• Sonuç bulunamadı

A) KANUN TASARI VE TEKLİFLERİ

X.- USUL HAKKINDA GÖRÜŞMELER

1.- 336 sıra sayılı Komisyon Raporu’nun siyasi parti gruplarına aynı zamanda dağıtılmadığı ve söz talepleri konusunda sıkıntı yaşandığı gerekçesiyle bu kanun teklifinin görüşülmesinin İç Tüzük’e uygun olup olmadığı hakkında

MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bugüne kadarki yapılan bütün işlemlerin bugün maalesef farklı bir şekilde algılandığını görüyoruz yani on yıldır milletvekiliyim, altı yıla yakın bir süredir grup başkanvekilliği yapıyorum, nasıl bir süreç işliyorsa o sürecin aynı şekilde devam ettiğini ve ilk defa söz sırası isteme konusunda bir usul tartışmasıyla karşı karşıya kaldığımızı üzülerek görüyorum.

Kanun tasarı ve tekliflerinin, komisyondan, işi bittikten sonra bastırılıp dağıtılmasının, bu elden de teslim alınabilir veya grupların makamına da gönderilebilir ki bundan önceki süreçte, Milliyetçi Hareket Partisi, BDP, Cumhuriyet Halk Partisi grup yönetiminden arkadaşlarımız, bastırılıp dağıtılma işlemini kim, hangi yasa üzerinde ilgiyle izliyorsa, konuşmasını arzu ediyorsa, gidip oradan alırlar ve genellikle de bunlar aynı zamanda müracaat ettiklerinden dolayı, grup başkanvekilleri bir araya gelir, “Kura mı çekelim, aksi hâlde bunu paylaşalım mı?” derler.

Şimdi, biz dün bu konuyu da konuştuk ama Sayın Grup Başkanvekiline herhâlde bu konu intikal ettirilmemiş. Eğer öyle bir şey varsa, biz arkadaşlarımızın bir tanesini çekeriz, size veririz. “İki parti bunda müracaatını yapmış, biz önce gitmişiz.” diye söyledik. Yani bunu bir usul tartışması yapmanın bir manası olduğunu da düşünmüyorum. Nasıl ki elden alma imkânı varsa bizim arkadaşlarımız elden almış, milletvekili arkadaşlarımızın orada müracaatlarını vermişler ve usulüne uygun bir şekilde bu iş yapılmış. Cumhuriyet Halk Partisi arkadaşlarımız, dün grup adına konuştuğunu tahmin ettiğim bir arkadaşım “Böyle böyle o konuşmalarla ilgili sizin arkadaşlarınız müracaat etmiş, mümkünse bunu yapar mıyız?” deyince biz de “Yarın görüşelim.” dedik. Ama şu anda o arkadaşımızın burada olmadığını görüyorum.

Usule aykırı herhangi bir hareket yoktur, görüşmelerini engelleyecek bir durum da söz konusu değildir çünkü siyasi parti gruplarının gruplarıyla ilgili konuşma haklarını hiç kimse engelleyemez, İç Tüzük bunu net bir şekilde ifade etmiştir. Her siyasi parti yirmişer dakika konuşma hakkına sahiptir.

Sayın Başkanın uygulamasının doğru olduğunu ifade ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.

BAŞKAN – Teşekkür ederim Sayın Elitaş.

Aleyhte olmak üzere Sayın Akif Hamzaçebi.

Buyurun Sayın Hamzaçebi.

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Kamu İhale Kanunu’nda değişiklik öngören teklif salı günü sıra sayısına dönüştürülerek gruplara ve milletvekillerine dağıtıldı. Kural olarak bu dağıtımın bütün siyasi parti gruplarına aynı anda yapılması gerekir çünkü kişisel söz talepleri dağıtıldığı andan, o dağıtımın gruplara intikal ettiği andan itibaren yapılabiliyor. Dolayısıyla, Meclis Başkanlığının “Biz bunu 14.00’te dağıtıma çıkardık, isteyen gelip kapıdan alır, isteyenin grubuna götürürüz, teslim ederiz.” şeklindeki açıklaması doğru değil, gerçekçi değil daha doğrusu. Elbette isteyen gelip alabilir ama öbür siyasi parti grubuna siz bunu yirmi dakika, kırk dakika sonra teslim ettiyseniz o teslim saatini esas alarak kişisel konuşmaları dağıtmanız veya ona ilişkin başvuruları almanız gerekir.

Şimdi teklifi görüşeceğiz. Teklif bugüne kadar Kamu İhale Kanunu’nda yapılmış olan değişikliğin 26’ncısını oluşturuyor. Kamu İhale Kanunu Ocak 2002 tarihinde kabul edilerek yürürlüğe girdi, o tarihten bu yana 25 değişiklik yapıldı. Bu 25 değişikliğin sadece 1 tanesi Adalet ve Kalkınma Partisi hükûmetlerinden önceki Hükûmet tarafından yapıldı, kalan 24 değişiklik Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından yapıldı. Bu, AKP’nin yaptığı, yapacağı 25’inci değişiklik.

