• Sonuç bulunamadı

5.2. Öneriler

5.2.2. Uygulamaya Yönelik Öneriler

Araştırma bulguları doğrultusunda çıkan sonuçlar dahilinde öneriler sunulmuştur. Bu öneriler şu şekildedir:

1. Mantık, özdeşlik, doğru, gerçeklik, tutarlılık, çelişki kavramlarını anlam düzeyleri öğrenim görülen bölümlere göre farklılaşmaktadır. Bunun nedeni ise öğretmen adaylarının mantık dersi alıp almamaları ile ilgilidir. Bu nedenle mantık dersi almayan bölümlere kavramları anlama düzeyini geliştirmek için mantık dersleri verilebilir.

2. Yapılan çalışmada mantık dersini almayan öğretmen adaylarının kavram anlama düzeylerinin düşük olduğu saptanmıştır. Bu sorunu gidermek için kavram öğretimi ile ilgili dersler en azından seçmeli olarak liselerde verilebilir.

3. Mantık kavramlarını anlama düzeyini geliştirmek için mantık kavramları ile ilgili seminer ve konferanslar düzenlenebilir.

77

KAYNAKÇA

Açıkgöz, K. Ü. (2000). Etkili öğrenme ve öğretme. (3.baskı), İzmir: Eğitim Dünyası Yayınları.

Akgün, Ö & Deryakulu, D. (2007). Düzeltici metin ve tahmin-gözlem-açıklama stratejilerinin öğrencilerin bilişsel çelişki düzeyleri ve kavramsal değişimleri üzerindeki etkisi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, (40)1, 17- 40.

Akkurt, Z. (2010). Kavram haritaları yardımıyla ilköğretim öğretmen adaylarının geometrik kavramları ilişkilendirmeleri üzerine bir inceleme Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Aycan, Y. (2010). İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin Türkiye cumhuriyeti inkılap tarihi ve

Atatürkçülük dersinde yer alan kavramları anlama düzeyleri ve kavram yanılgıları (Gördes örneği). Yüksek Lisans Tezi, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler

Enstitüsü, Manisa.

Baş, G. (2012). Gagne’nin öğretim etkinlikleri modelinin öğrencilerin akademik başarılarına ve İngilizce dersine yönelik tutumlarına etkileri. Uludağ üniversitesi eğitim fakültesi dergisi, 25 (2), 433-457.

Başkurt, H. (2011). İlköğretim 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin nokta, doğru ve düzlem kavramlarını algılama düzeyleri ve kavram yanılgıları. Yüksek Lisans Tezi, Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzincan.

Batuhan, H. & Grünberg, T. (1970). Modern Mantık. Ankara: Hacettepe Basımevi.

Baysen, E., Güneyli, A. & Baysen, F (2012). Kavram öğrenme-öğretme ve kavram yanılgıları: fen bilgisi ve türkçe öğretimi örneği. International Journal of New Trends in Arts, Sports & Science Education, 1(2). 108-117.

Baysarı, E. (2007). İlköğretim düzeyinde 5. sınıf fen ve teknoloji dersi canlılar ve hayat ünitesi öğretiminde kavram karikatürü kullanımının öğrenci başarısına, fen tutumuna ve kavram yanılgılarının giderilmesine olan etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.

78

Benthem, J.V.(2007). Logic in Philosophy, In D. Jacquette, (Ed.), Philosophy of logic (pp. 65-99). NL: Amsterdam.

Bingöl, A.(1999). İletişim bağlamında mantık ve dil. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 40(1). 105-115.

Bozkurt, M. (2011). Fen bilgisi öğretmen adaylarının çevre kavramları ile ilgili algılamalarının değerlendirilmesi ve bu algılamalarının çevreye yönelik tutumları ile tutarlılığının incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.

Bulut, P.(2006). Kavram geliştirme yönteminin ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin kelime hazinelerini geliştirmeye etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Bulutay, T. (1969). Mantık kurallarının bilimsel alanda kullanılmaları üzerine. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 24(1), 167-170.

