• Sonuç bulunamadı

3. YÖNTEM

3.7 Uygulama Sürecine Hazırlık

Uygulama sürecinde kullanılmak üzere belirlenen dijital öğrenme ortamları temin edildikten sonra araştırmacı; öğretmenlerle tanışmak, uygulama sürecine ait gün ve saati kuruma uygun bir şekilde belirlemek, uygulama ortamını görmek, uygulamada kullanılacak AG teknolojisi içeren dijital öğrenme ortamlarını öğretmenlere tanıtmak, öğretmenlerden etkinlik planları ve uygulama sürecine yönelik öneriler almak amacıyla uygulamanın yapılacağı sınıftan sorumlu olan okul öncesi öğretmenleri ile görüşmeye gitmiştir. Görüşme sonunda uygulama sürecinin, Pazartesi günü iki saat şeklinde olmasına karar verilmiştir. Beş hafta olarak planlanan uygulama sürecinde, çalışmanın amacı göz önünde bulundurularak araştırmacı ve bir uzman tarafından beş farklı etkinlik içeriğinin bulunmasına karar verilmiştir. Uygulama sürecinde yer alan etkinliklerin

haftalara göre içerikleri Şekil 3.1’de verilmiştir.

Şekil 3.1 Haftalara Göre Etkinlik İçerikleri

Araştırmacı, uygulama sürecinden önce anaokuluna giderek çocuklarla tanışmış ve çocukların araştırmacı hakkında bilgi edinmeleri aynı zamanda araştırmacıya alışmaları açısından çocuklarla zaman geçirmiştir. Tanışmanın gerçekleştirildiği gün çocuklara, okul öncesi öğretmenlerinin de önerisiyle teknolojinin yararları zararları konulu bir video izletilmiş ve sonrasında çocuklarla video içeriği tartışılmıştır. Bir sonraki hafta anaokuluna tekrardan gidilerek öğretmenlerle ön görüşmeler yapılmıştır. Etkinlik esnasında kullanılacak olan hikaye kitapları, hayvanlar etkinliği için yaşam alanları, meslekler etkinliği için etkinlik kartları gibi fiziksel materyaller araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. Araştırmacı, her hafta uygulama sürecinden önce o haftaya ait etkinlik için gerekli olan fiziksel materyalleri ve dijital öğrenme ortamlarını uygulamadan önce anaokulunda hazır hale getirmiştir. Her hafta uygulamaya başlamadan önce etkinlik planları okul öncesi öğretmenlerine gösterilerek öğretmenler öğrenme sürecinden haberdar edilmiştir. Öğretmenler öğrenme sürecine katılmak istememiş olup sürecin araştırmacı tarafından yönetilmesini istemişler ve zaman zaman sürece dahil olmuşlardır. Birinci Hafta 2 Saat •Boyama Etkinliği İkinci Hafta 2 Saat •Hikaye Etkinliği Üçüncü Hafta 2 Saat •Hayvanlar ile İlgili Etkinlik Dördüncü Hafta 2 Saat •Meyveler ile İlgili Etkinlik Beşinci Hafta 2 Saat •Meslekler ile İlgili Etkinlik

AG teknolojisi içeren dijital öğrenme ortamlarını kullanılabilir hale getirmek için tablete ihtiyaç duyulmuştur. Daha önceden temin edilen bir tablet üzerinde AG teknolojisi içeren uygulamaların çalışıp çalışmadığı kontrol edilmek istenmiş, fakat tabletin donanımsal ve yazılımsal özelliklerinin yetersiz kalmasından ötürü uygulamalar çalıştırılamamıştır. AG teknolojisi içeren uygulamaları çalıştırmak için donanımsal ve yazılımsal olarak yeterli olacak tabletler temin edilmiştir. Temin edilen beş adet tablet içerisine, Playstore üzerinden AG teknolojisi içeren dijital öğrenme ortamları yüklenmiş ve çalışma durumu kontrol edilmiştir. Araştırmacı tarafından, uygulama sürecinde kullanılmak üzere etkinlik planları geliştirilmiş ve çocuklarla teknoloji uygulama çalışması gerçekleştirilmiştir.