AKP’nin, nedense Kamu İhale Kanunu’na bir merakı var ve yapılan değişiklikler sürekli, istisna ve muafiyetleri genişletme yönünde, birtakım ihalelerin ihalesiz, rekabete açık olmayan bir şekilde yapılması yönünde. Teklif biraz daha farklı bir hususu düzenliyor ama o da aynı kapsamda değerlendirilebilecek bir olaydır. Ona ilişkin görüşlerimizi de…

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Devamla) - …ifade edecektim.

Teşekkür ediyorum, saygılar sunuyorum. (CHP sıralarından alkışlar) BAŞKAN – Teşekkür ederim Sayın Hamzaçebi.

Lehte olmak üzere Sayın Ahmet Aydın, Adıyaman.

AHMET AYDIN (Adıyaman) – Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Başkanlık Divanının tutumunun lehinde söz almış bulunuyorum.

Şimdi, değerli arkadaşlar, tabii, burada Meclisin çalışma programı, takvimi, trafiği elimizdeki İç Tüzük ve Meclis teamüllerine göre yürür. Mecliste de bugüne kadar hem İç Tüzük gereği hem Meclis teamülleri gereği, bugünkü gündeme gelecek konu, daha önceki dönemlerde de olduğu gibi, aynı şekilde gündeme gelmiş bulunuyor. Aslında bir aksilik, bir noksanlık yok.

Salı günü bu konuyla ilgili dağıtım saat 14.00’te yapılıyor ve her zaman olduğu gibi, saat 14.00’te dağıtımdan itibaren şahsi söz talepleri veriliyor. Burada bizim arkadaşlarımızın bir eksiği, bir gediği yok, vaktinde söz taleplerinde bulunmuşlar. CHP de galiba biraz bir eksiklik olmuş, saat 14.40 gibi gecikmeli olarak söz taleplerinde bulunmuşlar. Dolayısıyla, AK PARTİ Grubu şahsi söz taleplerini almış bulunuyor.

ENGİN ALTAY (Sinop) – Her zaman olduğu gibi.

AHMET AYDIN (Devamla) - Her zaman burada da böyle yapılıyor değerli arkadaşlar.

ENGİN ALTAY (Sinop) – Her zaman öyle oluyor Başkan. Hep size mi denk geliyor?

AHMET AYDIN (Devamla) - Buradaki söz taleplerinde de Meclis Genel Kurulundaki ani söz taleplerinde de önce davranan söz talebini alıyor. İşin doğasında da bu, İç Tüzük de bunu bize emrediyor, Meclisin teamülleri de bunu gerektiriyor.

Dolayısıyla, Başkanlık Divanının tutumunda hiçbir anormallik yok, hiçbir problem yok.

Vaktinde, saatinde dağıtım yapılmış salı günü saat 14.00’te. Dağıtım yapılır yapılmaz da söz taleplerinde bulunulmuş.

Dolayısıyla, Başkanlık tutumu lehinde olduğumuzu ifade ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.

(AK PARTİ sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Teşekkürler Sayın Aydın.

Aleyhte olmak üzere Sayın Haydar Akar, buyurun.

HAYDAR AKAR (Kocaeli) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; şimdi, aleyhte söz almış bulunuyorum. Niye aleyhte söz aldım? İlk defa yaptığınız bir olay değil, sürekli bu olayı gündeme getiriyorsunuz ve sözleri alıyorsunuz. Aslında, söz alıyorsunuz da bir şey de yaptığınız yok. Hani şurada vatandaşın gözünün içine bakarak söz aldığınız kanun tekliflerini, söz aldığınız maddeleri bir anlatabilseniz, böyle bir beceriniz olsa, ona da içim yanmayacak. Sözleri gidiyorsunuz kapatıyorsunuz ve sonra da “Söz aldık.” diyorsunuz, muhalefet partisi milletvekillerinin konuşmasına engel oluyorsunuz. Bu hep böyle gerçekleşti. 24’üncü Dönem Milletvekiliyim ben, başka da bir usul görmedim. Geliyor arkadaşlar “Bir sonraki madde çok önemli olduğu için şimdi ben bunu kısa kesiyorum, bir sonraki maddeyi görüşelim, bir sonraki kanunu görüşelim.” diyor. Alkışlıyorsunuz hep beraber ve Türk kamuoyuna mesajlarınızı vermiş oluyorsunuz. Bir şey verdiğiniz falan yok aslında da işte böyle geçiyor.

