• Sonuç bulunamadı

Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı

2. KOSGEB’İN TARİHSEL GELİŞİMİ VE KOSGEB DESTEKLERİ

2.2. KOSGEB Destekleri

2.2.8. Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı

Destek programı ile Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri ülke içerisinde geliĢtirilen orta üst teknolojik ürünlerin küresel piyasalarda yer edinebilmesi ve ihracatın yapılabilmesi için uluslararası kuluçka merkezi kurulması ve KOBĠ‟lerin bu programlara katılmasının desteklenmesi amaçlanmaktadır. Yerli teknolojileri yoğun olarak kullanan

baĢlangıç iĢletmelerin, geliĢmiĢ küresel giriĢimcilik eko-sistemlerine dahil edilmesini teĢvik etmeyi hedefleyen bir programdır. Bu program Uluslararası Kuluçka Merkezi Kurma Programı ve Uluslararası Hızlandırıcı Programı olmak üzere iki alt programdan oluĢmaktadır.

2.2.8.1. Uluslararası Kuluçka Merkezi Kurma Programı

Uluslararası Kuluçka Merkezi Kurma Programı kapsamında, uluslararası kuluçka merkezinin iĢletilmesi için yurtdıĢında kurulacak iĢletici kuruluĢ tarafından yapılan kuruluĢ ve donanım ile operasyonel giderlere istinaden yurtiçinde kurulacak olan iĢletici kuruluĢa destek verilmektedir.

Kuruluş ve donanım desteği; kuruluĢ giderleri (yurtdıĢı iĢletici kuruluĢ yetkilisi

veya personeline ait Ģehirlerarası/ülkelerarası ulaĢım, konaklama, ilgili ülkede Ģirket kuruluĢu için yapılacak zorunlu giderler vb.), bina tadilatı, altyapı, ofis donanımı ve yazılım giderlerini kapsamaktadır.

Operasyonel giderler desteği; kuluçka merkezi kirası, iĢletim giderleri,

yurtdıĢındaki iĢletici kuruluĢ personeline ödenen net ücretleri ve bu personele ait kuluçka merkezinin faaliyetlerine iliĢkin Ģehirlerarası/ülkelerarası ulaĢım giderleri, tanıtım faaliyetleri, eğitim, danıĢmanlık, mentörlük, iĢ yönetimi, hukuk, fikri ve sınai mülkiyet hakları ve yeminli mali müĢavirlik hizmetleri giderlerini kapsamaktadır. Destek üst limiti, program süresi ve destek oranları Tablo 7‟de gösterilmektedir.

Tablo 7. Uluslararası Kuluçka Merkezi Kurma Programı Destek Oranı, Süresi ve Üst Limitleri

Program Süresi 5 Yıl

Destek Üst Limiti KuruluĢ ve Donanım Desteği kapsamında 100.000 ABD Doları Operasyonel Giderler Desteği kapsamında 3.750.000 ABD Doları

Destek Oranı 1. ve 2. yıl %80, 3., 4. ve 5. yıl %60 Kaynak: http://www.kosgeb.gov.tr

Ġlgili programa üniversiteler, üniversitelerin iĢtirakleri ve teknoloji geliĢtirme bölgesi yönetici Ģirketleri tek baĢına ya da konsorsiyum olarak baĢvuru yapabilmektedir. Yararlanmak isteyen baĢvuru sahipleri baĢvuru formunu ve eklerini ilgili BaĢkanlık

birimine sunarlar. Ġlgili birimce ön değerlendirmeye tabi tutulan baĢvurular uygun bulunması halinde değerlendirilmek üzere Kurul‟a sunulur. Kurul tarafından baĢvurusu kabul edilen proje sahibinin kararın bildirildiği tarihten itibaren 60 (altmıĢ) gün içinde yurtiçi iĢletici kuruluĢu kurarak ilgili Uygulama Birimine Taahhütname vermesi gerekmektedir. Taahhütnamenin evrak kaydına alındığı tarihten itibaren 90 (doksan) gün içinde yurtiçi iĢletici kuruluĢ tarafından yurtdıĢı iĢletici kuruluĢun kurulması gerekmektedir.

