• Sonuç bulunamadı

5.3. Öneriler

5.3.1. Uygulamaya Yönelik Öneriler

1. İlköğretimin tüm kademelerindeki öğrencilerin gelişim düzeylerine göre düşünme becerilerini geliştirecek yaşantılar geçirmeleri sağlanmalıdır. Bu beceriler ilköğretim düzeyinde geliştirilmeye başlanırsa öğrencinin öğrenim yaşamının geri kalan kısmında da etkili olacaktır.

2. Eğitimin her kademesinde ders etkinlikleri yapılırken öğrencilerin mutlaka amaç belirlemeleri sağlanmalıdır. Böylece öğrencilerin hedeften haberdar olması sağlanacağı gibi öğrenilecek konuya ilişkin bir hedef oluşturması da sağlanmış olacaktır.

3. Öğrenciler arasında pozitif bir bağlılık sağlayarak hem akademik başarıyı hem de derse ilişkin tutumları etkileyen işbirliğine dayalı öğrenme yaklaşımının ilköğretimden yüksek öğretime eğitimin her kademesindeki öğrencilere uygulanması sağlanmalıdır.

4. İşbirliğine dayalı öğrenme yaklaşımı problem çözme yaklaşımıyla ya da diğer farklı yaklaşımlarla birlikte kullanılmalıdır. Bu sayede etkililiği arttırılabilir. 5. İşbirliğine dayalı öğrenme yaklaşımı Sosyal Bilgiler Dersinden farklı derslerde

de kullanılmalıdır. Öğrencilerin takım ruhu geliştirmelerine ve birbirlerinin öğrenmelerini olumlu yönde geliştirmelerine her derste izin verilmelidir.

6. Öğrencilerin bir şeyi öğrenirken hangi yolları ve aşamaları izlediklerinin farkına varmaları desteklenmeli, bu şekilde kendi öğrenmelerini denetlemeleri sağlanmalıdır. Bu beceri, öğrenciler için yaşamsal değerde bir beceridir ve kazandırılması gereklidir.

7. Öğrencilerin ön bilgilerini harekete geçirecek ve bu bilgileri kullanabilecekleri çeşitli etkinlikler düzenlenmelidir. Bu etkinlikler, örtük program yoluyla ve ders dışındaki çeşitli rehberlik etkinlikleriyle de kazandırılabilecek şekilde düzenlenmelidir.

8. Öğrencilerin ders etkinlikleri içerisinde çeşitli biçimlerde sorular üretmeleri ve ürettikleri sorulara cevaplar geliştirmeleri desteklenmelidir. Bu şekilde öğrencilerin daha üst düzey düşünme becerileri uyarılabilir.

9. Sınıfta öğrencilerin her konudaki görüş ve düşüncelerine yönelik köşeler konulmalı ve bu köşelerde öğrencilerin görüş ve düşüncelerini yazabilecekleri materyaller bulunmalıdır. Öğrenci bu yolla sınıf içinde dersin dışında başka bir biçimde kendini ifade edebilir.

10. Öğrencilere yaratıcı düşünmelerini harekete geçirmeleri için fırsatlar verilmeli, fikir üretmeleri konusunda desteklenerek gerekli motivasyon sağlanmalıdır. 11. Öğrenciler sadece test tekniğine göre değil, düşünme becerilerini daha üst

12. Öğrenci-öğrenci, öğretmen-öğrenci, öğretmen-öğretmen arasındaki iletişimi arttıracak farklı öğretme ve öğrenme stratejileri kullanılmalıdır.

13. Öğrencilerin biliş ötesi farkındalık düzeylerini geliştirecek farklı stratejiler de işe koşulmalıdır.

14. Yansıtıcı öğrenme günlükleri daha uzun periyotlarda ve daha farklı alanlarda kullanılmalıdır.

15. Yansıtıcı düşünme becerilerinin farklı dersler için de kazandırılmasına yönelik olarak eğitim programlarında düzenlemeler yapılmalıdır. Farklı bir deyişle, yansıtıcı düşünme becerileri eğitimi farklı derslerde hayata geçirilmelidir. Bu şekilde daha faydalı olacağı alanlar belirlenebilir ve diğer derslerle yansıtıcı düşünme becerileri eğitimi desteklenmiş olur.

