• Sonuç bulunamadı

1. KURU MEYVE SEKTÖRÜ’NÜN GENEL KONULARI

1.1. KURU MEYVELER TANITIM GRUBU KURULMASI

Ekonomi Bakanlığı’nın 23.10.2012 tarih ve 120009273 sayılı yazısı ile Kuru Kayısı, Kuru Đncir, Çekirdeksiz Kuru Üzüm ve Antep Fıstığı ürünlerinin bilinirliğinin arttırılması, rekabet olanaklarımızın geliştirilmesi ve pazar çeşitliliğinin sağlanması amacıyla oluşturulacak bütçe çerçevesinde tanıtım etkinliklerini yürütecek Kuru Meyve Tanıtım Grubu’nun kurulmasının uygun görüldüğü bildirilmiştir.

Bu çerçevede;

- %0,2 (binde 2) oranında kesinti içeren Antep Fıstığı Tanıtım Grubu Fonu’nun, %0,3 (binde 3) oranında kesinti yapılan Kuru Đncir Ar-Ge Fonu kesintisi, %0,025 (onbinde yirmibeş) oranında uygulanmakta olan Kuru Kayısı Tanıtım Fonu kesintisi, çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında (%0) olarak uygulanan Çekirdeksiz Kuru üzüm Fonu iptal edilmiştir.

- Kuru kayısı, kuru incir, çekirdeksiz kuru üzüm ihracatından 02.11.2012 tarihi itibariyle

%0,075 (binde 0,75), Antep Fıstığı ihracatından %0,025 (binde 0,25) ek nisbi aidat kesintisi yapılmasına başlanmıştır.

Kuru Meyve Tanıtım grubu’nun hedef ülkeleri Çin, Rusya, Hindistan, ABD, Güney Kore, Japonya, Malezya, Endonezya ve Brezilya olarak belirlenmiştir.

Kuru Meyve Tanıtım Grubu (KMTG), 2013 yılında, en fazla iki hedef pazara yoğunlaşarak (Çin ve Japonya) bu ülkelerde Pazar araştırmaları yaptırmayı, marketlerde tadım etkinlikleri düzenlemeyi, her iki ülkede en az birer fuara katılmayı hedeflemektedir. Reklam kampanyalarının yanı sıra, farklı dillerde (Türkçe, Đngilizce, Çince ve Japonca) tanıtım filmleri, afiş-broşürler ve internet sayfaları hazırlanması da öngörülmektedir.

Diğer taraftan, tarihi ve ülkesi sonradan belirlenmek üzere, Özel Nitelikli Alım Heyeti Programı veya Sektörel Ticaret Heyeti organizasyonu düzenlenmesi, bunun mümkün olmaması halinde ise

10 Ekonomi Bakanlığı ve TĐM koordinasyonunda öncelikli hedef Pazar ülkelerden nemli alıcı firmaların davet edileceği VIP Alım Heyetleri organize edilmesi planlanmaktadır.

Đç pazarda tercihen ilk ve ortaokullarda ve THY,vb. havayolu uçuşlarında kuru meyve tanıtımı yapılması imkanları da araştırılacak ve deneme çalışmalarına başlanacaktır.

2013 yılı için Planlanan Etkinlikler

• Çin ve Japonya pazarlarına giriş stratejileri ile bu ülkelerdeki marketlerde yapılabilecek tadım-tanıtım çalışmalarının yöntemini belirlemek amacıyla yaptırılacak Pazar araştırması çalışmaları

• Çin (2013 Shanghai Int’l Food Fair, Mayıs 2013), Japonya (Foodex Japan Internatıonal Food And Beverage Exhibition, Mart 2013) Fuarları ile bir uluslar arası fuara katılım

• Japonya ve/veya Çin’e yönelik Sektörel Ticaret Heyeti ve Hedef pazarlardaki ülkelerden firmaların davet edilmesi ile (VIP) Alım Heyeti Organizasyonuları

• Japonya ve Çin’de en az 1’er market zincirinde tadım etkinlikleri organizasyonları

• Yurtdışı Fuar, Market Tadım Çalışmaları, Sektörel Alım-Ticaret Heyeti organizasyonlarında kullanılacak tanıtım materyelleri, ürün satın alma, ambalajlama, nakliye Giderleri