3.7.1 Etkinlik Planı Geliştirme

Okul öncesi dönemde amaç çocuklara öğrenme süreçleri aracılığıyla kazanım ve gösterge vermek olduğundan dolayı bir akış olmakla birlikte kalıplaşmış bir ders programı yoktur. Yemek, uyku ve oyun zamanları gibi unsurlar belirli saatlerde yapılmakta olup geriye kalan zamanlarda ise çeşitli etkinlikler yapılmaktadır.

Etkinlik planı geliştirilmeden önce teknoloji alanında bir uzman ve okul öncesi alanında bir uzman ile AG teknolojisi içeren dijital öğrenme ortamlarının etkinliklerde ne şekilde kullanılabileceği tartışılmıştır. Tartışma sonucunda uzman görüşleri dikkate alınarak araştırmacı tarafından taslak etkinlik planları hazırlanmıştır. Taslak olarak hazırlanan etkinlik planları, MEB’in 2013 yılında yayınlamış olduğu Okul Öncesi Eğitim Programı ve eğitim programına ait Etkinlik Kitabı dikkate alınarak araştırmacı tarafından düzenlenmiştir (İnt.Kyn.1, İnt.Kyn.2). MEB Okul Öncesi Eğitim Programı içeriğindeki kazanım ve göstergeleri ile yapılması planlanan etkinlik içerikleri ilişkilendirilmiştir. Araştırmacı, hem uygulama sürecinde kullanılacak olan AG teknolojisi içeren dijital öğrenme ortamlarını tanıtmak hem de taslak halinde bulunan etkinlik planlarına yönelik öğretmenlerden öneri almak amacıyla uygulamanın yapılacağı sınıftan sorumlu olan iki okul öncesi öğretmeni ile görüşmüştür. Alınan öneriler doğrultusunda taslak halinde olan etkinlik planları araştırmacı tarafından düzenlenmiştir. Etkinlik planlarına son şeklinin verilmesi ve araştırmacı tarafından kazanım ve göstergeleri ile ilişkilendirilen

etkinlik içeriklerinin uygunluğunun kontrol edilmesi amacıyla okul öncesi alanında üç uzman, teknoloji alanında bir uzman olmak üzere toplamda dört uzmana danışılmıştır. Uzmanların görüşleri doğrultusunda gerekli düzenlemeler yapılarak etkinlik planları son haline ulaştırılmıştır. Etkinlik planlarına ait örnekler EK.10’da verilmiştir. Araştırmacı ve bir uzman tarafından, beş hafta boyunca süren uygulamada yer alan etkinliklerin, önce canlandırmasız daha sonra canlandırmalı olarak yapılmasına karar verilmiştir. Uygulama sürecindeki etkinliklerin iki farklı şekilde yapılmasının nedeni, çocukların süreçte verdiği tepkilerin uygulama içeriğinden mi yoksa gerçekten kullanılan dijital öğrenme ortamından mı kaynaklandığını daha iyi görmek ve çalışma sorularının cevaplarına ulaşmak için en etkili yol olarak düşünülmesidir. Araştırmacı kuruma giderek, uygulamanın yapılacağı sınıftan sorumlu Okul Öncesi Öğretmenleri ile uygulama süreci için uygun gün ve saati belirlemiştir. Uygulamanın her hafta Pazartesi günü saat 10.00 ile 12.00 arasında yapılabileceği kararlaştırılmıştır. Uygulama sürecinde yer alan etkinlikler beş hafta olarak planlanmıştır.