16. İlköğretim okullarında okutulan ders kitaplarında yansıtıcı düşünme becerilerini içeren etkinliklere yer verilmelidir.

17. Öğretmenler gerek ders içinde gerekse sınavlarda, bilişsel alanın üst basamaklarına yönelik sorular sormalıdırlar.

5.3.2. İleride Yapılacak Araştırmalara Yönelik Öneriler

1. Yansıtıcı düşünme becerilerinin akademik başarı ve tutumlar dışında kişisel gelişim, kendi ifade etme becerisi, okuduğunu anlama, matematiksel problem çözme becerisini geliştirmeye etkisi gibi konularda da araştırılmalar yapılabilinir.

2. Eğitim fakültelerinde öğretmen adaylarında yansıtıcı düşünme becerilerinin geliştirilmesine yönelik eğitim programları hazırlanmalı ve yansıtıcı öğretmenlik eğitiminde bu programlar kullanılmalı ve etkililiği araştırılmalıdır.

3. Yansıtıcı düşünme becerilerini geliştiren diğer stratejiler de kullanılmalı ve stratejilerin etkililik düzeyleri arasındaki farklar incelenmelidir.

4. Yansıtıcı öğrenme günlüklerini esas alarak yapılacak araştırmalarda, öğrencilerin verdikleri cevaplara göre günlükler analiz edilebilir. Günlüklerin analizi ile öğrencilerin düşünme ve ifade düzeylerine ilişkin sınıflamalar yapılabilir.

5. Yansıtıcı düşünme becerilerinin biliş ötesi farkındalık düzeylerine etkileri incelenmelidir.

6. Öğrencilerde yansıtıcı düşünmeyi uyaran farklı stratejiler, çeşitli etkinlik ve uygulamalarla geliştirilebilir. Geliştirilen yeni stratejiler denenmeli ve etkililik düzeyleri belirlenmelidir. Bu yolla hangi stratejilerin daha etkili olduğu belirlenebilir.

7. Yansıtıcı düşünme becerilerini kazandıran çeşitli sınıf içi ve sınıf dışı etkinlikler tasarlamaya yönelik araştırmalar yapılabilinir.

8. Yansıtıcı düşünme becerilerinin öğrencilerin kişisel özelliklerine göre değişip değişmediği, bu becerilerin kişilik özellikleriyle ilgili olup olmadığı araştırılabilinir.

KAYNAKLAR

Açıkgöz, K. (1993). İşbirliğine Dayalı Öğrenme Ve Geleneksel Öğretimin Üniversite Öğrencilerinin Akademik Başarısı, Hatırda Tutma Düzeyleri Ve Duyuşsal Özellikleri Üzerindeki Etkileri. A.Ü. Eğitim Bilimleri Fakültesi: I. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi (25-28 Eylül 1990), MEB Yayınları, Ankara. 187-201.

Akkayüz, E. (2003). İlköğretim 4. ve 6. Sınıf Öğrencilerinin Kavram Haritası Hazırlama Düzeyleri. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Adana: Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı.

Alp S.; Taşkın, Ç. Ş. (2007). İlköğretim I. Kademe Öğretmenlerinin Yansıtıcı Düşünce Üzerine Bakış Açıları. Anadolu Üniversitesi: VI. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu (27–29 Nisan), Eskişehir.

Altınok, H. (2002). Yansıtıcı Öğretim: Önemi ve Öğretmen Eğitimine Yansımaları. Eğitim Araştırmaları Dergisi. 8 (2), 66-73.

Altunay, U. (2003). Yansıtıcı Öğretim Nedir? Çoluk Çocuk Dergisi. 31 (6), 21-22.

Amodeo, J. L. (1996). The Effect of Guided Journal Writing on Community College Students of Technology. (Doctoral Thesis). Canada: Graduate Department of Education University of Toronto.

Arslan, B. (2005). Yansıtıcı Düşünmenin Program Geliştirme ve Fen Bilgisi Öğretim Programındaki Yeri. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara: Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı, Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı.