• Tanıtım Ajansına aylık hizmet bedeli ve logo, konsept,vb. bedeli ödemeleri

• Đç piyasada (THY,vb. havayolları + Okullarda) yapılacak tanıtım çalışmaları/ürün dağıtımları

• TĐM tarafından gerçekleştirilen Konsolosluk Yemeği, TUSKON Ticaret Heyeti Toplantıları, Yurtiçi Fuar Katılım ve Eşantiyon Ürün Dağıtımları

• Yurtdışı temsilciliklere tanıtım amaçlı ürün örneği gönderimleri

Kuru Meyve Tanıtım Grubu’nun Sekreteryası Birliğimizce yürütülmekte olup, bu çerçevede 5-8 Mart 2013 tarihlerinde Japonya’da düzenlenen Foodex 2013 Fuarı’na bir info stand ile katılım sağlanmıştır.

Ayrıca, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye Đşadamları ve Sanayiciler Konferderasyonu tarafından 24-30 Kasım 2012 tarihleri arasında Đstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen Türkiye –Dünya Dış Ticaret Köprüsü etkinliği düzenlenmiştir. Program çerçevesinde 28-29 Kasım 2012 tarihlerinde ikili iş görüşmeleri ve eşzamanlı bir fuar gerçekleştirilmiştir. Anılan fuar alanında TĐM ve TUSKON’un teşhir standının yanı sıra tanıtım Grupları da birer stand ile yer almıştır. Kuru Meyve tanıtım Grubu olarak söz konusu etkinliğe katılım sağlanmış, ziyaretçilere ürünlerimizden ikram edilerek bilgi verilmiştir.

Kuru Meyve Tanıtım Grubu ve Ticaret Borsalarının kuru meyveler için iç piyasaya yönelik yürütebileceği ortak çalışma imkânlarını değerlendirmek üzere Kuru Meyve Tanıtım Grubu’nun temsilcileri ve Đzmir Ticaret Borsası, Aydın, Manisa, Denizli Ticaret Borsalarının temsilcilerinin katılımıyla 6 Şubat 2013 tarihinde Birliğimiz binasında bir toplantı düzenlenmiştir.

Söz konusu toplantıda yapılan görüşmeler sonucunda, Đzmir Ticaret Borsası’nın çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı ve Antep fıstığının yurtiçinde tanıtımı için diğer ürün Borsalarının desteğini almak üzere Sekretarya görevini yürütmesi konusunda görüş birliğine varılmıştır.

Bu çerçevece konu ile ilgili olarak diğer ürün borsalarının desteğinin sağlanması hususunda Đzmir Ticaret Borsası’na bir yazı iletilmiştir.

11 1.2. RUSYA FEDERASYONU'NA BĐTKĐSEL GIDA ÜRÜNLERĐ ĐHRACATINDA LISTE UYGULAMASI

Rusya Federasyonu'na Bitkisel Gıda Ürünleri Đhracatı 2 Temmuz 2008 tarihli Memorandum çerçevesinde devam etmekte olup, RF’ye taze meyve ve sebze ile kuru meyve ve sebze ile kuru gıda ihracatının gerçekleştirilmesini teminen, Rusya’ya ihracat yapabilecek olan firmaları içeren bir liste uygulaması mevcuttur. Söz konusu listeye girmek için firmalarımız birliğimize başvurmakta ve evrakları Birliğimizce Ekonomi Bakanlığı’na ve Ekonomi Bakanlığ’ınca Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na gönderilmektedir. Bu liste Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTHB) tarafından Rus makamlarına iletilmekte ve söz konusu liste yılda iki dönem halinde güncellenmekte, son bir yıl içerisinde Rusya’ya ihracat gerçekleştirmeyen firmalar listeden çıkarılmaktadır. Birliğimiz geçen dönemde listeye girmiş olan firmalardan henüz ihracat yapmamış olanların çıkarılmaması ve uygulamanın ihracatçılarımız lehine değiştirilmesini teminen Ekonomi Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunmaktadır.