Çakmak, F. (2006). İlköğretim 6. sınıf öğrencilerinin sosyal bilgiler dersi nüfus ve

yerleşme konusunda geçen kavramları anlama düzeyleri ve kavram yanılgıları.

Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon Karahisar Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyon.

Çepni, S. (2008). Performansların değerlendirilmesi. Emin Karip (Ed.), Eğitimde ölçme ve değerlendirme içinde (s. 195-241). Ankara: Pagem Akademi.

Çimen, O. (2008). Çevre eğitiminde tatlı su ekosistemleri konusundaki temel kavramların üniversite öğrencileri tarafından algılanma düzeyleri. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Çüçen, A.K. (1999a). Mantık. (2. Baskı). Bursa: Asa Kitabevi.

Çüçen, A.K. (1999b). Mantığın kaynağı problemi. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 40 (1), 83-94.

79

Demiral, M. (2008). Mantıksal ve matematiksel dedüksiyonun karşılaştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ankara.

Demirel, Ö. (2011). Kuramdan uygulamaya eğitimde program geliştirme. (17. Baskı). Ankara: Pagem Akademi.

Duman, E.Z. (2008). Ortaöğretimde öğretim ilke, yöntem ve teknikler açısından mantık öğretimi. Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Ankara.

Emiroğlu, İ. (2004). Klasik mantığa giriş.(2. Baskı). Ankara: Elis Yayınları.

Erden, M. & Akman,Y. (1997). Eğitim psikolojisi (Gelişim-Öğrenme-Öğretme). Ankara: Arkadaş Yayınları.

Eroğlu, G. (2012). Klasik mantıktan modern mantığa geçiş: modern mantığın doğuşunatemel sayılabilecek bazı hususlar. Hikmet Yurdu, 5(9), 115-135.

Fidan, N.(1996). Okulda öğrenme ve öğretme, Ankara: Alkım Yayınları.

Goodmana, N.D., Tenenbauma, J.B., Feldmanb, J. & Griffithsc, T.L. (2008). A rational analysis of rule-based concept learning. Cognitive Science, (32). 108–154.

Grünberg, T. (1991). Mantık felsefesi. Felsefe Dünyası Dergisi, (2). 8-14.

Grünberg, T. (2000). Sembolik mantık el kitabı 3. Ankara: Metu Press.

Grünberg, T., Onart, A., Grünberg, D. & Turan, H. (2003). Mantık terimleri sözlüğü. (3.Baskı). Ankara: Metu Press.

Grünberg, T. (2007). Epistemik mantık üzerine bir araştırma. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Güler, N. (2011). Eğitimde ölçme ve değerlendirme (2. Baskı). Ankara: Pagem Akademi Yayınları.

80

Günday, Ş. (2003). Doğru ve doğruluk kuramları. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(1-2), 187-195.

Gökalp, Z. (2006). Felsefe dersleri. Konya: Çizgi Yayınları.

Husserl, E. (2008). Introductıon to logıc and theory of knowledge lectures 1906/07.

(Claıre Ortız Hıll, Trans.). AA Dordrecht, The Netherlands:Springer.

İyibil, Ü. (2010). Farklı programlarda öğrenim gören öğretmen adaylarının temel astronomi kavramlarını anlama düzeylerinin ve ilgili kavramlara ait zihinsel modellerinin analizi. Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.

Jacquette, D. (2006). Introduction: logic, philosophy, and philosophical logic. In D. Jacquette (Ed.), A Companion To Philosophical Logic (pp.1-8). Blackwell Publishing.

Jevons, W.S. (2010). Elementary lessons ın logıc:deductıve and ınductıve. The Mıses Instıtute: Alabama

Kan, A. (2007). Ödev ve projeler. Hakan Atılgan (Ed.), Eğitimde ölçme değerlendirme içinde (s.282-287) Ankara: Anı Yayınları.

Kaplan, K. (2011). İlköğretim beşinci sınıfa devam eden zihinsel yetersizliği olan ve olmayan öğrencilerin temel astronomi kavramlarını algılama şekilleri. Yüksek Lisans Tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu.