Kurul, KOSGEB‟den 3 (üç) üye ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Ġhracatçılar Meclisi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik AraĢtırma Kurumu‟nun bildirdiği üyelerden belirlenecek 4 (dört) üye olmak üzere toplam 7 (yedi) üyeden oluĢmaktadır. Kurul üyelerinin, asgari fakülte veya dört yıllık eğitim veren yüksekokul mezunu olmaları gerekmektedir.

2.2.8.2. Uluslararası Hızlandırıcı Programı

KOBĠ‟lerin uluslararası pazarlara giriĢini kolaylaĢtırmak amacıyla; teknik, yönetimsel, hukuki ve hedef ülkede satıĢ imkânları sağlayacak profesyonel ağlara eriĢim hizmetleri sunan uluslararası hızlandırıcı programına katılmaları desteklenmektedir. KOSGEB tarafından KOBĠ‟lere bir organizasyon kapsamında ya da bireysel olarak bu uluslararası hızlandırıcı programına katılmalarına destek verilmektedir.

Destek kapsamında programa katılan KOBĠ‟lere hızlandırıcı ofis kirası, eğitim, danıĢmanlık, mentörlük, iĢ yönetimi, hukuk, fikri ve sınai mülkiyet hakları, ulaĢım, konaklama, yeminli mali müĢavirlik hizmetleri (KOSGEB tarafından ödemeye esas belgelerin yeminli mali müĢavir tarafından hazırlanması/incelenmesi talep edildiği durumlarda), organizasyonla ilgili genel giderleri kapsamında destek sağlanmaktadır. Destek üst limiti, program süresi ve destek oranları Tablo 8‟de gösterilmektedir.

Tablo 8. Uluslararası Hızlandırıcı Programı Destek Oranı, Süresi ve Üst Limitleri

Program Süresi 3 Yıl

Destek Üst Limiti 60.000 ABD Doları

Destek Oranı %80

Kaynak: http://www.kosgeb.gov.tr

2.2.8.2.1. Organizasyonel Uluslararası Hızlandırıcı Programı

Organizasyonel Uluslararası Hızlandırıcı Programı kapsamında, iĢletmelerin KOSGEB birimleri, üniversiteler, teknoloji geliĢtirme bölgesi yönetici Ģirketleri, teknoloji transfer ofisleri ve özel kuluçka merkezleri/hızlandırıcılar tarafından münferiden veya birlikte düzenlenecek uluslararası hızlandırıcı programlarına katılmalarına destek verilmektedir.

GerçekleĢtirilecek organizasyonların; iĢletmelerin, hızlandırıcıların ortak çalıĢma alanlarında yer alması, mentörlük hizmeti alması, gidilecek ülkedeki risk sermayedarları ile görüĢmesi ve iĢ melekleri ile görüĢmeler ve uluslararasılaĢmasını kolaylaĢtıracak diğer profesyonel ağlara eriĢim hizmetlerinden en az birini içermesi gerekmektedir. Programın düzenlenebilmesi için baĢvuru esnasında KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı en az 5 (beĢ), en fazla 10 (on) iĢletmenin yer alması gerekmektedir

2.2.8.2.2. Bireysel Olarak Katılım Sağlanacak Uluslararası Hızlandırıcı Programı Program kapsamında Ar-Ge ve/veya inovasyon projesi kamu kaynakları ile desteklenerek baĢarı ile tamamlanmıĢ iĢletmelerin bireysel olarak uluslararası hızlandırıcı programlarına katılmalarına destek verilmektedir.

ĠĢletmeye destek ödemesi yapılabilmesi için tüm hizmetleri baĢvuruda belirttiği uluslararası hızlandırıcıdan/hızlandırıcılardan alması gerekir. Bireysel olarak katılım sağlanacak Uluslararası Hızlandırıcı Programında iĢletmelerin, hızlandırıcılarda yer kiralaması esas olmakla birlikte; mentörlük hizmeti, risk sermayedarları ve iĢ melekleri ile görüĢmeler, eğitim hizmeti, danıĢmanlık hizmeti, uluslararasılaĢmayı kolaylaĢtıracak diğer profesyonel ağlara eriĢimi faaliyetlerinden en az ikisini de içermelidir.

Programdan yararlanmak isteyen iĢletmelerin, Uluslararası Hızlandırıcı Programı BaĢvuru Formu ile Uygulama Birimine baĢvuru yapması gerekmektedir. BaĢvurusu uygun bulunan iĢletmeler Taahhütname vererek destekten faydalanabilmektedir.