikir sunuyor. Hangisini seçmek konusunda kararsız kalıyoruz. [Bu durumda ne yaptınız?] bu durumda çoğunluk kararını seçiyoruz.’’ şeklindedir. Öğrenci görüşü incelendiğinde; grup çalışmalarında, olumsuzluk

olarak ifade ettikleri durumları süreç içinde iletişim becerilerini geliştirerek olumlu duruma çevirdikleri görülmektedir.

Bu görüşler ışığında; grup çalışmalarında her ne kadar olumsuz olarak düşündükleri durumlar olsa da öğrencilerin, olumlu tutumlar sergileyerek bu durumların üstesinden geldikleri söylenebilir. STEM etkinlikleri sırasında tartışma ortamlarının oluşması, grup çalışmaları sırasında fikir alışverişinin fazla olması düşünüldüğünde bu durum doğal karşılanan bir sonuçtur. Fakat etkinlik sırasında oluşan tartışma ortamlarının süresi rehber öğretmen tarafından fazla uzamamak şartı ile olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Bu şekilde bakıldığında, tartışma ortamlarının; tartışma süresi fazla olmadan, birbirilerinin fikirlerini göz ardı etmeden, ortak bir karara vararak, etkinliklere katkı sağladığı görülmektedir.

4.1.4.5. Uygulanan Etkinliklerin Öğrencilerin Kendilerinde Fark Ettikleri