• Sonuç bulunamadı

ÇALIŞAN TOPLAM

III. Yarı Yıl Seçmeli Dersleri

5. Ulusal ve Bölgesel Stratejiler

5.2 Düzce Yerel Stratejiler

Düzce ilimiz için uygulanacak yerel stratejilerin belirlenmesi amacıyla 20 Şubat 2015 tarihinde bir toplantı yapılmıştır. Önce ulusal stratejiler açıklanmış ardından belirlenen yerel stratejiler üzerinde birer birer görüşülerek aşağıda verilen stratejiler ortaya çıkartılmıştır.

5.2.1 Düzce İçin Yerel Genel Stratejiler

Düzce’ye ihtisas lojistik organize sanayi bölgesi yani lojistik merkez kurulmalıdır. Toplantıya katılanlar ilk madde olarak Düzce’de bir depolama merkezi olarak çalışacak lojistik merkez kurulmasını onaylamışlardır.

Lojistik açısından ileride sorun yaratacak olan Düzce Kent Bütünü Çevre Düzeni Nazım Planı, yük taşımacılığı da göz önüne alınarak yeniden hazırlanmalıdır. Şehrin büyümesi durumunda, D100 ve Ereğli yolu üzerindeki küçük depoların yanına daha büyük depoların yapılması zorunlu hale gelecek ve şehir trafiğini olumsuz etkileyecektir. Düzce Kent Bütünü Çevre Düzeni Nazım planının yeniden yapılması, ulaşım mastır planının yük yoğunluğu da göz önüne alınarak hazırlanması istenmiştir.

Şehrin artık bir sanayi kenti haline gelmesi nedeniyle çok merkezli bir yerleşim planlanmalıdır. Düzce kenti Güneydeki OSB’lere ilave olarak inşa edilecek iki yeni OSB ile bir sanayi kenti haline gelecek ve sanayi kuruluşları ile kuşatılacaktır. Yerleşim alanlarının boğulmaması için, yük hareketlerinin ve depolamanın da göz önüne alınarak çok merkezli bir yerleşim planlaması yapılmalıdır.

Kent içinde kalan lojistik birimler şehir dışına transfer edilmelidir.

Geçmişte kurulan ancak şehrin hızlı büyümesi ile şehir içinde kalan hal, TIR garajı, küçük sanayi sitesi gibi birimler, ayrı bağlantı yolları ile E80 ve D100 yollarına, ayrı bir kavşakla ulaşılan bir merkeze taşınmalıdır.

5.2.2 Düzce Yerel Karayolu Taşıması Stratejileri

Karayolu trafiğini rahatlatacak raylı sistem yolcu taşımacılığı projesi yapılmalıdır. İleride oluşacak şekilde; D100 üzerindeki araç trafiğini azaltmak için, bu hatta yolcu taşımacılığının D100 e paralel olarak inşa edilecek bir raylı sisteme bağlanması gerekmektedir.

D 100 ( E 5 ) karayolu alt yapısı iyileştirilmelidir. D100 üzerindeki trafiğin düzenlenmesi için kavşakların, yol alt yapısının, karşıdan karşıya yolcu geçişinin önlenmesi için karayolu alt yapısı ve kalitesi iyileştirilmelidir.

Karayolundaki TIR parkları şehir dışına alınmalıdır. D100 üzerinde Düzce Taşıyıcılar Kooperatifi başta olmak üzere irili ufaklı TIR garajları bulunmaktadır.

Bu araç park yerlerinin şehir dışında sanayi bölgelerine yakın bir noktada tercihen lojistik merkez içine alınması önerilmektedir.

5.2.3 Düzce Yerel Demiryolu Taşıması Stratejileri

Düzce’ye gelmesi planlanan demiryolu alt yapısı iyileştirilmelidir. Olabilirse çift hata çıkartılmalıdır. TCDD uzun dönem projeleri içinde bulunan Akçakoca bağlantısının, Düzce yakınından geçirilmesi veya bir iltisak hattıyla OSB’lere terminal olacak bir noktaya tercihen lojistik merkez içine alınması

gerekmektedir.

Demiryolu hattı Ro-La veya Ro-Ro taşıması da dahil projelendirilmeli ve uygulanmalıdır. Kurulacak olan hattın demiryollarında TIR taşınması ( Ro-La veya Akçakoca’dan Ro-Ro taşımasını da kapsayacak şekilde planlanması yararlı olacaktır.

