• Sonuç bulunamadı

1. KURU MEYVE SEKTÖRÜ’NÜN GENEL KONULARI

1.12. ULUSLARARASI TOPLANTILAR, FUARLAR VE TANITIM FAALĐYETLERĐ

Birliğimiz, Avrupa’da faaliyet gösteren IFOAM, FRUCOM ve INC’nin üyesi olup, bu kurumlarda yakın bir işbirliği halindedir. International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM), Fransa’daki Ulusal Kuru Meyveler Sendikası, Đngiltere’deki Ulusal Kuru Meyve Ticaret Birliği (NDFTA), Đspanya’daki Uluslararası Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi (INC), Brüksel’deki Avrupa Kuru Meyve, Kabuklu Yemişler, Konserveler ve Benzeri Ürünler Ticaret Federasyonu (FRUCOM), Almanya’daki Hamburg Ticaret Borsası ile temas halinde olan Birliğimiz, en önemli pazarımız olan Avrupa Birliği’ndeki ve diğer ülkelerdeki gelişmeleri yakından takip etmekte, bu kurumların organize ettiği etknliklere katılım sağlamakta ve sekörümüzün çıkarları doğrultusunda girişimlerde bulunmaktadır.

1.12.1. FRUCOM

Birliğimizin, Avrupa Birliği ülkelerindeki ithalatçı birliklerinin oluşturduğu FRUCOM’a üyeliği 2004 yılından beri devam etmektedir. Avrupa Birliği mevzuatındaki değişiklikleri ve Avrupa Birliği’ne yapılan ihracatımızı etkileyebilecek her türlü gelişmeyi Birliğimize bildiren FRUCOM ile kurmuş olduğumuz yakın işbirliği sayesinde, Avrupa Birliği makamlarınca verilen kararlar yakından izlenmekte, ülkemiz tezleri FRUCOM aracılığıyla AB makamlarına ve Avrupalı alıcılara iletilmektedir.

Ayrıca, FRUCOM’un düzenli olarak Birliğimize ilettiği Hızlı Alarm Bildirimleri ve AB mevzuatındaki değişiklikler üyelerimize duyurulmaktadır.

1.12.2. INC-ULUSLARARASI KABUKLU VE KURU MEYVELER KONSEYĐ

INC, 1983 yılında kurulmuş olup, kuru ve kabuklu meyvelerin ticareti, üretimi, dağıtımı ve tüketimi ile ilgilenen ithalatçı, ihracatçı, komisyoncu, üretici vb. gibi yaklaşık 50 ülkeden üyesi bulunmaktadır. Kabuklu ve kuru meyvelerin sağlık üzerine etkileri, besin değerleri, istatistikler, standartlar ve yönetmelikler konusunda uluslararası bir kaynak olan INC üyeliğimiz 2012 yılında da devam etmiştir. INC’ye kuru meyve üretim ve ihracat istatistikleri konusunda veri sağlanmakta, INC üyeliğimiz sayesinde, dünya kuru meyve sektöründe yaşanan gelişmeler yakından takip edilmekte, konu ve sorunlar hakkında ülkemiz tezleri uluslararası platformlarda dile getirilmektedir.

16 31. Dünya Kabuklu ve Kuru Meyveler Kongresi 18-20 Mayıs 2012 tarihlerinde Singapur’da düzenlenmiştir. Kongreye 53 ülkeden 934 kişi görüş alışverişinde bulunmak, tiacri bağlantılar kurmak, yeni girişim ve fikirler keşfetmek amacıyla katılım sağlamıştır. Kongre’ye Birliğimiz adına Yönetim Kurulu Başkanımız ve INC Yönetim Kurulu Üyesi Osman Öz, Yönetim Kurulu üyelerimiz ve Genel Sekreterliğimiz temsilcileri katılım sağlamıştır.

Kongre’nin kuru meyveler oturumunda Yönetim Kurulu Başkanımız Osman Öz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ihracatındaki gelişmeler hakkında bilgi veren bir sunum gerçekleştirmiştir.

Kongre süresince yapılan sunumlar üyelerimize iletilmiştir.

1.12.3. AVRUPA KURU MEYVELER GÜNÜ

16 Kasım 2012 tarihinde Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen 27. Avrupa Kuru Meyveler Günü toplantısına Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Almış Genel Sekreter Sezmen ALPER katılmıştır.

Toplantıda Hamburg Borsası’ından Frank Rump Kuru Meyveler Günü Oturum Başkanı olarak bir açılış konuşması yapmıştır. Daha sonra FRUCOM Başkanı Martin Rome ve FRUCOM Genel Sekreteri Cristina Moser FRUCOM ve çalışmaları hakkında bilgi veren birer sunum gerçekleştirmiştir.

Genel Sekreter Sezmen ALPER ise Güney Afrika’da düzenlenen Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretici Ülkeler Konferansı’nda yapılan sunumlara ilişkin bir sunum ve Birliğimizce Đzlenebilirlik ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren bir sunum gerçekleştirmiştir.