1.3. GERĐ GELEN MALLARIN YURDA GĐRĐŞĐ

Bilindiği üzere, 25 Kasım 2011 tarih ve 28123 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 13 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe giren ''Bitkisel Gıda ve Yemin Đhracatında Sağlık Sertifikası Düzenlenmesi ve Đhracattan Geri Dönen Ürünler Đçin Uygulama Yönetmeliği" ve bağlı uygulama talimatı ile birlikte ihracattan geri gelen ürünlerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kontrol ve gözetimi altında özel işleme tabi tutulmak üzere (ayıklama,vb.) üretici/ihracatçı firmaya ait işletmeye nakline ve orada GTHB Đl Müdürlüğü ve Gümrük Đdaresi gözetimi altında elleçlenmesine izin verilmiştir. Bu gelişme doğrultusunda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, geri gelen ürünler için Birliğimizce kiralanan gümrüklü antrepoya ihtiyaç olmadığı hususu resmi yazı ile bildirilmiş ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Đhracatçıları Birliğimiz Yönetim Kurulu kararı ile söz konusu antrepodaki aflatoksin ayıklama tesisimiz kapatılmıştır.

Bununla birlikte, Gümrük Müsteşarlığı tarafından yayınlanan 04.07.2011 tarihli Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Sistemi konulu 2011/38 Sayılı Genelge çerçevesinde, “elleçleme işleminin antrepo açma işletme izin belgesinde gösterilmediği durumlar da dahil olmak üzere, antrepo dışında yapılacak tüm elleçleme faaliyetlerinde, faaliyetin yapılacağı yer ile antreponun aynı belediye sınırları içinde bulunması (antreponun konuşlandığı yerin büyükşehir belediyesi sınırları içinde olması durumunda anrepo dışında yapılacak elleçleme faaliyetinin yapılacağı yerin de aynı büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunması) gerektiği” hususu Gümrük Müsteşarlığı tarafından tarafımıza bildirilmiştir.

Bu çerçevede, Đzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları dışında faaliyet göstermekte olan bazı firmalarımız yukarıdaki Gümrük Đdaresi uygulaması nedeniyle elleçleme işlemlerini kendi imkanları ile gümrüklü antrepo sahasında veya Đzmir’de yerleşik bir firmanın işletmesinde yapmaktadırlar.

1.4. AVUSTRALYA’YA KURU MEYVE ĐHRACATINDA MEBR KULLANIMI Avustralya’ya kuru meyve ihracatı yapan bazı firmalarımızın Birliğimize yaptıkları başvurulardan Avustralya makamlarının ülkemizden yapılan ithalat aşamasında, “ithalata konu olan kuru meyve ürünlerinin Metil Bromid (MeBr) ile işlem gördüğüne ilişkin yazılı bir belge talep ettikleri ve bu ürünlerin adı geçen madde ile fumige edilmiş olmasını talep ettikleri”

anlaşılmıştır.

12 Konuyu değerlendiren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Đhracatçıları Birliği Yönetim Kurulumuz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunulması talebiyle konunun Ekonomi Bakanlığımıza arzını kararlaştırmıştır.

Söz konusu uygulamaya ilişkin yazımız üzerine Ekonomi Bakanlığı’ndan alınan 6 Mart 2013 tarih, 1784 sayılı yazıda konunun Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTHB) nezdinde araştırıldığı ve GTHB’ndan alınan 28.02.2013 tarihli yazıda;

- Avustralya Tarım, Balıkçılık ve Ormancılık Bakanlığı’ndan alınan ve bir örneği ekte sunulmuş olan 11 Ocak 2012 tarihli yazıya atıfta bulunularak kuru meyve ve sebze dahil listelenmiş ürünlerde MeBr kullanımı zorunluluğunun kaldırıldığının,

- Ancak Bitki Sağlık Sertifikası zorunluluğunun devam ettiğinin,

- Bu ürünlerin khapra böceği dahil herhangi bir canlı böcekle bulaşık bulunması halinde MeBr ile fumigasyonun Avustralya’da yapılacağının,

- Uygulamaya ilişkin olarak 18 Ocak 2012 tarihli GTHB yazısı ile bitki ve bitkisel ürün ihracatında yetkili kapıların (GTHB Đl ve Karantina Müdürlüklerinin) bilgilendirildiğinin, - Avustralya’ya gönderilecek ürünlere ilişkin olarak www.aqis.gov.au adresindeki veri

tabanından ayrıntılı bilgiye ulaşılabileceğinin,

ifade edildiği bildirilmiştir. Bu çerçevede Avustralya Tarım, Balıkçılık ve Ormancılık Bakanlığı’nın GTHB’na iletmiş olduğu 11.01.2012 tarihli yazının bir örneği ve ilgili dokumanlar üyelerimize iletilmiştir.