Şimdi, Sayın Elitaş “Hangi yasayla ilgiliyse diyor gidip izler ve bu sözleri alırlar.” diyor. Bu yasaya niçin bu kadar önem verdiğinizi ben anlayamadım. Aslında ben bu Komisyonun üyesi de değilim; Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunun üyesi de değilim ama bu yasa teklifi görüşülürken -tek maddelik- oraya gittim, merak ettim. KİT Komisyonu üyesiyim, merak ettim.

Oraya gitmemesi de gerekiyordu, bunun aslında Adalet Komisyonunda görüşülmesi gerekiyordu ama gitmiş oraya. Niye gitmiş, onu da anlamak mümkün değil. Orada da aynı problem var. Bakın, yirmi dört, kırk sekiz saat hesabı var bildiğim kadarıyla İç Tüzük’te. Bir dakika sonra kırk sekiz saat doluyor ve öyle başlıyor Komisyon. O kadar acele ediyorsunuz ki kimler için acele ettiğinizi bu Türk milletine açıklamak zorundasınız; niye önemli olduğunu bu yasanın, tek maddelik bir yasanın, Türk milletine açıklamak zorundasınız.

Biraz sonra arkadaşlarımız bu yasanın ne kadar önemli olduğunu veya bu teklifin ne kadar önemli olduğunu anlatacaklar bu Türk milletine ve sizlere de anlatacaklar, siz de burada hiç yasayı okumadan mutlaka kabul edeceksiniz, bunu da biliyorum ama yasayı okumanızı ve nelere mal olacağını düşünmeniz gerektiğini bir kez daha söylüyorum.

CHP Grubuna ne zaman teslim edilmiş? 14.40’ta.

AHMET AYDIN (Adıyaman) – 14.00’te teslim edildi.

HAYDAR AKAR (Devamla) - Kırk dakika sonra teslim edilmiş, kırk dakikada kapatmışsınız konuşmaları Şimdi, bu konuşmaları burada dinleyeceğiz.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı.)

HAYDAR AKAR (Devamla) – Bu arkadaşlar gelecekler, kafasına göre anlatacaklar, hep beraber dinleyeceğiz.

Teşekkür ederim.

BAŞKAN – Teşekkür ederim Sayın Akar.

MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) – Sayın Başkan…

BAŞKAN – Buyurun.

MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) – Bütün siyasi parti gruplarına saat 14.00’te bastırılıp dağıtılmış ve teslim edilmiştir. Grup Müdürlüğümüzden aldığımız bilgi, bütün siyasi parti gruplarına aynı saatte verilmiştir ama gruplar, gecikme olduğundan dolayı, AK PARTİ Grubu önceden gidip söz sıralarını almıştır biraz önce ifade ettiğim gibi. Dün bir arkadaşımızla görüştük ama şu anda o arkadaşı göremiyorum. O arkadaş olsaydı zaten böyle bir problem de yoktu.

Teşekkür ediyorum.

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri…

ENGİN ALTAY (Sinop) – Bir şey sormak istiyorum Sayın Başkanım. O sıra sayıları dağıtmak AKP grup başkan vekillerinin uhdesinde midir, deruhtesinde midir; yoksa Meclis bürokrasisinin, Kanunların uhdesinde mi, deruhtesinde midir? Bunu şimdi sizden duymak istiyorum. Eğer sizin uhdenizdeyse, Grup Başkan Vekili kendi görev alanını, görev sınırını aşan bir konuşma yapmıştır.

Böyle bir haddi yoktur. Sizin de bunu Oturum Başkanı olarak derhâl… Müsaade edin. “14.00’te dağıtılmıştır.” dedi. 14.00’te dağıtılmış ise bunu söyleyecek olan sizsiniz, Grup Başkan Vekili değildir.

MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) – Başkan söyledi zaten, 14.00 dedi.

ENGİN ALTAY (Sinop) – O zaman bir daha diyecek.

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, tartışmalar başlamadan Sayın Altay, ben zaten 14.00’te dağıtıldığını söyledim bana verilen bilgiye göre.

ENGİN ALTAY (Sinop) – Yanlış söylüyorsunuz!

BAŞKAN – Bir saniye efendim.

Şimdi yaptığımız uygulama da şimdiye kadar yapılanların aynısıdır ama eğer gruplar herhangi bir şekilde konuyla ilgili bir sorun olduğu kanaatindeyseler bunu grupların birlikte çözmesi gerekir.

Ben daha evvelki uygulamalara uyarak bu uygulamamın doğru olduğu ve İç Tüzük’e uygun olduğu kanaatindeyim çünkü böyle uygulanagelmiş. Dolayısıyla, şimdi kanunun geneli üzerinde gruplar adına söz isteyen arkadaşlarımıza söz vereceğim.

IX.- KANUN TASARI VE TEKLİFLERİ İLE KOMİSYONLARDAN