Avşar, Z.; Alkış, S. (2007). İşbirlikli Öğrenme Yöntemi “Birleştirme I” Tekniğinin Sosyal Bilgiler Derslerinde Öğrenci Başarısına Etkisi. İlköğretim Online. 6 (2), 197-203.

Bağcıoğlu, G. (2000). Öğretmen Adaylarında Yansıtıcı Düşünmeyi Geliştirici Etkinlikler. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fatih Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü: VIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi Bilimsel Çalışmaları (1-3 Eylül), Cilt-I. Trabzon.

Bain, J.D.; Mills, C.; Ballantyne, R.; Packer, J. (2002). Developing Reflection On Practice Through Journal Writing: Impacts Of Variations In The Focus And Level Of Feedback. Teachers and Teaching: Theory And Practice. 8 (2), 171-196.

Beydoğan, Ö. (2003). Öğretim Sürecinde Düşünme Becerilerinin Geliştirilmesi. G.Ü. Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi. 1 (4), 159-167.

Bölükbaşı, F. (2004). Yansıtıcı Öğretimin (Reflective Teaching) İlköğretim İkinci Kademe Öğrencilerinin Türkçe Dersine Yönelik Tutum ve Başarıları Üzerindeki Etkililiği. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı.

Bruning, R. H.; Schraw, G. J.; Ronning, R. R. (1995). Cognitive Psychology and Instruction. Second Edition. New Jersey: Merrill, An Imprint Of Prentice Hall, Englewood Cliffs.

Bümen, N. T. (2006). Program Geliştirmede Bir Dönüm Noktası: Yenilenmiş Bloom Taksonomisi. Eğitim ve Bilim. 142 (31), 3-14.

Büyüköztürk, Ş. (2001). Deneysel Desenler, Öntest-Sontest Kontrol Grubu Desen ve Veri Analizi. Birinci Basım. Ankara: PegemA Yayıncılık..

Candan, A. S. (2005). Üstbilişsel Kuram ve Tarih Öğretimi. Kastamonu Eğitim Dergisi. 2 (13), 327-332.

Chang, C.Y.; Taipei, Y. H. W. (2002). An Exploratory Study On Students’ Problem-Solving Ability In Earth Science. INT. J. SCI. EDUC. 24 (5), 441–451.

Chisholm, J. M. (1999). The Effects Of Metacognition, Critical Thinking, Gender, And Gender Role Identification On Academic Achievement İn The Middle Years. (Thesis Of Masters Of Arts İn School Psychology). Halifax, Nova Scotia: Mount Saint Vincent University.

Cisero, C.A. (2006). Does Reflective Journal Writing Improve Course Performance. College Teaching, Spring. 54 (2), 231-236

Clipart (2006). www. clipart.com. 12.12.2006 tarihinde ulaşıldı.

Davis, E. A., Linn, M. C. (2000). Scaffolding Students’ Knowledge İntegration:Prompts For Reflection İn KIE. Int. J. Scı. Educ. 22 (8), 819- 837.

Demirel, Ö. (2005). Eğitim Sözlüğü. Üçüncü Basım. Ankara: PegemA Yayıncılık.

Dewey, J. (1910). How We Think? U. S. A: D. C. Heath&Co., Publishers.

Dewey, J. (1996). Demokrasi ve Eğitim. (Çeviren: M. Salih Otaran). İstanbul: Başarı Yayıncılık.

Doğan, B. (2002). Strateji Öğretiminin İşbirlikli ve Geleneksel Sınıflarda Okuduğunu Anlama Becerileri, Güdü ve Hatırda Tutma Üzerindeki Etkileri. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Eğitim Programları ve Öğretimi.

Doğanay, A. (1996). Öğrenmenin Boyutları: Birleşik Bir Öğretim Modeli. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 14 (2), 48-54.

Doğanay, A.(1997). Ders Dinleme Sırasında Bilişsel Farkındalıkla İlgili Stratejilerin Kullanımı. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 15 (2), 34-42.

Doğanay, A (2006). Etkin Vatandaşlık İçin Düşünme Becerilerinin Öğretimi. Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Öğretimi, Yapılandırmacı Bir Yaklaşım. Sekizinci Bölüm (Ed: Cemil Öztürk). İkinci Basım. Ankara: PegemA Yayıncılık. 179-218.