1.5. KURU MEYVE STANDARLARI

Bilindiği üzere, kuru kayısı, kuru incir, çekirdeksiz kuru üzüm gibi dünya dış ticaretinde ülkemizin söz sahibi olduğu kuru meyvelerin BM/AEK standartlarının oluşturulması/revize edilmesi amacıyla düzenlenen uluslararası toplantılara ülkemiz adına Ekonomi Bakanlığıa tarafından katılım sağlanmaktadır.

BM/AEK’nin kuru ve kurutulmuş ürünlere (kuru kayısı, kuru incir, kabuklu ceviz ve çekirdekli/çekirdeksiz kuru üzüm) yönelik metinler Birliğimiz teknik personeli ihracatçı firmalarımızın uzman personelleri, izmir Ticaret Borsası ve Ekonomi Bakanlığı Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü yetkililerinin katılımıyla düzenlenen çeşitli toplantılarda gözden geçirilmiş, metinlere ilişkin görüş ve önerilemiz Ekonomi Bakanlığı’na iletilmiştir.

Ülkemizde yetiştirilen ve dünyada söz sahibi olduğumuz 3 ana ihraç ürünümüzde, üreticilerin tüccar ve paketlemeci firmalara hammadde olarak teslim edecekleri ürünlerde aranacak kriterlerin (pestisit kalıntısı, kayısıda kükürt oranı, seçme-boylama özellikleri, ambalaj, vb.) alıcı ülke kriterleri de dikkate alınarak ilgili Bakanlıklar (GTHB; Ekonomi Bakanlığı), TSE ve özel sector temsilcilerinin bir araya gelmesiyle belirlenerek uygulamaya konulması, söz konusu ürünlerin ticaretinin sağlıklı bir sisteme sokulması ve ihracattaki risklerin azaltılması açısından önem arz etmektedir. Bu çerçevede hammadde standard oluşturulması amacıyla ilgili Bakanlıklar nezdinde girşimlerimiz devam etmektedir.

1.6. TICARI KALITE DENETIMI TEBLIĞ’I (ÜRÜN GÜVENLIĞI VE DENETIMI:2013/21)

01.02.2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olan bazı Tarım Ürünlerinin Đhracatında ve Đthalatında Ticari Kalite Denetimi Tebliğ’i (Ürün Güvenliği ve Denetimi:2013/21) 30.12.2012 tarih, 28513 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kuru meyveler de bu Tebliğ kapsamında Tareks denetimine tabi tutulmaktadırlar. Söz konusu Tebliğler ile Tebliğ

13 kapsamındaki standart değişiklikleri üyelerimize duyurulmuş olup, bu sistem çerçevesinde yaşanan sıkıntıların aşılması için çalışmalar yapılmaktadır.

1.7. TÜRKĐYE 2023 ĐHRACAT STRATEJĐSĐ VE AR-GE/INOVASYON ÇALIŞMALARI

Türkiye Đhracatçılar Meclisince, ülkemiz ihracatının 2023 yılında 500 milyar ABD Doları tutarındaki büyük hedefe ulaşması için “Türkiye’nin 2023 Đhracat Stratejisinin Uygulamaya Aktarılması ve Performans Yönetimi” projesi başlatılmıştır. 2009 yılında başlayan proje kapsamında çalıştaylar düzenlenmiş, bu çalıştaylar sonucunda ve toplamda 200 üst düzey katılımcının katkılarıyla “Türkiye’nin 2023 Đhracat Haritası ve Performans Programı” ortaya çıkarılmıştır. Bu çalışmaların devamında ise faaliyet alanları ortak sektörler belirlenerek 24 sektörümüz için ayrı ayrı “Strateji Haritası ve Performans Programı” ortaya çıkmıştır.