Karakök, H. (2011). Fiziki coğrafya konuları öğretiminde arazi gezisinin öğretmen adaylarının başarı düzeylerine etkisi ve fiziki coğrafya kavramlarının öğreniminde karşılaşılan sorunlar. Yüksek Lisans Tezi, Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Niğde.

Kaynak, T. (2011). Piyano eğitimi yarıyıl sonu sınavlarında öğrenci performansının dereceli puanlama anahtarı ile ölçülmesi. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

81

Keskin, K. (2003). İlköğretim 5. sınıf sosyal bilgiler dersinde öğrencilere tarih

kavramlarının kullanılma düzeyinin araştırılması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans

Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Kılıç, D. (2009). Öğrencilerin genetik kavramları anlama düzeyleri ile mantıksal düşünme yetenekleri ve öğrenme yaklaşımları arasındaki ilişki. Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Kılıçoğlu G. (2011). Sosyal bilgiler derslerinde kavramsal değişim metinlerinin kavram yanılgılarını giderme üzerine etkisi. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Korkmaz, Y.( 2009). Fen öğretiminde dereceli puanlama anahtarı kullanma eğitiminin öğretmenlerin ölçme ve değerlendirmeye ilişkin görüş ve uygulamalarına etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.

Köksal, M. S. (2006). Kavram öğretimi ve çoklu zekâ teorisi. Kastamonu Eğitim Dergisi,

(14) 2. 473-480

Kurnaz, Ş. & Yılmaz, D. (2006). İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin Atatürk ilke ve inkılaplarını kavrama düzeyleri. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 26(3), 181-205.

Lipman, M. (2003). Thinking in education. Second Edition. England: Cambridge University Press.

McNeil, F. & Thro, E. (1994). Fuzzy logic:a pratical approach. London: Ap Professional.

Menzi, N.(2012). Gagne’nin öğretim durumları modeli’ne göre hazırlanan internet temelli

öğretim uygulamasının ilköğretim bilişim teknolojileri dersinde öğrencilerin akademik başarılarına ve kalıcılığa etkisi Yüksek Lisans Tezi, Çukurova

Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.

Minez, T. (2012). Piyano eğitiminde dereceli puanlama anahtarı ile geleneksel ölçme- değerlendirme yöntemlerinin karşılaştırılması (İnönü üniversitesi örneği), Yüksek Lisans Tezi, İnönü Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Malatya.

82

Murphy, G.L. (2002). The big book of concepts. London, England: The MIT Press.

Öğün, M. (2010). İlköğretim öğrencilerinin çevre ve yeryüzü şekilleri ile ilgili kavramları algılamaları. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Öner, N.(1969). Mantığın ana ilkeleri ve bu ilkelerin varlıkla olan ilişkileri. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 17(1). 285-303.

Öner, N. (1986). Klasik mantık. (5. Baskı). Ankara: Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yayınları.

Öner, N (1993a). Biçimsel doğruluk. Felsefe Dünyası Dergisi. (9). 2-7.

Öner, N.(1993b). Kavram. Felsefe Dünyası Dergisi. (7). 2-5.

Özel, U. (2004). Öğrencilerin çevre ile ilgili kavramları algılamaları, yanlış kavramları ve nedenleri. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Özel, A (2013). Mantıkla ilgili bazı tartışmalar bize ne söyler? İsmail Latif Hacınebioğlu, Hülya Altunya, Yunus Emre Akbay ve Saliha Keleş (Ed.) Mantık araştırmaları 1 içinde (s. 16-28). Isparta: SDÜ İlahiyat Fakültesi Yayınları.

Özlem, D. (2004). Mantık klasik/sembolik mantık, mantık felsefesi. (7. Baskı). Ankara: İnkılap Yayınları.

Özyürek, M. (1983). Kavram öğrenme ve öğretme. Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 16(2). 347-366.

Reus, N. M. (1994). Assessment of benefits and drawbacks of' using fuzzy logic, especially in fire control systems. Dutch: TNO

Selvi, M. (2007). Biyoloji öğretmeni adaylarının çevre kavramları ile ilgili algılamalarının değerlendirilmesi. Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Ankara.