Doolittle, P.E. (2008). Complex Constructivism: A Theoretical Model Of Complexity And Cognition. Educational Psychology. http://edpsychserver.ed.vt.edu/research/complex1.html. 09.01.2008 tarihinde ulaşıldı.

Ekiz D.; Yiğit, N. (2006). Öğretmen Adaylarının Öğretmen Eğitimindeki Modeller Hakkında Görüşlerinin Farklı Programlar Açısından İncelenmesi. İlköğretim Online. 5 (2), 110-122, http://ilkogretim-online.org.tr.

Ekiz, D. (2003). Sınıf Öğretmeni Adaylarının Öğretmen Eğitimindeki Modeller Hakkında Düşünceleri. Milli Eğitim Dergisi. Ankara: MEB Basımevi Sayı: 158 (31), 146-160.

Ekiz, D. (2006). Kendini ve Başkalarını İzleme: Sınıf Öğretmeni Adaylarının Yansıtıcı Günlükleri. İlköğretim Online. 5 (1), 45-57. http://ilkogretim- online.org.tr. 12.11.2006 tarihinde ulaşıldı.

Ennis, H. R. (1987). A Taxonomy Of Critical Thinking Dispositions And Abilities. Teaching Thinking Skills: Theory And Practice. (Editors; Joan Boykof Baron, Robert Sternberg). New York: W. H. Freeman And Company.

Erden, M.; Akman, Y. (1996). Eğitim Psikolojisi: Gelişim-Öğrenme-Öğretme. Üçüncü Basım. Ankara: Arkadaş Yayınları.

Erginel, S. Ş. (2006). Yansıtıcı Düşünen Öğretmen Yetiştirme: Hizmet Öncesi Öğretmen Eğitiminde Yansıtıcı Düşünmenin Algısı Ve Geliştirilmesi Üzerine Bir Çalışma. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Ankara: Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı.

Flavell, J.H. (1979). Metacognition And Cognitive Monitoring: A New Era Of Cognitive- Developmental Inquiry. American Psychologist. Vol: 34, 906-911. Frederiksen, J. R.; White, B. Y. (1997). Cognitive Facilitation: A Method For Promoting Reflective Collaboration. CSCL ‘97 Proceedins.December. 53-62.

Gelen, İ. (2003). Bilişsel Farkındalık Stratejilerinin Türkçe Dersine İlişkin Tutum, Okuduğunu Anlama Ve Kalıcılığa Etkisi. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Adana: Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı.

Hammond, W. F. (2002); The Creative Journal: A Power Tool For Learning”, Green Teacher, Vol: 69, 34-38.

Hatton, N.; Smith, D. (1995); “Reflection In Teacher Education: Towards Definition And Implementation”, Teaching & Teacher Education. 11 (1), 33-49.

Heflic, D. A.; Iran-Nejad, A. (1995); Reflective Educational Practice From The Perspective Of Wholetheme Constructivism. EDRS, ED. 393851, Document Resume, The Educational Resources Information Center (ERIC). ss. 20.

Jacobs, J.E &Paris, S.G.(1987); Children’s Metacognition About Reading: Issues In Definition, Measurement And Instruction, Educational Psychologist. 22 (3&4), 255-278.

Joseph, A.L. (1996); The Effect Of Guided Journal Writing On Community College Students Of Technology. (A Thesis Of Doctora Of Education). Graduate Department Of Education University Of Toronto.

Karaca, Ş. (2005). İşbirlikli Öğrenme İle Geleneksel Öğretim Yaklaşımının Lise 1. Sınıf Öğrencilerinin Maddenin Sınıflandırılması Konusunu Anlamalarında ve Akademik Başarılarına Etkisi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Kazu, H. ve Yorulmaz, M. (2006). İlköğretim Sınıf Öğretmenlerinin Yansıtıcı Düşünmeye İlişkin Görüş ve Uygulamalarının Değerlendirilmesi. Muğla: 15. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi (13-15 Eylül). Muğla Üniversitesi Eğitim Fakültesi.