2023 Yılı için sektörümüzün dış ticaret hedefi 3 milyar dolardır. Buna paralel olarak aynı yıl 12 milyar dolara ulaşacağı öngörülen dünya kuru ve kabuklu meyveler dış ticaret hacmindeki payımızın fındık hariç %25'e ulaşması öngörülmektedir. Dış pazarlarda Türk Kuru Meyve sektörü olarak kapsamlı tanıtım çalışmaları yapılması, ürünlerimizin üretim miktarının ve kalitesinin arttırılması, aynı zamanda iyi tarım ve organik üretim tekniklerinin geliştirilmesi, markalaşmaya daha fazla önem verilmesi ile birlikte sektörümüz 2023 yılı için öngörülen ihracat rakamına rahatlıkla ulaşabilecektir.

Bu hedefe ulaşmak için, dünya tüketicilerinin tercih ettiği ürünleri, gıda kodeksine uygun şekilde üretmek, ana ihraç kalemlerimizin yanı sıra, ülkemiz coğrafyasının ve ekolojisinin elverdiği ürünlerin (örneğin, ceviz, badem, erik kurusu, çam fıstığı ve Antep fıstığı) üretimini yükselen global talebe uygun şekilde artırmak, ülkemiz üretiminin yetersiz kaldığı durumlarda ihtiyaç duyulan ürünleri dahilde işleme rejimi kapsamında ithal ederek işledikten sonra talebe göre kendi ürünlerimizle karışık halde dış piyasalara sunmak ve hepsinde de önemlisi Türk Kuru Meyveleri imajını dünya piyasalarına yerleştirmek gerekmektedir.

Diğer yandan, gıda ve tarım sektörünün gelişimine katkı sağlamak ve ihracatımızı arttırmak, sektörün rekabetçiliğini artıracak çözümler bulmak, yeni teknoloji ve üretim metotları geliştirmek, gıda ve ilgili alanlarla bağlantılı olan ihracatçı firmalar, araştırma enstitüleri, üniversiteler ve diğer firmalar için bir buluşma platformu oluşturmak ve 2023 yılı için öngörülen 55 milyar dolarlık gıda ihracatı hedefine ulaşmak amaçlarına yönelik olarak Türkiye Đhracatçılar Meclisi’nin “II. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı” etkinliği 03-04 Haziran 2013 tarihlerinde iki gün süresince Đzmir’de Swissotel Grand Efes’te yapılacaktır.

Kuru meyve sektörümüz de bu etkinliğe destek vermektedir. Ar-Ge Proje Pazarı ile tüm ülkemizde gıda ile ilgili olarak çalışan ihracatçı/sanayici firmaların Ar‐Ge yatırımlarına öncelik vermelerinin sağlanması ve elde edilecek bilgilerin yeni ürün, hizmet veya üretim süreçlerinde kullanılarak rekabet güçlerinin artmasına yardımcı olunması hedeflenmektedir.

Geçtiğimiz yıl 29 Mayıs 2012 tarihinde ilki düzenlenen “Gıda Ar-Ge Proje Pazarı” etkinliğinde 17 farklı kategoriden 116 proje sergilenmiş, proje sahipleri ile sanayiciler bir araya gelme fırsatı bulmuş ve etkinlik alanımızı 1000’e yakın katılımcı ziyaret etmiştir. Ekonomi Bakanımız Sn. M.

Zafer ÇAĞLAYAN’ın ve konuk konuşmacı olarak Ali ÜLKER’in onurlandırdığı etkinliğimiz başta Ekonomi Bakanımız ve Türkiye Đhracatçılar Meclisi Başkanımız olmak üzere tüm katılımcılar nezdinde takdir ve beğeni toplamış, katılımcılar açısından oldukça verimli bir platform olmuştur.

Đlk yılında büyük bir ilgi ve beğeni toplayan etkinliğimiz 2013 yılında uluslararası bir boyut kazanmış olup, bu çerçevede Ege Üniversitesi ve Hollanda’nın tarım ve gıda ile ilgili

14 araştırmalarda önde gelen üniversitelerinden Wageningen Üniversitesi ile bilimsel ortaklık kurulmuştur. TÜBĐTAK’ın da desteklediği etkinliğimizde geniş bir sanayi-üniversite ağı yaratılarak proje sahipleri ve sanayicilerin bir araya gelmesi sağlanacaktır. Etkinliğimizin TĐM Başkanımız Sn. Mehmet BÜYÜKEKŞĐ’nin ev sahipliğinde, ödül törenini Ekonomi Bakanımız Sn. Zafer ÇAĞLAYAN ve programlarında önemli bir değişiklik olmadığı takdirde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sn. Mehdi EKER onurlandırması ile gerçekleştirilecektir.

