• Sonuç bulunamadı

Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı

2. KOSGEB’İN TARİHSEL GELİŞİMİ VE KOSGEB DESTEKLERİ

2.2. KOSGEB Destekleri

2.2.6. Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı

Bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluĢlara sahip küçük ve orta ölçekli iĢletmeler ile giriĢimcilerin geliĢtirilmesi amacıyla Ar-Ge, Ġnovasyon destek programı geliĢtirilmiĢtir. Bu destek kapsamında yeni ürün, yeni süreç, bilgi ve/veya hizmet üretilmesi konularında yürütülen projelerin KOSGEB tarafından desteklenmesi amaçlanmaktadır.

Endüstriyel Uygulama Programında ise; yeni bir ürün/hizmetin; üretilmesi, kalitesinin artırılması, maliyet düĢürücü nitelikte yeni tekniklerin uygulamaya alınması, ürün veya süreçlerinin pazara uygun biçimde ticarileĢtirilmesi amacıyla hazırlanan projelerin KOSGEB tarafından desteklenmesi amaçlanmaktadır. Ar-Ge, Ġnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı iki alt baĢlığa ayrılmaktadır.

2.2.6.1. Ar-Ge, İnovasyon Programı

Bu Program ile, iĢletmelerin/giriĢimcilerin ar-ge ve inovasyon niteliği taĢıyan projelerine destek sağlanmaktadır. Destek kapsamında KOBĠ‟lerin ve giriĢimcilerin yeni bir ürün/süreç/hizmet üretilmesi, varolan bir ürün/süreç/hizmeti geliĢtirilmesi veya iyileĢtirilmesi amaçlanmıĢtır. Ayrıca mevcut ürünün kalitesi veya standardının yükseltilmesi veya daha uygun maliyetle üretilebilecek nitelikte yeni tekniklerin, yeni üretim teknolojilerinin geliĢtirilmesi vb. konular destek kapsamında yer almaktadır. Ar- Ge ve Ġnovasyon Programından araĢtırma- geliĢtirme ve inovasyon konularında projesi olan iĢletmeler ya da giriĢimciler yararlanabilmektedir.

Programdan yararlanmak isteyen iĢletme ya da giriĢimcinin Ar-Ge ve Ġnovasyon Programı Proje BaĢvurusuna iliĢkin belge ve formları KOSGEB‟in kurumsal sitesi üzerinden elektronik ortamda doldurup çıktısını alarak eki belgelerle birlikte ilgili Uygulama Birimine baĢvuru yapması gerekmektedir. Proje baĢvrusu ilgili birimce ön değerlendirmeye tabi tutulur ve uygun bulunması halinde değerlendirilmek üzere

Kurul‟a sunulur. Kurul tarafından uygun bulunan proje için iĢletmeler 30 (otuz) gün, giriĢimciler ise 60 (altmıĢ) gün içinde Taahhütname verdikleri takdirde programdan faydalanabilmektedir.

Destek programında en çok 24 (yirmi dört) ay proje süresi verilmektedir. Kurul kararı ile proje süresinin 12 (on iki) aya kadar ek süre verilebilmektedir. Ar-Ge ve Ġnovasyon Programı kapsamında sağlanacak desteklerin oranı tüm bölgelerde % 75 (yetmiĢ beĢ) olarak uygulanmakta olup destek üst limitleri Tablo 4‟te gösterilmektedir. Ancak BaĢlangıç Sermayesi Desteğinden giriĢimci bir defaya mahsus desteklenmekte olup, % 100 (yüz) oranında desteklenmektedir. Proje kapsamında alınacak makine ve teçhizatın Yerli Malı Tebliği‟ne uygun olarak alınmıĢ yerli malı belgesi ile tefrik edilmesi durumunda, bu destek oranlarına % 90 (doksan) olarak uygulanmaktadır. Tablo 4. Ar-Ge ve Ġnovasyon Programı Üst Limitleri

Ar-Ge ve İnovasyon Programı Destek Üst Limiti (TL)

İşlik Desteği ĠĢliklerden bedel alınmaz

Kira Desteği 30.000 (Teknopark içi)

24.000 (Teknopark DıĢı) Makine-Teçhizat, Donanım, Hammadde, Yazılım ve Hizmet Alımı

Giderleri Desteği

150.000 Makine-Teçhizat, Donanım, Hammadde, Yazılım ve Hizmet Alımı

Giderleri Desteği (Geri Ödemeli)

