• Sonuç bulunamadı

ÇALIŞAN TOPLAM

III. Yarı Yıl Seçmeli Dersleri

5. Ulusal ve Bölgesel Stratejiler

5.1 Ulusal Stratejiler

5.1.6 Ulusal Lojistik

Taşımacılıkta ve lojistikte bilgi sistemlerinin kullanımı yaygınlaştırılacaktır.

Lojistiğin alt hizmetleri olan taşımacılık, dağıtım ve depolama konusunda yazılım kullanımı ve raporlama teşvik edilecektir.

Performans kriterleri belirlenecek ve ölçümleme yapılacaktır. Lojistik ile ilgili ulusal performans kriterleri belirlenecek ve ölçülecektir.

Taşımacılık ve lojistik sektörü için ara eleman yetiştirilecektir. Taşımacılık, depolama ve lojistik sektöründe müdür altı, elman üstü, ara kadrolardaki eksiklik için üniversitelerde lojistik eğitimi başlatılacak ve geliştirilecektir.

Komşu ülkelerle lojistik ilişkiler geliştirilecektir. Komşu ülkelerle olan ticari ilişkilerimizde ortak sevkiyat, lojistik köy veya merkez projelerine kaynak

ayrılacak. UND tarafından planlanan sınırlarda ortak tesis kurmak amaçlı lojistik köy ve lojistik merkezlere zaman ayrılacaktır.

Gümrüklerdeki işlemlerde basitleştirme sağlanacaktır. Gümrük geçişlerinde zaman kaybını ve bürokrasiyi önlemek amacıyla işlemlerde basitleşme ve tek belgeye indirme çalışması yapılacaktır.

Lojistik köylerde ve merkezlerde katma değerli hizmetlerin verilmesi teşvik edilecektir. İnşa edilecek olan lojistik köy ve lojistik merkezlerde sadece

depolama değil, ambalajlama, etiketleme, takım yapma gibi hizmetlerin de yapılması teşvik edilecektir.

Taşımacılık ve lojistik konularında eğitim, yayın ve araştırma projeleri desteklenecektir. Üniversite, meslek yüksek okul ve teknik liselerde verilmekte olan eğitimlerin yaygınlaşması, eğitim materyallerinin hazırlanması, araştırma tez gibi çalışmaların özel sektör tarafından desteklenmesi planlanacaktır.

Yabancı sermayenin lojistik sektörüne girişinin teşvik edilmesi sağlanacaktır. Küresel lojistik şirketlerin Türkiye’de de depo açarak,

forwarderlık yapması teşvik edilecektir. Bu sayede küresel know-how transferi yapılması sağlanacaktır.

Global lojistik ağları ile ortak çalışmalar desteklenecektir. Küresel lojistik ağları ile entegrasyon sağlanması amacıyla ortak toplantılar, fuarlar, kongreler ve ziyaret turları planlanacaktır.

Sektörel verimliliği arttırmak için çalışmalar yapılacaktır. Lojistik hizmetlerin verimliliğinin arttırılması, maliyetlerin düşürülmesi amacıyla bilgilendirme, eğitim toplantıları düzenlenecek, danışmanlık hizmetleri, verilecektir.

Lojistik sektörünün eğitim ihtiyacı belirlenecek ve giderilmesi için aksiyon planları hazırlanacaktır. UND uluslararası Nakliyeciler Derneği, UTİKAD Uluslararası Forwarderlar Derneği, LODER Lojistik Derneği gibi sektörel derneklerle işbirliği yapılacaktır.

Lojistik köyler kurulacak ve yaygınlaştırılacaktır. Bütün Dünya’da

yaygınlaşan ancak henüz ülkemizde devreye girmeyen lojistik köy ve lojistik merkezler yaygınlaştırılacaktır.

Kalkınmada öncelikli bölgelerde lojistik alt yatırımları arttırılacaktır. Doğu Anadolu, Düzce gibi bölgelerde lojistik köy, lojistik merkez, karayolu terminali gibi lojistik yatırımları arttırılacak ve teşvik edilecektir.

Gümrük otomasyon sistemi ile lojistik şirketlerinin bağlantısı

sağlanacaktır. Gümrük müşavirleri tarafından kullanılan BİLGE gümrük otomasyon sistemine lojistik şirketlerin de bağlanması planlanacaktır.