1.12.4. CODEX ALIMENTARIUS TOPLANTILARI

21-25 Mart 2011 tarihlerinde Hollanda’nın Lahey kentinde düzenlenen Bulaşanlar Komitesi’nin 5. Oturumunda kuru incirde aflatoksin limiti belirlenmesi konusunda yapılan görüşmeler sonunda Türkiye liderliğinde oluşturulacak bir elektronik çalışma grubu tarafından 'Örnekleme Planı'nın en uygun oldugunu teyit eden bir çalışma yapılması ve limit belirleme konusunun 2012’de yapılacak Codex toplantısında tekrar görüşülmesi kararlaştırılmıştır.

Bu çerçevede, Türkiye liderliğinde oluşturulan elektronik çalışma grubu Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı koordinatörlüğünde, TÜBĐTAK, INC, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Đl Müdürlüğü, Ege Üniversitesi ve Birliğimizin desteği ile aflatoksin limiti belirlenmesi ve numune alma planı oluşturulması amacıyla çalışmalarını tamamlamıştır. 26-30 Mart 2012 tarihleri arasında Hollanda’da düzenlenen Codeks Alimentarius Komisyonu Gıdalarda Bulaşanlar Komitesi’nin 6. Oturumuna Birliğimiz heyeti katılım sağlamıştır.

2-7 Temmuz 2012 tarihlerinde Đtalya’nın Roma kentinde yapılan Kodeks Alimentarius Komisyonu Toplantısı’na Birliğimiz, Ekonomi bakanlığı ve Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri katılım sağlamıştır. Kodeks Alimentarius Komisyonu tarafından (hem doğrudan tüketim amaçlı hazırlanmış, hem de ileri derecede işlem görecek) kuru incirde toplam aflatoksin limiti 10 (µg/kg) olarak kabul edilmiştir.

1.12.5. 2012 SĐAL CHĐNA FUARI’NA KATILIM

Kuru Meyve ve Mamulleri Sektör Kurulu kararı çerçevesinde, 9-11 Mayıs 2012 tarihlerinde Şanghay-Çin’de gerçekleştirilen SIAL China Fuarı’na 15 m2’lik bir info standla katılım sağlanmıştır. Milli Katılım organizasyonu Đstanbul Ticaret odası tarafından gerçekleştirilen Çin’in bu önemli gıda fuarına Birliğimiz dışında 19 firma-kuruluş milli katılım organizasyonu çerçevesinde, 6 firma ise bireysel olarak katılmıştır.

17 Fuar süresince sırayla kuru incir, kuru kayısı ve çekirdeksiz kuru üzüm ürünlerimiz ziyaretçilere tattırılmış, ziyaretçilere ürünlerimizi tanıtıcı 300 Đngilizce broşür ve tanıtım CD’si dağıtılmıştır.

Fuar sırasında standımızı ziyaret eden potansiyel alıcılara ait kart bilgileri üyelerimize iletilmiştir. Diğer yandan, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuru incir ithalatında uyguladığı aflatoksin üst limiti ile kuru kayısıda uyguladığı kükürt dioksit üst limitine ilişkin Pekin Ticaret Müşavirliğimizden alınan ve üyelerimize iletilen yazıda; Çin’in kuru incirdeki aflatoksin limitinin B1 için 0,2 µg/kg (0,2 ppb) olduğu, kuru kayısıdaki kükürt dioksit üst limitinin ise 0,1 gr/kg (100 ppm) olduğu öğrenilmiştir.

1.12.6. 17-21 TEMMUZ 2012 TOKYO YATIRIM VE TICARET HEYETĐ

Ekonomi Bakanı Sayın Zafer ÇAĞLAYAN başkanlığında, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye Đhracatçılar Meclisi organizasyonu ile Ege Đhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği tarafından, Türkiye’nin Japonya ile ticari ve ekonomik işbirliği olanaklarının artırılması ve ihracatçı firmalarımızın dış pazar paylarında artış sağlanması amacıyla, 17-21 Temmuz 2012 tarihleri arasında Japonya’ya yönelik olarak bir Ticaret Heyeti Programı gerçekleştirilmiştir.

Girişimcilerimize potansiyel iş fırsatları sunan Japonya’da, pazar payımızın artırılması ve bölgeye yönelik yeni ihracat imkânlarının oluşturulması amacıyla düzenlenen söz konusu heyete gıda ve tarım ürünleri, su ürünleri, demir ve demir dışı metaller, ağaç mamulleri ve orman ürünleri, kimyasallar, tekstil ve hammaddeleri, hazır giyim, inşaat sektörlerinde uluslararası standartlara uygun ürünleri imal ve ihraç eden firmalarımız iştirak etmiştir.

Söz konusu Ticaret Heyeti Programı kapsamında, Türkiye’den ve Japonya’dan üst düzey yetkililerin katılımıyla düzenlenen Đş Forumunun yanı sıra, Türk ve Japon işadamları arasında iş görüşmeleri gerçekleştirilmiş, bu çerçevede, bahse konu Program, gerek Japon pazarına girmek isteyen gerekse pazar paylarını daha da arttırmayı amaçlayan firmalar için önemli bir fırsat oluşturmuştur. Söz konusu heyete Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Eli Alharal katılım sağlamış, bu ziyaret sırasında Japonya’nın en büyük gıda zincirlerinin temsilcileri ile görüşmelerde bulunmuştur.