Kerka, S (2002). Journal Writing as an Adult Learning Tool. Practise Application Brief. Clearinghouse on Adult, Career, and Vocational Education, ERIC. No:22. http://ericacve.org/ pab.asp.

Kıncal, R. Y.; Ergül, R. ; Timur, S. (2007). Fen Bilgisi Öğretiminde İşbirlikli Öğrenme Yönteminin Öğrenci Başarısına Etkisi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. Sayı: 32, 156-163.

Kim, Y. (2005). Cultivating Reflective Thinking: The Effects Of A Reflective Thinking Tool On Learners’ Learning Performance And Metacognitive Awareness In The Context Of On-Line Learning. (Doctor Of Philosophy Thesis in Instructional Systems). Pennsylvania: The Pennsylvania State University The Graduate School College of Education.

King, A. (1991). Improving Lecture Comprehension: Effects Of A Metacognitive Strategy. Applied Cognitive Psychology. Vol: 5, 331-346.

Kollu, E. (2005). Kubaşık Öğrenme Tekniklerinden Birlikte Öğrenme Tekniğinin 5. Sınıf Fen Bilgisi Dersinde Öğrencilerin Akademik Başarıları ve Arkadaşlık Düzeylerine Etkisi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Adana: Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İlköğretim Ana Bilim Dalı.

Langer, A. M. (2002). Reflecting On Practice: Using Learning Journals In Higher And Continuing Education. Teaching In Higher Education. 7 (3), 337-351.

Lee, H. J. (2005). Understanding And Assessing Preservice Teachers’ Reflective Thinking. Teaching and Teacher Education. Vol: 21, 699–715.

Li, H.; Love, P.E.D. (1998). Developing A Theory Of Construction Problem Solving. Construction Management and Economics. Vol:16, 721-727.

Lories, G., Dardenne, B. And Yzerbyt, V. Y.(1998). From Social Cognition To Metacognition. In V. Y. Yzerbyt, G. Lories And B. Dardenne (Eds.) Metacognition: Cognitive And Social Dimensions, London: Sage.

Loughran, J. J. (1996). Developing Reflective Practice: Learning About Teaching And Learning Through Modelling. London: Falmer Press, Washington, D.C.

Luca, J. & Mcmahon, M. (2004). Promoting Metacognition Through Negotiated Assessment. In R. Atkinson, C. Mcbeath, D. Jonas-Dwyer & R. Phillips (Eds), Beyond The Comfort Zone: Proceedings Of The 21st ASCILITE Conference Perth, 5-8 December, 562-570.

Mccrindle, A. R.; Christensen, C. A. (1995). The Impact Of Learning Journals On Metacognitive And Cognitive Processes And Learning Performance. Learning And Instruction. Vol: 5, 167-185.

Miettinen, R. (2000). The Concept Of Experiential Learning And John Dewey’s Theory Of Reflective Thought And Action. International Journal Of Lifelong Education. 19 (1), 54- 72.

Moallem, M. (1998). Reflection As A Means Of Developing Expertise In Problem Solving, Decision Making, And Complex Thinking Of Designers. The Educational Resources Information Center (Eric). Ed 423 850. 281-289

Moffitt, G. (2000). Dialogue Journals In The Science Classroom: A Case Study. (Master Thesis Of Education). The University Of New Brunswick, The Graduate Academic Unit Of Curriculum And Instruction.

Moore, W. E.; McCann, H.; McCann, J. (1985). Creative And Critical Thinking. Second Edition. Boston: Houghton Mifflin Company.

Nelson, T. O. (1996). Consciousness And Metacognition. American Psychologist. Vol: 51, 102–116.

Nickerson, R. S. (1978). Why Teach Thinking? Teaching Thinking Skills: Theory And Practice. (Editors; Joan Boykof Baron, Robert Sternberg). New York: W. H. Freeman And Company.

Ovens, P. (2000). Becoming Scientific And Becoming Professional:Towards Moderating Rationalism In The Initial Teacher Education Curriculum. Nottingham Trent University, The Curriculum Journal. 11 (2), 177–197.