Kuru meyve sektörümüzün gelişimi için başta Ege Üniversitesi olmak üzere üniversiteler ile yakın işbirliği içinde çalışılmakta, ürün kalitesinin arttırılması, mevcut sorunların çözüme kavuşturulması ve yaşanması muhtemel sorunların önüne geçilmesi amacıyla ortak projeler yürütülmektedir.

1.8. VIP ALIM HEYETI ORGANIZASYONLARI

Türkiye Đhracatçılar Meclisi koordinasyonu ve Birliğimiz organizasyonunda Malezya, Hong Kong, Güney Kore, ABD’de yerleşik önemli alıcı firmalar ile kura yöntemi ile belirlenen Birliğimiz üyeleri ikili iş görüşmeleri gerçekleştirmiştir. Gelen konuklara, programlarının yoğunluğu nedeniyle kendileri ile görüşme imkanı bulamayan firmalarımızın da iletişim bilgilerini içeren cd’ler ve kuru meyve sektörümüz hakkında bilgi verilmiştir.

1.9. SEKTÖR TOPLANTILARI

Bilindiği üzere Kuru Meyve Sektör Kurulu Sekreteryası Birliğimizce yürütülmektedir.

Birliğimiz, Đstanbul ve Güneydoğu Anadolu Đhracatçı Birliklerinin katılımıyla Sektor Kurulu Toplantıları düzenlenmiş, Birliğimizce yapılan işlem ve gelişmeler ve üyelerimize yönelik duyurular konusunda Đstanbul ve Güneydoğu Anadolu Đhracatçı Birlikleri’ne de görüşleri sorulmuş, gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır.

Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer ÇAĞLAYAN Başkanlığında yapilan 2012 yılı Đhracatı Değerlendirme Toplantısını müteakiben gerçekleştiren Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısında, ihracatta karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerinin ele alınacağı sektörel bazlı değerlendirme toplantıları yapılması kararlaştırılmıştır. Bu çerçevede, 12 Şubat 2013 Salı günü Ekonomi Bakan Yardımıcımız Sn. Mustafa Sever’in başkanlığında Ankara’da bir değerlendirme toplantısı düzenlenmiş, söz konusu toplantıya Birliğimizi temsilen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Menaşe Gabay ve Uzman Ece Tırkaz katılım sağlamışlardır. Toplantıda Avrupa Birliği’ne Đhraç Edilen Kuru Đncirlerde Yaşanan Aflatoksin Sorunu, Tarımsal Üretimde Yaşanan Pestisit Kalıntısı Sorunu ve Organik Mücadele Yöntemlerinin Kullanımına Yönelik Desteklerin Artırılarak Sürdürülmesi Konusu, Hammadde halindeki kuru kayısı, Kuru Đncir, Çekirdeksiz Kuru Üzüm gibi ürünler için hammadde standartlarının belirlenmesi, Rekolte Tahminlerine Esas Üretim Sahalarına Đlişkin Veri Eksikliği ve Çekirdeksiz Kuru Üzüm Đhracatında Yaşanan Maya ve Küf Sorunu dile getirilmiştir.

1.10. SOSYAL ETKĐNLĐKLERĐMĐZ

Başarılı ihracatçı-imalatçı firmalarımızı onurlandırmak ve Genel Sekreterliğimiz çatısı altındaki Birliklerimiz üyeleri arasındaki kaynaşmayı sağlamak amacıyla her yıl geleneksel olarak yapılan 2012 yılı Ege Đhracatçı Birlikleri Başarılı Đhracatçılar Ödül Töreni 27 Şubat 2013 Perşembe akşamı gerçekleştirilmiştir.

Diğer yandan, her kuru meyve ihraç sezonu başında yapılması geleneksel hale gelen ve sezon başlangıcını ihracatçı firmalarımız, sektörümüzde faaliyet gösteren kamu/özel kurum ve

15 kuruluşların temsilcileri ile kutlamak amacıyla 7 Eylül 2011 tarihinde, Swissotel Grand Efes’te Kuru Meyve Yeni Sezona Birlikte Merhaba Kokteyli düzenlenmiştir.

