• Sonuç bulunamadı

10.1.1. Yüklenici firma, kurumun ileride RBS ve PACS sistemlerini değiştirmesi durumunda, teklif ettiği RBS ve PACS sistemleri verilerinin, yeni alınacak RBS ve/veya PACS sistemlerine aktarılması için gerekli desteği verecektir.

40

10.1.2. Uygulamalar gizlilik, güvenlik ve mahremiyet ilkeleri çerçevesinde yürütülecektir. Bu açıdan tüm taraflar eşit derecede sorumludur.

10.1.3. Kurum tarafından kullanılan mevcut donanımın yetersiz kalması durumunda yüklenici firma kurum tarafından alınan yeni donanımların gerekli ayarları yaparak sisteme entegre ederek çalışır hale getirecektir. Firma bu iş ve işlemler için ilave ücret istemeyecektir.

10.1.4. PACS için gerekli lisanslar yüklenici firma tarafından ücretsiz karşılanacaktır.

10.2. PACS SİSTEMİ GENEL ÖZELLİKLERİ

Görüntü Değerlendirme, Arşivleme ve İletişim Sistemi, radyoloji departmanı bünyesinde Radyoloji Bilgi Sistemi ile birlikte çalışacak arşivleme sistemidir. PACS, görüntü üreten cihazlardan gelen görüntüyü saklayan ve istendiğinde bu görüntüleri istemciye gönderen yazılımdır. Sistem, görüntü ve iş akışlarını düzenleyecek ve yeni alınacak modalite ve yazılımlara açık standartlarda uygun bağlantı desteği imkânını sunmalıdır.

10.2.1. Görüntü Arşivleme ve İletişim Sistemi olarak görev yapacaktır.

10.2.2. PACS sistemi sunucu yazılımları Unix/Linux veya Windows altyapısı üzerinde çalışmalıdır.

PACS istemci yazılımı ve 3 boyutlu görüntüleme yazılımları RBS yazılımı ile entegre çalışmalıdır.

10.2.3. PACS’taki görüntülere tüm iş istasyonları üzerinden online olarak anında ulaşılabilmelidir. İş istasyonları üzerinde görüntü tutulmamalıdır .

10.2.4. İmaj(lar) tanımlanabilen zaman aralıklarıyla otomatik olarak İkincil Depolama Ünitesinde (Nearline/Arşiv) arşivlenebilmelidir.

10.2.5. Geçici alana kayıt edilen görüntüler, otomatik olarak farklı depolama ünitelerine (Nearline / Arşiv) arşivlenebilecektir.

10.2.6. Arşiv sunucu yazılımının desteklediği arşiv büyüklüğünde herhangi bir sınırlama ve veri miktarına bağlı lisanslama olmamalıdır.

10.2.7. Yazılım, kümeleme (clustering) mimarisini desteklemelidir.

10.2.8. HBYS’den RBS’ye güncelleme mesajı geldiğinde arşivde bulunan hasta veri tabanı da otomatik olarak güncellenmelidir.

10.2.9. Raporlama iş istasyonlarından sorgulanabilmelidir.

10.2.10. Sistem DICOM Send özelliği ile istekte bulunan iş istasyonuna hasta görüntülerini gönderebilmelidir.

10.2.11. PACS Modülü, İdare bünyesindeki DICOM uyumlu ve DICOM opsiyonu açık tüm tıbbi cihazlar ile entegre çalışacaktır. DICOM uyumlu olup DICOM opsiyonu açık olmayan cihazların DICOM opsiyonunun açılması ve DICOM uyumlu olmayan cihazların DICOM uyumlu ve DICOM opsiyonu açık hale getirilmesi İdarenin sorumluluğundadır. Bu durumdaki cihazların DICOM uyumlu ve DICOM opsiyonu açık hale getirilmesinden sonra PACS Modülü ile entegre çalışır hale getirilmesi Yüklenicinin sorumluluğunda olacak ve bu işlem için ek bir ücret talep edilmeyecektir.

10.2.12. Yüklenici firma, kurumun ileride RBS ve PACS sistemlerini değiştirmesi durumunda, teklif ettiği RBS ve PACS sistemleri verilerinin, yeni alınacak RBS ve/veya PACS sistemlerine aktarılması için gerekli desteği verecektir.

10.2.13. PACS sistemi online kavramında çalışmalı, tüm arşiv üzerindeki görüntülere tüm iş istasyonları üzerinden sorgulama yapılarak ulaşılabilmelidir.

10.2.14. Yazılım yönetim arayüzü LAN üzerindeki PC’lerden web ile erişilebilir olmalıdır. PACS’a kontrolsüz gönderilmiş RBS ile eşleşmemiş görüntüler web arayüzü üzerinden kontrol edilerek düzeltilebilmeli ve RBS ile eşleştirilmesi sağlanabilmelidir.

10.2.15. Sistem kullanıcı girişleri kullanıcı ismi ve şifre ile yetki seviyeli olmalıdır.

10.2.16. Sisteme ilk etapta entegre edilecek cihazlar listesinde verilen tüm modalitelerin bağlanması/sisteme dahil edilmesi işi yüklenici firmaya aittir. Yüklenici ayrıca DICOM uyumlu olmayan modalitelerin sisteme bağlanması için İdare tarafından talep edilen cihazların da (Film tarayıcı, Dicom

41

çevirici vb.) entegrasyonunu sağlayacaktır. Yüklenici firma, modalitelerin tedarikçisi ile birlikte çalışacaktır.