1.12.7. FOODEX 2013 FUARI’NA KATILIM

Asya Pasifik bölgesinin en büyük gıda fuarlarında biri olan 38. Foodex Japan Fuarı 5-8 Mart 2013 tarihlerinde Tokyo/Chiba’da bulunan Makuhari Messe Fuar alanında düzenlenmiştir.

Fuarda 3.326 stand ile 66 ülke/bölgeden 2.544 katılımcı ürünlerini sergilerken, Japonya’nın yanı sıra başta Güney Kore, Tayvan, Çin, Tayland, Hong Kong ve Singapur gibi Asya ülkelerinden toptancı, dağıtıcı, imalatçı, perakendeci vb.

gibi çeşitli sektörlerden yaklaşık 75.000 ziyaretçi fuarı ziyaret etmiştir.

Fuar, Japonya ve Asya ülkelerindeki gıda trendlerini belirlenmesi ve Türk gıda ürünleri için büyük potansiyel arz eden bu pazarlara giriş imkanı tanıması açısından büyük bir öneme sahiptir.

Fuarın Türkiye milli katılım organizasyonu Ege Đhracatçı Birlikleri tarafından yapılmış olup büyük beğeni toplayan 387 m2’lik stand alanında “Our Masterpieces” sloganı kullanılmıştır.

Fuara Milli katılım organizasyonu ile 28 Türk firma/kuruluşu katılarak ürünlerini sergilemiştir.

18 Kuru Meyve Tanıtım Grubunun hedef ülkeleri arasında yer alan Japonya’da kuru incir, kuru kayısı, çekirdeksiz kuru üzüm ve Antep fıstğının tanıtımının yapılması amacıyla 12 metrekarelik bir stand alanı ile fuara iştirak edilmiştir. Kuru Meyve Tanıtım Grubu adına Fuara Başkan Eli Alharal, Başkan Yardımcısı Abdülkadir Çıkmaz ve Genel Sekreterliğimiz personeli katılım sağlamıştır.

Stand alanımızda “Healthy, Delicious and Natural” sloganı ile birlikte kuru incir, kuru kayısı, çekirdeksiz kuru üzüm ve Antep fıstığı görselleri kullanılmış, diğer yandan tanıtım grubumuzu ve ürünlerimizi tanıtan Japonca broşürler, ürünlerimiz ile yapılabilecek yemek tariflerini içeren küçük tarif kitapçıkları, ihracatçı firmalarımızın iletişim bilgilerinin yer aldığı mini cd’ler dağıtılmıştır. Aynı zamanda standımızı ziyaret edenlere tekli ambalajların içinde kuru incir, gün kurusu ve kükürtlü kayısı, 25 gr’lık paketlerde çekirdeksiz kuru üzüm ve dökme olarak Antep fıstığı ikram edilmiştir.

Fuarın ilk gününde standımızı Tokyo Ticaret Başmüşavirimiz Sn. Musa Demir ve Ekonomi Bakanlığı temsilcileri ziyaret etmiştir. Standa gelenlere Japon halkının ve firmalarının kuru meyveye olan ilgilerinin giderek arttığı izlenimi edinilmiştir. Standımızı ziyaret edenlere Çekirdeksiz Kuru Üzüm, Kuru Đncir, Kuru Kayısı ve Antep Fıstığı hakkında gereken bilgiler verilmiş, tanıtım malzemelerimiz dağıtılmıştır.

Standımızı ziyaret eden firmaların arasında ciddi alıcı izlenimi edinilen kişilerle yapılan görüşmelerde ABD'nin özellikle çekirdeksiz kuru üzüm için Japon pazarında her sene yaptığı gibi fırıncılık ve şekerleme sanayileri yetkilileri tanıtım toplantıları yapılmasını, bu sektörlerdeki önemli alıcıların Türkiye'ye davet edilmesini, Japonya'nın önemli şefleri ile yiyecek gösterileri (cooking demonstration) düzenlenmesini önermişlerdir. Önümüzdeki dönemde bu tür çalışmaları özel alım ve ticaret heyetleri düzenleyerek yapmakta fayda görülmektedir.

Kuru Meyve Tanıtım Grubu kararı gereğince FOODEX JAPAN 2013 süresince önceden alınan randevular çerçevesinde Japonya'nın birinci sırasındaki AEON Global Merchandizing Co. Ltd., ikinci sırasındaki ITO-YOKADO Co. Ltd. ve satın alma yaptırdıkları DELTA International Co.

Ltd. firması ile bir diğer önemli zincir mağaza firması KOBE-BUSSAN Co. Ltd. firmasının üst düzey yetkilileri ile görüşülmüştür. Adı geçen zincir mağazalarında kuru meyvelerimizi Japon halkına tanıtmak üzere birlikte yapılabilecek etkinlikler üzerinde görüş alışverişi yapılmıştır.

Benzer Belgeler