Özçallı, S. (2007). Öz Yeterlik İnancı (Teacher Efficacy) Ve Yansıtıcı Düşünce Yetkinliği (Reflective Thinking) Açısından Hizmetiçi Eğitim Programının Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi Üzerindeki Olası Etkileri. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yabancı Diller Eğitimi Bölümü.

Özgiresun, A. (2005). İşbirliğine Dayalı Öğrenmenin İkinci Kademe Fen Bilgisi Dersindeki Öğrencilerin Başarılarına, Sosyal Etkileşimlerine ve Derse Karşı Tutumların Etkisi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Özden, Y (1999). Öğrenme ve Öğretme. İkinci Basım. Ankara: PegemA Yayıncılık.

Öztürk, C. (2006). Sosyal Bilgiler: Toplumsal Yaşama Disiplinler Arası Bir Bakış. (İkinci Bölüm). Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Öğretimi, Yapılandırmacı Bir Yaklaşım. (Ed: Cemil Öztürk). İkinci Baskı. Ankara: Pegem A Yayıncılık. 21-50.

Peker, M. (2003). Kolb Öğrenme Stili. Milli Eğitim Dergisi. Sayı:157, Kış. http://yayim.meb.gov.tr/dergiler/157/peker.htm. 23.11.2008 de ulaşıldı.

Pollard, A. (1999). Reflective Teaching In The Primary School, A Handbook for the Classroom. Third Edition. London: Cassell.

Pollard, A. (2005). Reflective Teaching, Evidence-Informed Professional Practice. Second Edition. London: Continuum.

Rawlinson, J. G. (1995). Yaratıcı Düşünme Ve Beyin Fırtınası. (Çeviren: Osman Değirmen). İstanbul: Rota Yayın Yapım Tanıtım.

ReflectiveThinking:RT,(http://www.higp.hawaii.edu/kaams/resource/reflection.htm) 20.11.2006 da ulaşıldı.

Rodgers, C. (2002). Defining Reflection: Another Look At John Dewey and Reflective Thinking. Teachers College Record. 104 (4), 842–866.

Saban, A (2000). Öğrenme-Öğretme Süreci: Yeni Teori ve Yaklaşımlar. Ankara: Nobel Yayıncılık.

Schön, D. A. (1983). The Reflective Practitioner, How Professionals Think In Action. United States Of America: Basic Books,

Senemoğlu, N. (1997). Gelişim, Öğrenme ve Öğretim: Kuramdan Uygulamaya. Ankara: Spot Matbaacılık.

Senemoğlu, N. (2005). Gelişim Öğrenme Ve Öğretim Kuramdan Uygulamaya. 12. Basım. Ankara: Gazi Kitabevi.

Song, H. D.; Grabowski, B. L.; Koszalka, T. A. ; Harkness, W. L. (2006). Patterns Of Instructional-Design Factors Prompting Reflective Thinking In Middle-School

And College Level Problem-Based Learning Environments. Instructional Science. Vol: 34, 63–87.

Sosyal Bilgiler 4-5. Sınıf Programı (2006). Milli Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı,

http://ttkb.meb.gov.tr/ogretmen/modules.php?name=Downloads&d_op=viewdownl oad&cid=74&min=10&orderby=titleA&show=10, 18.11.2006 Tarihinde ulaşıldı.

SPSS, Inc. (2001). SPSS For Windows 11.0.0. SPSS Inc., Chicago

Sternberg, R. J. (2003). Creative Thinking In The Classroom. Scandinavian Journal of Educational Research. 47 (3), 325-338.

Subaşı, G. (1999). Bilişsel Öğrenme Yaklaşımı Bilgiyi İşleme Kuramı. Mesleki Eğitim Dergisi. 1 (2), 27-36

Şahinel, S. (2002). Eleştirel Düşünme. Birinci Baskı. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Şenol, H. ; Yıldırım, H. İ. (2007). İlköğretim 6. Sınıf Fen Bilgisi Dersinde Duyu Organları Konusunun İşlenmesinde İşbirlikli Öğrenme Yönteminin Öğrenci Başarısı Ve Tutum Üzerinde Etkisi. Kastamonu Eğitim Dergisi. 1 (15), 211-220.