300.000

Personel Gideri Desteği 150.000

Başlangıç Sermayesi Desteği 20.000

Proje Geliştirme Desteği

Proje Danışmanlık Desteği 25.000

Eğitim Desteği 10.000

Sınai ve Fikri Mülkiyet Hakları Desteği 20.000

Proje Tanıtım Desteği 5.000

Yurtiçi - yurtdışı Kongre/Konferans/Fuar Ziyareti/Teknolojik İşbirliği Ziyareti Desteği

15.000 Test, Analiz, Belgelendirme Desteği 25.000 Kaynak: http://www.kosgeb.gov.tr

Ar-Ge ve Ġnovasyon ile Endüstriyel Uygulama proje baĢvurularını değerlendirmek ve sonuçlandırmak üzere 6 (altı) kiĢilik bir kurul oluĢturulur. Kurul, biri üniversiteden olmak üzere en az 4 (dört) üyenin katılımı ile toplanır.

2.2.6.2. Endüstriyel Uygulama Destek Programı

Bu Program ile yeni bir ürün/hizmetin ticarileĢtirilmesi amacıyla geliĢtirilmiĢtir. Destek programı ile yeni ürün ve hizmetin üretilmesi, kalitesinin artırılması, maliyet düĢürücü nitelikte yeni tekniklerin uygulamaya alınması, ürün veya süreçlerinin pazara uygun biçimde ticarileĢtirilmesi hedeflenmiĢtir

Endüstriyel Uygulama Programına;

 Ar-Ge ve/veya inovasyon projesi kamu kaynakları ile desteklenerek baĢarıyla tamamlanmıĢ projelerin,

 Doktora çalıĢması neticesinde ortaya çıkan projelerin,

 Patent belgesi ile koruma altına alınmıĢ ve prototip aĢaması tamamlanmıĢ buluĢ ve fikirlerin, sahipleri, kullanım hakkını sözleĢme ile hak sahibinden devralmıĢ iĢletmeler veya Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından devri yapılmıĢ patent sahibi iĢletmeler baĢvurabilir.

Programdan yararlanmak isteyen iĢletme ya da giriĢimcinin söz konusu proje baĢvurusunu www.kosgeb.gov.tr internet sitesinde on-line olarak doldurup çıktısını alarak eki belgelerle birlikte ilgili Uygulama Birimine baĢvuru yapması gerekmektedir.

Proje baĢvurusu ilgili birimce ön değerlendirmeye tabi tutulur ve uygun bulunması halinde değerlendirilmek üzere Kurul‟a sunulur. Kurul tarafından uygun bulunan proje için iĢletmeler 30 (otuz) gün, giriĢimciler ise 60 (altmıĢ) gün içinde Taahhütname verdikleri takdirde programdan faydalanabilmektedir.

Endüstriyel Uygulama Programı kapsamında sağlanacak desteklerin oranı tüm bölgelerde % 75 (yetmiĢ beĢ) olarak uygulanmakta olup destek üst limitleri Tablo 5‟te gösterilmektedir. Proje kapsamında alınacak makine ve teçhizatın Yerli Malı Tebliği‟ne uygun olarak alınmıĢ yerli malı belgesi ile tefrik edilmesi durumunda, bu destek oranlarına % 90 (doksan) olarak uygulanmaktadır.

Tablo 5. Endüstriyel Uygulama Destek Programı Üst Limitleri

Endüstriyel Uygulama Programı Destek Üst Limiti (TL)

Kira Desteği 18.000

Makine-Teçhizat, Donanım, Sarf Malzemesi, Yazılım ve Tasarım

Giderleri Desteği 150.000

Makine-Teçhizat, Donanım, Sarf Malzemesi, Yazılım ve Tasarım Gid. Desteği (Geri Ödemeli)

500.000

Personel Gideri Desteği 150.000

Kaynak: http://www.kosgeb.gov.tr

Destek programında en çok 18 (on sekiz) ay proje süresi verilmektedir. Kurul kararı ile proje süresinin 12 (on iki) aya kadar ek süre verilebilmektedir. Projeleri değerlendirmek üzere oluĢturulacak Kurul oluĢumu ve çalıĢma esasları ait bilgiler Ar- Ge, Ġnovasyon Programı baĢlığı altından verilmektedir.

2.2.7. Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama (TEKNOPAZAR) Destek Programı