10.2.17. PACS Modülü Bakanlık tarafından oluşturulan TTS’ye entegre olmalıdır.

10.2.18. PACS Modülü, hastaya ait eski ve yeni görüntülere kullanıcının doğrudan erişebilmesini sağlayacaktır.

10.2.19. PACS Modülü, uygulama sunucusu içerisinde veya bağlı depolama ünitelerinde gerekli geçici depolama alanı oluşturacak ve görüntüler e-Radyoloji sistemine gönderilemeyen DICOM görüntüleri bu alanda saklanacaktır.

10.2.20. PACS Modülü, İdarenin talebi doğrultusunda Bakanlık e-Radyoloji sistemine gönderilemeyen DICOM görüntüleri için, gönderilememe nedenlerinin raporlanmasını sağlayacaktır.

Gönderilemeyen görüntüler için otomatik veya manuel düzeltme bölümü sunacaktır.

10.2.21. Geçici alanda tutulan görüntüler, İdarenin talebi doğrultusunda eRadyoloji sistemine gönderildikten sonra geçici alandan otomatik olarak silinecektir.

10.2.22. PACS Modülünün desteklediği arşiv büyüklüğünde ve arşivlenen Hasta/Tetkik sayılarında herhangi bir sınırlama olmayacaktır.

10.2.23. Tüm görüntülere raporlama iş istasyonlarından sorgulama yapılarak ulaşabilecektir. Hasta, görüntü ve radyolojik raporlar ilişkilendirilebilecektir.

10.2.24. Sağlık Bakanlığı Tele-Tıp servislerine Güvenli Veri Aktarım (SSL veya TLS) protokolü ile DICOM veri gönderebilecektir.

10.2.25. İletilen ve arşivlenen DICOM görüntülerinin bütünlüğü ve uyumluluğu otomatik olarak kontrol edilecektir.

10.2.26. PACS Modülü, tetkiklere rapor ekleyebilecek, eklenen raporlar görüntülenebilecektir.

Rapor hazırlama modülü, temel metin işlevlerini (kalın, altı çizili, italik yazma, kopyalama, hizalama, yazı tipi ve boyutu gibi) gerçekleştirebilen bir metin editörü içerecektir. Hazırlanan raporlar gerektiğinde e-imza veya e-imzasız olarak kapatılabilecek ve kapatılan (onaylanan) raporlar üzerinde daha sonra hiçbir şekilde değişikliğe izin verilmeyecektir.

10.2.27. PACS sistemine kurum bünyesinde bulunan sabit veya gezici görüntüleme cihazlarına ait hertürlü görüntüler (Röntgen, mamografi görüntüleri vb.) sisteme dışarıdan aktarılabilmelidir.

Aktarımın sağlanması için gerekli modül ve ayarları yüklenici tarafından ücretsiz olarak sağlanmalıdır.

10.2.28. Hastaların dijital ortamda getirdikleri DICOM uyumlu olan görüntüler PACS Modülüne aktarılabilecek ve hasta dosyası ile ilişkilendirilmesi yapılabilecektir.

10.2.29. Sistem üzerinden görüntüler idarenin istediği formatta görüntülenebilecek, bununla ilgili konfigürasyonları yapmak yüklenicinin sorumluluğunda olacaktır.

10.2.30. Görüntü Dağıtım Sunucu yazılımı, erişim kısıtlama, yetkilendirme gibi kullanıcı güvenlik mekanizmalarını desteklemeli Sağlık Bakanlığı Tele-Tıp servislerine Güvenli Veri Aktarım (SSL veya TLS) protokolü ile DICOM veri gönderebilmelidir.

10.3. RBS (RADYOLOJİ BİLGİ SİSTEMİ) MODÜLÜ

10.3.1. RBS, hasta tetkik istem yönetimi, inceleme, raporlama, istatistikler ve sistem yönetimi konularında entegre işlevleri yerine getirmelidir.

10.3.2. Radyoloji Bilgi Sistemi; İstem Kayıt, Doktor Atama, Randevulu Hasta Muayenesi Düzenleme (modalitelere göre, istem bölgelerine göre, yatan ve poliklinik hastalarına göre, aciliyete göre, vb.), Hasta Tıbbi Bilgi Girişi, Hasta Tıbbi Bilgi Görüntüleme ve Görüntü Raporlama, Radyoloji Raporu Hazırlama, Radyoloji İstatistik Raporlama(modalitelere ve her bir cihaza göre günlük bakılan hasta sayısı, aylık bakılan hasta sayısı, yıllık bakılan hasta sayısı, randevu verilen hasta sayısı, randevusuna gelmeyen hasta sayısı, tekrar edilen inceleme sayısı, ICD tanı kodlarına göre sıralama, cihaz bakımı, vb.) gibi fonksiyonları kapsamalıdır.

42

10.3.3. RBS Modülü, Hasta Sağlık Bilgilerine Erişim, Rapor yazma, Eski Raporları Okuma, Görüntüleri Farklı Ortamlara Aktarma gibi kullanıcı yetki seviyesinde ayarlanabilen fonksiyonları içerecektir.

10.3.4. Radyoloji Bilgi Sistemi, randevulama ve doktor atama işlemlerini gerçekleştirebilmelidir.

10.3.5. Verilmiş olan randevuların akıbeti ve ne aşamada olduğu yetkilendirilmiş kullanıcılar tarafından sistem üzerindeki raporlar kullanılarak takip edilebilmelidir.

Benzer Belgeler