Taggart G. L.; Wilson, A.P. (2005). Promoting Reflective Thinking In Teachers, 50 Action Strategies. Second Ed., Corwin Pres.

TDK (2008). Güncel Türkçe Sözlük. www.tdk.gov.tr. 24.03.2008 tarihinde ulaşıldı.

Thorpe, K. (2004). Reflective Learning Journals: From Concept To Practice. Reflective Practice. 5 (3), 327-343.

Tokat Test Üretim Uygulama Bölümü (2007). Türkiye Odalar Ve Borsalar İlköğretim Okulu 5. Sınıf Şube Başarı Sıralamaları.

http://www.tokattesturetim.net/JAVA/siralama/siralama_sube.jsp?ilce=01&sinif=5 &okul=076&kategori=tumu&grafik=il&siralama=puan_ort_toplam&sira=desc. 10.01.2007 tarihinde ulaşıldı.

Ülgen, G. (2004). Kavram Geliştirme Kuram Ve Uygulamalar. Dördüncü Basım. Ankara: Nobel Yayınları.

Ünver, G. (2003). Yansıtıcı Düşünme. Birinci Basım. Ankara: PegemA Yayıncılık.

Walker, S.E. (2006). Journal Writing As A Teaching Technique To Promote Reflection. Journal of Athletic Training.41 (2), 216-221.

Wilson J.&Jan, L.W (1993). Thinking For Themselves; Developing Strategies For Reflecitive Thinking. Australia: Eleanor Curtain Publishing.

Yavuz, A. (2005). Bir İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalında Yansıtmalı Uygulamayı Yerleştirmenin Zorluğu. Eğitim Araştırmaları Dergisi. 18 (5), 236- 252.

Yorulmaz, M. (2006). İlköğretim I. Kademesinde Görev Yapan Sınıf Öğretmenlerinin Yansıtıcı Düşünmeye İlişkin Görüş ve Uygulamalarının Değerlendirilmesi (Diyarbakır İli Örneği). (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Elazığ: Fırat Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı.

Yurdakul, B. (2004). Yapılandırmacı Öğrenme Yaklaşımının Öğrenenlerin Problem Çözme Becerilerine, Biliş ötesi Farkındalık Ve Derse Yönelik Tutum Düzeylerine Etkisi İle Öğrenme Sürecine Katkıları. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Ankara: Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Zeichner, K. M.; Liston, D. P. (1996). Reflective Teaching: An Introduction. New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates. Publishers, Mahwah.

Zimmerman, B. J. (2002). Becoming A Self-Regulated Learner: An Overview. Theory Into Practice. 41 (2), 64-70.

EK-I

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR İLKÖĞRETİM OKULU 5. SINIF ŞUBE BAŞARI SIRALAMALARI

5. SINIF ŞUBE SIRALAMALARI

SIRA İLÇE OKUL ŞUBE TOPLAM ÖĞREN. TÜRKÇE NET MATEM. NET FEN BL. NET

SOSYAL

NET TOPLAM NET TM PUAN MF PUAN TOPLAM PUAN

1 MERKEZ ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ İLKÖĞRETİM OKULU 5D 36 12.86 13.08 12.17 13.08 51.19 181.652 179.968 361.620 (+55.03) 2 MERKEZ ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ İLKÖĞRETİM OKULU 5A 26 11.96 11.96 10.65 11.08 45.65 167.963 166.915 334.878 (+28.29) 3 MERKEZ ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ İLKÖĞRETİM OKULU 5E 32 11.38 10.47 10.09 10.50 42.44 159.270 157.890 317.160 (+10.57) 4 MERKEZ ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ İLKÖĞRETİM OKULU 5F 28 10.14 10.82 8.29 9.54 38.79 150.784 149.027 299.811 (-6.78) 5 MERKEZ ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ İLKÖĞRETİM OKULU 5B 29 11.10 9.83 8.55 8.86 38.34 149.579 148.246 297.825 (-8.77) 6 MERKEZ ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ İLKÖĞRETİM OKULU 5C 26 10.38 9.77 8.42 10.00 38.58 149.602 146.861 296.463 (-10.13)

Benzer Belgeler