Düzce İlindeki OSB’lere de girecek şekilde demiryolları kapasite, hat, vagon, ekipman olarak eksiksiz hale getirilmelidir. Hat bağlanmasının ardından, ihtiyaçların bekletilmeden karşılanması amacıyla bölgede yeterli ekipman bulundurulması sağlanmalıdır.

5.2.4. Düzce Yerel Deniz Taşıması Stratejileri

Bölgede tersane yatırımları teşvik edilmelidir. Bölgenin ekonomik olarak gelişmesi için Akçakoca’da tersane yatırımları başlatılmalı ve teşvik edilmelidir.

Kısa mesafe deniz taşımacılığı için Akçakoca merkez haline getirilmelidir.

Akçakoca üzerinden Türk limanlarına yapılacak olan taşımalar için Akçakoca’ya uygun bir liman projesi yapılmalıdır.

5.2.5 Düzce Yerel Lojistik Stratejileri

Lojistik merkezde, transit yüklerin depolanabileceği büyüklükte

yapılar/depolar inşa edilmelidir. E80 ve D100 üzerinde kurulacak olan lojistik merkezde transit yüklerin birleştirileceği büyüklükte tesisler yapılmalıdır.

Lojistik sektörü ara elemanlarının yetiştirileceği okullar/bölümler

açılmalıdır. Kaynaşlı Meslek Yüksek Okulunda lojistik sektöründe ara eleman da yetiştirecek bir eğitim programı düzenlenmelidir.

Öğrencilerin yarı zamanlı çalışacakları eğitim sistemine geçilmelidir.

Kaynaşlı Meslek Yüksek Okulundan mezun olacak öğrencilerin eğitimleri sırasında sektör tecrübesini de kazanacakları yarı zamanlı eğitim ve çalışma programı uygulanmalıdır.

Lojistik danışma merkezi kurulmalı ve sektöre destek vermelidir. Bölgede lojistik konusunun bilinmemesi söz konusudur. Bilinirliği arttırmak, eğitimler vermek, iş birlikleri sağlamak, teknik ve bilgi desteği vermek için ihtiyaç sahiplerine yol gösterecek bir lojistik destek merkezi kurulmalıdır.

Lojistik faaliyetlere uygun araştırma projeleri hazırlanmalıdır. Üniversitede ve Kaynaşlı Meslek Yüksek Okulunda yapılacak olan araştırma ve tez

çalışmalarında lojistik tez konusu olarak önerilmelidir.

Lojistiğin geliştirilmesi için bölgesel gelişim planı hazırlanmalıdır. Yeni hazırlanacak olan bölgesel gelişim planlarına lojistik de ayrı bir sektör olarak ilave edilmelidir.

Düzce’ye üreticilerin ve lojistikçilerin yatırım yapması için, bir tanıtım ajansı oluşturulmalıdır. Düzce Lojistik Merkezin tanıtımını ve bilinirliğini sağlamak için bir tanıtım ajansı oluşturulmalıdır.

Depolarda yazılım kullanımı öğretilmeli ve teşvik edilmelidir. Mevcut depolarda ve inşa edilecek yeni depolarda, depolama operasyonlarının bir yazılımla takibi ve yönetilmesi için yazılım kullanımı öğretilmeli ve teşvik edilmelidir.

Lojistik Merkez inşaatından sonra, Kuzey Çevre Yolu da bitince şehre D100 üzerinden kamyon ve TIR girişi kısıtlanmalıdır. D100 karayolunun transit taşımalarda kullanılmaması amacıyla şehir giriş ve çıkış notalarında kontrol merkezleri oluşturularak transit trafiğin yeni çevre yoluna aktarılması sağlanmalıdır.

Düzce Üniversitesi’nde, lojistik lisans ve yüksek lisans eğitimleri

başlatılmalıdır. Lojistik eğitimi dar profile Kaynaşlı Meslek Yüksek Okulunda verilmekte de olsa; Düzce Üniversitesinde akademik seviyesi yüksek 4 yıllık, master ve doktora seviyesinde lojistik eğitimi planlanmalıdır.

Sektördeki küçük ölçekli firmaların birleşmeleri desteklenmelidir. İMZA şirketinde örnek olduğu gibi, küçük ölçekli taşıma ve dağıtım firmalarının birleşerek ölçek büyütmeleri ve verimliliği arttırmaları sağlanmalıdır.

Kentteki kargo firmaları da lojistik köy içinde çalışmalıdır. Aras Kargo, Yurtiçi Kargo, MNG Kargo aktarma merkezleri gibi şehir trafiğini olumsuz etkileyen birimler şehir dışına tercihen Lojistik Merkez’e taşınmalıdır.