83

Senemoğlu, N. (1997). Gelişim öğrenme ve öğretim. Ankara: Spot Matbaası.

Senemoğlu, N. (2012) Gelişim öğrenme ve öğretim, kuramdan uygulamaya. Ankara: Pegem Akademi.

Şahinel, S. (2007). Eleştirel Düşünme. Ankara: Pegem A Yayınları.

Şen, Z. (2003). Modern mantık. İstanbul: Bilge Kültür Sanat.

Şen, Z.(2011). Mühendislikte felsefe, mantık, bilim ve etik. İstanbul: Su Vakfı Yayınları.

Şimşek, P (2004). Gazzali’nin hakikat arayışında bilgi - mantık ve iman ilişkisi, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

Şimşek, A. (2006). Kavramların öğretimi. Ali Şimşek (Ed.), İçerik türlerine dayalı öğretim içinde (s. 27-70). Ankara: Nobel Yayınları.

Takmaz, F. (2010). Platon’da kavram ve gerçeklik. Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Van.

Taylan, N. (1996). Mantık Tarihçesi Problemleri. (Dördüncü Baskı). İstanbul: M.Ü.İ.F.Vakfı Yayınları.

Taylan, N. (2011). Ana hatlarıyla mantık. (4. Baskı). İstanbul: Ensar Yayınları.

TDK (2005). Türkçe Sözlük. Ankara

Ural, Ş. (1991). Diyalektik düşünce ve mantık. Felsefe Arkivi, (28). 1-26.

84

Uzunkaya, A. (2007). Kavram yanılgısı ve çoklu zeka alanlarının ilişkilendirilmesine dayalı bir öğretimin kavram yanılgılarının giderilmesindeki etkisinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Balıkesir.

Ülgen, G. (2004). Kavram geliştirme kuramlar ve uygulamalar. (4. Baskı). Ankara: Nobel Yayınları.

Yağbasan, R. & Gülçiçek, Ç. (2003). Fen öğretiminde kavram yanılgılarının karakteristiklerinin tanımlanması. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(13), 102-120.

Yıldırım, C. (1975). 100 soruda mantık el kitabı. İstanbul: Gerçek Yayınevi.

Yıldırım, C. (1997). Bilimsel düşünme yöntemi -yazılar, bildiriler, tartışmalar. Ankara: Bilgi Yayınları.

Yılmaz, K. (2013). İlköğretim öğrencilerinin vatandaşlık eğitimi ile ilgili temel kavramlara ilişkin algılarının incelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28(1), 453-463.

Yüksel, Y. (2013). Tanzimat’tan günümüze türkiye’de mantık çalışmaları: kitaplar makaleler. İstanbul: Ati Yayıncılık

85

EKLER

86

EK 1

MANTIK KAVRAMLARINA İLİŞKİN SORU FORMU

Mantık derslerinde ele alınan mantık kavramlarına ilişkin algıyı tespit etmek amacıyla bir araştırma planlanmıştır. Aşağıda yer alan kişisel bilgi formu ve sorulardan elde edilecek bilgiler araştırma amacı dışında kullanılmayacaktır. Bu yüzden araştırma sorularını lütfen içten yanıtlayınız ve yanıtsız soru bırakmayınız. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Dilek BAŞERER Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Felsefe Grubu Öğretmenliği Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi

1. Cinsiyetiniz ( ) Kız ( ) Erkek

3. Bölümünüz : ...

5. Lisans döneminde mantık dersi aldınız mı? ( ) Evet ( ) Hayır

SORULAR

1. Size göre mantık nedir? Örneklerle açıklayınız.

………... 2. Size göre özdeşlik nedir? Örneklerle açıklayınız.

……… 3. Sizce doğru nedir? Örneklerle açıklayınız.

……… 4. Sizce gerçeklik ne anlama gelmektedir? Örneklerle açıklayınız.

……… 5. Size göre tutarlılık nedir? Örneklerle açıklayınız.

……… 6. Sizce çelişki ne demektir? Örneklerle açıklayınız.

Benzer Belgeler