Kokteylimizde, kuru meyve sektörüne büyük emeği geçen Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Uygun Aksoy ve Prof. Dr. Ahmet Altındişli’ye şükranlarımızı ve teşekkürlerimizi sunmak üzere birer plaket takdim edilmiştir.

1.11. BĐRLĐĞĐMĐZ ÜYE DURUMU

31 Aralık 2012 tarihi itibariyle Birliğimiz üye sayısı 400 olmuştur.

1.12. ULUSLARARASI TOPLANTILAR, FUARLAR VE TANITIM FAALĐYETLERĐ

Birliğimiz, Avrupa’da faaliyet gösteren IFOAM, FRUCOM ve INC’nin üyesi olup, bu kurumlarda yakın bir işbirliği halindedir. International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM), Fransa’daki Ulusal Kuru Meyveler Sendikası, Đngiltere’deki Ulusal Kuru Meyve Ticaret Birliği (NDFTA), Đspanya’daki Uluslararası Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi (INC), Brüksel’deki Avrupa Kuru Meyve, Kabuklu Yemişler, Konserveler ve Benzeri Ürünler Ticaret Federasyonu (FRUCOM), Almanya’daki Hamburg Ticaret Borsası ile temas halinde olan Birliğimiz, en önemli pazarımız olan Avrupa Birliği’ndeki ve diğer ülkelerdeki gelişmeleri yakından takip etmekte, bu kurumların organize ettiği etknliklere katılım sağlamakta ve sekörümüzün çıkarları doğrultusunda girişimlerde bulunmaktadır.

1.12.1. FRUCOM

Birliğimizin, Avrupa Birliği ülkelerindeki ithalatçı birliklerinin oluşturduğu FRUCOM’a üyeliği 2004 yılından beri devam etmektedir. Avrupa Birliği mevzuatındaki değişiklikleri ve Avrupa Birliği’ne yapılan ihracatımızı etkileyebilecek her türlü gelişmeyi Birliğimize bildiren FRUCOM ile kurmuş olduğumuz yakın işbirliği sayesinde, Avrupa Birliği makamlarınca verilen kararlar yakından izlenmekte, ülkemiz tezleri FRUCOM aracılığıyla AB makamlarına ve Avrupalı alıcılara iletilmektedir.

Ayrıca, FRUCOM’un düzenli olarak Birliğimize ilettiği Hızlı Alarm Bildirimleri ve AB mevzuatındaki değişiklikler üyelerimize duyurulmaktadır.

1.12.2. INC-ULUSLARARASI KABUKLU VE KURU MEYVELER KONSEYĐ

INC, 1983 yılında kurulmuş olup, kuru ve kabuklu meyvelerin ticareti, üretimi, dağıtımı ve tüketimi ile ilgilenen ithalatçı, ihracatçı, komisyoncu, üretici vb. gibi yaklaşık 50 ülkeden üyesi bulunmaktadır. Kabuklu ve kuru meyvelerin sağlık üzerine etkileri, besin değerleri, istatistikler, standartlar ve yönetmelikler konusunda uluslararası bir kaynak olan INC üyeliğimiz 2012 yılında da devam etmiştir. INC’ye kuru meyve üretim ve ihracat istatistikleri konusunda veri sağlanmakta, INC üyeliğimiz sayesinde, dünya kuru meyve sektöründe yaşanan gelişmeler yakından takip edilmekte, konu ve sorunlar hakkında ülkemiz tezleri uluslararası platformlarda dile getirilmektedir.

16 31. Dünya Kabuklu ve Kuru Meyveler Kongresi 18-20 Mayıs 2012 tarihlerinde Singapur’da düzenlenmiştir. Kongreye 53 ülkeden 934 kişi görüş alışverişinde bulunmak, tiacri bağlantılar kurmak, yeni girişim ve fikirler keşfetmek amacıyla katılım sağlamıştır. Kongre’ye Birliğimiz adına Yönetim Kurulu Başkanımız ve INC Yönetim Kurulu Üyesi Osman Öz, Yönetim Kurulu üyelerimiz ve Genel Sekreterliğimiz temsilcileri katılım sağlamıştır.

Kongre’nin kuru meyveler oturumunda Yönetim Kurulu Başkanımız Osman Öz kuru üzüm, kuru

Kongre’nin kuru meyveler oturumunda Yönetim Kurulu Başkanımız Osman Öz kuru üzüm, kuru

Benzer Belgeler