• Sonuç bulunamadı

2. KOSGEB’İN TARİHSEL GELİŞİMİ VE KOSGEB DESTEKLERİ

2.2. KOSGEB Destekleri

2.2.1. Girişimcilik Destek Programı

GiriĢimciliğin geliĢtirilmesi, yeni giriĢimcilerin ortaya çıkarılması ve katma değeri yüksek, finansal anlamda güçlü iĢletmeler kurmak amacıyla oluĢturulmuĢ olan GiriĢimcilik Destek Programı; Uygulamalı GiriĢimcilik Eğitimi, Yeni GiriĢimci Desteği, ĠĢ GeliĢtirme Merkezi (ĠġGEM) Desteği ve ĠĢ Planı Ödülünden oluĢmaktadır (GiriĢimcilik Destek Programı Uygulama Esasları 2017;1-3).

GiriĢimcilik Destek Programı‟ndan Türkiye genelinde Aralık 2016 tarihi itibariyle toplam 15.540 (on beĢ bin beĢ yüz kırk) iĢletme faydalanmıĢ olup KOSGEB tarafından toplam 240.655.517 (iki yüz kırk milyon altı yüz elli beĢ bin beĢ on yedi) TL ödenmiĢtir. Ġllerde düzenlenen Uygulamalı GiriĢimcilik Eğitimlerine Aralık 2016 tarihi itibariyle 5.078 (beĢ bin yetmiĢ sekiz) eğitim düzenlenmiĢ olup eğitimlere 159.938 (yüz elli dokuz bin dokuz yüz otuz sekiz) kiĢi katılmıĢtır (KOSGEB Ġl Özet Bilgileri, 2016). GiriĢimcilik Destek Programını oluĢturan destek türlerine aĢağıda kısaca yer verilmiĢtir. 2.2.1.1 Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi

GiriĢimcilik Destek Programı‟nın birinci unsuru olan Uygulamalı GiriĢimcilik Eğitimi, giriĢimcilerin iĢ kurma ve kurulan iĢletmenin devamlılığını sağlama konularında yetkinlik kazanabilmeleri, bu süreçte giriĢimci olarak piyasa koĢulları içerisinde kendi sorumluluklarının farkına varmaları ve kendi geliĢtirdikleri iĢ fikirlerine yönelik iĢ planı hazırlayabilecek bilgi ve deneyim kazanmaları amacıyla tasarlanmıĢtır.

Eğitimler; KOSGEB birimleri tarafından düzenlenen, ulusal veya uluslararası projeler kapsamında KOSGEB tarafından yürütülen, kurum/kuruluĢlar tarafından düzenlenen ve KOSGEB tarafından onaylanan, yükseköğretim veya ortaöğretim kurumları tarafından örgün eğitim kapsamında verilen ve KOSGEB tarafından onaylanan Uygulamalı GiriĢimcilik Eğitimleri Ģeklindedir.

Eğitime kendi iĢini kurmak isteyen tüm gerçek kiĢiler katılabilmektedir. Eğitimler en az 32 (otuz iki) ders saatini içeren sınıf içi ders ve atölye çalıĢmalarını

içermektedir. Eğitim ana modüllerine %80 (seksen) oranında devam eden katılımcılar Uygulamalı GiriĢimcilik Eğitimi Katılım Belgesi almaya hak kazanmaktadır.

2.2.1.2. Yeni Girişimci Desteği

Yeni GiriĢimci Desteğinden, Uygulamalı GiriĢimcilik Eğitimini tamamlayanlar ile ĠĢ GeliĢtirme Merkezi‟nde (ĠġGEM) yer alacak iĢletmeler yararlanabilmektedir. GiriĢimcilerin kuracakları iĢletmeler, Türk Ticaret Kanunu‟nda tanımlı gerçek veya tüzel kiĢi statüsünde olması gerekmektedir.

ĠĢletmesini kurmuĢ, Uygulamalı GiriĢimcilik Eğitimini tamamlamıĢ, baĢvuru tarihi itibariyle son 1 (bir) yıl içerisinde aynı faaliyet konusunda Ģahıs iĢletmesi bulunmayan, Türk Ticaret Kanunu‟nda tanımlı gerçek veya tüzel kiĢi statüsünde olan, baĢka bir iĢletme/kurum/kuruluĢta SGK hükümlerine tabi olarak çalıĢmayan ve www.kosgeb.gov.tr adresinde yer alan “GiriĢimcilik Destek Programı Uygulama Esasları” içerisinde yer alan diğer Ģartları tamamlamıĢ olan iĢletmeler destek baĢvurusunda bulunmaları halinde, baĢvuruları KOSGEB Müdürlükleri‟nce oluĢturulan kurul ile değerlendirilmektedir. Kurul tarafından incelenen baĢvurunun desteklemeye uygun bulunması halinde geri ödemeli ve geri ödemesiz desteklerden faydalanma imkânı doğmaktadır. Destekler 1. ve 2. bölgelerde %60, 3., 4., 5. ve 6. bölgelerde %70 olarak uygulanmaktadır. Tüm bölgelerde bu oranlara kadın giriĢimci, gazi, birinci derecede Ģehit yakını veya engelli giriĢimci için %20 ilave edilmektedir. Bu destekler kısaca Ģu Ģekildedir:

İşletme Kuruluş Desteği: ĠĢletmenin kuruluĢ aĢamasında yapmıĢ olduğu

harcamalara yönelik olan bu desteğe baĢvurulması halinde hiçbir belge aranmaksızın geri ödemesiz olarak 2000 (ikibin) TL destek sağlanmaktadır.

Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Yazılım ve Ofis Donanım Desteği:

ĠĢletmenin kuruluĢ tarihinden itibaren 24 (yirmi dört) ay içerisinde satın alınacak makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanımları için üst limiti 18.000 (on sekiz bin) TL olan geri ödemesiz destek sağlanmaktadır. Kurul kararı ile destek üst limiti %50

arttırılabilmektedir ancak bunun için iĢletme giderleri desteğinin üst limitinden, arttırılan miktar kadar düĢürülmesi gerekmektedir.

İşletme Giderleri Desteği: ĠĢletmenin kuruluĢ tarihinden itibaren 24 (yirmi dört)

ay içerisinde gerçekleĢen personel ücretleri ve iĢyeri kirası için geri ödemesiz olarak üst limiti her ay için 5.000 (beĢ bin) TL olmak üzere toplam üst limiti 30.000 (otuz bin) TL destek sağlanmaktadır. Kurul kararı ile destek üst limiti %50 arttırılabilmektedir ancak bunun için kuruluĢ dönemi makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanım desteğinin üst limitinden, arttırılan miktar kadar düĢürülmesi gerekmektedir.

Sabit Yatırım Desteği: Geri ödemeli olarak verilen bu destek iĢletmenin kuruluĢ

tarihinden itibaren 24 (yirmi dört) ay içinde satın alınacak makine, teçhizat ve yazılım için üst limiti 100.000 (yüz bin) TL olacak Ģekilde verilmektedir.

2.2.1.3. İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Desteği

ĠĢletme Fidanlığı veya ĠĢletme Kuluçkası olarak isimlendirilen ĠĢ GeliĢtirme Merkezilerinde yer alan iĢletmeler; iĢletme geliĢtirme koçluğu, destek ağlarına ulaĢım, finans kaynaklarına eriĢim imkânı, uygun koĢullarda iĢ yeri mekânı, ortak ofis ekipmanı, ofis hizmetleri gibi hizmetlerden yararlanmaktadır. ĠġGEM‟ler sayesinde yeni kurulan iĢletmeler piyasa Ģartlarına dayanarak büyümelerini gerçekleĢtirebilme imkânı bulabilmektedirler. Destekler 1 ve 2. bölgelerde %60, 3, 4, 5 ve 6. bölgelerde %70 olarak uygulanmaktadır.

İŞGEM Adı Kullanım Hakkı: “ĠġGEM” adının marka kullanım hakkı

KOSGEB‟e ait olmasından dolayı, gerekli Ģartları sağlayan kurucu ve iĢletici kuruluĢ KOSGEB ile yapılan sözleĢme ile ĠġGEM adını kullanma yetkisi alabilmektedir.

İŞGEM Kuruluş Desteği: ĠġGEM kuruluĢunda bina tadilatı için 500.000 (beĢ

yüz bin) TL, ofisler ve ortak kullanım alanları için gerekli olan mobilyalar ve donanım alımı için toplam 100.000 (yüz bin) TL, Personel net ücreti en fazla 3(üç) personel için,

toplam 50.000(elli bin) TL olmak üzere geri ödemesiz toplam 650.000 (altı yüz elli bin) TL destek sağlanmaktadır.

İŞGEM İşletme Desteği: KuruluĢ dönemini tamamlayan iĢletmeler bu destekten

faydalanabilmektedir. Destek kapsamında; En fazla 5 (beĢ) personel için toplam 100.000 (yüz bin) TL, ĠġGEM‟de faaliyet gösteren iĢletmelere yönelik toplu eğitim/danıĢmanlık faaliyetleri için 50.000 (elli bin) TL, ĠġGEM binası küçük tadilat iĢleri için 20.000 (yirmi bin) TL, ĠġGEM tanıtım ve organizasyon giderleri ile iĢbirliği ağlarına eriĢim giderleri için 30.000 (otuz bin) TL olmak üzere 200.000 (iki yüz bin) TL geri ödemesiz destek sağlanmaktadır.

2.2.1.4. İş Planı Ödülü

Yükseköğretim kurumu tarafından örgün öğretim kapsamında verilen giriĢimcilik dersi alan öğrenciler arasında ĠĢ Planı Ödülü YarıĢması düzenlenebilmekte ve yarıĢmada dereceye girenlere ödül verilmesini kapsamaktadır. ĠĢ Planı Ödülü YarıĢması‟nda ilk üçe girmiĢ öğrencilerden; birinciye 15.000 (on beĢ bin) TL, ikinciye 10.000 (on bin) TL ve üçüncüye 5.000 (beĢ bin) TL verilmektedir.

Bu ödüllerden yararlanmak isteyen öğrencilerin jüri karar tarihi itibariyle en fazla 24 (yirmi dört) ay içerisinde iĢ planında belirttikleri faaliyet konusunda, iĢletmesini kurmuĢ olması Ģartı aranmaktadır.