3.7.2 Teknoloji Oryantasyonu Süreci

Bu süreçte çocukların, öğretmenleri tarafından rastgele seçilmiş gruplar halinde boş bir sınıfta bulunan masa etrafına toplanması sağlanmıştır. Ortama ait görsel Resim 3.17’de verilmiştir.

Çocuklarla tanışılmış, sohbet edilmiş ve tabletten oyun oynayacağımız söylenmiştir. Çocukları daha iyi gözlemleyebilmek ve aralarındaki ilişkiyi uyumları daha iyi saptayabilmek amacıyla süreç tek bir tablet tarafından yönetilmiştir. Tabletin ilk kime verileceği konusunda seçim yapmak için araştırmacı, sınıftaki dört farklı renkte bulunan tabaklardan birini elinde tatarak arkasında saklamış ve çocuklara “Bu dört renkten biri benim elimde hadi tahmin edin bakalım.” diyerek çocuklardan elde tutulan tabağın rengini tahmin etmeleri istenmiştir. Tabak rengini ilk tahmin eden çocuk tableti alma hakkına sahip olmuştur. Daha önceden tablete indirilen “Okul Öncesi Eğitici Oyun Seti” uygulaması açılarak uygulama çocuklara gösterilmiş ve uygulama içerisinde bulunan sekiz farklı oyundan yalnızca iki tanesini seçip oynama haklarının olduğu dile getirilmiştir. Tablet, çocukların tabak rengini bilme sırasına göre grup içerisindeki tüm çocuklara verilmiştir. Süreç yalnızca ses kaydı altına alınmıştır. Tercih ettikleri oyunlar hakkında, çocukların birbirleri ile uyumları konusunda ve süreçte sorulan sorulara verilen cevaplara yönelik gözlem notları tutulmuştur. Sonrasında çocukların birbirleri arasındaki uyuma göre gruplar oluşturmuştur. Fakat çocukların uygulama sürecinde devamsızlık yapması ve yeteri kadar zamanın olmaması gibi nedenlerden dolayı başka gruplardan çocuklar takviye edilerek sayı tamamlanmış bu nedenden dolayı da teknoloji oryantasyonu sürecinde oluşturulan gruplara devam edilememiştir.

Uygulama sürecinde yapılacak olan çalışmalarda göz önünde bulundurularak oryantasyon sürecinde kullanılan uygulamanın; boyama, nesne eşleştirme, canlıların ses özellikleri ve yönergelere uyarak takip etme gibi oyunlarında bulunmasına dikkat edilmiştir. Oyunun arayüzüne ait görsel Resim 3.18’deki gibidir.

Bu uygulamanın yapılmasındaki amaç; çocuklarda tablete yönelik ortaya çıkabilecek yenilik etkisinin önüne geçilmesi ve bu nedenden dolayı asıl uygulamanın verilerinin etkilemesinin önlenmesidir. Aynı zamanda uygulama sürecine dahil olan araştırmacının yeni bir birey olmasından kaynaklanan çocukların çekinme durumlarını ortadan kaldırmaya çalışmak ve araştırmacının uygulama süreci ile ilgili fikir edinerek veri toplama sürecine ilişkin önlemler almak istemesi de teknoloji oryantasyonunun yapılmasındaki amaçlar arasındadır. Yenilik etkisi, kişinin ilk defa bir deneyim ile karşı karşıya kaldığı en güçlü stres tepkisine sahip olma eğilimidir (İnt.Kyn.6). Kuru (2015)’nun da belirttiği gibi kullanıcılar bir ürünü kullanmaya başladıktan sonra ürüne aşina olmakta ve ilk yenilik etkisi geçtikten sonra kullanıcının ürünle ilgili algısı değişmeye başlamaktadır. Bu çalışma ile çocuklarda ortaya çıkabilecek tabletten doğan yenilik etkisi ile sergileyeceği davranışlardan dolayı araştırmacının uygulama sürecine ilişkin gerçeği yansıtan veriler elde edememesine yönelik önlemler alınmaya çalışılmıştır.