Lojistik hizmetlerle ilgili iş standartları oluşturulacak ve uyum

sağlanacaktır. Lojistik sektöründe çalışan depolama ve taşıma hizmetlerinde görev alan her kadro için iş standartlarının ve iş tanımlarının belirlenmesi çalışması yapılacaktır.

Organize sanayi bölgelerinde küçük lojistik merkezler oluşturulacaktır.

Organize sanayi bölgelerinde yük kabulü, depolama ve sevkiyat birleştirmeleri için Eskişehir OSB’de olduğu gibi lojistik birimler oluşturulacaktır.

KOBİ’lere KOSGEB kanalı ile lojistik destek sağlanacaktır. Lojistiğin bilinmesi ve uygulanması için KOBİ’lere eğitim verecek yol gösterecek KOSGEB bünyesi içinde birimler oluşturulacaktır.

“Serbest Bölge Kanunu” kapsamı içine, lojistik şirketler de dahil edilecektir. Serbest bölgelerde lojistik hizmetlerin de verilmesi amacıyla, serbest bölge içinde lojistik firmaların da yapılandırılması sağlanacaktır.

Lojistik faaliyetlerin Anadolu’ya da yayılması teşvik edilecektir. Anadolu’da bulunan sanayicilerin ve tüccarların lojistik hizmetlerden yararlanması amacıyla, bu bölgelerde lojistik hizmetlerin verilmesi teşvik edilecektir.

Kamu kuruluşlarının lojistik hizmetlerini outsource etmesi sağlanacaktır.

Kendi depolamasını ve taşımasını yapan kamu kuruluşlarının bu hizmetleri lojistik şirketlerden daha kaliteli ve ekonomik sağlaması için çalışmalar yapılacaktır.

Lojistik sektörüne girişin kuralları ağırlaştırılacak ve ölçek alt yapısı gündeme getirilecektir. Ölçek ekonomisi yaratmak, haksız ve kalitesiz

rekabetin önlenmesi amacıyla; kara taşıma kanunumuzda belirtildiği gibi sektöre

girişte belli yetkinlikler ve ekonomik güç aranacaktır. Sektöre giriş zorlaştırılacaktır.

Depo ve dağıtım merkezleri için asgari standartlar oluşturulacaktır. Belli bir kalitesi ve standardı olmayan depolama sektörü ve dağıtım sektörü için standart çalışmaları yapılacaktır.

Kent içi depo kirliliğini ve bundan kaynaklı verimsizlikleri önleyici tedbirler alınacaktır. Kentlerin görünüşünü ve trafiğini olumsuz etkileyen şehir içi

depoların şehir dışında, özellikle lojistik merkezlerde toplanması sağlanacaktır.

Kent planlamaları yapılırken, lojistik odakların kent dışına alınması zorunlu hale getirilecektir. Şehirlerin ulaşım planları yapılırken sadece yolcu

planlaması yapılmayacak, yük taşıması da planlama içine dahil edilecektir.

Lojistik eğitiminde sertifikasyona geçilmesi sağlanacaktır. Akademik kurumların dışında verilen sertifikalı eğitim programlarında bir standart sağlanacak ve kalitesi arttırılacaktır.

Ulusal lojistik planlama için “Lojistik Üst Kurulu” kurulacaktır. Kalkınma planlarımızda yer alan ülkemizde lojistiğin geliştirilmesini planlayacak olan

“Lojistik Üst Kurulu” devreye alınacaktır.

Geri dönüş lojistiği ve yeşil lojistik desteklenecek ve geliştirilecektir.

Çevreyi olumsuz etkileyen geri dönüş lojistiği, atık lojistiği kontrol altına alınacak, lojistiğin çevreye olan olumsuz etkileri ölçülecek ve bu konudaki yatırımlar teşvik edilecektir.

Ambalaj standartları oluşturulacak ve zorunlu hale getirilecektir.

Perakende ürünlerde kullanılan ambalajlar, sevkiyat ve depolama kullanılan paletlere standart getirilecek ve kullanımı zorunlu hale getirilecektir.

Afet lojistiği planlaması yapılacaktır. Afet sırasında çok önemli olan afet malzemelerinin depolanması ve dağıtım hizmetleri için planlama yapılacaktır.